PSIHIJATRIJA: psihoterapija, panika, fobije, depresije, psihološke igre, itd.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ww evo ja se lecim od anksiozno depresivnog poremecaja 6 godina postavljao sam pre godinu dana nekakva pitanja vezana za moje stanje i ti si dala odgovore.Molio bih te da mi na ovo pitanje odgovoris naime radi se o mom kostantnom problemu ishrani tj. cesto mi se desava da mi se posle obroka koji je mali odnosno kolicinski skroman desava da mi se nadima zeludac i javljaju tegobe u zeludcu slabo varenje podrigivanje jednostavno recene grc nemam bolove ne povracam i radio sam antitela na helicobacter koji je negativan to sa zeludcem mi traje od pocetka odnosno od kada sam upao u krizu od tada sam smrsao za 2 meseca 25 kg da bi sada sa tadasnjih 105kg pao na 80 sada imam 84 koristim rivotri 2x1mg i anafranil 2x25mg isao sam i 10 nedelja u dnevnu bolnicu na institutu za mentalno zdravlje i od tada mi se stanje popravilo simptomi redukovali ali i dalje istaje zeludac od lekova koristio sam tako rci sve i eglonil sulpirid seroxsat zoloft xanax i dr sta ti mislis o svemu ovome i tvoj savet pozdrav. p. s. ako se neko prepozna neka odgovori

Progoran: ti i ja smo vec priocali na ovu temu pa nema razloga da sada ponavljam i gubim vreme. Nazalost (tvoju) ti si jedan od onih sto se ponasaju u stilu 'chik me izleci!' - sve u vezi sa tvojim lecenjem je smesno jer ti sabotiras svoje lecenje. Vec sam ti to onda rekla i nema razloga da me oipet pitas niti da se ponovo udubljujem - ne secam se detalja ali se secam sustine. Kad budes zaista zeleo da ti buder bolje i da ozdravis, kad budes resio da se ozbiljno lecis i da prihvatis savete i bol lecenbja kroz koji semora bice ti bolje. Dotle......silni lekovi i - put kojim se cesce ide. Ti si ko oni sto bi hteli da izgube 40 kila 'brzom' pilulom za mrsavljenje - "Jedite a slabitie, bez napora i vezbanja!". Zao mi je - tako ne moze.
Sto se tice zeluca - moze biti u sklopu osnovniog psihickog oboljenja a moze biti i neki od organskih poremecaja (od niskog gvozdja i anemije, do hronicnih gastritisa ili kile sto rece dr) - potreban je temeljan gastroloski pregled.

Aco: ne mislim da je tvoj problem memorije vezan za nedeostatak seksa i nemanje devojke. Mislim da si s...ebao ceo svoj sistem sa tim igranjima i uzimanjima raznih depresora i stimulansa (Rivotril svakako obara koncentraciju, znas i sam da je zabranjena voznja i rukovanje masinama!), a jos ako si kao mladji imao obicaj da malko 'duvash'.......Elem, mladi kolega - dupe uza stolicu i dovoljan bropj sati dovoljan broj ponavljanja, nauci da ucis (postoje ljudi koji se time bave - defektolozi), a seks nije uopste presudan za tvoju memoriju, veruj mi. Osim toga oslobadjanje nagomilane libidozne energije moguce je i samorucno, kao sto - sigurna sam - vrlo dobro znas.

Progoran: prestani da obilazis forume, prestani da trazis laka resenja, pocni da saradjujes sa psihijatrom koji te leci (ako te neko vise uopste i leci), ako ne mozes da nadjes adekvatnu pomoc u drzavnoj sluzbi nadji novac i pocni privatno da se lecis, da te neko skine sa svih tih lekova kojima si sebe doveo u stanje zavisnosti a nista nisi uradio, prihvati tezi put i nauci kako da se nosis sa svojim problemom. Nema drugog nacina, valjda si za sve ove godine to najzad i sam uspeo da shvatis.

