PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Psihologija i fizika se ne mogu porediti. Fiziku mozete nauciti od nekog, a da bi bili psiholog morate sami skontati neke stvari.

To je jedna opsta besmislica. Posebno ti koji se razumeju u fiziku, nesto je izdizu, kao da je to ne znam kakva nauka. u sutini, ona je meni kao naucna fantastika: "Zamislite ovo, zamislite ono." Sve se radi sa idealnim uslovima. Psihologija je drugacija. Kod nje nema naucne fantastike, ali ono sto je vazno je to da i jedna i druga vode ka saznanju empirijskog sveta i trebalo bi da se nadopunjuju, a ne razdvajaju.

A u psihologiji je sve egzaktno hoćeš reći?!
Psihologija ti je možda-možda nije. Može a ne mora itd. Malo ima tamo jasnoga... možda ono o primarnim obrascima učenja npr ali ne mora da znači :mrgreen:

Psihologija će izgubiti svoj trenutni besmisao kad prestane toliko da teži lažnom objektivizmu i izbaci mnoge operacionalizacije i definicije koje se godinama uzimaju kao istinite i neporecive.

A u psihologiji je sve egzaktno hoćeš reći?!
Psihologija ti je možda-možda nije. Može a ne mora itd. Malo ima tamo jasnoga... možda ono o primarnim obrascima učenja npr ali ne mora da znači :mrgreen:

Psihologija će izgubiti svoj trenutni besmisao kad prestane toliko da teži lažnom objektivizmu i izbaci mnoge operacionalizacije i definicije koje se godinama uzimaju kao istinite i neporecive.

MEni su gori silni neki koeficijenti, koji bi trebalo da nategnu egzaktne rezultate u tzv. prirodnim naukama.

Добро вече.
Интересује ме пар ствари у вези наставка учења након завршених основих студија. Јако ме интересује психотерапеутски рад, односно могућност рада са појединцима у оквиру своје ординације. Чуо сам да је за тако нешто потребна лиценца, и да код нас постоје приватне школе које су међународно признате да издају такав сертификат. Сада, оно што мене конкретно занима је које све установе постоје на територији Београда, а можда и Панчева, које нуде додатно образовање и шта тачно нуде, који вид терапије? Студије ког факултета су углавном потребне? Што више информације то боље.

Захвалан унапред!

Добро вече.
Интересује ме пар ствари у вези наставка учења након завршених основих студија. Јако ме интересује психотерапеутски рад, односно могућност рада са појединцима у оквиру своје ординације. Чуо сам да је за тако нешто потребна лиценца, и да код нас постоје приватне школе које су међународно признате да издају такав сертификат. Сада, оно што мене конкретно занима је које све установе постоје на територији Београда, а можда и Панчева, које нуде додатно образовање и шта тачно нуде, који вид терапије? Студије ког факултета су углавном потребне? Што више информације то боље.

Захвалан унапред!

Pa zavisi koji te pravac interesuje... Psihoanaliza, transakciona psihoterapija, bihejvioralna, konstruktivna..itd.? U Beogradu mozes pohadjati bilo koju od ovih, ali i jos neke. Trajanje je uglavnom 4 godine (konkretno pricam za transakcionu analizu, psihoanaliza traje duze), posle dve godine dobijas zvanje savetnika, posle cetiri zvanje psihoterapeuta, naravno nakon polozenih ispita. Studije psihologije, (klinicki smer bi bio idealan)
ali mogu i ostali i psihijatrija naravno...Mozes i sa drugim fakultetima, na pr. socijalni radnik bi mogao, mada nisam u potpunosti sigurna da li oni mogu raditi kao psihoterapeuti ili primenjivati psihoterapiju u okviru svog radnog mesta (za to moras da se raspitas). Nadam se da sam pomogla. :)

Колико обично коштају те студије? Јел има негде списак тих института на територији Београда? А такође ме интересује који су све правци тачно заступљени.

Transakciona analiza je 80 e mesecno. Zastupljeni su brojni pravci, pre nego sto izaberes, preporucujem ti da procitas neku literaturu, sve terapije su efikasne i korisne, ali postoje ipak neki pravci u kojima se ljudi vise pronalaze, pa ti preporucujem da licno istrazis, saveti drugih sumnjam da su od velike pomoci. :)

To više ne postoji, za to zvanje je potreban stari sistem školovanja, sad ne znam kako to ide, il si master ili bachelore, master traje 5 god ovaj drugi 3 i to ti je to.
Za zvanje terapeuta je potrebno proći neki sertifikovani tečaj terapije (i u tom procesu i terapiju samu) koji je van fakultetski, obično dosta košta i traje par godina.

Јел можете да напишете који су све курсеви заступљени на територији Београда? И да ли је без похађања тих курсева могуће отворити своју ординацију?

Pored sve teorije, psihologije kao nauke, tv. emisija, ovoga gore sto pise i sa cime se uglavnom slazem, pored svih poziva onih koji kazu da ce pomoci, pored mnostva organizacija i institucija koje ,,pomazu,, moje iskustvo je sledece: bila sam kod pet psihologa u vezi mog akutnog problema. Ni jedan nije pomogao. Neki nisu hteli ni za novcanu naknadu. Samo su mi davali adrese drugih. Neki nisu ni odgovorili. Te organizacije se samo prave da nesto rade da bi bili finansirani od tamo nekoga.
Ja samo cekam da se u apotekama pojavi ,,pilula zaborava,, na kojoj se radi. Ja da mogu potisnuti svoju bol, potisnula bih je i nebih se plasila da ce izbiti kao destrukcija, jer, ja sam normalna samo sam naisla na zlo, na koje nisam bila u zivotu pripremljena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back