psihologija uvrede

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma
uvreda je danas
kad nekom ne ideš uz dlaku
i ne pothranjuješ iluziju koju si oni napravili oko sebe
u suštini po meni uvreda je laž upakovana u malo otrovnije pakovanje
a ako je istina - šta ima da se vređa, sve može da se dokaže
nemoć
to za familiju je više neko retropatrijarhalno nasleđe, pa oni sami ne poštuju svoju familiju a ni sebe a ka vređaju se na jedno obično !je.bem ti majku"

Zoro, ti si neumoran.
Jesi li uspeo dobiti odgovor na svoje pitanje?

obično kod ovakvih tema, sažet, pametan odgovor daju retki pojednici
masa uglavnom laprda

interesantne su dve stvari:

- koga zanima ovakva tema, pa učestvuje
- i koga zanima bilo koja tema koju postavi ranjeni.

ovi prvi su retki i oni pravilno razmišljaju
ovim drugima sam interesantan ja i samo im je važno da dobiju moju pažnju

Odgovor na pitanje nisam ni tražio jer je odgovor već u samom pitanju.
Pitanje je provokacija.
Želim da isprovociram sve one mandrile koji se trzaju na majke i decu i familije i da oni pojedinci, koji misle pravilno, još jednom dobiju potvrdu za svoja uverenja.

Svaka provokacija ima za cilj samo jedno, a to je da pokaže, da je pojedinac uvek u pravu, ne masa.
Masa je glupa kuhinja koja i proizvodi takva opšta mesta, kao što su "pominjanje familije"

Nedavno sam imao raspru sa jednim likom i, kako to obično biva, razbucam ga po svim elementima rasprave, što je logično - upalilo fitilj sagovorniku, te je isti pokušao sa nekakvim uvredama koje nemaju veze sa temom.

Svima avm je to poznato, krene se npr o politici, a prebaci se na neke seksualne čarke (recimo ko je virnuo na pdf politika, odma može da primeti da se tamo ljudi dele na patriote i homoseksualce. )

Elem, u jednom momentu tip meni kaže nešto kao "dođi kad god oćeš, da te podojim", na šta ja njemu kažem "interesantno, to mi je i tvoja žena rekla.." itd itd..znate već kako ta kozerska prepucavanja mogu da idu

Sada dolazi onaj važan deo:

posle prepucavanja, tip se po principu "pametniji popušta" brže bolje zaista i povukao, ali..u daljoj priči, u želji da se solidarišu sa starim drugom, neki njegovi drugari rekoše kako sam ga ja uvredio jer sam mu "pominjao familiju".

To pominjanje familijie je izgleda neko opšte mesto.

Nebitno o čemu se vodi razgovor, nebitno ko je kakve uvrede prethodno prosipao, momenat kada se "pomene familija", makar u najdaljem kontekstu, kao asocijacija, kao da je kap koja preliva čašu.

Kao da postoji jedan momenat kada neko ko je shvatio da nema moć brzog snalaženja u prepucavanju - čeka kada će da se pomene, nagovesti ili makar okrzne neko iz njegove familije, pa da kaže "e tu sam te čeko tico".
Kao da je pominjanje familije zakonom zaštićeno ?

Zašto je to tako?

da li te ljude zaista toliko emotivno povrede takve stvari ili ih više povedi to što su jednostavno naišli na jačeg, ili spretnijeg (da se razumemo, nisam bitan ja u ovom pitanju, već pitam generalno)

Šta je dakle Uvreda?

Emocija, ili nemoć
tabu, ili bes

Ovo pitam jer danas svako uzima sebi za pravo da određuje šta je uvreda, a zapravo se radi o veoma ličnoj skali pojmova koje ili možemo ili ne možemo da svarimo

U celoj priči posebno je zanimljivo to što se ljudi koji pričaju na forumima, svađaju i prepucavaju - uopšte ne poznaju

Kako je moguće uvrediti ili biti uvređen od nekoga koga vi, ili ko vas ne poznaje?

Nekada je važilo uverenje za primitivnije narode, da možete da se svašate, ali kada im pomeneš familiju - "vadi nož i kolje"

Sve više stičem utisak da smo i mi postali takvi..