Spock: nema na cemu, samo hrabro! :)

Pokušaću da budem što kraća, a opet da dovoljno objasnim. Išla sam kod državnog psihologa pre oko godinu i po dana (zato što sam imala "napade besa i verbalne agresivnosti" - to je moje objašnjenje), ali mi je ona rekla da je sa mnom sve u redu i da nemam nikakvih patologija. Međutim, bojim se da onaj test sa karticama koji sam radila prvi dan nisam sasvim iskreno odgovarala, valjda me je bilo sramota. Moj osnovni ( valjda ) problem je fobija od insekata ( posebno buba švaba i tako tih buba ) - ja sama pretpostavljam da imam fobiju, tako mi sve to izgleda. I još: bojim se da odem kod psihologa , da me ne bi zatrpali raznim dijagnozama i lekovima koje ću posle vući u nedogled. Sad, pitanje je da li mogu to da rešim sama bez odlaska kod psihologa? Imam i još poneke smetnje koje sam primetila, mada nisu strašne i mogu normalno da funkcionišem, ne izgledam ljudima kao "slučaj za psihijatra". Molim vas da mi pomognete, zaista mi je trebalo puno hrabrosti da ovo napišem i pošaljem.

Betty: zavisi od dubine i bezrazloznosti tuge i pesimizma!:) Sala - bezrazlozna tuga koja traje vise od par nedelja jeste stvar za lekara. Ako je prate poremecaj sna, apetita, gubitak ili dobitak na tezini, gubitak volje i energije, osecaj beznadeznosti, iritabilnosti, crne misli, lose misljenje o sebi - onda se najverovatnije radi o depresiji koja zahteva profesionalnu pomoc.. Sta covek moze sam ili ne moze - zavisi od coveka i ozbiljnosti stanja: sto je za nekog sitnica za drugog je zivotni stres. Tolerancija na stres je genetski nasledna i pretpostavlja se da svaki deseti u populaciji ima nasledjenu nisku toleranciju na stres sto ga uvodi u neku vrstu psihickog problema (nesanicu, depresije, poremecaj ishrane ili bolesti zavisnosti ukljucujuci i *******, Betty!:) )

Blpd-girl: ne razumem bas tacno sta je pitanje? A i nemam nikakve podatke da bi nesto mogla pametno da ti kazem (tema 'procitaj obavezno pre postavljanja pitanja). Ako mislis da imas fobiju od insekata - sta da ti kazem: izbegavaj insekte. To je bar nesto sa cim se moze ziveti. Ako nije moguce, idi kod psihijatra. Ako se plasis (to nije strah nego otpor i predrasuda) onda ti vec ne mogu pomoci; moras da razmislis sta ti je prioritet - zdravlje ili da sama sebi izgledas lepo, kao da 'nisi slucaj za psihijatra'. Da li mozes sama da resis? PA da mozes verovatno ne bi meni pisala ovde da me to pitas - vec bi resavala i resila, zar ne? Mislim da sve i sama znas. Glupo je lagati na psiholoskim testovima - to se provali. Cak ako ti psiholog to i ne kaze.

Ne, u principu moze uticati na smanjenje tezine jer mu je jedan od sporednih efekata spustanje apetita (ne bitno). Ali poboljsanje stanja zbog uzimanja fluxilana moze dovesti do regulacije ishrane i u tom smislu povecanje tezine indirektnim putem u odnosu na eventualni gubitak tezine tokom depresije. Da sumiram - fluxilan ne izaziva direktno povisen apetit niti metabolicke promene koje bi dovele do povecavanja tezine, sto jeste karakteristicno za grupu triciklicnih antidepresive, ali ne i za serotoninske antidepresive kojima i fluxilan pripada. POzz.

:)
blpd_girl:
Pokušaću da budem što kraća, a opet da dovoljno objasnim. Išla sam kod državnog psihologa pre oko godinu i po dana (zato što sam imala "napade besa i verbalne agresivnosti" - to je moje objašnjenje), ali mi je ona rekla da je sa mnom sve u redu i da nemam nikakvih patologija. Međutim, bojim se da onaj test sa karticama koji sam radila prvi dan nisam sasvim iskreno odgovarala, valjda me je bilo sramota. Moj osnovni ( valjda ) problem je fobija od insekata ( posebno buba švaba i tako tih buba ) - ja sama pretpostavljam da imam fobiju, tako mi sve to izgleda. I još: bojim se da odem kod psihologa , da me ne bi zatrpali raznim dijagnozama i lekovima koje ću posle vući u nedogled. Sad, pitanje je da li mogu to da rešim sama bez odlaska kod psihologa? Imam i još poneke smetnje koje sam primetila, mada nisu strašne i mogu normalno da funkcionišem, ne izgledam ljudima kao "slučaj za psihijatra". Molim vas da mi pomognete, zaista mi je trebalo puno hrabrosti da ovo napišem i pošaljem.

Idi kod PRIVATNOG psihoterapeuta. Razlika je OGROMNA. Raspitaj se ko je dobar i kreni.

