PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da sam haustrijanac pre bih priznao moldavske hipersvemirske rakete od naših diploma...
Nadam se da ćeš uspeti da izdejstvuješ nešto, ali mislim da će biti teško ili skoro nemoguće.
Voleo bih da grešim jer to je pretpostavka koja nije bazirana na ličnom iskustvu ili nekom sekundarnom.

Puno sreće :)

nisi u pravu1 drugarica zavrsila psihologiju po starom programu (4god studij) i otisla u Svajcarsku,ponijela spisak predmeta i literature i nostrifikovala diplomu i priznali jos lijepo sve!!
za master joj rekli da moze da konkurise cak i za neke stipendije. a dok se to ne desi ona se prijavila na biro rada i ceka posao.
super zna njemacki naravno.

za Austriju nije bas takva procedura pa me zanima ako neko ima nekih informacija da podijeli...

Ne znam da li sam vec pisao u ovoj temi,ali bih voleo da prokomentarisem.
Psihologija me je potpuno ocharala kao nauka.Nista me do sada nije zaintrigiralo i podstaklo na duboko razmisljanje kao psihologija.Trenutno sam drugi razred opste gimnazije,i stigli smo sa gradivom do pamcenja.Malo kasnimo,ali se nadam da cemo sve nadoknaditi.Profesorka mi jako odgovara,posto je i logicno da psiholozi imaju najbolji pristup nastavi.
Sto se tice studija,psihologija mi stoji kao alternativa.Ipak bih najvise voleo da upisem anglistiku u Beogradu. ;)
Mislim da ce mi uvek u zivotu biti malo krivo sto nisam zavrsio psihologiju.Najiskrenije receno,nova predavanja iz ove nauke uvek zeljno iscekujem.Evo bas trenutno ucim ucenje,sutra profesorka pita.. ;)
PS. Ja sam takodje za to da se Rotova i Radonjiceva knjiga menja.Voleo bih da naredne generacije imaju neki slikovitiji,sareniji i laksim jezikom napisan udzbenik.

Poslednja izmena:
Ne znam da li sam vec pisao u ovoj temi,ali bih voleo da prokomentarisem.
Psihologija me je potpuno ocharala kao nauka.Nista me do sada nije zaintrigiralo i podstaklo na duboko razmisljanje kao psihologija.Trenutno sam drugi razred opste gimnazije,i stigli smo sa gradivom do pamcenja.Malo kasnimo,ali se nadam da cemo sve nadoknaditi.Profesorka mi jako odgovara,posto je i logicno da psiholozi imaju najbolji pristup nastavi.
Sto se tice studija,psihologija mi stoji kao alternativa.Ipak bih najvise voleo da upisem anglistiku u Beogradu. ;)
Mislim da ce mi uvek u zivotu biti malo krivo sto nisam zavrsio psihologiju.Najiskrenije receno,nova predavanja iz ove nauke uvek zeljno iscekujem.Evo bas trenutno ucim ucenje,sutra profesorka pita.. ;)
PS. Ja sam takodje za to da se Rotova i Radonjiceva knjiga menja.Voleo bih da naredne generacije imaju neki slikovitiji,sareniji i laksim jezikom napisan udzbenik.

Verovatno se nece menjati kao udzbenik za srednje skole.
Mada,komicno je to sto se u toj knjizi za najvece cudo tehnike i mas medija smatra televizor.
Rec internet se ne pominje.
A ovo je ipak XXI vek.

Medjutim ta knjiga definitivno nije bila primerena za spremanje prijemnog i sad kad im je zafalilo pitanja setili su se da promene i stave literaturu koja se malo ozbiljnije bavi osnovama psy i potencira vise naucni pristup.

Ma...
Kad smo već kod 21. veka.
Literatura na fakultetu (bar u Nišu) je sigurno u proseku stara 15-20 godina.
Nadovezujući se na priču o TV-u, npr u Pedagoškoj psihologiji (L. Vučić, 6. izdanje je iz *96. god i to dopunjeno) je terminu računar najbliži - "komplikovane elektronske mašine" :lol: Mislim...
A da ne pričam o ostalim stvarima tipa Psihofiziologija rada ili Psihologija marketinga i Psih rada koje su vrlo praktične ali zbog zastarelosti literature manje upotrebljive i kudikamo manje informativne...
Poenta je u prihvatanju činjenice da na naučni razvoj jednog mladog čoveka školovanje na ovakav način može imati konraefekat.

zna neko sta znaci kad sanjas svoje telo,i vidis ruku kako ga kasapi nozem,i u snu znas da je ta ruka tvoja,tj da sam sebe kasapis?
msm,sigurno ne nista fino,i postoji logicno objasnjenje,ali mozda je cika frojd rekao nesto drugo

Ali, možda čika Frojd nije u pravu? :mrgreen:

Rotova je mnogo teska i jako lose stampana.