неважно који мод, на овај ил онај начин, се крије иза овог ника. као и иза других атестираних провокатора.
елем, комплекси управљају животима сиротиње. атест је неопходан сујети, нисте ви криви, жртве сте.
сиротиња није сиромашна, само сујетна.

ma
uvreda je danas
kad nekom ne ideš uz dlaku
i ne pothranjuješ iluziju koju si oni napravili oko sebe
u suštini po meni uvreda je laž upakovana u malo otrovnije pakovanje
a ako je istina - šta ima da se vređa, sve može da se dokaže
nemoć
to za familiju je više neko retropatrijarhalno nasleđe, pa oni sami ne poštuju svoju familiju a ni sebe a ka vređaju se na jedno obično !je.bem ti majku"

tako je.

vidiš dark? o tome ti pričam..

неважно који мод, на овај ил онај начин, се крије иза овог ника. као и иза других атестираних провокатора.
елем, комплекси управљају животима сиротиње. атест је неопходан сујети, нисте ви криви, жртве сте.
сиротиња није сиромашна, само сујетна.

kakav mod, kakav atest..?
ko li je tebi sipo šveps u guaranu da mi je znati..

dabome
ako raspravljamo, diskutujemo..imaš svoju pamet, svoje argumente, logiku
a ne da se krije iza "pominjanja falimilije"
retki su oni koji se iskljucivo oslanjaju na sebe.to nekako i nije prirodno jer je covek socijalno bice.razlika je samo na koga se oslanja,neko na porodicu(kevu/caleta,brata/sestru),neko na prijatelje,a znam neke koji se oslanjaju na partnere(decka/devojku,muza/zenu).ne poznajem licno nikoga da se ne oslanja na nekoga.sa druge strane,nisam dublje razmisljala zbog cega nam je potreban neko izvan nas koji bi bio taj oslonac?nemoguce da je samo socijalizacija u pitanju :think: dodjoh do zanimljivog pitanja :think:

obično kod ovakvih tema, sažet, pametan odgovor daju retki pojednici
masa uglavnom laprda

interesantne su dve stvari:

- koga zanima ovakva tema, pa učestvuje
- i koga zanima bilo koja tema koju postavi ranjeni.

ovi prvi su retki i oni pravilno razmišljaju
ovim drugima sam interesantan ja i samo im je važno da dobiju moju pažnju

Odgovor na pitanje nisam ni tražio jer je odgovor već u samom pitanju.
Pitanje je provokacija.
Želim da isprovociram sve one mandrile koji se trzaju na majke i decu i familije i da oni pojedinci, koji misle pravilno, još jednom dobiju potvrdu za svoja uverenja.

Svaka provokacija ima za cilj samo jedno, a to je da pokaže, da je pojedinac uvek u pravu, ne masa.
Masa je glupa kuhinja koja i proizvodi takva opšta mesta, kao što su "pominjanje familije"

Dakle, cilj je bio da budeš zanimljiv.
Pa dobro, dobar si;)

Evo Zoro, kad bi mi ti 'ebo kevu ja se ne bih uvredio, ja bih pocastio tvoju istim i ako nas ne bi banovali do tada mozda bi se na kraju i rukovali i razisli ko braca koja su se uzajamno lepo pocastila komplimentima te niko nikom nije ostao duzan.
Fer play.
A sad ozbiljno, tesko bi mogao time da me uvredi neki virtuelni lik koji mi nista ne znaci.
Da bi neko mogao da me dirne u zicu potrebno je da mi bude blizak a forumasi i nickovi to svakako nisu.

Sujeta hebe forumaše...:mrgreen::hahaha:
Znam za konflikt...Prt...Sujeta i lažni pokazani osećaj časti...Kao kad majmuni pokazuju jedan drugom guzicu...:mrgreen::rotf:
A arhetip podzemne sleng psovke i etimologiju sam opisao (kp domci,internatlije...)...
Forumsko smišljanje inteligentnog napušavanja govori o intelektualnoj nesigurnosti,kompleksu inferiori i sujeti koja zauzima 90% ega...
A inače:Ranjenik u centru zbivanja-Ranjena tema...:tease::hahaha1:

Poslednja izmena:
Šta je dakle Uvreda?

Zašto je to tako?
..

Odsustvo pristojnosti, mere, postovanja. Ponekad i pameti.

Zbog kompleksa nize vrednosti i samoprezira. Neko ko ima izgradjen osecaj licne vrednosti ne donosi zakljucke o istoj na osnovu toga kako se prema njemu drugi ponasaju.

