SlAyEr_KiD 333
Domaćin
- Poruka
- 3.734
Zna li neko koja je najbolja knjiga psihologije za pocetnike?
Ne znam nishta, ali zelim da pocnem da citam i ucim.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako kazes da ti se nesto ,,ne svidja" to onda znaci da si negde u glavi napravila procenu i tako naisla na nesto sto izaziva osecanje nelagodnosti. Dakle, mora biti necega konkretnog sto te odbije od njega, ili te mozda samo privuce fizicki izgled pa to posle brzo dosadi?
kako da posaljem poruku nekom ?
Jesi li ti uopste izucavala psihologiju u srednjoj skoli?Koliko je psihologija kao nauka uopste priznata?
Ne postoje li oni koji misle da se ona bavi samo "ludim" ljudima( o boze, spasi ih njihove neupucenosti),.
Da li se neko ovde bavi instinktivnom psihologijom. Takodje, ko je citao gustava le bona: psihologiju gomile?
Koliko je psihologija kao nauka uopste priznata?
Ne postoje li oni koji misle da se ona bavi samo "ludim" ljudima( o boze, spasi ih njihove neupucenosti),.
Kao nauka jeste priznata...
Al' da od nje ima 'vajde kao od nekih drugih nauka (neurologije, psihijatrije, fizike, i svih ostalih...) bash i nema.
Cast izuzecima, ali iz mog iskustva psiholozi (pogotovo ovi malo stariji.. 35-50 god) su nabedjena i sujetna stvorenja koja duboku patologiju svoje licnosti nastoje da kompenzuju tako sto ce se kroz zanimanje psihologa ~distancirati~ od "obicnih" ljudi, tj. ponasati se kao da su popili svu pamet sveta, kao da su pronikli u svaki kutak covekove psihe i duse, kao da znaju sve o emocijama.. o tebi... nakon 15 minuta razgovora.
Ili.. jednom su kod nas u skolu dosli psiholozi iz Centra za soc. rad... da rade neke experimente... i sad, uzeli su nase odeljenje... dali nam da popunimo neke odgovore... i posle su nas kao analizirali. Za mene su napisali da stukturom moje licnosti dominira nizak frustracioni prag, i agresivnost... shto ima veze sa istinom otprilike koliko mish ima veze sa rupama u shvajcarskom siruNikad za 12+ godina skolovanja nisam imao opomenu, ukor... niti sam se potukao... a u drustvu sam poznat kao mirna, povucena, okrenuta umetnosti i toleratna osoba. (ma koliko ovo zvucalo neskromno xD) A pazi sad, jedan ortak, tipicna siledzija, lik od osnovne skole na svakom odmoru lema mladje od sebe iz ciste zabave, kad ides sa devojkom ulicom on te doziva smesnim imenima da bi te osramotio... je opisan kao... "drustvena i optimisticna licnost nesklona konfliktima" ...
Tad sam otprilike skontao da je psihologija jedno veeeeliko sraaanje... tj. bar taj deo koji se bavi "procenom licnosti"...
AL' ima i dobrih stvari...
Npr. neuropsihologija... do tancina objasnjava sta se u tvom mozgicu desava kad se zaljubis... ili kad si pod uticajem bilo kakvih hormona..
Zatim "emocionalna inteligencija"... napisao Danijel Goleman... fantasticna knjiga, govori o tome kako je EQ mozda cak vazniji od IQ-a...
Frojdovo tumacenje snova.... ima tu mnogo istine...
Itd.. itd...
Al' u principu, ja je ne bih, ma koliko to zeleo, svrstao u red "pravih nauka", jer je svaki covek individua za sebe... i razlikuje se u mnogo cemu od coveka koji npr. sedi do njega... a najvise u psihi... nacinu na koji razmislja/oseca/pamti/u sta veruje i slicno... a sustina psihologije je u stvari da sve te "razlicitosti" ukalupi u neku normativnu vrednost... tj. da ih generalizuje. I onda ce da kazu... aham.. zaljubljivanje kod normalnih ljudi traje 2 meseca...I sad se ti pitas... au jeebote, kod mene traje 8 meseci.. jel to znaci da ja nisam normalan?
