Psihoanaliza - iskustva

winkler

Aktivan član
Poruka
1.251
Pozdrav svima!

Zanima me vase iskustvo po pitanju psihoanalize ukoliko je neko isao ili jos uvek ide na psihoanaliticke tretmane.

Stupio sam u kontakt sa Psihoanalitickim drustvom Srbije i trenutno razmisljam da li je sve to vredno vremena i novca (pretpostavljam da tretmani nisu jeftini).

Hvala!

Poslednja izmena:
U ludoj drzavi ne mozes imati zdrave institucije....tako da .....
Ali to ne znaci da neces naleteti na nekog ko je dobar....tako da....

- - - - - - - - - -

Dobar znaci na jednom delu 1, 2,3 oblasti ili slucaja...opet zato sto je luda drzava, ne postoji dobar nego samo dobar blok ponudjenog...

Pozdrav svima!

Zanima me vase iskustvo po pitanju psihoanalize ukoliko je neko isao ili jos uvek ide na psihoanaliticke tretmane.

Stupio sam u kontakt sa Psihoanalitickim drustvom Srbije i trenutno razmisljam da li je sve to vredno vremena i novca (pretpostavljam da tretmani nisu jeftini).

Hvala!

Nije vredno naravno i bacanje je novca. Naucno dokazano.

Da se razumemo, savremena psihologija isto tako danas odbacuje niz Frojdovih pretpostavki, uključujući jedan od njegovih najvažnijih teorijskih postulata – nagon za smrću. Autodestruktivnih oblika ponašanja, svesno i nesvesno generisanih, uistinu ima i češća su nego što bi se na prvi pogled dalo zaključiti, ali nema nijednog oblika takvog ponašanja koje nije moguće lakše i proverljivije objasniti. Sam Frojd, na više mesta u svojim delima, a još češće u prepisci sa savremenicima, govorio je za svoj rad da je spekulativan. Iz tog ugla, čini se nepravednim zamerati mu da je naukom pokušao predstaviti nešto što to nije.

Interesantno, Frojd je danas najživlji i najprisutniji tamo gde mu je najmanje mesto i gde ga je najlakše osporiti. Psihoanaliza je, naime, i dalje veoma popularan terapijski postupak i ma koliko se reformisala u odnosu na izvorni koncept, ona i dalje počiva na tehnikama koje je definisao Frojd. Ujedno, to je terapijski postupak koji, kada se sve sabere i oduzme, nema premca u neefikasnosti. Psihoanalitička psihoterapija je dug proces (najčešće podrazumeva višegodišnje redovne seanse) i samim tim veoma skup. Uporedne evaluativne studije pokazuju da je, kada su u pitanju najčešći psihološki problemi s kojima ljudi odlaze terapeutu (depresija, strahovi, fobije, impulsivno-kompulzivni poremećaj, različiti oblici zavisnosti itd.), psihoanaliza impotentna. Lakši simptomi nekih od navedenih poremećaja, uz dobrog psihoanalitičara, stavljaju se pod kontrolu nakon godinu dana. Ukoliko biste iste simptome gurnuli pod tepih i pretvarali se da ne postoje, sve su šanse da biste ih samostalno ukrotili u roku od šest meseci."
https://mindreadingsblog.wordpress.com/2012/10/18/ko-se-boji-frojda/

Moja preporuka ti je da odes kod kognitivno-bihejvioralnog psihoterapeuta. Najbrze se otklanja simptomatologija. Najmanji br seansi je potreban. Mnogo je jeftinije od fantazije zvane psihoanaliza.
I sto je najbolje - naucno je dokazano kao efikasno i tacno, nije neko sujeverno pseudonaucno glupiranje.

:hvala:

Nije vredno naravno i bacanje je novca. Naucno dokazano.

Da se razumemo, savremena psihologija isto tako danas odbacuje niz Frojdovih pretpostavki, uključujući jedan od njegovih najvažnijih teorijskih postulata – nagon za smrću. Autodestruktivnih oblika ponašanja, svesno i nesvesno generisanih, uistinu ima i češća su nego što bi se na prvi pogled dalo zaključiti, ali nema nijednog oblika takvog ponašanja koje nije moguće lakše i proverljivije objasniti. Sam Frojd, na više mesta u svojim delima, a još češće u prepisci sa savremenicima, govorio je za svoj rad da je spekulativan. Iz tog ugla, čini se nepravednim zamerati mu da je naukom pokušao predstaviti nešto što to nije.

