psih -> "Odlaganje" zadovoljstava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

upadljivo_tih_

Primećen član
Banovan
Poruka
990
Psihijatar Skot Pek u svojoj knjizi "Put kojim se redje ide" pise sledece:
(nije citat, posto mi knjiga nije pri ruci)

nije znao sta vise da je pita, gdje da trazi resenje za njene probleme. I onda, na pamet mu pade krajnje bizarno pitanje, nije znao zasto ga je to pitanje interesovalo.
"Dali vi gospodjo jedete kolace?"
"Da"
"Dali prvo pojedete cokoladni preliv, pa onda ono sto ostane... sto je manje ukusno?"
"Da, preliv je najlepsi... kako ste znali?"

Sad je vec znao zasto je to pitao...
Nesigurnost u to da ce joj zelje kad tad biti ispunjenje, smetala ju je da ima lijep zivot, jer se uvjek grabila za "ono sto sigurno moze da ima" i lepila za "sitna" zadovoljstva, sto ju je ometalo da planira neka "zrelija" zadovoljstva. Iz istog razloga je imala problema na poslu, - nije mogla da se odrekne cari lencarenja i istezanja tijela dok si jos u krevetu ujutru, iz istog razloga nije bila spremna da odvoji dovoljno vremena za ucenje, pa se odrekla studija, profesije koju je planirala da radi itd.
Ona nije bila nesigurna u sebe, ali se osjecala tako, zato sto je nesvesno znala da nista nemoze da planira, jer je rob "straha od neispunjenja zelja", naime, ona nije bila u stanju da odlaze ispunjenje neke svojih zelja kada je to potrebno - zakljucuje Skot Pek.

Posto joj je rekao dijagnozu, i sjetio je na traume koje su izazvale taj strah, ona je bila preporodjena, zrela licnost, i sposobna da planira sopstveni zivot. Nije joj vise bilo tesko da dodje na vreme na posao itd.

_________________________________________________________________________________________

Tema je:

Dali vjerujete da mnogo ljudi ima manji ili veci strah od neispunjenja zelja, koji implicira relativnu nesposobnost da se ispunjenje neke "sigurnije" (ali manje zelje) odlozi za rad moguceg, ali manje sigurnog, ispunjenja neke "vece" zelje.

Prvo je stavila smeil, pa tek onda napisala nesto "vaznije" od samog smejlija. Onda je napisala 'Da' i ako je ostatak recenice pokazao da je to "Da" bilo nepotrebno - iz zelje da se "odma" "brzo" "neodlozno" slozi sa gore napisanim. Sa "torte"? Ili sa "parceta"? Kako bi izgledala torta kad bi sav slag odma pojela ta osoba? A ako jede sa parceta, a ne sa citave, to onda znaci da ne ispunjava odma sve zelje, ...jer bi u suprotnom jela prvo sav slag, a kasnije za koji dan tortu.

zna jednu osobu. Akcenat na "jednu".

E, al' pazi, da li bi to sa hranom moglo da se podvede pod to psihološko objašnjenje, gore pomenuto.
Sad sam se setila nekih svojih momenata npr. jedem pasulj sa suvim mesom. :) I sad, imam još dva zalogaja pasulja i jedno parčence mesa...šta ja uradim? Prvi zalogaj pojedem samo pasulj, a drugi ono s mesom. S tim što ja imam realno objašnjenje- hoću da mi taj ukus, ukus pasulja s mesom, ostane poslednji u ustima. :) Je l' teorija primenjiva na mene?

... i nije kritikovala tvoj stav, nego je navela primer koji se ne uklapa u Scott Peckovu teoriju. Znači, nema veze sa tobom kao postavljačem teme i onim što si napisao kao komentar.

Na tvoje pitanje odgovor je - da, verujemo.

da, al preskacete da vidite da sam napisao "mnogo" a ne samo "ljudi", "mnoooooooogo ljudi". Dakle,fenomen rasprostranjen, recimo omete te nesto da uradis nesto, ... ono cime bi volio da se bavimo na temu je "koji su uzroci te halapljivosti, nestrpljivosti"....

E, al' pazi, da li bi to sa hranom moglo da se podvede pod to psihološko objašnjenje, gore pomenuto.
Sad sam se setila nekih svojih momenata npr. jedem pasulj sa suvim mesom. :) I sad, imam još dva zalogaja pasulja i jedno parčence mesa...šta ja uradim? Prvi zalogaj pojedem samo pasulj, a drugi ono s mesom. S tim što ja imam realno objašnjenje- hoću da mi taj ukus, ukus pasulja s mesom, ostane poslednji u ustima. :) Je l' teorija primenjiva na mene?

PA AKO MOZE ZA KOLAC
VALJDA MOZE I ZA HRANU?!!
da, i ja sam se setio milion svojih momenata, pojedem sav slag sa vrha, kao mali.... posle se kajem. A i momenata koji nisu vezani za jelo bi trebalo da se setim, al mi nesto "ne naviru" secanja, ali znam da ih je bilo. Valjda ne naviru zato sto ih ima PREVISE:!:lol:

da, al preskacete da vidite da sam napisao "mnogo" a ne samo "ljudi", "mnoooooooogo ljudi". Dakle,fenomen rasprostranjen, recimo omete te nesto da uradis nesto, ... ono cime bi volio da se bavimo na temu je "koji su uzroci te halapljivosti, nestrpljivosti"....

Да, али си ти целу ствар поставио као да је то питање наше ВЕРЕ у то да ли нешто постоји или не постоји....и тиме обесмислио цео даљи разговор на тему...:roll:

Jeste rasprostranjeno a uzroke za to je naveo i Scott Peck u knjizi - lenjost, nedostatak discipline i sl.

