PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako kazes da ti se nesto ,,ne svidja" to onda znaci da si negde u glavi napravila procenu i tako naisla na nesto sto izaziva osecanje nelagodnosti. Dakle, mora biti necega konkretnog sto te odbije od njega, ili te mozda samo privuce fizicki izgled pa to posle brzo dosadi?

Pa znas kako, ni jedan nije bio nesto lep ili da je nesto extra izgledao, ali verovatno si u pravu...

Ne čitajte gluposti. Mislite logično. Svako ko želi da dozna ponešto o psihologiji krenuće od početka. Moja preporuka za početnike:
Karl Gustav Jung - Čovek i njegovi simboli
Sigmund Frojd - Snovi I i II
Sigmund Frojd - Uvod u psihoanalizu
-----------------------------------------------------------

Sasvim dovoljno knjiga za početak. Svaka je po 500 stranica. Za kasnije preporučujem Josipa Bergera. Imam i kolekciju knjižica studija slučajeva Frojda. To naravno ide za ljude koji žele da posvete puno vremena psihoanalizi.

Uvek se kreće od početka.
Dakle, preporučujem ti Uvod u Psihoanalizu, Snove I i Snove II, od Frojda, i Čovek i njegovi simboli od Junga. Kasnije možeš uzeti Josipa Bergera i upoznati se sa psihodijagnostikom.
Dakle, nekoliko knjiga, mada ne tako kratkih, prve tri ti broji ukupno oko 2000 strana i upoznat si načelno sa psihologijom.

Ja uvek povezujem evoluciju sa psihologijom, tako da vredi čitati Frojda i Darvina istovremenom, od Darvina, naravno, Poreklo Vrsta.

Treba mi pomoc.Zelim sledece godine da upisem psihologiju.Zato zelim unapred da se informisem,mozda i jeste prerano ali bolje mi je informacije sto ranije da pokupim.:)

Zanima me sta se polaze na prijemnom?Koliko sta nosi bodova?I odakle da se spremim za upis?

Cula sam da se polaze psihologija,test opste intormisanosti i test intelig.!
Cula sam i za test opste kulture?Pa sad nemam pojma sta se polaze?Sve to?Bilo bi dobro da mi neko odgovori ko je ove godine napisao,ili prosle!?

Koliko je psihologija kao nauka uopste priznata?
Ne postoje li oni koji misle da se ona bavi samo "ludim" ljudima( o boze, spasi ih njihove neupucenosti),.

Kao nauka jeste priznata...
Al' da od nje ima 'vajde kao od nekih drugih nauka (neurologije, psihijatrije, fizike, i svih ostalih...) bash i nema.

Cast izuzecima, ali iz mog iskustva psiholozi (pogotovo ovi malo stariji.. 35-50 god) su nabedjena i sujetna stvorenja koja duboku patologiju svoje licnosti nastoje da kompenzuju tako sto ce se kroz zanimanje psihologa ~distancirati~ od "obicnih" ljudi, tj. ponasati se kao da su popili svu pamet sveta, kao da su pronikli u svaki kutak covekove psihe i duse, kao da znaju sve o emocijama.. o tebi... nakon 15 minuta razgovora. :)

Ili.. jednom su kod nas u skolu dosli psiholozi iz Centra za soc. rad... da rade neke experimente... i sad, uzeli su nase odeljenje... dali nam da popunimo neke odgovore... i posle su nas kao analizirali. Za mene su napisali da stukturom moje licnosti dominira nizak frustracioni prag, i agresivnost... shto ima veze sa istinom otprilike koliko mish ima veze sa rupama u shvajcarskom siru :D Nikad za 12+ godina skolovanja nisam imao opomenu, ukor... niti sam se potukao... a u drustvu sam poznat kao mirna, povucena, okrenuta umetnosti i toleratna osoba. (ma koliko ovo zvucalo neskromno xD) A pazi sad, jedan ortak, tipicna siledzija, lik od osnovne skole na svakom odmoru lema mladje od sebe iz ciste zabave, kad ides sa devojkom ulicom on te doziva smesnim imenima da bi te osramotio... je opisan kao... "drustvena i optimisticna licnost nesklona konfliktima" ...
Tad sam otprilike skontao da je psihologija jedno veeeeliko sraaanje... tj. bar taj deo koji se bavi "procenom licnosti"...