Ili oni tipicni experimenti koje srecemo svaki dan u novinama...
Tipa... uzmu 50 zena... daju im da pomirisu 3 parfema... od toga se npr. 28 njih odluci za jedan... a oni u novinama objave: Naucnici sa Univerziteta tog i tog su iscrpnim i dugotrajnim istrazivanjem dosli do podatka da vise od polovine zena na svetu voli taj i taj miris.
Mis'im, kapirate poentu
Nadam se da nema ovde neki dezurni psiholog koji ce da me izgrdi zbog ove kritike![]()
[/B]
Ako si siguran u svoje stavove onda nema razloga da se nadas da se nece pojaviti neko sa suprotnim![]()
Hteo sam reci da imaju konkretniju primenu od psihologije. Kad te boli glava, odes kod neurologa, dobijes adekvatan tretman: lekic/intervenciju. Kad imas halucinacije/strahove/raznorazne druge psih. poremecaje.. odes kod psihijatra, dobijes isto to. Nervni sistem je vrlo odredjen, konkretan (da sad ne zalazimo u polja biologije i medicine..) a dusa i psiha kojima se bavi psihologija poprilicno neodredjeni pojmovi (van nekih narodnih i individualnih tumacenja... da ne ulazim u one tipicne filozofske debate oko monizma i dualizma, ko je tu zapravo u pravu, da l' dusa uopste postoji i sl. ), pa je vec tu, u samoj osnovi, psihologija drugacija.Prvo neurologija i psihijatrija nisu nauke, to su grane medicine. A ako ćemo o tome koliko vajde ima od njih...meni su tri neurologa dala tri različite dijagnoze zbog bolova u glavi da bi se na kraju ispostavilo da je zub. A onda me je četvrti kad je na vratu napipao čvor odmah poslao kod hematologa pod strahom da se radi o limfomu, da bi se na kraju ispostavilo da je to čvor od lošeg sedenja. A tek psihijatrija...o njoj neću ni da pričam.
Nije mi bila namera, cak stavise, nipodastavanje psihologije bih smatrao neprimerenim.Ako se već psihologija uhvatila u koštac sa ispitivanjem jedne velike ljudske misterije kao što je psiha, onda bi joj možda trebalo dati priznanje i potporu, a ne nipodaštavati
A o ovome sam govorio u prethodnom komentaru.., jer mi znamo da našoj nauci fali određeni stepen egzaktnosti, ne morate to vi da nam kažete ali se svakog dana trudimo da tu egzaktnost povećamo![]()
Da je prijemni rigorozan.. jeste...Ovo za te matore psihologe...to se viđa kod mnogih, ne samo kod njih. U tendenciji da se što pre da interpretacija ličnosti (u tvom primeru 15 min.) treba prepoznati potrebu da se psiholog dokaže kako je instinktivan, sposoban da brzo ,,pročita'' ličnost i to jeste ružno ali...u svakom žitu ima kukolja a prijemni koji prođemo je kao što i sami znate rigorozan metod za odvajanje žita od kukolja.
Ne moze, ali je to najcesce praksa kod nas.Što se tiče testiranja u tvojoj školi...šta se tu zapravo desilo. Postoji razlika između testova koji funkcionišu kada se zadju individualno (često klinički testovi) i testova koji funkcionišu kada se zadaju grupno. Naravno da se uz pomoć jednog testa ne može spoznati jedna ličnost.
Heh, pa zar poenta psihologije nije da "predupredi" foliranje?Međutim, po zakonu smo dužni da damo interpretaciju rezultata ispitanicima i onda se desi to što se desi. Na kraju, ako je tvoj drugar takav siledžija, jel ti nije palo na pamet da je možda folirao na testu?![]()
Sa ovim se uopste ne slazem..ali za razliku od laika, mi pazimo gde se generalizacija sme izvršiti i da li se ona izvršava na osnovu naučne metodologije koja postoji.
Uglavnom, tvoj negativan stav proističe iz neinformisanosti o tome šta psihologija radi i nije da te krivim...to je opšte stanje u zemlji Srbiji a ponekad i u svetu...gde se razlika između psihologa, pedagoga, psihijatra i psihoterapeuta i ne povlači.