Pozdrav! :)

PS: Ako želiš mogu i da ti preporučim nekog, ukoliko živiš u BG. Naravno na PP.

shaddow:
:)

Idi kod PRIVATNOG psihoterapeuta. Razlika je OGROMNA. Raspitaj se ko je dobar i kreni.

Pozdrav! :)

PS: Ako želiš mogu i da ti preporučim nekog, ukoliko živiš u BG. Naravno na PP.
ma, stvar je u tome što ja samo ponekad mislim da su stvari koje me "muče" ozbiljne i da bi bilo dobro malo otići, a većinu vremena ne mislim tako nego u stilu: "šta ti bi da pričaš takve gluposti, kakav psiholog, bre! koliko ljudi ima neke svoje issues i ne idu okolo i pričaju "kako im treba pomoć", ti si super, ne glupiraj se"
tako da, eto, mislim, hvala ti, ali ne verujem da ću to stvarno i uraditi. mislim, otići i reći: "e, ovako stoje stvari..." - i onda ispričati sve što me muči
valjda teram samu sebe da budem svoja što bolja varijanta, ne znam :-)

Hm... Psihijatrija je u samoj svojoj sushtini izuzetno losha i nezdrava.
Rodila se kao potreba da se umobolni ljudi sklone i na taj nachin drushtvo zashtiti od njih.
Terapije lekovima su praktichno pogubne jer dobro znamo da psihichke bolesti nemaju fizichke uzroke [ili retko imaju]. Medikamenti deluju na nashe telo i veshtachki inhibiraju ili ekscitiraju nervni ili endokrini sistem koji je u stvari potpuno ispravan. Antipsihijatrijski pokret polako jacha u svetu i nadam se da ce se jednog dana ljudi pre svega shvatiti da je psihijatrija slushkinja farmakologije.
Farmaceutske industrije su na drugom mestu po obrtu i profitu posle vojnih te nije ni chudo shto se [pogotovu u poslednje vreme] nude instant reshavanja vashih problema u vidu tableta. Svako ko razmisli malo o ovome videce pravo lice psihijatrije.
Psihichki poremecaji se ne mogu lechiti farmakoterapijom.

NaraYan:
Hm... Psihijatrija je u samoj svojoj sushtini izuzetno losha i nezdrava.
Rodila se kao potreba da se umobolni ljudi sklone i na taj nachin drushtvo zashtiti od njih.
Terapije lekovima su praktichno pogubne jer dobro znamo da psihichke bolesti nemaju fizichke uzroke [ili retko imaju]. Medikamenti deluju na nashe telo i veshtachki inhibiraju ili ekscitiraju nervni ili endokrini sistem koji je u stvari potpuno ispravan. Antipsihijatrijski pokret polako jacha u svetu i nadam se da ce se jednog dana ljudi pre svega shvatiti da je psihijatrija slushkinja farmakologije.
Farmaceutske industrije su na drugom mestu po obrtu i profitu posle vojnih te nije ni chudo shto se [pogotovu u poslednje vreme] nude instant reshavanja vashih problema u vidu tableta. Svako ko razmisli malo o ovome videce pravo lice psihijatrije.
Psihichki poremecaji se ne mogu lechiti farmakoterapijom.

Postujem tvoje misljenje, sa kojim se u celini ne slazem. 'Psihicki poremecaji' je sirok pojam, 'ne mogu leciti'' je tvrdnja, koja sem toga sto je netacna moze biti i opasna. Farmakoterapija je nesto pak o cemu bi morao citati i uciti mnogo vise od tvojih 20 i kusur godine zivota da bi mogao kompetentno, odgovorno, ozbiljno i naucno dati prethodnu tvrdnju. Dok negde ne objavis u naucnom svetu svoje naucne radove na temu, i dok se sa tobom ne slozi najveci deo naucnog sveta, drzacemo se ideje da se veliki broj psihickih poremecaja lechi farmakoterapijski, uz dobro poznavanje neurofiziologije, same etiologije i patogeneze poremecaja kao i odlicno poznavanje farmakoterapije.
No svakako - hvala na doprinosu ovoj temi i iznesenom misljenju.

chika_doktor:
mislim da narayan ima malo vise od 20 i kusur...ovdje izgleda popularne i alternativne metode tipa gledanje u grah i sl...