AL' ima i dobrih stvari...
Npr. neuropsihologija... do tancina objasnjava sta se u tvom mozgicu desava kad se zaljubis... ili kad si pod uticajem bilo kakvih hormona..
Zatim "emocionalna inteligencija"... napisao Danijel Goleman... fantasticna knjiga, govori o tome kako je EQ mozda cak vazniji od IQ-a...
Frojdovo tumacenje snova.... ima tu mnogo istine...
Itd.. itd...

Al' u principu, ja je ne bih, ma koliko to zeleo, svrstao u red "pravih nauka", jer je svaki covek individua za sebe... i razlikuje se u mnogo cemu od coveka koji npr. sedi do njega... a najvise u psihi... nacinu na koji razmislja/oseca/pamti/u sta veruje i slicno... a sustina psihologije je u stvari da sve te "razlicitosti" ukalupi u neku normativnu vrednost... tj. da ih generalizuje. I onda ce da kazu... aham.. zaljubljivanje kod normalnih ljudi traje 2 meseca...I sad se ti pitas... au jeebote, kod mene traje 8 meseci.. jel to znaci da ja nisam normalan?
Ili oni tipicni experimenti koje srecemo svaki dan u novinama...
Tipa... uzmu 50 zena... daju im da pomirisu 3 parfema... od toga se npr. 28 njih odluci za jedan... a oni u novinama objave: Naucnici sa Univerziteta tog i tog su iscrpnim i dugotrajnim istrazivanjem dosli do podatka da vise od polovine zena na svetu voli taj i taj miris. :)

Mis'im, kapirate poentu :)

Nadam se da nema ovde neki dezurni psiholog koji ce da me izgrdi zbog ove kritike :P

Al' da od nje ima 'vajde kao od nekih drugih nauka (neurologije, psihijatrije, fizike, i svih ostalih...) bash i nema.

Cast izuzecima, ali iz mog iskustva psiholozi (pogotovo ovi malo stariji.. 35-50 god) su nabedjena i sujetna stvorenja koja duboku patologiju svoje licnosti nastoje da kompenzuju tako sto ce se kroz zanimanje psihologa ~distancirati~ od "obicnih" ljudi, tj. ponasati se kao da su popili svu pamet sveta, kao da su pronikli u svaki kutak covekove psihe i duse, kao da znaju sve o emocijama.. o tebi... nakon 15 minuta razgovora. :)

Ili.. jednom su kod nas u skolu dosli psiholozi iz Centra za soc. rad... da rade neke experimente... i sad, uzeli su nase odeljenje... dali nam da popunimo neke odgovore... i posle su nas kao analizirali. Za mene su napisali da stukturom moje licnosti dominira nizak frustracioni prag, i agresivnost... shto ima veze sa istinom otprilike koliko mish ima veze sa rupama u shvajcarskom siru :D Nikad za 12+ godina skolovanja nisam imao opomenu, ukor... niti sam se potukao... a u drustvu sam poznat kao mirna, povucena, okrenuta umetnosti i toleratna osoba. (ma koliko ovo zvucalo neskromno xD) A pazi sad, jedan ortak, tipicna siledzija, lik od osnovne skole na svakom odmoru lema mladje od sebe iz ciste zabave, kad ides sa devojkom ulicom on te doziva smesnim imenima da bi te osramotio... je opisan kao... "drustvena i optimisticna licnost nesklona konfliktima" ...
Tad sam otprilike skontao da je psihologija jedno veeeeliko sraaanje... tj. bar taj deo koji se bavi "procenom licnosti"...

