Psihodelični rok

Evo da dam reklamu. Novi album, izdan ove godine, "Screwed Up". Line up: Paul Rudolph (gitara, glas, originalni član Pink Fairies. Svirao u Hawkwindu kao i sa Mick Farrenom Deviants, Sonjom Kristinom Curved Air itd...), Bass: Alan Davey (bio 20 godina u Hawkwindu od 1985), Bubanj: Lucas Fox (original Motorheadov bubnjar, u bendovima Warsaw Pakt, Spy's, producirao pjevao u The Sisterhood - projekt od Sisters Of Mercy, producirao mnoge bendove... izjavio je u intervju jednom da je nešto pomogao/radio za EKV, to bi volio saznati šta...)

Koncept album. Kako amerikanac trola njemačkog ministra obrane u pokušaju ponovne izgradnje Luftwaffe. Robert Calvert album, pjevač Hawkwinda.
Postava sve govori: Calvert, Lemmy, Paul Rudolph (Pink Fairies), Dave Brock (Hawkwind), Brian Eno, Adrian Wagner (čukununuk pravog Wagnera), Twink (Fairies, Pretty Things, Tomorrow, Syd Barret Stars...), Michael Moorcock (Hawkwind i SF pisac....)...... itd..

Michael Moorcock & the Deep Fix "New Worlds Fair". Line up osim Moorcocka koji je bio u Hawkwindu, su logično ekipa iz Hawkwinda, pink Fairies....a producent je Vic Maile, koji je inače producirao Ace of Spades Motorhead i druge od njih stvari....I od Vica imam singl...

Imam toga još. Evo ekipe Clark Hutchinson. Andy Clarke i Mick Hutchinson su bili prva postava grupe Sam Gopal prije nego je Lemmy došao. Nakon što su otišli formiraju bend Clark Hutchinson. Došao sam do ne tako davno jedne dobre ploče Bond + Brown(Graham) "Two heads are better than one", na kojoj gostuje Mick Hutchinson a gost na saxophonu je čovjek koji je bio na drugom albumu grupe The Deviants. Ha, kako je svijet mali.....

selda- Ince Ince Bir Kar Yagar​

Pesma „İnce İnce Bir Kar Yağar“, koju je izvela Selda Bağcan, jedna je od najpoznatijih turskih protestnih pesama i nosi snažnu socijalnu i emotivnu poruku.

📜 Značenje pesme:​

Naslov se prevodi kao „Pada sitan, sitan sneg“, a pesma koristi simboliku zime, snega i bola kako bi izrazila patnju, tugu i nepravdu, naročito onu koju trpe siromašni, potlačeni i politički progonjeni. Tekst potiče od Aşık Mahzuni Şerif-a, jednog od najznačajnijih turskih pesnika i ašika (narodnih trubadura).

🔥 Ključne teme:​

• Bol i nepravda: Stihovi izražavaju bol naroda i pojedinca pod pritiskom države, sistema ili siromaštva.
  • Politički progon: U pozadini pesme stoji i lična patnja, jer su mnogi umetnici, uključujući i Seldu Bağcan, bili hapšeni zbog svojih stavova i pesama.
  • Zov za pravdom: Iako tužna, pesma ima i buntovnički ton — kao tihi krik potlačenih koji ne odustaju.

🎶 Primer stihova (prevedeno):​

Pada sitan sneg na moje rane,
Rane nisu spoljne — sve su iznutra.
Ako suzama mogu da se zaleče,
Zašto onda još uvek bole?

🧠 Zaključak:​

Pesma nije samo lična žalopojka, već kolektivna pesma tuge i otpora. U sebi nosi elemente turske narodne tradicije, ali i jasnu političku poruku — da umetnost može biti sredstvo borbe protiv represije i nepravde.

Back