Da. Volim. Samo to nije vrsta muzike. To je jedan od evolucijskih perioda Rock N Roll žanra. Taj žanar se počeo granati, evoluirati, nije stajao u mjestu. Imamo cool jazz, be bop, free jazz.......ali sve je to Jazz. Rock je skraćeno od Rock N Roll, što označava novi evolucijski period žanra. Hard Rock je žešći oblik toga, bunt, tekstovi itd... ttu imamo prog i psych još. Sve je to Rock N Roll. Problem je u propagandi muzičke industrije, gdje oni govore o Rock N Rollu samo onom početničkom, to je naravno krivo. Laž zašto je to tako je što su htjeli umjetno stvoriti što više žanrova i u svim umjetno stvorenim žanrovima (umjetnim/isforsiranim) stvoriti neke nove Beatlese, Stonese da bi okretali lovu. Ako imaju samo tri žanra: Rock N Roll, Jazz i Blues recimo, to nije dovoljno za okretanje love.
Psychedelic Rock je jedan period/dio unutar Rock N Roll žanra. To nije zasebna vrsta muzike.
Ako ćemo o definiciji Rock N Rolla, onda je kao bar official defeniciju niti nemamo. Da nešto bude official, moramo se oko toga složiti nakon predočenih dokaza. A to se može samo planetarnom javnom raspravom gdje bi bili i muzičari i fanovi da iznesu dokaze. To prije nije bilo moguće, ali sa internetom je moguće.
Da li će se to ikada desiti ja ne znam. Nakon rasprave i dokaza, morali bi imati neku komisiju koja nikako, ekstremno, mora biti odvojena odd muzičke industrije, pa na osnovu dokaza pokušati dati neki zaključak. Tada bi imali MOŽDA definiciju šta je to Rock N Roll.
Do tada jako je bitno da shvatite jednu važnu stvar u vezi žanrova. Ljudi kada krene rasprava o žanrovima obavezno imaju neki stav. Ja prvo razmontiram taj stav. Bio sam u desecima takvih rasprava domaćih i stranih, uvijek je bio isti rezultat. Naime, svi koji imaju stav, taj stav su čuli ko klinci od starijeg brata, oca, sestre ili pročitali u nekom časopisu. I onda to ponavljaju ko papagaji čitav život.
Naime, ekstremno je važna stvar da postavimo pitanje: Ko su ti ljudi koji pišu recenzije na omotima izdanja, muzičke kritike, na portalima itd...? Ko su oni? Oni u većini slučajeva nisu nikad imali gitaru u rukama. To često fanovi i kolekcionari, koji su preko poznanstava došli do tih poslova, pa ako su preko veza uspjeli se nametnuti široj publici čitalaca, sami sebe proglašavaju stručnjacima muzike i sami sebe proglašavaju kritičarima itd.....
Niko njih nije ovlastio da smiju pisati o Rock N Rollu. Oni su sebe sami ovlastili. To su samoproglašeni stručnjaci, kritičari, koji preko veza dobijaju takve poslove. Mlađe kolege koje ih zamijene često ponavljaju ko papagaji šta su starije kolege pisale.
Vjerujem da nisu baš svi bili apsolutni idioti, ali poanta je da oni pišu svoje subjektivne stavove šta je Rock N Roll. Nisu oni nikakvo sveto pismo koje se ne dovodi u pitanje. Ali, zašto ih većina ljudi guta? Zato što većina ljudi guta sve što dolazi od medija.
To je ogroman problem.