Treba mi pomoc.Zelim sledece godine da upisem psihologiju.Zato zelim unapred da se informisem,mozda i jeste prerano ali bolje mi je informacije sto ranije da pokupim.
Zanima me sta se polaze na prijemnom?Koliko sta nosi bodova?I odakle da se spremim za upis?
Cula sam da se polaze psihologija,test opste intormisanosti i test intelig.!
Cula sam i za test opste kulture?Pa sad nemam pojma sta se polaze?Sve to?Bilo bi dobro da mi neko odgovori ko je ove godine napisao,ili prosle!?
Kao nauka jeste priznata...
Al' da od nje ima 'vajde kao od nekih drugih nauka (neurologije, psihijatrije, fizike, i svih ostalih...) bash i nema.
Cast izuzecima, ali iz mog iskustva psiholozi (pogotovo ovi malo stariji.. 35-50 god) su nabedjena i sujetna stvorenja koja duboku patologiju svoje licnosti nastoje da kompenzuju tako sto ce se kroz zanimanje psihologa ~distancirati~ od "obicnih" ljudi, tj. ponasati se kao da su popili svu pamet sveta, kao da su pronikli u svaki kutak covekove psihe i duse, kao da znaju sve o emocijama.. o tebi... nakon 15 minuta razgovora.
Ili.. jednom su kod nas u skolu dosli psiholozi iz Centra za soc. rad... da rade neke experimente... i sad, uzeli su nase odeljenje... dali nam da popunimo neke odgovore... i posle su nas kao analizirali. Za mene su napisali da stukturom moje licnosti dominira nizak frustracioni prag, i agresivnost... shto ima veze sa istinom otprilike koliko mish ima veze sa rupama u shvajcarskom siruNikad za 12+ godina skolovanja nisam imao opomenu, ukor... niti sam se potukao... a u drustvu sam poznat kao mirna, povucena, okrenuta umetnosti i toleratna osoba. (ma koliko ovo zvucalo neskromno xD) A pazi sad, jedan ortak, tipicna siledzija, lik od osnovne skole na svakom odmoru lema mladje od sebe iz ciste zabave, kad ides sa devojkom ulicom on te doziva smesnim imenima da bi te osramotio... je opisan kao... "drustvena i optimisticna licnost nesklona konfliktima" ...
Tad sam otprilike skontao da je psihologija jedno veeeeliko sraaanje... tj. bar taj deo koji se bavi "procenom licnosti"...
AL' ima i dobrih stvari...
Npr. neuropsihologija... do tancina objasnjava sta se u tvom mozgicu desava kad se zaljubis... ili kad si pod uticajem bilo kakvih hormona..
Zatim "emocionalna inteligencija"... napisao Danijel Goleman... fantasticna knjiga, govori o tome kako je EQ mozda cak vazniji od IQ-a...
Frojdovo tumacenje snova.... ima tu mnogo istine...
Itd.. itd...
Al' u principu, ja je ne bih, ma koliko to zeleo, svrstao u red "pravih nauka", jer je svaki covek individua za sebe... i razlikuje se u mnogo cemu od coveka koji npr. sedi do njega... a najvise u psihi... nacinu na koji razmislja/oseca/pamti/u sta veruje i slicno... a sustina psihologije je u stvari da sve te "razlicitosti" ukalupi u neku normativnu vrednost... tj. da ih generalizuje. I onda ce da kazu... aham.. zaljubljivanje kod normalnih ljudi traje 2 meseca...I sad se ti pitas... au jeebote, kod mene traje 8 meseci.. jel to znaci da ja nisam normalan?
Ili oni tipicni experimenti koje srecemo svaki dan u novinama...
Tipa... uzmu 50 zena... daju im da pomirisu 3 parfema... od toga se npr. 28 njih odluci za jedan... a oni u novinama objave: Naucnici sa Univerziteta tog i tog su iscrpnim i dugotrajnim istrazivanjem dosli do podatka da vise od polovine zena na svetu voli taj i taj miris.
Mis'im, kapirate poentu
Nadam se da nema ovde neki dezurni psiholog koji ce da me izgrdi zbog ove kritike![]()