PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mensini testovi...hm....zar ne mislis da bi bilo malo (krajnje) neuobicajeno da Mensini testovi budu dostupni za preko interneta na 'izvolte' ?
A ljudi koji traze da im se postave testovi licnosti i inteligencije na internet da se zabave i samoprocene, obicno misle na zabavno-popularne testove koji se mogu naci po internetu i zabavnoj stampi. Jer su dovoljno pametni da i sami znaju da ozbiljna psiholoska dijagnostika ne moze biti dostupna internet populaciji jer u tom slucaju ne bi imala nikakvu vrednost niti validnost kao dijagnosticki instrument. Ne znam sta od ovog gore recenog dakle nije bilo primereno tvojoj inteligenciji? :roll:

da li Mensa svake godine ima identicni test?

A sto bi ga menjala?

Zato, sto ce onaj koji je radio test u Mensi ponesto i da zapamti pa to prosledi drugom, a ovaj trecem i eto ti testa u javnosti. Drugo su psiho testovi, tipa Rosarha do onih: nacrtaj drvo. Ti nacrtas a nema ko da ti protumaci pa ti je dzabe. A zadatak koji se resi ima jedno resenje i ne mora psiholog da ti tumaci kao sto je slucaj u psiho testovima.

WW, da li bi te mrzelo da nam kažeš nešto o tzv. zimskoj depresiji?
Tvoje mišljenje o tome, simptome, i sl?

Ja sam primetila da svake jeseni kada dođu ovakvi dani kao da se umrtvim, odjednom mi nestane volje, energija mi je na nuli, samo bih spavala i parazitirala (a kada to radim osećam se loše.....a s druge strane užasno mi je teško da se pokrenem). Neverovatno me poražava to odsustvo motivacije i elana, nedeljama već tapkam u mestu, a sad MORAM da zapnem sa radom (a ne ide)...
Nisam sigurna da li je to zimska depresija, ali sumnjam, jer primećujem ogromnu razliku u ponašanju i emocijama zimi i leti, i strašno mi nedostaje svetlost. Sve deluje tako užasno umrtvljeno, a iz nekog nepoznatog razloga, i ja se u to sivilo utapam :( ....a nemam realnih razloga....

I dalje stojim iza odgovora o prolecnom umoru, no depresije koje su povezane sa dolaskom zime imaju svoje naucno opravdanje i vode se kao postojeci klasifikacijski entiteti u knjigama. Kaze se da nastaju upravo zbog nedeostatka sunceve svetlosti i poremecaja neurotransmiterskog lucenja vezano sa tim kod pojedinih ljudi. Predlazem bojenje soba u jake, energicne, svetle i tople boje (narandzaste, zute, kajsija itd), izlaganje jakom svetlu (ali ne neonskom) i FIZICKU AKTIVNOST (aerobik, na primer, no ako i se ja pitala odlucila bi se za skolu plesa ili ko je vec savladao osnove za napredniju varijantu plesnih vestina - profesionalni trening itd, a plivanje je uvek idealan sport za anksioznost i depresiju). Ovo stanje je obicno prolazno te nema razloga za preveliku brigu.

Hihi, soba mi je okrečena u kajsija boju i bavim se već duže vreme pilatesom i plesom...

Što se tiče svetlosti, nekako mi nije ista veštačka i prirodna svetlost (koje u poslednje vreme baš slabo ima). Doduše, moram priznati, ovo moje stanje je usko povezano i sa zasićenjem učenjem (nikad kraja!), razgovorima sa određenim pesimističnim osobama koje su završile moj fakultet i čije me viđenje budućnosti uopšte nije podstaklo da zapnem sa učenjem, već sam se sva zakočila, smrću dede koji mi užasno nedostaje, finansijiskim problemima i posledicama toga...I svega toga je bilo i leti, ali nije mi delovalo ovako sivo. Uvek bih skočila, borila se, izašla na vazduh, rolala se....a sad nešto nemam volje ni da se maknem. Volela bih kada bih mogla nekako da prespavam zimu i samo da nastavim dalje kroz par meseci. No dobro....biće bolje. Hvala WW na odgovoru.