Npr. neuropsihologija... do tancina objasnjava sta se u tvom mozgicu desava kad se zaljubis... ili kad si pod uticajem bilo kakvih hormona..
Zatim "emocionalna inteligencija"... napisao Danijel Goleman... fantasticna knjiga, govori o tome kako je EQ mozda cak vazniji od IQ-a...
Itd.. itd...

Al' u principu, ja je ne bih, ma koliko to zeleo, svrstao u red "pravih nauka", jer je svaki covek individua za sebe... i razlikuje se u mnogo cemu od coveka koji npr. sedi do njega... a najvise u psihi... nacinu na koji razmislja/oseca/pamti/u sta veruje i slicno... a sustina psihologije je u stvari da sve te "razlicitosti" ukalupi u neku normativnu vrednost... tj. da ih generalizuje. I onda ce da kazu... aham.. zaljubljivanje kod normalnih ljudi traje 2 meseca...I sad se ti pitas... au jeebote, kod mene traje 8 meseci.. jel to znaci da ja nisam normalan?
Tipa... uzmu 50 zena... daju im da pomirisu 3 parfema... od toga se npr. 28 njih odluci za jedan... a oni u novinama objave: Naucnici sa Univerziteta tog i tog su iscrpnim i dugotrajnim istrazivanjem dosli do podatka da vise od polovine zena na svetu voli taj i taj miris. :)

Nadam se da nema ovde neki dezurni psiholog koji ce da me izgrdi zbog ove kritike :P

Ako si siguran u svoje stavove onda nema razloga da se nadas da se nece pojaviti neko sa suprotnim :D

Prvo neurologija i psihijatrija nisu nauke, to su grane medicine. A ako ćemo o tome koliko vajde ima od njih...meni su tri neurologa dala tri različite dijagnoze zbog bolova u glavi da bi se na kraju ispostavilo da je zub :). A onda me je četvrti kad je na vratu napipao čvor odmah poslao kod hematologa pod strahom da se radi o limfomu, da bi se na kraju ispostavilo da je to čvor od lošeg sedenja. A tek psihijatrija...o njoj neću ni da pričam. Što se tiče fizike tu si u pravu, ona je nauka sa najvećim stepenom preciznosti, uređenosti, ima puno zakona. A da li je to možda posledica toga što je lakše manipulisati objektima koje oni ispituju? Naravno, ovo ne znači da ja nipodaštavam fiziku ili govorim o tome kako ona ispituje proste stvari, ali jednostavno...ono što ona ispituje, mnogo je dostupnije posmatranju nego što je psiholozima ljudska ličnost ili mozak. Ako se već psihologija uhvatila u koštac sa ispitivanjem jedne velike ljudske misterije kao što je psiha, onda bi joj možda trebalo dati priznanje i potporu, a ne nipodaštavati, jer mi znamo da našoj nauci fali određeni stepen egzaktnosti, ne morate to vi da nam kažete ali se svakog dana trudimo da tu egzaktnost povećamo ;)

Ovo za te matore psihologe...to se viđa kod mnogih, ne samo kod njih. U tendenciji da se što pre da interpretacija ličnosti (u tvom primeru 15 min.) treba prepoznati potrebu da se psiholog dokaže kako je instinktivan, sposoban da brzo ,,pročita'' ličnost i to jeste ružno ali...u svakom žitu ima kukolja a prijemni koji prođemo je kao što i sami znate rigorozan metod za odvajanje žita od kukolja.

Što se tiče testiranja u tvojoj školi...šta se tu zapravo desilo :). Postoji razlika između testova koji funkcionišu kada se zadaju individualno (često klinički testovi) i testova koji funkcionišu kada se zadaju grupno. Naravno da se uz pomoć jednog testa ne može spoznati jedna ličnost. Međutim, po zakonu smo dužni da damo interpretaciju rezultata ispitanicima i onda se desi to što se desi. Na kraju, ako je tvoj drugar takav siledžija, jel ti nije palo na pamet da je možda folirao na testu? :)

Neuropsihologija jeste lepa ali je još uvek nerazvijena i da ti otkrijem tajnu, još manje egzaktna nego sama psihologija ;)

Istina je i da psihologija ima zadatak da donekle izvrši generalizaciju, ali smo uvek svesni da će se izuzetak naći i to je normalno...ali i taj izuzetak će se svrstati na nekom drugom mestu. Ti si takođe napravio generalizaciju u svom postu :) ali za razliku od laika, mi pazimo gde se generalizacija sme izvršiti i da li se ona izvršava na osnovu naučne metodologije koja postoji.