Pre će biti da je previše debilna, nego teška... :)

zna neko sta znaci kad sanjas svoje telo,i vidis ruku kako ga kasapi nozem,i u snu znas da je ta ruka tvoja,tj da sam sebe kasapis?
msm,sigurno ne nista fino,i postoji logicno objasnjenje,ali mozda je cika frojd rekao nesto drugo

To je veoma individualno i niko ti to ne može protumačiti na osnovu nekog opšteg pravila. Potrebna je ozbiljna analiza sa obučenim psihoterapeutom, kako bi uspeo da dođeš do značenja koje taj san nosi. Instant rešenje ne postoje.

Pozdrav!

Žao mi je što imaš ružno mišljenje o ovakvim stvarima, ipak svako ima pravo na mišljenje:)
Samo da napomenem da ovde u pitanju nije nikakva zloupotreba.Ja sam student master studija psihologije, upitnik je apsolutno anoniman i u pitanju je istraživanje koje se bavi usamljenošću, društvenim, kompetencijama i zadovoljstvom životom kod nas u zemlji.
Ono što je poenta je da mi je potreban što veći uzorak, kako bi smo,prosto,imali što pouzdanije podatke.
Svima onima koji žele da doprinesu se unapred zahvajujemo!

Pozdrav!
Pozdrav

Ne znam da li ovo pitanje ima neke veze sa psihologijom, ali aj da pitam, mozda ces znati nekako da mi objasnis... :) Vise puta mi se desila ova situacija: Neki decko mi se bas svidja i onda kada se smuvamo on prestane da mi se svidja, da tako kazem, i vec posle dva - tri dana pocnem da razmisljam o raskidu... Pretpostavljam da je problem u meni... Da li bi mogao to nekako psiholoski da mi objasnis? :D

Ne znam da li ovo pitanje ima neke veze sa psihologijom, ali aj da pitam, mozda ces znati nekako da mi objasnis... :) Vise puta mi se desila ova situacija: Neki decko mi se bas svidja i onda kada se smuvamo on prestane da mi se svidja, da tako kazem, i vec posle dva - tri dana pocnem da razmisljam o raskidu... Pretpostavljam da je problem u meni... Da li bi mogao to nekako psiholoski da mi objasnis? :D

Šta su razlozi koji te nateraju na to da pomisliš o raskidu? Šta uvidiš da je loše kod momaka što te natera da promeniš mišljenje?

Šta su razlozi koji te nateraju na to da pomisliš o raskidu? Šta uvidiš da je loše kod momaka što te natera da promeniš mišljenje?

Ne postoji neki poseban razlog.. Ma nema nista lose kod njih, nego eto to je izgleda do mene.. Ispadne da mi se neki decko svidja dok se ne smuvamo, cim se smuvamo vise mi se skoro ni ne svidja.. A kada raskinemo, posle nekog vremena, pocne opet da mi se svidja.. :confused: Ne razumem ni ja... :D

Da li mi moze reci kakva je to osoba koja misli da je svima lako, samo je njoj teshko... Mislim, konkretno, imam jednu drugaricu koja misli kako je njen smer u shkoli tezak, kako su njeni profesori najgori, a moji u istoj shkoli nisu, kako ce ona proci dobro, kako ona poznaje neku zenu koja je bila u doba socijalizma desna ruka Josipa Broza, i da ce ona nju zaposliti... Mozda je opsednuta velichinom ili samo koristi projekciju nesvesno? ... :D

Ne postoji neki poseban razlog.. Ma nema nista lose kod njih, nego eto to je izgleda do mene.. Ispadne da mi se neki decko svidja dok se ne smuvamo, cim se smuvamo vise mi se skoro ni ne svidja.. A kada raskinemo, posle nekog vremena, pocne opet da mi se svidja.. :confused: Ne razumem ni ja... :D

Ako kazes da ti se nesto ,,ne svidja" to onda znaci da si negde u glavi napravila procenu i tako naisla na nesto sto izaziva osecanje nelagodnosti. Dakle, mora biti necega konkretnog sto te odbije od njega, ili te mozda samo privuce fizicki izgled pa to posle brzo dosadi?

Da li mi moze reci kakva je to osoba koja misli da je svima lako, samo je njoj teshko... Mislim, konkretno, imam jednu drugaricu koja misli kako je njen smer u shkoli tezak, kako su njeni profesori najgori, a moji u istoj shkoli nisu, kako ce ona proci dobro, kako ona poznaje neku zenu koja je bila u doba socijalizma desna ruka Josipa Broza, i da ce ona nju zaposliti... Mozda je opsednuta velichinom ili samo koristi projekciju nesvesno? ... :D

Eh sad...mozda...mozda...mozda. Mozda ima kompleks nize vrednosti pa oseca porebu da stalno podize samopouzdanje govoreci o svojim visokim postignucima. Mozda ima kompleks vise vrednosti...a mozda ima i visoko misljenje o sebi...mozda je narcisticna...moze biti puno stvari!

Najbezbolniji način (tj bez petljanja terminologije ličnost, identitet i ostale bezvezarije) da se shvati takvo ponašanje je odnos motivacija/aspiracija/postignuće. Šta/dokle/koliko. Van socioloških okvira ova pojava nema smisla.

@Depressed_Boy
Kad sledeći put pitaš kakva je neko osoba imaj na umu da je jedni (ništa tačniji) odgovor muška ili ženska. Niko nije nikakva osoba, svako je svakakva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back