Sveštenik Igor Poljakov: Ali da li je bilo pokušaja psijatrijskog lečenja posednutih?
M.J.Melik-Parsadanov: Da bi se lečili posednuti potrebno je postaviti upravo tu dijagnozu. Lekar, koji tu bolest ne dijagnosticira kao posednutost prosto leči od šizofrenije.
Sveštenik Igor Poljakov: I kakvi su rezultati lečenja?
M.J.Melik-Parsadanov: Era neuroleptika je promenila projave psihičkih bolesti. Ranije je bilo veoma mnogo uznemirenih bolesnika, koje je bilo teško zadržati. Neuroleptici su preparati koji deluju sedativno to jest umirujuće, i oni umanjuju psihičke projave. U bolnicama je postalo lakše, bolesnici, koji uzimaju te lekove su postali mirniji. Ali ti preparati ne leče psihičku bolest, oni samo pomažu da se izadje na kraj u datoj situaciji. Jedan poznati psihijatar je pričao kako je došao u posetu bolesnom sklerotičaru, koji se kući ponašao grubo i nepodnošljivo, bacao je tanjire, kada mu se nešto nije svidjalo - i za vreme druge posete njegova žena je rekla: “Profesore, veliko vam hvala, mnogo ste nam pomogli. Ako je ranije bacao tanjire kada mu se nešto nije svidjalo, sada ćuti šta god da mu dam da jede”. Čovek je pod uticajem tih preparata jeo čak i ne razlikujući ukus hrane, gubeći ponešto od svog izopačenog karaktera, ali je postajao prijatan za porodicu i lekara. Medicini i lekaru, koji prepisuje lekove se ne sme prigovarati u takvoj situaciji. Takvog pacijenta treba nekako pirlagoditi tome da bi mogao istovremeno da bude sa bližnjima ili u bolnici. Staračke psihoze se leče simptomatski, i tada se ne leči posednutost ukoliko ona postoji, već fizičke projave. Ako se nekoj slaboj starici da tableta neuroleptika, ona će se prosto umiriti.
Sveštenik Igor Poljakov: Da li po vašem mišljenju tendencije u savremenoj psihijatriji omogućavaju da se govori o tome da se ta bolest - posednutost, može prepoznavati?
M.J.Melik-Pasradanov: Mislim da da. Ali tu već postoji druga opasnost da se u svemu vidi posednutost. Treba da postoji zlatna sredina. Razumni lekari i sveštenici treba da znaju da razlikuju psihičku bolest od posednutosti.
Sveštenik Igor Poljakov: Mihailo Jureviču, ja znam da se vi bavite lečenjem alkoholizma i narkomanije. To je za našu zemlju veoma aktuelna tema. Ja imam dve knjižice: sveštenika Alekseja Moroza i sveštenika Aleksandra Zaharova “O trezvenosti” i “Kako pobediti pijanstvo”. Neću prepričavati sadržaj tih knjižica jer je njihov smisao veoma jednostavan: alkoholizam je bolest koja je izazvana duhom pijanstva. Odatle se izvode zaključci o tome kako treba lečiti alkoholizam - treba doći u Crkvu, pokajati se i alkoholizam će biti pobedjen. Moje svešteničko iskustvo govori o tome da nije sve baš tako jednostavno da čovek samo dodje, pokaje se, pomoli se, pročita Akatist i pobedi pijanstvo. Problem je veoma ozbiljan, to je čitava vaseljena, kosmos. Šta vi smatrate za uzroke te bolesti i da li se to može nazvati bolešću?
M.J.Melik-Pasradanov: Pre svega, treba razlikovati pijanstvo od alkoholizma. Postoji francuska poslovica koja kaže: “ako pijanica hoće da prestane da pije, on to i može, dok alkoholičar čak i ako želi da prestane ne može”. Treba razlikovati fenomen alkoholizma kao bolesti, koja zahvata i telo i dušu i duh i koja vodi ka smrti (alkoholizam se nikada ne umanjuje) od običnog pijanstva, i moralne izopačenosti.
Po kojim simptomima se alkoholizam razlikuje od pijanstva? Gubitak zaštitno-vomitivnog refleksa (refleksa za povraćanje). Ako čovek samo pije, i popije previše onda on povraća, i biološka komponenta nije izgubljena. Medjutim, kada nastupi alkoholizam, zaštitno-vomitivni refleks nestaje i čovek postaje boca bez dna, on pije i gubi kontrolu za količinom. Koliko god da takav čovek govori da sam može s tim da izadje na kraj, on nikada to ne može kao što će i bokser lake kategorije, koji izadje da se bori sa bokserom teške kategorije uvek dobijati nokaut i ispadati van ringa.
Alkoholizam je bolest, ali ja nisam protiv toga da se govori o useljenju duha pijanstva. Takav čovek je u stvari već posednut, jer postaje zavisan. Svi savremeni metodi lečenja su usmereni na spoznaju alkoholizma, i to je najteže jer je čoveku teško da prizna da je alkoholičar. Reč “pijanica” u Rusiji zvuči dobronamerno i dobrodušno. Kada se kaže “alkoholičar” to već zvuči kao žigosan. Ti pacijenti osećaju da se s njima nešto dešava, oni gube kontrolu nad sobom, vide da njima nešto vlada. Oni se svim silama suprotstavljaju da priznaju da im je potrebna pomoć. Prva pobeda je - priznanje svoje bespomoćnosti u borbi sa alkoholizmom. Čovek, koji trči i govori: “Meni je potrebna pomoć, pomozite mi”, ima šanse da se izleči. I ti koje drugi nasilno odvuku do lekara nisu beznadežni, mada je s njima znatno teže.