Betty lepo reče - objasni malo šta te konkretno zanima, da bi smo imali o čemu da diskutujemo. Misliš da ima još razloga pored ovih o kojima je pisao Peck, ili šta ?

@Elle
@Beti

ostavljam ucesnicima na temi pravo da "formulisu" sta njih zanima u vezi onog navoda iz knjige, i u vezi "odlaganja" itd. "Da bi imali o cemu da pisemo" je gluplja recenica, kao da je bitno samo "pisati, nebitno sta, samo da se pise". Pisi o cemu god zelis, samo neka ima veze sa naslovom teme, koji sam JASNO formulisao. Cak i da nisam, zna se da treba da pisete sta god ocete.
Istina je da sam glupo formuslisao jer sam napisao ono "tema je" pa onda "pitanje", pa je ispalo da ja samo trazim "da vidim dali ima jos onih koji veruju u to u sto ja verujem, da se nebih osecao sam u tome verovanju" itd. itd. itd. Tako je ispalo, a istina je sledeca:
Post sam pisao u Notepadu pa prekopirao ga vise puta modifikovanog direktno u forum, (zato sto mi se desava da me forum izbaci pa moram ponovo da se ulogujem kad dugo pisem ovdje u ovom editoru!). Ono sto sam stavio nije "original", dosta stvari sam obrisao, i to onih stvari koje su trebale da budu teme,... al sam zaboravio da obrisem "Tema je" i onda je ostalo ovako glupo.

Original:

prepricavanje dijela knjige
"Tema je:"
-tema jedan (tj. ono pitanje sa DA NE, ako da zasto da, ako ne zasto ne-podrazumijeva se da sam htio i objasnjenja zasto neko veruje a neko ne)
-tema dva
-"nestrpljivost i halapljivost mogu dovesti do jos problema, a pomenuti problem "odlaganja zadovoljstva je samo jedan od njih", postoji recimo i nesto sto bih nazvao "forsiranje zadovoljstva" (pa onda tu objasnjavam sta je to, misleci da ce sagovornici (ako ih bude) i sami dati i neke ostale probleme, osim mog, i Skotovog)

al mi se ovo "tema 2" i ovo "forsiranje zadovoljstva" ucinjelo previse 'napadnim' da bi stojalo u inicijalnom postu, te sam to obrisao, i htio samo da ostavim ono pitanje, a da "izbor teme za pricu" u okviru teorije o "nesposobnosti odlaganja zadovoljstva" i "halapljivosti" kao uzroka (ako je halapljivost prava rec za to) ostavim kolegama-forumasima/cama na volju. Pri cemu bih ja izabrao ovo "forsiranje zadovoljstva" kao moju sub-temu. Na zalost, zaboravio sa da obrisem ovo "tema je". Zasto-neznam zasto.:D

@ela
Skot Pek je naveo razloge, ali nije naveo postupak kojim je lecio pacijentkinju, pa je ispalo kao da je ona bila izlecena od same te konstatacije da je "bila nesposobna da odlozi zadovoljstvo". To nije moglo da ide tako lako, mislim da je nesto preskocio. - to je ono kako se ja secem, ako se neko bolje seca knjige (Elle se sjeca koje je razloge naveo, vidim... tacno te je naveo, tacno, mislim i da se poglavlje jedno zove "Ljubav je disciplina" a jedno samo "disciplina"). Inace,

Dakle, (koga mrzi da cita gornji post posto je dug), prefomulisem:

Pricajte bilo sta u vezi nesposobnosti "da se odlozi sigurno zadovoljstvo" radi nekih visih ciljeva, ili nesto sto ima veze sa UZROCIMA te nesposobnosti. Ma sta mislili da je uzrok, mozete pisati o tome...

Dakle, u vezi te neposobnosti, i uzroka. Na primer: Dali taj "uzrok" te nesposobnosti, moze da u nekim uslovima uzrokuje i jos neke/neke druge nesposobnosti. Koje... davajte sami imena tim nesposobnostima ako zelite, koristite neki "svoj" recnik psihologije, ali objasnite termine, ili koristite "zvanicni", pa i onda objasnite termine koje koristite:D

mislim da nemoze biti bolje formulisano nego sto sam ga sad formulisao. :)

pa infantilnost, sta drugo moze biti uzrok :)

infant = dete, infantilnost = "detinjastost" posto u srpski nema ta imenica rekla si na latinski, aha... e sad vidi, uzrok toga nije infantilnost, jer je dokazano statisticki da deca mnogo vise dele ono sto imaju nego odrasli, dakle, nisu halapljiva. Izvoli sad kazi nesto drugo, ovo si promasila skroz... direktno pred mete si pogodila.:) lupi nesto drugo

Infantilnost kao nezrelost ...
Deca možda više dele ono što imaju ali se sigurno više povode za trenutnim hirovima i željama od odraslih. O tome se radi.

Inače, Pek koliko se sećam nigde i nije napisao postupke ni proces lečenja bilo kog pacijenta :wink: (od onih silnih primera) već je samo pisao "pričice", pa je sve ispalo kao neka romantizovana varijanta njihovih problema i poremećaja - ako tako uopšte može da se kaže. Mislim, meni se to nije dopalo ali Ok, jer si i sam rekao da ispada da su "lečeni samom konstatacijom" pa to deluje sve jako lepo i bajkovito a suština je da je uglavnom jako teško iskoreniti neki problem i izlečiti poremećaj naročito sistemom "pričam ti priču".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back