Manipulacija rezultatima istraživanja su jako obimna tema i to si dobro nanjušio ali nemam sad vremena to sve da pišem...možda se vratim za koji dan.

Uglavnom, tvoj negativan stav proističe iz neinformisanosti o tome šta psihologija radi i nije da te krivim...to je opšte stanje u zemlji Srbiji a ponekad i u svetu...gde se razlika između psihologa, pedagoga, psihijatra i psihoterapeuta i ne povlači.

Poslednja izmena:
[/B]

Ako si siguran u svoje stavove onda nema razloga da se nadas da se nece pojaviti neko sa suprotnim :D

Ne, ja volim kad se pojavi neko, pa da malo ratujemo stavovima.. jer tako se najbolje uci... bar ja uvek ostavljam prostora da nesto novo naucim kad diskutujem sa nekim. U to ime (a i u ime viska slobodnog vremena), malo cu da ti selektujem post i odgovorim na ono sa cim se manje slazem/ne slazem uopste. :)

Prvo neurologija i psihijatrija nisu nauke, to su grane medicine. A ako ćemo o tome koliko vajde ima od njih...meni su tri neurologa dala tri različite dijagnoze zbog bolova u glavi da bi se na kraju ispostavilo da je zub :). A onda me je četvrti kad je na vratu napipao čvor odmah poslao kod hematologa pod strahom da se radi o limfomu, da bi se na kraju ispostavilo da je to čvor od lošeg sedenja. A tek psihijatrija...o njoj neću ni da pričam.
Hteo sam reci da imaju konkretniju primenu od psihologije. Kad te boli glava, odes kod neurologa, dobijes adekvatan tretman: lekic/intervenciju. Kad imas halucinacije/strahove/raznorazne druge psih. poremecaje.. odes kod psihijatra, dobijes isto to. Nervni sistem je vrlo odredjen, konkretan (da sad ne zalazimo u polja biologije i medicine..) a dusa i psiha kojima se bavi psihologija poprilicno neodredjeni pojmovi (van nekih narodnih i individualnih tumacenja... da ne ulazim u one tipicne filozofske debate oko monizma i dualizma, ko je tu zapravo u pravu, da l' dusa uopste postoji i sl. ), pa je vec tu, u samoj osnovi, psihologija drugacija.
Ako se već psihologija uhvatila u koštac sa ispitivanjem jedne velike ljudske misterije kao što je psiha, onda bi joj možda trebalo dati priznanje i potporu, a ne nipodaštavati
Nije mi bila namera, cak stavise, nipodastavanje psihologije bih smatrao neprimerenim.
, jer mi znamo da našoj nauci fali određeni stepen egzaktnosti, ne morate to vi da nam kažete ali se svakog dana trudimo da tu egzaktnost povećamo ;)
A o ovome sam govorio u prethodnom komentaru..
Psiholozi ljude dele na "nas" i "njih", pri cemu smo "mi" - ljudi od nauke, svakodnevno se trudimo da prodremo u tajne ljudske psihe i povecamo egzaktnost kako si rekao (mada ja svakim danom u sve vise casopisa umesto egzaktnosti citam ona glupa istrazivanja :D), a "oni" - ljudi koji nas ne razumeju.
To je kao neki... kompleks superiornosti koji dolazi kao profesionalna deformacija :D

