psih -> "Odlaganje" zadovoljstava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Infantilnost kao nezrelost ...
Deca možda više dele ono što imaju ali se sigurno više povode za trenutnim hirovima i željama od odraslih. O tome se radi.

Inače, Pek koliko se sećam nigde i nije napisao postupke ni proces lečenja bilo kog pacijenta :wink: (od onih silnih primera) već je samo pisao "pričice", pa je sve ispalo kao neka romantizovana varijanta njihovih problema i poremećaja - ako tako uopšte može da se kaže. Mislim, meni se to nije dopalo ali Ok, jer si i sam rekao da ispada da su "lečeni samom konstatacijom" pa to deluje sve jako lepo i bajkovito a suština je da je uglavnom jako teško iskoreniti neki problem i izlečiti poremećaj naročito sistemom "pričam ti priču".

Osim sistema "pricam ti pricu", postoji samo jos jedan, a to je sistem "dajem ti tablete i brizgam ti spriceve". Koji se tebi cini ljespim/ samim tim efikasnijim?
Da slazem se da je tako ispalo u knjigu, i i sam sam rekao to, dakle, romantizovao jeste, al valjda zato sto je knjiga takva da "navuce" ljude na psihologiju. Dovoljno je dobro i udariti takvu dijagnozu, i sto ne objaviti to? Kako je teklo lecenje neznam, al verovatno nije bio ova izlecena od te "same opste dijagnoze", to sam i ja reko da nije moglo tako da ide.

Infantilnost kao nezrelost ...
Deca možda više dele ono što imaju ali se sigurno više povode za trenutnim hirovima i željama od odraslih. O tome se radi.

Inače, Pek koliko se sećam nigde i nije napisao postupke ni proces lečenja bilo kog pacijenta :wink: (od onih silnih primera) već je samo pisao "pričice", pa je sve ispalo kao neka romantizovana varijanta njihovih problema i poremećaja - ako tako uopšte može da se kaže. Mislim, meni se to nije dopalo ali Ok, jer si i sam rekao da ispada da su "lečeni samom konstatacijom" pa to deluje sve jako lepo i bajkovito a suština je da je uglavnom jako teško iskoreniti neki problem i izlečiti poremećaj naročito sistemom "pričam ti priču".

a ako smo previse lijenji i nestrpljivi, onda cemo zakljuciti da je uzrok te njihove nestrpljivosti prvi koji nam padne na pamet: oni se povode zato sto su mali. A to obicno nije tako, obicno su stariji uzrok toga, i uzrok toga je obicno nezdravo drustvo - i nezdrava ili zbunjena porodica preko koje drustvo upravlja sa malisanima. Tako da sa recenicom "uzrok toga je infantilnost" ostaje da se zapitamo cija, nasa, koji "gospodarimo" tom djecom, ili njihova...

to je jedno

drugo?: zasto ga toliko citas, vidim kazes da si sve procitala, ako ti se toliko ne svidja i antipatican ti je taj Pek?

Drugo, kada se kaze "nezrelost" nije bas jasno na sta se pod tim misli. Na polnu nezrelost? Duhovnu? Dusevnu? Kakvu nezrelost? Dali je to nesto povezano sa fiziologijom, sa brojem godina koje imas, ili sa mozgom, ili je nesto sasvim drugo, sta znaci taj pojam itd.
Izvoli objasni. Frojd ga nikad nije koristio, kao sto nije ni koristio pojam "stres" da ja znam, al posto ga ti koristis, objasni mi, neznam sta pod tim mislis.
Izvoli:)

psiholosku pobogu, to jest nedovoljno razvijenu emotivnu, socijalnu inteligenciju.

blagi boze za sve sam cuo al za soc intelegenciju nikad. pobogu. Mislis li da je ona zenska imala manjak IQica pa je zato bila bolesna itd.? NE SLAZEM SE. Sta ti je emotivna intelegencija, i kad je to tako dobro zasto ti ne otvoris temu o tome? Umjesto sto spamujes moju.
Thanks.

Drugo, kada se kaze "nezrelost" nije bas jasno na sta se pod tim misli. Na polnu nezrelost? Duhovnu? Dusevnu? Kakvu nezrelost? Dali je to nesto povezano sa fiziologijom, sa brojem godina koje imas, ili sa mozgom, ili je nesto sasvim drugo, sta znaci taj pojam itd.

Pa je Betty odgovorila sa :
psiholosku pobogu, to jest nedovoljno razvijenu emotivnu, socijalnu inteligenciju.

Citiram nju jer se slažem. :wink:

blagi boze za sve sam cuo al za soc intelegenciju nikad. pobogu. Mislis li da je ona zenska imala manjak IQica pa je zato bila bolesna itd.? NE SLAZEM SE. Sta ti je emotivna intelegencija, i kad je to tako dobro zasto ti ne otvoris temu o tome? Umjesto sto spamujes moju.
Thanks.

Ex-Chataricu,
ako ne mozes da se drzis svoje rodjene teme i da govoris o predmetu teme kroz diskusiju (pozeljno) a ne konflikt (tj., da ne pricamo o licnostima vec o temi kada "napadamo" tudji stav, a ne licnost, to cini razliku), ode ti ovo pod katanac.

Btw. D. Goleman ti je nesto poput alfabeta u psihologiji, podrazumeva se da svako ko se iole interesuje za psihologiju to ima u svojoj biblioteci ili je procitao, ili makar cuo pobogu.

However, evo nekih korisnih linkova

Wikipedia, EQ, clanak na engleskom

Ko je Daniel Goleman

delic s drugog foruma

Srecan surf!
icon_wink-xmas.gif

Nisam primijetila da se ovdje radi o bilo kakvoj teoriji. Ovo je jedan u nizu zakljucaka koji se dobija na kraju psihoterapije tj. uzrok odredjenog ponasanja pacijenta. To sto je ona prvo jela cokoladni preliv i to sto je za nju to predstavljalo NE SMIJE se generalizovati na ostale manje ili vise slicne slucajeve bez velikog broja predhodnih ispitivanja i istrazivanja. Svaka psihoterapija je jedinstvena i ista stvar moze da ima nebrojano razlicitih znacenja i da se na isto toliko razlicitih nacina tumaci... Kada bi se sve tako lako generalizovalo (cokolada kod ovog slucaja na NEKU tortu ili pasulj) popisali bi se, svi do sada otkriveni uzroci raznih poremecaja, na jednom mjestu i onda bi svi mi, uz taj dzepni prirucnik o otklanjanju psihickih poremeceja, mogli u kucnim uslovima sprovoditi psihoanalizu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back