PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
shaddow:
PS: Da li je tvoja struka povezana sa psihologijom?

Hm, pa ne bas direktno.
Vecinu stvari koje znam, citala sam i naucila u sopstvenoj "reziji" :wink:

Ono sto me je zanimalo pitala sam u prethodnom postu ...

Elle_77:
Kad smo se vec dotakli psihoterapije ...
...Elem, koji su njeni dometi, a koja ogranicenja ?

... uopsteno - ako je to uopste moguuce makar donekle generalizovati na "celu" psihoterapiju, pa posle sve ostalo ... ali o tom po tom.
Mislila sam prvenstevno na efekte - kada sam rekla dometi i ogranicenja. Mozda nisam bas bila najjasnija.

TA .. Ok, da, ali nije valjda to jedina stvar u okviru psihoterapije vredna pomena ;)

Evo malo da se uključim u temu, vrlo mi je zanimljiva. ;)
Imam jedno pitanjce, ali nisam baš sigurna da sam ga postavila na pravu temu (možda sam trebala postaviti na "Poremećaj ličnosti", ili kako se već zove), ali, iskreno rečeno, ovoj temi su me privukli postovi by shaddow, te zbog toga i moje pitanje ovde. Ostavljam moderatorima da promene ako smatraju za potrebno.

Elem, čitam u zadnje vreme po raznim novinama i slušam na raznim televizijama o ovim stravičnim slučajevima ubistava roditelja, supružnika, dece i ostale bliže familije. Nekako uvek dođe na to da su počinioci bili u manjoj ili većoj meri, poremećene ličnosti sa, manje-više, izraženom agresivnom crtom u ponašanju. Većina njih je pila neke lekove, koje je pred tragičan čin prestala da uzima. Niko nije reagovao na to, pogotovo ne članovi porodice. Navodno da nisu želeli da bolesnika zatvore u bolnicu, jer, kako rekoše, uslovi su grozni (što im verujem). Sad pitanje je da li su time bolesniku učinili uslugu, jer na kraju on će ipak završiti tamo, a pride je još nekoliko života ugašeno, uništeno i sl.

Šta mislite o tome da li takve osobe bolje zatvoriti u bolnicu ili, barem, obezbediti neki delotvorni sistem kontrole uzimanja lekova?

Ukoliko je osoba opasna za svoju okolinu nužan je smeštaj u određenu ustanovu.
Nažalost, koliko ja znam, mnoge bolnice otpuštaju bolesnike koji su ozbiljno bolesni.
Po Beogradu se svakodnevno mogu videti ljudi koji idu ulicom i pričaju sami sa sobom. Recimo da su tog trenutka mirni, ali niko ne zna da li možda već sledećeg momenta mogu postati opasni.

Pacijanti koji žive sa svojim porodicama (a boluju od psihoza), mogu sasvim solidno funkcionisati ukoliko redovno uzimaju lekove. Problem nastaje ukoliko prestanu da uzimaju lekove, bez znanja svog lekara. U takvom slučaju svakako da su odgovorni oni koji žive sa njima, a nisu bolesni. Mada, ruku na srce, ni tim osobama, koje žive sa psihotičnim bolesnikom, svakako nije lako. Problem je zaista ozbiljan...

shaddow:
Pa na ovoj temi se već govorilo o "Transakcionoj analizi", koja predstavlja jedan pravac u psihoterapiji. Postoje, naravno, različiti pravci. Neke specijalizaije traju kraće, a neke, kao recimo psihoanaliza i po 6-7 godina, pa i duže. Različiti pravci psihoterapije imaju različite pristupe ličnosti, njenoj dinamici, razvoju i strukturi. Kome će koja vrsta psihoterapije najviše odgovarati zavisi i od problema koji osoba ima.

Eto, nešto sam napisao. Ti reci šta te konkretno interesuje, pa ću ti ja odgovoriti koliko budem mogao. :) Pozdrav!

PS: Da li je tvoja struka povezana sa psihologijom?

Prošle godine su se u UK pojavili rezultati višedecnijskog istraživanja sistemskih terapeuta. Po njima, uspešnost psihoterapije zavisi: 60% od slučajnih dogadjaja u životu pacijenta, 30% od kvaliteta interpersonalnog odnosa terapeut-pacijent a svega 10% od vrste psihoterapije.

Hvala na odgovoru, to me je bas zanimalo ... a nisam sigurna da sam 100% precizno postavila pitanje :wink:

A postoji li razlika u efikasnosti medju razlicitim vidovima psihoterapije ? (pretpostavljam da postoji) ... i koja se smatra "najefikasnijom" i tako redom, koliko je to naravno uopste moguce reci/proceniti ?