Ovo za te matore psihologe...to se viđa kod mnogih, ne samo kod njih. U tendenciji da se što pre da interpretacija ličnosti (u tvom primeru 15 min.) treba prepoznati potrebu da se psiholog dokaže kako je instinktivan, sposoban da brzo ,,pročita'' ličnost i to jeste ružno ali...u svakom žitu ima kukolja a prijemni koji prođemo je kao što i sami znate rigorozan metod za odvajanje žita od kukolja.
Da je prijemni rigorozan.. jeste...
Al' da sluzi kao odvajanje zita od kukolja, tj. potencijalno dobrih psihologa od onih losih.. apsolutno ne. Prvo zato sto ona knjiga moze da se nauci od prve do poslednje strane za mesec dana, pitanja iz opste kulture su okej (mada je i tu bilo nebuloza poslednjih godina) al' ni to ti ne garantuje da ce neko biti dobar psiholog. Ovo ti pricam iz licnog iskustva.. znajuci par drugarica moje sestre koje su sele i naucile Rotovu knjigu pre par godina, upisale se na psihologiju.. a bile su i ostale tipovi koji slusaju Cecu, citaju Grabljivicu, toliko su socijalno "inteligentni" da kad ih tip pozove kod njega u stan, one pomisle kako zeli sa njima ozbiljnu vezu :D Da ne nabrajam i banalizujem dalje, kapiras vec na sta sam mislio. Ocekivanje da ce npr. one za dve godine, kad diplomiraju, da vrse procenu necije licnosti, i da ce pritom gledati stvarno da budu objektivne, profesionalne, originalne... me baca u orgazmican smeh :D
Što se tiče testiranja u tvojoj školi...šta se tu zapravo desilo :). Postoji razlika između testova koji funkcionišu kada se zadju individualno (često klinički testovi) i testova koji funkcionišu kada se zadaju grupno. Naravno da se uz pomoć jednog testa ne može spoznati jedna ličnost.
Ne moze, ali je to najcesce praksa kod nas.
Npr. iz iskustva sa bakom kojoj je oduzimana poslovna sposobnost znam da je vestak-psiholog koristio samo jedan test za procenu licnosti koji je kasnije sud uzeo kao sveto slovo.
Prosle godine sam bio na razmeni u Irskoj u jednoj Nevladinoj organizaciji koja se bavi prevencijom samoubistava (Irska je inace prva po stopi suicida na svetu), druzio se sa klinickim psihologom koji ima 2 decenije iskustva.. i tip mi je rekao da pouzdan test za procenu licnosti NE POSTOJI, ali da je standard koji je on naucio istrazujuci za doktorat - da se u exploraciji licnosti vise razlicitih baterija koristi tokom odredjenog perioda vremena. Npr. danas ce uraditi jedan test.. za petnaest dana drugi... Za mesec oba... a za 3 meseca ce npr. samo prvi i treci. I ako se rezulteti budu podudarali ili budu manje vise priblizni... sa izvesnom sigurnoscu ce moci da se zakljuci da su rezultati tih testova - pouzdan odraz karakteristika licnosti subjekta.
Međutim, po zakonu smo dužni da damo interpretaciju rezultata ispitanicima i onda se desi to što se desi. Na kraju, ako je tvoj drugar takav siledžija, jel ti nije palo na pamet da je možda folirao na testu? :)
Heh, pa zar poenta psihologije nije da "predupredi" foliranje?
Uostalom, to nisu bila pitanja "da li volis zivotinje", pa da on zaokruzi "volim", i onda ispadne da je dobra mica :D Nego su bila potpuno nevezana za bilo sta... imas npr. 3 raspolozenja (lupam sad.. ne mogu da se setim tacno.. : razdrazljiv, nemaran, radoznao), i ti moras da zaokruzis ono koje te najvise opisuje. Znao sam kako se zove ovaj test, cak mi je drugarica objasnjavala i kljuc po kom se tumaci.. .al' sam skroz zaboravio, bas je davno bilo.