Interesantno, Frojd je danas najživlji i najprisutniji tamo gde mu je najmanje mesto i gde ga je najlakše osporiti. Psihoanaliza je, naime, i dalje veoma popularan terapijski postupak i ma koliko se reformisala u odnosu na izvorni koncept, ona i dalje počiva na tehnikama koje je definisao Frojd. Ujedno, to je terapijski postupak koji, kada se sve sabere i oduzme, nema premca u neefikasnosti. Psihoanalitička psihoterapija je dug proces (najčešće podrazumeva višegodišnje redovne seanse) i samim tim veoma skup. Uporedne evaluativne studije pokazuju da je, kada su u pitanju najčešći psihološki problemi s kojima ljudi odlaze terapeutu (depresija, strahovi, fobije, impulsivno-kompulzivni poremećaj, različiti oblici zavisnosti itd.), psihoanaliza impotentna. Lakši simptomi nekih od navedenih poremećaja, uz dobrog psihoanalitičara, stavljaju se pod kontrolu nakon godinu dana. Ukoliko biste iste simptome gurnuli pod tepih i pretvarali se da ne postoje, sve su šanse da biste ih samostalno ukrotili u roku od šest meseci."
https://mindreadingsblog.wordpress.com/2012/10/18/ko-se-boji-frojda/

Moja preporuka ti je da odes kod kognitivno-bihejvioralnog psihoterapeuta. Najbrze se otklanja simptomatologija. Najmanji br seansi je potreban. Mnogo je jeftinije od fantazije zvane psihoanaliza.
I sto je najbolje - naucno je dokazano kao efikasno i tacno, nije neko sujeverno pseudonaucno glupiranje.

:hvala:

Najlepse se zahvaljujem na odgovoru!!! Jasno i koncizno objasnjeno.

Moja dobra prijateljica je klinicki psiholog ali ja uvek volim da cujem nekoliko misljenja. Nijedno koje sam do sada dobio nije potkrepilo valjanost i naucnu zasnovanost psihoanalize.

Takodje, hvala na savetu! Jedan rep. za tebe!

Sve najbolje.

Jednostavno - psihoanaliza nije naucno zasnovana. Postoje neke druge takodje psihoteapije koje nisu zasnovane. Sta vise, premnooogo njih nije. To je sad postalo kao moderno sarlatanstvo i pranje mozgova,prodavanje magle, a ne vidi se golim okom kada steti, kao sto se vidi ako ti lekar iz druge branse da pogresan lek. I zato ima preko 150 vrsta "analiza" i terapija koje se kao primenjuju.

Sve je to meni kao mlacenje prazne slame poput Sladjane Velkov i Miroljuba Petrovica. Eto, izadje neki lik u javnost, napise knjigu, ima neku titulu diplomu, i kaze "ovo je ta i ta psihoterapija po meni", a verujte u kredibilnost jer ja sam psiholog.
Prvo Frojd nije bio psiholog, i dosta toga je promasivao i nije bio u pravu. Neke delove psihologije i jeste unapredio da se ne lazemo.
I sad ta neka osoba registruje svoju psihoterapiju, uclani se u "Psihoterapeutsko drustvo Amerike, Evrope, Balkana, a onda postane i "predstavnik za Srbiju", organizuje dalje seminare i edukacije diplomiranim nasim strucnjacima, i sta? I to je sad kao "priznato, tacno, legalno" i moze da otvori radionicu i leci ljude? Sve bih ja to zatvorio. Jadni ljudi. A to su jos ljudi sa mentalnim problemima i tesko im je.

Imaj uvek u vidu da ce mnogi psihoterapeuti braniti i hvaliti ono sto im placa racune, donosi hranu na sto i da ce te ubedjivati da "ostali lupaju" a da to njihovo "ipak radi i dobro je".
To je zato sto su pristrasni i subjektivni, imaju bias, i jednostavno ne priznaju ni sebi a kamoli tebi da su spucali pola zivota baveci se necim STO NE RADI I DOKAZANO JE ILI LOSE ILI NEDELUJUCE.
Kao sto je alternativna medicina. Kao sto je smesna homeopatija. Ili akupunktura - ne deluje jace od placebo efekta. A to lecenje nije.

Pogotovo sto sada ima 1001 pravac psihoanalize, modernizacije, ubacivanja, modifikovanja i sl. I sve to opet i nista. A papreno skuupo i goodinama se covek zaludjuje. Kao sto rece ovaj doktor nauka kognitivne psihologije u svom clanku - mnogi pacijenti se pre izlece i sami od sebe, neuroze im se smanje zbog starenja organizma i adaptiranosti mozga konacno, nego sto ih izlece svi ti umisljeni psihoanaliticari psihoanalizama.

A i psihijatri nekako najvise vole psihoanalizu i ucili su iz udzbenika psihijatrije gde se navise stvri temeljilo na psihoanalizi. A ti udzbenici nekada pricase i da je LGBT bolest.,
Posle nije ni cudo sto ljudi ne veruju psihijatrima, zale se da ih gooodinama lece neuspesno i misle da su i oni sami ludi. Pa nije ni cudo kada upraznjavaju nenaucne metode.

Kao kada bi astrologijom pokusavao neko da izrazuna kolika je tacno gravitacija na planetama. Pa ne moze. To se radi astronomijom i fizikom a ne astrologijom i bacanjem pasulja.

pitaj božu ako se pojavi :think:

psihoterapija ume da bude i prijatno i korisno iskustvo ali šta znam na kraju se ti ipak pitaš zašto negde ideš, daješ pare, i kako žive oni koji ne idu na to
e sad baš psihoanaliza...
ali ako voliš iracionalno ne znači da će ti psihoterapija to ponuditi!

a štetno, ili neprijatno... pa ne znam ima i toga verovatno i zavisi kako se gleda. možeš i da probaš pa da prekineš ako ti se ne sviđa!? ako je to opcija
gledaj možda da je neko ipak profesionalac koliko je moguće? ne znam ne valja ni paranoja

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!