W.W ozbilj mi treba odgovor. Sta da uradim u ordinaciji da sprecim prelivanje nadrkanosti odatle u kucu. Imamo taj gadan problem. Dole moramo znas kako ti ide da budemo 100% kulturni cak i sa najvecim olosem. Da izlazimo u susret. Da ovo da ono. I onda otac uvati pa se kad mu se skupi izdrkava na ukucanima. A nemamo zaista ni malo razloga da pravimo ustupke, niti da cinimo pacijentima. Imamo ih ko pleve. Radimo kvalitetno , vrhunski. Imamo mnogo kartona, mnogo pacijenata. Ja ne vidim licno razlog da na ustrb rodjenih zivaca mi nekome nesto cinimo, ili popustamo.

Verujem d atio treba odgovor, ali ja nisam neko ko moze da ti ga pruzi. Verujem i da te situacija nervira, ali to je ipak izbor i odluka vlasnika ordinacije tj tvog oca. U ovoj poziciji u kojoj si sad ti se zapravo nista ne pitas jer si najbanalnije receno 'mali od palube' (decko za sve, tj segrt). Kad budes imao diplomu i zvanje, onda ces nesto vise moci i da ucestvujes u odlukama, ili - ako te iste i dalje budu nervirale moci ces da otvoris svoju ordinaciju ili radis u nekoj u kojoj ce se itvoje misljenje uvazavati. Mislim da nisu problem pacijenti (slazem se, ima i nekulturnih i zahtevnih i nevaspitanih - no pomisli samo kako je u ordinaciji opste prakse ili psihijatra, zamisli kako je u drzavnoj ordinaciji stomatologa - mozda ce ti biti lakse da shvatis da je to nasa realnost i da se sa time svi nosimo - ne mozes iskoreniti taj problem, ali mozes preadaptirati svoje reakcije na to). Mislim da je problem na relaciji otac-ti, kao i u svemu drugom u tvom zivotu (majka, otac - ti). Empatisem, ali ti zaista ne mogu dati nikakakav odgovor koji bi zadovoljio tvoju potrebu u ovom trenutku.....

W.W hvala na odgovoru. Ali zar ne postoji nacin da se nauci da se napravi distanca posao-kuca. Ja odlicno pravim tu distancu recimo. Ne samo u tome nego u svemu u zivotu. Nikad mi se nije desilo da budem neprijatan prema drugima sto me pacijent iznervirao.

A sto se uticaja tice. Oho zavise oni trenutno od ovog segrta i to podebelo. Kako nebitno ali zavise.

Naravno d anisu, ovakvi sajtovi su najobicnija budalastina. ako zelis da s ebavis svojim snovima, a iz Beograda si ili ti je Beograd dostupan, preporucujem ti dr Ivana Nastovica koji se snovima bavi, njegovu grupu, na kojoj se uci o snovima, i interpretaciji snova i koja ima i edukativni i terapijski karakter i najzad njegovu odlicnu knjigu o snovima (mislim da se zove Psihologija snova). Vise informacija o knjizi mozes sigurno pronaci na googl-u

Nisam hteo da otvorim novu temu ,ne znam da li ovo spada bas ovde ali drugde znam da ne spada...kako se leci prozdrljivost? Ja imam taj problem i npr kad pravim sendvic uvek stavim tri reda salamice i dva sira a moj drugar na primer malo iskida dva parceta salame jedva da pokriju hleb ...ili kad pravim picu ..(da ja umem da napravim picu ali sa gotovim korama :lol: ) stavim onog fila odozgo da se ne vidi testo i to me vec prozivaju ,kao preterujem sa tim ...e sad ja imam visak kg, ne neki preterani ali opet je visak i to je ja verujem zbog toga,cak mi je i mama rekla da sam prozdrljiv,ali nisam malo dete da mi zabrani da stavim mnogo salamice :roll: To mi je ruzna ljudska osobina i voleo bih da to iskorenim ...samo ne znam kako ,kojom metodom ..a verovatno ce WdW reci ajde ti lepo kod psihologa da on vidi zasto si prozdrljiv ...:grin: bilo kako bilo zanma me odgovor ..hvala unapred...

W.W hvala na odgovoru. Ali zar ne postoji nacin da se nauci da se napravi distanca posao-kuca. Ja odlicno pravim tu distancu recimo. Ne samo u tome nego u svemu u zivotu. Nikad mi se nije desilo da budem neprijatan prema drugima sto me pacijent iznervirao.