Pa "osećaj" je to.
c020.gif

A možda osoba ima 40, 50 godina.

dragon nisi ti bas upucen u neke stvari, niko nikad nije ni rekao da lekovi sami po sebi mogu da rese stvar, ako mene pitas neko ko to i proba moze samo jos u vece sr.anje da upadne. Vecina da kazem mentalnih poremecaja svojom simptomatikom jako iscrpljuju organizam i psihicki a i fizicki i da lekovi koliko ja shavatam samo pomazu da se covek malo oporavi i dobije gorivo da bi se SAM uz podrsku lekara izborio sa tim i nasao nacin da to prevazidje. Naravno ovo vazi recimo za neuroze, tu sam expert. Psihoterapeut i ima ulogu da pomogne kako to Jerotic fino kaze, da pacjent sam u sebi nadje 'spasioca'. Inace ni on ne moze ne znam sta da uradi ako nema saradnje i zelje i volje-to se malo dobije od lekova, od strane pacjenta.
Naravno da postoje slucajevi da se ljudi sami na suvo izbore sa tim stvarima, doduse retki, a i to sto izgleda da su se neki izborili je najcesce privid, ono uhvate se za neku meditaciju ili sl. gluposti. Ili uspeju jer imaju odgovarajucu podrsku ili im i nije toliko lose...Tako da psihoterapija je odlicna i lakse je tako nego sam.

I jos nesto sto se tice izbora dal' ces biti lud ili ne. Prvo u pravu si da niz mentalnih poremecaja nema veze sa ludilom, drugo mnogi od njih imaju korene iz detinjstva kada nisi ni umno a ni emotivno sposoban da kazem slazes izvesne utiske i da preradjujes dogadjaje koji su te snasli ne tvojom krivicom...To ne moze tako da ostane pa te stigne malo kasnije, kod mene je bio slucaj da je to izaslo na povrsinu bas onda kad sam postala spremna da se konacno suocim sa tim stvarima...Mislim to je i malo moje vidjenje stvari, napravicu gadno poredjenje, bubuljica koja je konacno sazrela za cedjenje i onda ostaje ranica od par dana koja je jeziva ali kad prodje vise nema ni rane ni bubuljice. Priroda ili Bog ili sta god hoces je sve to uredila savrseno. Neuroze jesu prilika da covek zapravo sazri, i mozda ce zvucati cudno ali to moze biti nesto najbolje sto ti se desilo. Ja sam tako bila prinudjena da za uzasno kratko vreme tako sazrim i saznam stavri o sebi koje ko zna dal' bi ikad znala i jos plus izgradim jedan mnogo pozitivniji odnos prema sebi i zivotu (jedno bez drugog i ne moze). Svaka cast ljudima koji uspeju da se izbore sami, bez podrske...Meni je bila potrebna, jer npr. moji roditelju su me NAGOVARALI da ne idem kod psihijatra jer ja nisam luda?! Mislim njihovo neznanje i kompleksi. Kako moje dete da je osteceno, sramota. To je malogradjanski skroz, ja namerno svima pricam sta mi je (bilo) i mnogo mi je smesno kako se mnogi sablaznjavaju, ko da sam im rekla e ja sam ubila nekog, ma jos gore od toga...Normalnije im je da kazem da sam se drogirala, ali da idem kod psihijatra i pijem lekove, strasno! Zamisli neko radi na sebi?! Ta reakcija nije nista strasna, ali treba imati u vidu da se to desava u 21 veku u glavnom gradu, univerzitetskom, prosto neznanje+primitivizam...

Spock:
Meni je bila potrebna, jer npr. moji roditelju su me NAGOVARALI da ne idem kod psihijatra jer ja nisam luda?! Mislim njihovo neznanje i kompleksi. Kako moje dete da je osteceno, sramota. To je malogradjanski skroz, ja namerno svima pricam sta mi je (bilo) i mnogo mi je smesno kako se mnogi sablaznjavaju, ko da sam im rekla e ja sam ubila nekog, ma jos gore od toga...Normalnije im je da kazem da sam se drogirala, ali da idem kod psihijatra i pijem lekove, strasno! Zamisli neko radi na sebi?! Ta reakcija nije nista strasna, ali treba imati u vidu da se to desava u 21 veku u glavnom gradu, univerzitetskom, prosto neznanje+primitivizam...

Da smo primitivan narod - jesmo. U Americi je strašno moderno da imaš svog psihoterapeuta, to je čak stvar prestiža. Kod nas kada kažeš da dete treba da porazogvara sa psihologom odmah svi misle da je "ludo"?!? Apsurd!!! Najinteresantnije je da najveći broj onih koji zagovaraju ovakve stavove upravo treba pomoć psihoterapeuta.