Sveštenik Igor Poljakov: Da li se može govoriti o predisponiranosti ka alkoholizmu?
M.J.Melik-Parsadanov: Naravno da može. Prvo, postoje genetski simptomi alkoholizma. Ako je u porodici otac pio, onda je već sin u rizičnoj kategoriji. Predisponiranost se prenosi nasledjem. Ali to nije fatalno, i ne znači da će čovek čiji su deda i otac bili alkoholičari obavezno biti alkoholičar, jer njega niko ne primorava da pije. Postoji i psihološka predisponiranost, iako se ni tu ne može jasno odrediti koji psihotip je predisponiran za alkoholizam. To su nemirni ljudi, koji svoj nemir gase alkoholom. To su neodlučni ljudi. Svaki čovek oseća neku nepunoću u životu, želi duševni komfor i ne nalazi ga. Nekoga to privodi ka Bogu, a nekoga narkoticima i alkoholu. Ponekad čovek traga i prilazi ka Bogu, a ponekad ne, već može da pridje satanizmu, bolesti i pogibiji.
Sveštenik Igor Poljakov: Postoji veliki broj metoda za lečenje alkoholizma i oni često protivureče jedan drugom. U brošurama, o kojima sam govorio se razmatraju svi načini lečenja alkoholizma i dozvoljava se samo jedan a to je Pravoslavno društvo trezvenosti. Koji je, s vaše tačke gledišta najefikasniji način pomoći ljudima u borbi sa tom bolešću?
M.J.Melik-Parsadanov: Kao što sam već rekao, alkoholizam utiče na telo, dušu i duh. Ako metod lečenja obuhvata sve ove tri sfere, onda on može da bude efikasan. Pacijentu se ne može pomoći ukoliko i on sam ne učestvuje u tome. Čovek treba sam da se obrati za pomoć. U Rusiji su popularne zastrašujuće metode: kodovanje, implantacija preparata koja je nespojiva sa upotrebom alkohola. Postoje i psihološke metode, kao što je naprimer Društvo trezvenosti, zasnovano na hrišćanskoj tradiciji. Ali to ne treba da se pretvori u duhovnu tehnologiju, jer lekareva ličnost uvek ima udeo u lečenju i od njegovih ličnih osobina zavisi i vrsta lečenja. Ako je to prosto čovek koji je naučio neku metodiku koju potpuno formalno koristi, a sam pritom razmišlja o boršču (vrsta ruske čorbe - prim.prev.) i o tome da se što pre vrati kući i ne preživljava i ne učestvuje u procesu, onda to malo kome pomaže.
Pročitaću vam principe Anonimnih alkoholičara. Jedan američki filozof je rekao da ako je XX vek dao nešto dobro, onda su to grupe Anonimnih alokholičara. One su nastale iz društava trezvenosti i društava hrišćanskih lekara. Grupi Anonimnih alkoholičara može da se priključi i čovek koji nije hrišćanin, kao i neverujući čovek. Na osnovu čitanja dvanaest zapovesti Anonimnih alkoholičara može se shvatiti, kuda one mogu čoveka da odvedu:
“Priznali smo da nas je alkoholizam potčinio sebi i da on, a ne mi, raspolaže našim sudbinama”
- Uverili smo se da ne možemo da se izlečimo bez pomoći sa strane.
- Doneli smo odluku da svoj život poverimo Onome, koga nazivamo Bogom”, - ovde se uzimaju u obzir različite konfesije u okviru grupa.
- Analizirali smo svoj moralni “prtljag” i dali smo sebi objektivnu ocenu”, - to je put ka pokajanju, zar ne?
- Otkrivši uzroke svojih zabluda, koren zla, pokajali smo se pred Bogom i ljudima.
- Prišli smo grupi Anonimnih alkoholičara da bi nas Bog izbavio od naših poroka.
- Smireno molimo Boga da nas izbavi od naših nedostataka.
- Setili smo se svih onih kojima smo učinili zlo i poželeli smo da iskupimo svoju krivicu pred njima.
- Uvek smo, gde je god to bilo moguće, iskupljivali svoju krivicu pred tim ljudima sa izuzetkom tih slučajeva, kada je to moglo da naškodi njima ili njihovoj okolini.
- Nastavljali smo da analiziramo sebe i svoje postupke i ako bi se pokazalo da nismo kako treba, priznavali bismo svoju krivicu.
- Molitvama i udubljivanjem u sebe smo težili da proširimo svoje duboko lično i subjektivno shvatanje Boga, moleći Ga samo za jedno - da nam projavi Svoju volju i da nam da snage da je ispunimo.
- Doživevši kao rezultat ispunjavanja svih tih zapovesti duhovno budjenje, potrudili smo se da ukažemo put ka njemu i drugim alkoholičarima, kako bi se i oni sami probudili.”
Smatram da je to dvanaest koraka ka Bogu. Video sam promene, koje se dešavaju u grupama Anonimnih alkoholičara. Mnogi od njih su se obratili ka Bogu i danas dolaze u Crkvu.