Elle_77:
Hvala na odgovoru, to me je bas zanimalo ... a nisam sigurna da sam 100% precizno postavila pitanje :wink:

A postoji li razlika u efikasnosti medju razlicitim vidovima psihoterapije ? (pretpostavljam da postoji) ... i koja se smatra "najefikasnijom" i tako redom, koliko je to naravno uopste moguce reci/proceniti ?

Ne može se ni za jedan pravac u terapiji reći da je najefikasniji. Različiti vidovi odgovaraju različitim klijentima u odnosu na mnoge faktore (ličnost, vrsta problema itd). Istovremeno, nije svaki pravac za svakog terapeuta. Mada, uvek će se naći vatreni sledbenici koji će tvrditi da je njihova meoda ona jedina i prava.

Salloma:
Ne može se ni za jedan pravac u terapiji reći da je najefikasniji. Različiti vidovi odgovaraju različitim klijentima u odnosu na mnoge faktore (ličnost, vrsta problema itd). Istovremeno, nije svaki pravac za svakog terapeuta. Mada, uvek će se naći vatreni sledbenici koji će tvrditi da je njihova meoda ona jedina i prava.
Apsolutno se slažem. :)

Elle_77:
Da, to sam i pretpostavila, tek posle sam shvatila da sam u stvari postavila very very gloooopo pitanje ;)

Nego, reci mi ... gde si procitala ono za istrazivanje u UK ? Mislim, jesu to bas pouzdani izvori ? Just curious ;)

Mislim da nema glupih pitanja a radoznalost je uglavnom korisna . ;-)

Evo linka, tu su delovi članka ali imaš reference pa je lako naći ostatak (btw, hvala osvežila sam memoriju u pogledu brojki ali to je to)
http://www.talkingcure.com/uploadedFiles/FIS Article on Maximizing Treatment.pdf

Elle, super je pitanje. E ali mene zanima sa stanovišta juzera? Kako se opredeliti za vrstu psihoterapije? Sigurna sam da nije isto da li, recimo, imaš napade panike, da li si anoreksičan, psihotičan ili depresisvan ili tremaroš?
Ja hoću samo sa nekim da priii...čam :) Znači meni je svejedno? Treba mi samo podrška i da mi kažu da je sve to normalno ;) Kome da se obratim?

Pricaonici :lol: :lol: :lol:

Definitivno tu postoje "pravila igre", ko se kako i cime leci, samo mislim da to nije nimalo jednostavno pojasniti i napisati u jednom postu. Uostalom, doticni -kojima je pitanje i postavljeno ce ti bolje objasniti. I nama , naravno ... Mene sve na ovu temu zanima ;)

Sa stanovišta juzera postoje dve varijante (po pravilima, ne pravilima igre jer to nije igra):
1. Overena zdravstvena knjižica, DZ, lekar opšte prakse, uput, odgovarajuća institucija, ambulanta, stručno lice proceni vrstu problema prema tome i terapeuta (naravno, psihotični kod psihijatra koji je lekar ali to ovde nije tema). Potom proceniš da li su terapeut i metoda mu juzer frendli pa nastaviš ili se u razgovoru sa njim odlučiš za drugog.
2.Raspitaš se o tudjim iskustvima te na preporuku izabereš odredjenog terapeuta i metodu, dalje sve isto kao pod 1.

Naravno, nije psihoterapija jedina koja pomaže ljudima. Postoje razne aktivnosti kao napr internet, kurs makramea, druženje sa prijateljima, čitanje ,slikanje , šetnja prirodom, astrologija itd. ;)

Nego, imam ja pitanje. Šta mislite o pasivnoj agresiji i koliko je toksičnija od eksplicitnijih vidova destruktivnog ponašanja?

Salloma:
Nego, imam ja pitanje. Šta mislite o pasivnoj agresiji i koliko je toksičnija od eksplicitnijih vidova destruktivnog ponašanja?

Pa, mislim da naravno zavisi od kojih tacno vidova destruktivnog ponasanja ...
Sve zavisi - moze biti toksicnija ali ne mora, iako si ti postavila pitanje "koliko JE ..." kao da mora biti toksicnija ... :wink: Ne znam da li to zaista mislis, ili ... ?

A conto razlicitih vidova psihoterapije, barem ja sam mislila da cemo diskutovati o tome, primera radi, koji poremecaji se bolje lece ... cime (oblik, vid psihoterapije) ?. Ovo sto si napisala je Ok, jasno je.

Elle_77:
Pa, mislim da naravno zavisi od kojih tacno vidova destruktivnog ponasanja ...
Sve zavisi - moze biti toksicnija ali ne mora, iako si ti postavila pitanje "koliko JE ..." kao da mora biti toksicnija ... :wink: Ne znam da li to zaista mislis, ili ... ?

A conto razlicitih vidova psihoterapije, barem ja sam mislila da cemo diskutovati o tome, primera radi, koji poremecaji se bolje lece ... cime (oblik, vid psihoterapije) ?. Ovo sto si napisala je Ok, jasno je.

