gost 36952
Elita
- Poruka
- 17.066
Zena se nasla u problemu, zivot joj je ugrozen, verovatno je poljujljano i njeno samopouzdanje kao zene i najmanje sto ukucani mogu da urade je da je ostave na miru da bude onakva kakva ona smatra da treba.Jedna moja drugarica je obolela od tumora dojke, krenula je sa lecenjem pa se pojavio problem kose. Ali ne problem kose u klasicnom smislu, u kojem se pacijent traumatizira i ne oseca prijatno krijuci kapom tu posledicu lecenja, vec problem ukucana, koji je tesko prihvataju bez kose.
I umesto da svojim stavom pomognu drugarici da sto lakse prebrodi muke i nastavak lecenja, proizilazi da joj otezavaju - nedostatak kose traumatizira njih i teraju je (ne bukvalno, vec vise kao psihicki pritisak) da nosi kapu. Sad, ovaj fenomen je poznat u psihologiji: stvari koje nam smetaju ili ih ne zelimo videti sporije uocavamo i kasnije na njih reagujemo (perceptualna odbrana) il neke stvari opazama previse (tudje imovinsko stanje ili npr ruznoca) i razdrazljivi smo (perceptualna akcentuacija) no moje znanje za neku siru ocenu nije dovoljno, zarto sto bas nisam siguran da li ovaj fenomen ima uporiste i u nekoj drugoj teoriji, i da li je bolje objasnjen.
Naravno, najlakse je osuditi no ona hoce njih da razume, da im se prilagodi, rekao sam jos da to moze da razume kao njihov strah za zivot voljene osobe i neprihvatanje realnosti bolesti, odnosno, klasican transfer, sto je isto jedno od objasnjenja socijalne psihologije. Zelio bih cuti i vasa misljenja i savete, ona ce ih procitati![]()
Razlikuju se ljudi, nekome bi nosenje perike ili marame ucinilo da oseca da je problem manji nego sto jeste, ali bi nekome upravo neskrivanje glave znacilo da sebe prihvata, da se bori i da ne zeli da tu fazu prihvati tragicno.
Oba stava pacijenta su sasvim OK, a to ponasanje okoline koja smatra da ima pravo da utice je nesto jako jako sebicno.
Nije ni njima lako, ali je sada najvaznija tvoja drugarica. Kako god da je njima, njoj je teze. Ako imas kontakt sa njenima, mislim da bi im trebalo reci da makar ne ometaju, ako vec ne pomazu time sto sebe stavljaju u prvi plan i to kako se oni osecaju!!!
Drugarici bih rekla da vodi racuna o sebi, da radi kako njoj odgovara i da ne treba da trosi energiju na tesenje svojih ukucana, vec da sebi organizuje zivot tako da joj bude sto lakse i lepse dok ne ozdravi.
Ovako jos ispada da treba da im se izvinjava..... Vecina bolesti je psihosomatska, tako da ce mnogo lakse i brze izaci iz bolesti ako se prema SEBI odnosi sa ljubavlju i sa svescu da je ONA samoj sebi najvaznija i najlepsa bas takva kava je. I to nije sebicno, to je normalan zivotni stav koji je na korist i njoj i njenima.
Iznervirala sam se, odoh...
PS i da, ti si divan prijatelj, EnjoytheSilence, primer kada neko brine o tome kako se oseca osoba koja ima problem, a ne gleda samo sebe