PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam da mi ne garantuje, ali mislio sam da neko ima te testove od proshle godine ili se bar seca ponekih pitanja, da znam shta me cheka i koliko su teshka pitanja... ;)

ja sam radila prosle godine prijemni i upisala psihologiju, nemam te testove a i ne secam se bas pitanja. U principu, bitno ti je da naucis iz knjige sve, ako dobro naucis, mozes da uradis test znanja bez problema. Zelim ti srecu na prijemnom ako se odlucis za psih.! ;)

ja sam radila prosle godine prijemni i upisala psihologiju, nemam te testove a i ne secam se bas pitanja. U principu, bitno ti je da naucis iz knjige sve, ako dobro naucis, mozes da uradis test znanja bez problema. Zelim ti srecu na prijemnom ako se odlucis za psih.! ;)

Nemojte plasiti svoje buduce kolege!

@Depressed_Boy:
mozes se pripremiti za sve ispite, pa i za opstu kulturu...Uzmi od nekoga zbirku starih yadataka ili primera testova...pokusaj i na drugim fakultetima na kojima ima testa opste kulture. Prati osledece oblasti: svetske nagrade i priznanja, sport, informacije iz okruzenja i sveta koje su izazvale medijsku paznju - recimo, u periodu od poslednje tri godine, sa akcentom na poslednjoj.
Nauci osnovne stvari i zanimljivosti koje pohvatas iz: istorije, geografije, etnologije (domace, uz poseban osvrt na lokalizme).
Politika je takodje pozeljna - dakle, trazi nekome ko to prati da ti navede glavne ljude politicke scene - svetske, pa malo procitaj o njima, kao i o velikim dogadjajima, sporazumima, savetima, bla, bla, koji i danas imaju uticaj.

Sa srecom!

Btw, imas i organizovane pripreme za polaganje testa opste kulture, pa mozes da razmislis i o tome.

:)

A kakve su posle mogucnosti za zaposlenje? I da li je zaista toliko teshko? :confused:
Mene je vec zaplashila jedna zena koja radi kao psiholog u Klinichkom centru Srbije danas, rekla mi je da je jako teshko i da se pokajala shto je to uopshte upisala, ali meni se to bash svidja, inache cu nositi 40 poena iz srednje, najverovatnije...

Nemojte plasiti svoje buduce kolege!

@Depressed_Boy:
mozes se pripremiti za sve ispite, pa i za opstu kulturu...Uzmi od nekoga zbirku starih yadataka ili primera testova...pokusaj i na drugim fakultetima na kojima ima testa opste kulture. Prati osledece oblasti: svetske nagrade i priznanja, sport, informacije iz okruzenja i sveta koje su izazvale medijsku paznju - recimo, u periodu od poslednje tri godine, sa akcentom na poslednjoj.
Nauci osnovne stvari i zanimljivosti koje pohvatas iz: istorije, geografije, etnologije (domace, uz poseban osvrt na lokalizme).
Politika je takodje pozeljna - dakle, trazi nekome ko to prati da ti navede glavne ljude politicke scene - svetske, pa malo procitaj o njima, kao i o velikim dogadjajima, sporazumima, savetima, bla, bla, koji i danas imaju uticaj.

Sa srecom!

Btw, imas i organizovane pripreme za polaganje testa opste kulture, pa mozes da razmislis i o tome.

:)

ne plasim ih samo kazem, ja sam nabavila dosta zbirki i nisu bila uopste ta pitanja...
sto ne znaci da ne treba da ih nabavi, i da prati sve gore navedeno
a sto se tice zaposlenja, i meni su govorili da je tesko, ali sto da radim nesto sto me ne zanima. Ovo volim, a posao ce se vec nekako naci. Nemoj da odustajes od svojih zelja samo zato sto ti je neko tamo rekao da se pokajao ;)

Ako je tako teshko posle zaposliti se, zashto onda toliko puno ljudi zeli da je upishe? :confused:
I zashto u Novom Sadu osnovne studije traju 3, a u Beogradu 4? U chemu je razlika?

Malo sam dosadan sa pitanjima, ali me zanima... :mrgreen:

Na ovo prvo pitanje trebalo bi pokrenuti jednu raspravu a za nju me sad iskreno baš mrzi :D A što se tiče drugog pitanja, to što ti vidiš da su u Bg-u studije 4 god. a u NS 3 god. su zapravo osnovne studije (bachelor) i da se ne lažemo, sa time ne možeš ništa da radiš. Niko ti neće dati posao sa tim stepenom. Posle toga idu master studije koje u Bg-u traju 1 god. a u Ns-u 2, tako da oba fakulteta na kraju, traju po 5 godina. Razlika je u tome što se bachelor studije mogu finansirati iz budžeta države, a master studije ne, pa su se Beograđani tu lepo dosetili. Mada, koliko znam, nakon ovih silnih štrajkova, država finansira i određeni broj master studija.