Da, ja mislim da je toksičnija i jesam nespretno formulisala pitanje stavljajući deo odgovora u pitanje samo. Zanimalo me šta ostali misle.

A conto drugog dela:
Možeš dosta toga da nadješ u onom članku. Medjutim, ne ide to tako panika-TA, depresija -bihejvioralna terapija itd jer korelacija izmedju simptoma i izbora psihoterapijskog pravca ne postoji. Postoje blage smernice šta je preferentno za koji poremećaj ali to je duga i usko specijalizovana tema. Napr bolesti zavisnosti se ne tretiraju psihodinamskom terapijom, socijalnu anksioznost (u narodu poznatu kao trema) najčešće nećeš lečiti napr muzikoterapijom ali to ne znači da ona neće ponekome i pomoći. Dakle takva korelacija je nesigurna a pitanje mora da bude specifičnije za konkretan odgovor. Zato sam i rekla da stručno lice treba da proceni kod koga ideš (da li preporukom, da li institucionalizovano).

Btw, da spamujem i ja temu malo, imam pitanje u vezi tvog hobija pa jel mogu da ti se obratim? :)

Salloma:
Ma kakvi, samo kad se šalimo, šalimo se a kad je ozbiljna stvar pričamo ozbiljno.
:confused:

jasno :wink: samo sam smatrala da je dovoljno jasno, da ako stavim "pravila igre" pod znake navoda, podrazumevam pod tim frazu koja se zargonski koristi, a ne na "igrariju" -psihoterapiju :lol: cak mi nije ni na kraj pameti bilo da bi iko to tako mogao da protumaci :|

Salloma:
Možeš dosta toga da nadješ u onom članku. Medjutim, ne ide to tako panika-TA, depresija -bihejvioralna terapija itd jer korelacija izmedju simptoma i izbora psihoterapijskog pravca ne postoji. Postoje blage smernice šta je preferentno za koji poremećaj ali to je duga i usko specijalizovana tema. Napr bolesti zavisnosti se ne tretiraju psihodinamskom terapijom, socijalnu anksioznost (u narodu poznatu kao trema) najčešće nećeš lečiti napr muzikoterapijom ali to ne znači da ona neće ponekome i pomoći. Dakle takva korelacija je nesigurna a pitanje mora da bude specifičnije za konkretan odgovor. Zato sam i rekla da stručno lice treba da proceni kod koga ideš (da li preporukom, da li institucionalizovano).

Da, to mi je takodje jasno (ispada kao da pitam sve sto mi je vec jasno :-D ) i bila sam svesna toga da je pitanje presiroko i da se fakticki veliki deo psihologije bavi time ... pa nisam ni ocekivala da je moguce svesti na 1-2 posta necije znanje gomilano godinama ;) Mislila sam otprilike, ali ispada da je i to presiroko za ovakav vid komunikacije ...
I, ne pitam ja to (samo) zbog sebe - lako ja mogu da nadjem sve sto me na tu temu zanima - nego sam smatrala da je interesantno za diskusiju, ali dzabe sve to ako je prakticno na ovaj nacin neizvodljivo ... jer ja za sad nemam neko konkretnije pitanje. Doduse, mozda neko drugi ima ;)

Salloma:
Btw, da spamujem i ja temu malo, imam pitanje u vezi tvog hobija pa jel mogu da ti se obratim? :)

Na koji hobi mislis, i sta te zanima ? ;)

Drago mi je da je tema živnula. Salloma, dobro došla. :) WW, uključi se i ti, biće mi drago. :)
Naravno, bez Elle_77 i čuvene Betty sve to ne bi bilo tako kao što jeste. :)

Što se tiče izbora psihoterapije, Salloma je već dovoljno rekla. Ne postoje striktna pravila.
Na kraju krajeva čovek može da proba određeni vid psihoterapije, pa da vidi da li mu odgovara.
Takođe, veoma je bitan i terapeut. Nekome određeni terapeut super odgovara, a nekome drugom isti taj terapeut nije baš nabolja varijanta. Dakle, sve je individualno. Često je dobro i da stručnjak proceni koji je vid psihoterapije najbolji u datoj situaciji..........

Ono što je, recimo, karakteristično za određeni vid psihoterapije jeste njeno trajanje. Psihoanaliza veoma dugo traje (i po nekoliko godina), ali ide veoma duboko u rešavanju problema, što znači da gađa samu srž problema. Kognitivno-bihejvioralna terapija traje kraće i brže se dolaži do rezultata, ali pitanje je koliko duboko ide i koliko će efekat trajati. Nekada se umesto jednog simptoma, može pojaviti drugi, što znači da ona često otklanja posledicu, ali ne i uzrok. I to, međutim, u određenim situacijama može biti veoma korisno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back