Psihologija srpskog nacionalizma

Verujem da se problem nacionalizma zasniva na nesposobnosti sagledavanja drustva u svoj njegovoj slozenosti i neuredjenosti, kada se percepcija drugog ostvaruje kroz primitivnu matricu sastavljenu od sacice identiteta, u sklopu koje se prave mentalni obori za "nas" i za "njih". Krajnje obojena perspektiva primarnom identifikacijom ljudi kao muskaraca i zena, straigh i LGBT, Srba i Hrvata, i tome slicno, uz odsustvo umeca da se prepozna ili izgradi bilo sta vrednije i komleksnije od tih nekoliko kolektivistickih identiteta, takodje ukazuje i na necije previdjanje da je mogao da se rodi i kao pripadnik onog drugog naroda, pola ili seksualne orijentacije. S druge strane, pametan covek ce bez poroblema shvatiti da je rec o beznacajnom izdvajanju tek nekoliko osobenosti zajednickih za skup individua.

U eri globalizacije, kada se kulturne razlike sve vise brisu, artikulacija i ocuvanje odredjenog osobenog lokalnog identiteta kroz sportko nadmetanje i navijanje je mozda i najprihvatljiviji nacin ispoljavanja nacionalizma. Ako neko u sportu navija za Crvenu Zvezdu protiv Partizana, ne vidim nista lose u tome da se u jednom teniskom mecu navija za Srbina Djokovica protiv Spanca Nadala.

Naravno, problem se opet javlja ako se u tome vidi nesto mnogo vise od sporta. Ipak, "vise od igre" se ne odnosi na pojavu kada se planetarni uspeh jednog sportiste eksplatise od strane politicara u drzavnim strukturama, u svrhu poboljsanja medijskog i svakog drugog polozaja jedne zemlje. To u stvari predstavlja prakticnu nuznost, uzrokovanu ponajvise upravo prethodnom sveopstom posascu u vidu onog "drugog nacionazima".

U interplanetarnom kontekstu ili situaciji koja se proteze tokom vise hiljada odnosno stotina hiljada godina, zaludno vezivanje za ime, prezime, rod, etniju, naciju, tlo, drzavu, zemlju, kamen, medju i sve ostalo sto su nas (roditelji i ostali) ucili kao klince je totalno beznacajno, spolni organ od ovce, pa cak i neka vrsta primitivnog razmisljanja jer nosi sa sobom ne samo nesto omedjeno, nego i toliko negativnosti jer ta "ljubav" se izvitopereno ispolji prema onom "drugom", a sputava covjeka na psiholoskom nivou. Etnicki identitet tokom istorijskog bitisanja je promjenjiv, mijenjaju se kulturni obrasci, socijalna organizacija, jezik i medjuetnicka interakcija, postaje se onaj "drugi" na relaciji mi i oni, cak i genetske promjene se ispolje kroz odredjen vremenski razmak sto se tice mutacija. Totalno besmislena stvar. U nekoj dalekoj buducnosti ce vjerovatno u pasosima biljeziti samo jednu stvar sto se tice nacionalnosti - covjek

:klap::klap::klap:
U interplanetarnom kontekstu ili situaciji koja se proteze tokom vise hiljada odnosno stotina hiljada godina, zaludno vezivanje za ime, prezime, rod, etniju, naciju, tlo, drzavu, zemlju, kamen, medju i sve ostalo sto su nas (roditelji i ostali) ucili kao klince je totalno beznacajno, spolni organ od ovce, pa cak i neka vrsta primitivnog razmisljanja jer nosi sa sobom ne samo nesto omedjeno, nego i toliko negativnosti jer ta "ljubav" se izvitopereno ispolji prema onom "drugom", a sputava covjeka na psiholoskom nivou. Etnicki identitet tokom istorijskog bitisanja je promjenjiv, mijenjaju se kulturni obrasci, socijalna organizacija, jezik i medjuetnicka interakcija, postaje se onaj "drugi" na relaciji mi i oni, cak i genetske promjene se ispolje kroz odredjen vremenski razmak sto se tice mutacija. Totalno besmislena stvar. U nekoj dalekoj buducnosti ce vjerovatno u pasosima biljeziti samo jednu stvar sto se tice nacionalnosti - covjek

ja to ne mogu da razumem.

Pre samo dvadesetak godina Srbi su bili najveci ateisti, najvise ih je bilo komunista, bivsih partizana, nazesce su se borili za bratstvo i jedinstvo i Jugoslavija im je bila najmilija...

I onda odjednom, tako reci PREKO NOCI, dogodila se u glavama ljudi STRASNA PROMENA: postali su SVE SUPROTNO OD ONOG STO SU POLA VEKA BILI!?

Ova MENTALNA MUTACIJA je dostojna jednog ozbiljnog rada iz psihijatrije.

KAKO im je to uradjeno, KO im je to uradio - nije mi jasno....