Onda najbolje da sam zavrshio zanat i kraj, kad nema posla... :(

nemoj da dozvolis da te takve stvari obeshrabruju! Mislim da ce se u buducnosti stvari promeniti bar malo na bolje. Razmisljaj pozitivno
a sto se tice posla psihologa, ja bas mislim da se moze naci, jer psiholozi rade na dosta razlicitih mesta. Nije to samo po skolama, bolnicama itd. Tako da nema potrebe da o takvim stvarima sa tvojih 18 godina brines. Prvo upisi fakultet, zavrsi, posle ces za posao videti.

Pošto nigde ne postoji ovakva tema, reših da je otvorim ovde. Možete izneti svoja saznanja, svoja pitanja i nedoumice, razmeniti iskustva i uopšte razgovarati o svemu što se tiče ove nauke.

Vaš shaddow :)

Evo ja da iznesem jednu moju dilemu: zasto me uvek uhvati neodoljiva zelja za smehom kada sam na mestima gde se nikako ne bi trebalo smejati (na sahrani, na primer).

Jedva se najvecom snagom volje uzdrzim da ne padnem u grohotan smeh!

(Smeje mi se cak i kada veoma zalim osobu na cijoj sam sahrani)

Da li sam normalan?

Da li se to jos nekom desva?

Poslednja izmena:
Evo ja da iznesem jednu moju dilemu: zasto me uvek uhvati neodoljiva zelja za smehom kada sam na mestima gde se nikako ne bi trebalo smejati (na sahrani, na primer).

(Smeje mi se cak i kada veoma zelim osobu na cijoj sam sahrani)

Da li sam normalan?

Mehanizam odbrane...nista strasno! :D

(Smeje mi se cak i kada veoma zelim osobu na cijoj sam sahrani)

Da li sam normalan?

Nego ja imam dilemu, šta li bi Frojd rekao kad bi video ovu omašku ? :D:D:D

(Smeje mi se cak i kada veoma zalim osobu na cijoj sam sahrani)

Da li sam normalan?

Nama je profesor rekao da je to najcesce histericna reakcija. I nije retko. (Ako verujes mom profesoru :)) Ja nekako mislim da se ljudi smeju da bi sve nekako pretvorili u salu, zele da je sve to samo san, ili opet ne zele da pokazu svoj bol, pa u pokusaju da ga potisnu - on se ispolji na neprikladan nacin. (ja nisam psiholog pa mi nemoj verovati, veruj sebi)

A Frojd bi svasta rekao, ali pre toga bi naterao Blajbingera da prica, prica i prica...

Da sam haustrijanac pre bih priznao moldavske hipersvemirske rakete od naših diploma...
Nadam se da ćeš uspeti da izdejstvuješ nešto, ali mislim da će biti teško ili skoro nemoguće.
Voleo bih da grešim jer to je pretpostavka koja nije bazirana na ličnom iskustvu ili nekom sekundarnom.

Puno sreće :)

Ma daj, stvarno misliš da je dobra?! :)

Prvo, stara je i totalno van forme.
Drugo, sam izgled knjige je bedan.
Treće, jezik kojim je pisana je konfuzan i ponajmanje lep.
Četvrto, ima premalo slika...
Peto, informativna vrednost od 1-10 je između 2 i 3.

Znaš li koliko je uznapredovala nauka od izdanja knjige? :)
Ljudi koji su je pisali nisu kompetentni za današnjicu ako ne promene stil i organizaciju.
A i vreme je za smenu generacija, samo da ne bude isto to u lepšim koricama i na recilkliranom papiru
i to je kao novo i moderno... :) Mada, ni to me ne bi začudilo...

Da,mnogi su se zalili na Rotovu knjigu.Konfuzna.Zastarela.
Ovaj Ziropadjin UVOD U PSY,koliko kapiram to je udzbenik za taj predmet na filoloskom,gde doticni predaje,je,detaljniji....

Ali,mislim da nije u redu sto je ta informacija tako skromno ili nikako razglasena,tako da mnogi ljudi koji treba da se spremaju i dalje zive u zabludi da treba da uce iz udzbenika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back