Spok, pozdrav za tebe.
f050.gif

blpd_girl:
ma, stvar je u tome što ja samo ponekad mislim da su stvari koje me "muče" ozbiljne i da bi bilo dobro malo otići, a većinu vremena ne mislim tako nego u stilu: "šta ti bi da pričaš takve gluposti, kakav psiholog, bre! koliko ljudi ima neke svoje issues i ne idu okolo i pričaju "kako im treba pomoć", ti si super, ne glupiraj se"
tako da, eto, mislim, hvala ti, ali ne verujem da ću to stvarno i uraditi. mislim, otići i reći: "e, ovako stoje stvari..." - i onda ispričati sve što me muči
valjda teram samu sebe da budem svoja što bolja varijanta, ne znam :-)

Teško je doneti odluku da napraviš taj korak i odeš kod nekog psihoterapeuta. Nije baš jednostavno da nekome pričaš svoje naintimnije stvari. Taj prvi korak je uvek težak. Pa onda tu je i pritisak okoline. Šta će misliti o tebi? Šta će reći?
Sve to razumem. Samo, u nekim situacijama ili periodima života čoveku je potrebna mala pomoć. Potreban mu je neko ko će mu pomoći da sredi svoje misli, da sagleda stvari realnije, da vidi šta je najbolje za njega i da pregura eventualnu krizu. To što neko ode kod psihoterapeuta nikako nije znak psihičke bolesti.
Ukoliko si razmišljala o tome da bi otišla, čini mi se da možda ipak imaš neki problem koji pokušavaš da rešiš. Veruj mi, mnogo će ti biti lakše uz pomoć nekog stručnog lica koje je tu samo za tebe. Lepo je kada nekom možeš da ispričaš sve što te muči, da izbaciš to iz sebe. Narvno, reći ćeš "to mogu i sa najboljom drugaricom". Pa jeste, samo najbolja drugarica nije obučani psihoterapeut i može iz najbolje namere da kaže nešto "pogrešno".
Dakle, potrebna je velika hrabrost da bi čovek priznao sebi da mu je potrebna pomoć. Krenuti na psihoterapiju je težak, ali i veliki korak napred.
A što se tiče okoline........ pa niko baš i ne mora da zna. To je samo tvoja stvar. ;)

Eto, ja svašta napisah. Siguran sam da si ti sama dovoljno pametna da doneseš odluku o tome šta je najbolje za tebe.

Pozdrav!
d055.gif

shaddow:
Teško je doneti odluku da napraviš taj korak i odeš kod nekog psihoterapeuta. Nije baš jednostavno da nekome pričaš svoje naintimnije stvari. Taj prvi korak je uvek težak. Pa onda tu je i pritisak okoline. Šta će misliti o tebi? Šta će reći?
Sve to razumem. Samo, u nekim situacijama ili periodima života čoveku je potrebna mala pomoć. Potreban mu je neko ko će mu pomoći da sredi svoje misli, da sagleda stvari realnije, da vidi šta je najbolje za njega i da pregura eventualnu krizu. To što neko ode kod psihoterapeuta nikako nije znak psihičke bolesti.
Ukoliko si razmišljala o tome da bi otišla, čini mi se da možda ipak imaš neki problem koji pokušavaš da rešiš. Veruj mi, mnogo će ti biti lakše uz pomoć nekog stručnog lica koje je tu samo za tebe. Lepo je kada nekom možeš da ispričaš sve što te muči, da izbaciš to iz sebe. Narvno, reći ćeš "to mogu i sa najboljom drugaricom". Pa jeste, samo najbolja drugarica nije obučani psihoterapeut i može iz najbolje namere da kaže nešto "pogrešno".
Dakle, potrebna je velika hrabrost da bi čovek priznao sebi da mu je potrebna pomoć. Krenuti na psihoterapiju je težak, ali i veliki korak napred.
A što se tiče okoline........ pa niko baš i ne mora da zna. To je samo tvoja stvar. ;)

Eto, ja svašta napisah. Siguran sam da si ti sama dovoljno pametna da doneseš odluku o tome šta je najbolje za tebe.

Pozdrav!
d055.gif

puno ti hvala na podršci, inače, razmišljala sam ovih dana i mislim da ću ipak otići, tj, PLANIRAM da odem. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back