Nisam psiholog, jes da sam dosta knjiga iz psihologije pročitala, ali to nema veze sa temom, a mislim da bi na ovoj temi psiholozi imali mnogo toga reći, a ja ću naravno izreći svoje mišljenje.
Mi Srbi smo kanda ili jako naivni ili mnogo glupi, i nadasve volimo IDOLE. Prvo smo veliki vernici, pa dođe II sv.rat, komunisti pljunu na Crkvu i veru, i gle čuda, jedino Srbi prihvate da Boga više nema i sebi naprave novog idola - TITA, posle Tita dođoše drugi, propagiraju demokratiju, Crkvu u dupe ljube, pa Srbi opet krenuše sa novim idolopoklonstvom, ovog puta opet Bog i vera u njega.
Kako sam čitala unazad našu istoriju, do II sv.rata to verovanje u Boga i Crkvu je bilo od rođenja, stečeno u porodici, a posle oktobarskih promena se naopako izokrenulo. Više to nije verovanje iz ubeđenja već kao neko pomodarstvo. Bila sam svedok ne jednom kada neki novokomponovani Srbi slave slavu, da se upiškiš jal od muke, jal od smeha. Zovu popa na slavu, a očenaš ne zanju ni da beknu, ili slavu slave u kafani, da se usereš od muke i stida. Evo baš danas sam slučajno bila u društvu na nekom ručku, jedna mlada žena (38.g.) reče da posti uskršnji post, ali će eto da ne uvredi domaćicu pojesti i pihtiju i kobaju i sve što je ova iznela na astal. Upitah je ZAŠTO posti, pa, kaže, tako treba, ona tako već pet-šest godina. Upitah je da li zna šta je uopšte svrha posta, paaaaaa, ona misli da je to zato što zimi puno jedemo svega i svačega, pa je valjda dobro da se posti da se organizam očisti:roll::roll::roll:
Mislim da smo vrlo glup ili naivan narod, kako god da nas krste, ne ide nam naruku.

Poslednja izmena:
Pogrešio si temu? To kako si je ti postavio i kako ti se odgovara, ne radi se o srpskom nacionalizmu već o šovinizmu. Ovi što nacionalizam vezuju nužno za desnicu opet greše a naročito u srpskom slučaju. Začetnik levice u Srba Dimitrije Tucović poginuo je kao rodoljub,patriota i srpski nacionalista (dakle čovek koji je voleo svoj narod i želeo mu sve najbolje). Hrabro kao srpski oficir poginuo je u borbi. Dakle radi se o ljubavi za svoj narod. I u najnovijim ratovima mnogi hrabri borci,podoficiri i oficiri bili su i levičari i desničari. Šovinisti to je druga pesma i ima ih i među Srbima ali nikako ne više nego među drugim narodima a mislim da ih ima i manje.

Poslednja izmena:

peace T
:lol:
214939-Royalty-Free-RF-Clipart-Illustration-Of-A-Blond-Hippie-Guy-Holding-A-Joint-And-Gesturing-Peace.jpg

Pravi lek za srpski nacionalizam je internet i što više putovanja u inostranstvo...Ko proputuje malo duže i više-ostavi nacionalizam
na grani i ako duže boravi "napolju" -i ne pokupi ga opet na povratku... Nacionalizam mu dođe kao ono bez onoga...:hahaha:

Moze da pokupi samo svest o tome da je nacionalizam svugde prisutan u manjoj ili vecoj meri...

U redu je ta relativizacija. Medjutim, covek je majusan i kratkog veka. Kao jednika, a moguce i kao vrsta. Tako da je pitanje koliko je uvek opravdana upotreba "kosmickog" i konteksta dugih epoha. Ljudski identitet takodje je neka vrsta uskogrudog gledista. Jer covek je efemerna i mozda u sustini nebitna pojava sa odredjenog stanovista, recimo velicine, dugovecnosti univerzuma, mogucih fenomena koji postoje unutar i "izvan" njega. Pa cak i u okvirima nase planete.

Pogrešio si temu? To kako si je ti postavio i kako ti se odgovara, ne radi se o srpskom nacionalizmu već o šovinizmu. Ovi što nacionalizam vezuju nužno za desnicu opet greše a naročito u srpskom slučaju. Začetnik levice u Srba Dimitrije Tucović poginuo je kao rodoljub,patriota i srpski nacionalista (dakle čovek koji je voleo svoj narod i želeo mu sve najbolje). Hrabro kao srpski oficir poginuo je u borbi. Dakle radi se o ljubavi za svoj narod. I u najnovijim ratovima mnogi hrabri borci,podoficiri i oficiri bili su i levičari i desničari. Šovinisti to je druga pesma i ima ih i među Srbima ali nikako ne više nego među drugim narodima a mislim da ih ima i manje.

Onaj ko nije nacionalista takodje moze voleti svoj narod i zeleti mu sve najbolje. Samo sto kod njega ta ljubav ne predstavlja fetisizam, vec relativnu kategoriju u odnosu na bilo koju drugu ljubav koju moze osecati, sto ukljucuje i prijemcivost prema nekoj stranoj nacionalnoj kulturi. A da od toga nisu operisani cak ni nacionalisti, mozes videti na primeru toga koliko je prisutno rusofilstvo vecine savremenih srpskih nacionalista.

Priroda politickog nacionalizma je promenljiva u zavisnosti od istorijskog konteksta.
Nacionalizam u vreme Tucovica je pre svega oznacavao teznju ka oslobodjenju od strane vlasti i drzavnom ujedinjenju, kako se kasnije ispostavilo, vecine juznoslovenskih naroda.

Nebulozno . Treba podsetiti da se Dimitrje Tucović zalagao kako je sam govorio protiv srpske ekspanzionističke vladjajuće nacionalne politike prema Arbanasima koja je želela da pripoji Kosovo Srbiji . Smatrao je da Kosovo treba da se pripoji Albaniji a tek kasnije da uđe u balkanski savez. . Eto koliko je Dimitrije Tucović bio nacionalista. Pročitaj bar osnovno ; http://sr.wikipedia.org/sr/Србија_и_Албанија_(Димитрије_Туцовић)

Poslednja izmena:

Back