A sto se uticaja tice. Oho zavise oni trenutno od ovog segrta i to podebelo. Kako nebitno ali zavise.

Jos si ti mali.
Salim se, mada ima nesto istine i u sali- neki ljudi su takvi da posao ostave na poslu, neki ga nose kuci a neki tek posle niza godina pocnu da ga donose kuci.
Moja mama radi uzasno ogovoran i stresan posao, ali nikad nije dosla i istresla se na nas zbog toga.
Moj Andra nije na tako zahtevnoj niti odgovornoj poziciji ali zato grmi po kuci ako je imao los dan na sta moja mama kad ga cuje (a cuje ga ako je svratila po mene da idem u kupovinu zajedno ili kod frizera) ima obicaj da kaze:
- Zete, jel ti mene vidis da rusim avione kad mi dopi*di?

Ljudi su razliciti i retko se menjaju a posebno se tesko menjaju kad udju u neke godine.

Cao!Imam jedno pitanje:da li u NS postoji savetovaliste za osobe kije imaju poremecaj ishrane?
Ako si student, ja sam išla kod psihologa Ljiljane Gavrilović u studentskoj poliklinici i izlečila sam se...E sad, da li je to do njene stručnosti ili do moje bolesne želje da izađem iz tog pakla (ili oba), ne znam, ali nije mi ni važno...bitno je da sam sad zdrava i srećna :-D
Probaj i da se raspitaš na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, tel: 422255, oni su ovog meseca držali neka predavanja na temu pravilne ishrane i poremećaja u ishrani.

Ako si student, ja sam išla kod psihologa Ljiljane Gavrilović u studentskoj poliklinici i izlečila sam se...E sad, da li je to do njene stručnosti ili do moje bolesne želje da izađem iz tog pakla (ili oba), ne znam, ali nije mi ni važno...bitno je da sam sad zdrava i srećna :-D
Probaj i da se raspitaš na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, tel: 422255, oni su ovog meseca držali neka predavanja na temu pravilne ishrane i poremećaja u ishrani.

HVALA!Vec dugo pokusavam sam,ali je krajnje vreme da potrazim strucnu pomoc

Nisam hteo da otvorim novu temu ,ne znam da li ovo spada bas ovde ali drugde znam da ne spada...kako se leci prozdrljivost? Ja imam taj problem i npr kad pravim sendvic uvek stavim tri reda salamice i dva sira a moj drugar na primer malo iskida dva parceta salame jedva da pokriju hleb ...ili kad pravim picu ..(da ja umem da napravim picu ali sa gotovim korama :lol: ) stavim onog fila odozgo da se ne vidi testo i to me vec prozivaju ,kao preterujem sa tim ...e sad ja imam visak kg, ne neki preterani ali opet je visak i to je ja verujem zbog toga,cak mi je i mama rekla da sam prozdrljiv,ali nisam malo dete da mi zabrani da stavim mnogo salamice :roll: To mi je ruzna ljudska osobina i voleo bih da to iskorenim ...samo ne znam kako ,kojom metodom ..a verovatno ce WdW reci ajde ti lepo kod psihologa da on vidi zasto si prozdrljiv ...:grin: bilo kako bilo zanma me odgovor ..hvala unapred...

Ako je tako od kad znas za sebe onda ti verovatno ne treba psiholog nego samokontrola:-) A opet ako se bavis nekim sportom i mnogo se trosis, normalno je i da mnogo jedes. Medjutim ako samo sedis i krkas onda poradi na sebi. Nateraj sebe da jedes manje, onoliko koliko ti treba da osetis sitost, nista preko toga. Inace dokazano je da mozak tek posle 20 minuta od unosa hrane konstatuje da je zeludac sit. Sto znaci da ti ako nastavis da jedes, uneses mnogo vise nego sto ti je potrebno. Zato probaj da jedes sporije. A to sto si naveo kao primer, da volis nafilovanu picu i sendvice, nije nista cudno, pa mnogi tako vole. Ja na primer:lol: Ali posto kazes da imas visak kg, verovatno unosis previse masti tj. ugljenih hidrata. Pogledaj po netu ima gomila sajtova sa zdravom ishranom, obracunom kalorija, pa se malo posluzi time. Ovo ionako nije deo za ishranu a ja se raspisala:oops:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back