ali za razliku od laika, mi pazimo gde se generalizacija sme izvršiti i da li se ona izvršava na osnovu naučne metodologije koja postoji.
Sa ovim se uopste ne slazem..
Generalizacija je maajka svih zaajeba, i ne sme se vrsiti nigde, pogotovo ne u nauci. Naucna metodologija koja je psihologiji na raspolaganju sa ogranicenim brojem izuzetaka postoji sa tendencijom da upravo generalizuje stvari, i tu lezi njena najveca glupost. Vec sam ti objasnio.. ljudske psihe/duse/umovi su razliciti. Pokusaj da se podvedu pod kalup-generalizuju vredja ljudima inteligenciju.
Uglavnom, tvoj negativan stav proističe iz neinformisanosti o tome šta psihologija radi i nije da te krivim...to je opšte stanje u zemlji Srbiji a ponekad i u svetu...gde se razlika između psihologa, pedagoga, psihijatra i psihoterapeuta i ne povlači.

Ne znam da li bi mi verovao kad bih ti rekao da sam svojevremeno razmisljao da upisem psihologiju, spremio se svojski za prijemni koji bih verovatno i razbio da se u poslednjem trenutku nisam odlucio za nesto drugo? :) I da je, by the way, to "nesto drugo" na istom faksu gde se nalazi i studijska grupa za psihologiju... tako da nije da sam bas neinformisan. Eto, npr. ta tvoja pretpostavka.. proistekla iz brzopletosti... je vise-manje sjajan egzamplar onoga sto sam napisao o pojedinim psiholozima... dakle, ljudi koji vole da na precac ocenjuju nekoga/nesto dajuci mu razne (ne)zasluzene kvalitative, pritom se ne upustajuci adekvatno u pomnu analizu toga sto ispituju...
I to me, da ti priznam, pomalo plasi.

Obozavam psihoanalizu i cijenim psihologiju ali malo o njoj znam...
Htjela sam da vas pitam za misljenje...Koje osobine su po vasem misljenu najbitnije za njegovati kod djeteta da bi ga naucili da bude zadovoljno, srecno, ispunjeno...Sta osim samopouzdanje? Bitno je sve...i disciplinovanost i postovanje...Ja se trudim instiktivno, znaci ne trudim se, :) to samo izbija...da svojoj djeci pokazem ljubav, brigu, njeznost, izuzetno ih postujem, pokazujem koliko su mi vazni, ulivam im samopuzdanje...pokazujem da su bitni i posebni...
Haoticne su mi misli...sigurno sam nesto i propustila reci, a sigurno da i negdje grijesim.
Sta vi mislite? Na sta mi roditelji mozemo uticati u psiholoskom sklopu svoje djecice? Ipak...osim gena koje nose, velikim dijelom su to nase kreature. Odgovornost je velika.

Treba mi pomoc.Zelim sledece godine da upisem psihologiju.Zato zelim unapred da se informisem,mozda i jeste prerano ali bolje mi je informacije sto ranije da pokupim.:)

Zanima me sta se polaze na prijemnom?Koliko sta nosi bodova?I odakle da se spremim za upis?

Cula sam da se polaze psihologija,test opste intormisanosti i test intelig.!
Cula sam i za test opste kulture?Pa sad nemam pojma sta se polaze?Sve to?Bilo bi dobro da mi neko odgovori ko je ove godine napisao,ili prosle!?

Ako se radi o Filozofskom u BGu, polazu se psihologija i opsta kultura. Oba testa nose po 30 poena, a uspeh iz skole maximalno 40. Na testu iz psihologije postoji 20 pitanja sa ponudjenih 4-6 odgovora na kojima nema negativnih bodova i 10 pitanja "na da i ne", kod kojih dobijas negativne ako pogresis. Na testu iz opste kulture ima svega, od dnevne politike do teorije struna, pa kako ti zapadne. Ove godine je test opste kulture bio jako tezak, sa sve pitanjem o ruskim reziserima i kineskom kalendaru. Test inteligencije se ne polaze, bar ne u BGu. Literatura za psihologiju je Ljubomir Žiropadja-Uvod u psihologiju.
Srecno ti bilo :)

Itd.. itd...

Bravo Salle Buddha,to je pravi glas zdravog razuma.Spalimo prašnjave kjnižurine i pođimo na plivanje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back