Hvala!
Bolje citaj prave knnige i sam sebe analiziraj
na primer Erick Fromm
"Umece ljubavi"
a za samopreispitivanje je najbolje citati Bibliju.
To su Bozanska merila.

Bolje citaj prave knnige i sam sebe analiziraj
na primer Erick Fromm
"Umece ljubavi"
a za samopreispitivanje je najbolje citati Bibliju.
To su Bozanska merila.

Prema svecu i tropar...
Erik mislim bez C...nije los za zdravu jedinku koja treba da odmagli od ego i narcis varijante...
Ali nije uvek podoban..

Ali sta ja pricam kad je ovo forum, mesto za podhebavanje sagovornika...

Nikad ne znas kako ce neko da prisije procitano u svoj nedosledan i iscasen psiholoski interni sistem...
Submisivan mozda nadje nacin da se jos vise okrene svojim opsesijama..
Kazem mozda, inace nemam nekih negativa prema Frommu...ne reklamiram ga kad osoba ima zdrave odnose , ali kad nema, onda je odlican...
Zivi psihoterapeut plus psihoanaliticar bi trebao da bude bolji , ali s ozbirom da je ovo Srbija, i da glavnu rec vode trojkasi, daj sta das...

Slazem se da je psihoanaliza donekle prevazidjena ali opet ne mozemo sve leciti kognitivno-bihejvioralnom terapijom, ona je "specijalizovana" samo za fobije, lose navike i napade panike. Porodicna konstalacija je jos brza ali funkcionise po drugom principu i ne moze sve da se sredi konstalacijama, samo one stvari koje ne zavise od klijenta. Dobar je recimo i Gestalt koji objedinjuje dosta toga. Na terapeutu je da kaze klijentu da je ta i ta metoda najbolja za taj i taj problem. Recimo ako klijent dodje kog psihoanaliticara ili psihoterapeuta sa konkretnim problemom straha od javnog nastupa onda je terapeut, ako je posten, duzan da ga uputi na kognitivno-bihejvioralnu terapiju.

Poslao sam Vam ,izgleda,privatnu poruku....prvi put na nekom forumu..

- - - - - - - - - -

Ako mozete da mi kopirate poruku ili da je ucinite dostupnom za sve ucesnike u forumu,hvala

nije mi stigla, možda jer imate ili imaš sam 2 poruke ... a i ne smem da kopiram lične poruke javno, tj ne znam pravila, možda ako mi vi ili ti odobrite
napišite javno to iskustvo ako nije problem

Pozdrav svima!

Hvala!

E ovako. Mucno mi je bilo da citam ove pobornike kogn.bih.pristupa koji daju prednost takvoj terapiji u odnosu na psihoanalizu! Ljudi moji, istrazite malo rezultate ispitivanja, statisicki je dokazano da su ljudi koji su bili podvrgnuti analizi nastavili da bivaju bolje i nakon analize i zapravo najbolji rezultati analize su se videli nakon 6 meseci do godinu dana koji su sa protekom vremena samo rasli u pozitivnoj amplitudi, dok su ljudi koji su isli na psihoterapije ostalih vrsta po principu quick fix ubrzo pocinjali da imaju iste probleme sa kojima su se mucili. Ako pogledate samo racionalno, primera radi: Da bismo spremili ispit treba nam mesec dana aktivnog svakdnevnog rada.
Da bismo otisli na takmicenje potrebne su godine teskih fizickih priprema.
A zasto onda mislite da najslozenijoj i najneshvacenijoj stvarcici koju posedujemo(mozgu) je moguce pomoci kroz nekoliko seansi koje ce trajati mesec, dva ili tri? Odakle vam ideja da se dugogodisnje traume, losi odnosi koji traju ko zna od kada, posledice loseg odgoja, posledice odbacivanja u drustvu kao deteta i slicne stvari mogu izbirsati, popraviti, ili resiti kroz taj quick fix?? Sve sto zahteva trajnu promenu obrasca ponasanja, trajnu promenu pogleda na traumu, trajno mirenje sa tim sta se desilo ce, logicno, trajati dugo. Ja idem na psihoanalizu jer se borim sa traumama koje sam dozivljavala i cime sve ne.... I osecam se divno.. Prosisceno... Kao da konacno stupam u kontakt sa samom sobom, sa onim sto sam mislila i da nije vazno bilo u stupnju nastanka mog poremecaja licnosti kao posledice svega loseg, sa onim sto sam nesvesno zakopala.. davno, davno.. Psihoanaliza je rad na sebi koji vredi vremena i novca i koji ce vam nesumnjivo pomoci ako zelite oporavak ne kao neku privremenu meru vec kao- trajnu.

Back