Tolerantna sam i jako retko vredjam. Kad pribegnem toj gluposti, znaci da mi se neko idiotski nakacio na prajvat i smetnja je mom reputacionom duhovnom sazrevanju i razvoju ili je toliko zasr'o svojim loopetachinama da ga ni reputacije najelitnijih forumasa ne mogu oprati.
Zesce ga opljujem i pokusam mu otvoriti njegova oka (sto ukazuje na to da nisam zlopamtilo ni zlonamerno stvorenje i da ako malo mucne glavom i lisi sebe svog velikog JA da je moguce postici konsenz na obostrano zadovoljstvo) . Ajm diplomata svim srcem i dushom.

El zasluzujem duhovnu bonu od ranjenog Svevisnjeg?

Poslednja izmena:
Odsustvo pristojnosti, mere, postovanja. Ponekad i pameti.

Zbog kompleksa nize vrednosti i samoprezira. Neko ko ima izgradjen osecaj licne vrednosti ne donosi zakljucke o istoj na osnovu toga kako se prema njemu drugi ponasaju.

Tolerantna sam i jako retko vredjam. Kad pribegnem toj gluposti, znaci da mi se neko idiotski nakacio na prajvat i smetnja je mom reputacionom duhovnom sazrevanju i razvoju ili je toliko zasr'o svojim loopetachinama da ga ni reputacije najelitnijih forumasa ne mogu oprati.
Zesce ga opljujem i pokusam mu otvoriti njegova oka (sto ukazuje na to da nisam zlopamtilo ni zlonamerno stvorenje i da ako malo mucne glavom i lisi sebe svog velikog JA da je moguce postici konsenz na obostrano zadovoljstvo) . Ajm diplomata svim srcem i dushom.

El zasluzujem duhovnu bonu od ranjenog Svevisnjeg?

ja nekako mislim da je za taj tango ipak potrebno dvoje
ako je Uvreda,seme zla - potrebna mu je plodna Zemlja da bi se pirmilo i poraslo

lično se ne bavim tom poljoiprivredom i skoro me je nemoguće uvrediti, ali eto.interesantan mi je taj fenomen "pominjanja familije" koji se zapatio, razmnožio, postao "opšte mesto"..

.. ah .. moja stara i prilično voljena tema .. mada lošije postavljena ..
.. a i na pogrešnom pdf-u ..

.. elem ..
.. the insult is in the eye of beholder ..

.. štoćereći .. za uvredu ti je potreban .. samo jedan ..: uvređeni ..
.. uvreditelja čak ne moraš ni imati .. dovoljno je da neka budala bilo šta što ne razume protumači kao .. atak na svoju ličnost .. i eto uvrede .. u mozgu uvređenog ..

..

.. s druge strane .. možeš imati nekoga s izraženom potrebom da vređa ..
.. i tako on .. recimo .. sipa kojekkve ad hominemčiće .. ili pominje familiju ..
.. ali .. meta ne reaguje .. i sve te strelice promašuju ..

.. dakle .. za svađu jeste potrebno dvoje .. ali je za uvredu potreban i dovoljan uslov .. samo uvređeni ..

odlicno receno :ok:
dakle,sta je uvreda?
u "normalnim" situacijama,to je istina o sebi koju mi jos uvek nismo prihvatili.

.. ne .. ne mora biti ..
.. može to što je izrečeno biti laž .. ili glupost ..
.. al opet .. koj moj da se normalan čovek vređa zbog laži ili gluposti ..

.. najčešći uzrok vređanja su .. previsoka očekivanja ..
.. a očekuje se .. naime .. da vasceo svet ima neobično lepo mišljenje o tebi .. i o svemu što učiniš ili izustiš ..

odlicno receno :ok:
dakle,sta je uvreda?
u "normalnim" situacijama,to je istina o sebi koju mi jos uvek nismo prihvatili.

nesigurnost

recimo, kad sam bio mali, jedan lik koji me je redovno iritirao mi je rekao da sam "pasivno agresivan"
e sad, naravno, vidis, to me je uvredilo
jer sam znao da to "pasivno agresivno" znaci nesto grdno, ali kao i vecina stanovnistva nisam znao sta tacno
znaci, moj mozak je odmah reagovao jer sta ja znam, mozda sam nakon svega ja kreten??????????

ono sto je lik zapravo hteo da kaze, a nije nego se uhvatio pop psihologije koju nije bas ni najbolje razumeo, je to da je hteo da se direktno sukobim sa njim, tojest da mu je bem mater, stagod, umesto sto ga zaobilazim

da mi je tako JASNO rekao u cemu je problem, ne bih se uvredio jer bih ODMAH znao da sam ja u stvari skroz okej lik

ali me neznanjem i uvredom omete i ja sta cu

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back