ZAŠTO PSI ŽIVE KRAĆE OD LJUDI?
Evo iznenađujućeg odgovora šestogodišnjeg deteta
Jedan moj prijatelj, veterinar, ispričao mi je jednu priču.
„Pozvali su me da pregledam desetogodišnjeg nemačkog ovčara po imenu Astro. Vlasnici psa i njihov sinčić bili su jako vezani za Astra i nadali su se čudu.
Pregledao sam psa i ustanovio da umire od raka. Rekao sam porodici da, nažalost, ne možemo ništa da učinimo i ponudio sam da ga uspavamo kod njih kod kuće, kako bi bar bio miran. Porodica nije imala izbora, jer bi se pas inače strašno mučio.
Dok smo se pripremali, vlasnici su mi rekli da će njihov šestogodišnji sin biti prisutan dok pas bude uspavan.
Sledećeg dana osetio sam poznato stezanje u grlu dok je porodica okružila psa. Dete je delovalo potpuno smireno dok je poslednji put mazilo starog psa pre nego što je Astro tiho zaspao.
Dečak je i dalje bio smiren, a nakon Astrove smrti neko vreme smo sedeli zajedno i pričali o tome kako psi žive kraće od ljudi.
Dečak, koji je sve vreme tiho slušao, rekao je: „Ja znam zašto.“
Svi smo ga iznenađeno pogledali. A ono što je rekao, ostavilo nas je bez reči. Nikada nisam čuo utešniji odgovor.
Rekao je: „Ljudi su rođeni da nauče kako da žive dobar život – da vole i budu dobri, zar ne?“
Šestogodišnjak je nastavio:
„Pa, psi to već znaju. Zato i ne moraju da žive tako dugo kao mi.“
Da je pas učitelj, naučili bismo ove stvari:

Kad ti najdraži dođu kući, uvek im potrči u susret.

Nikada ne propusti priliku za šetnju.

Dremni kad god možeš.

Obavezno se istegni pre nego što ustaneš.

Trči i igraj se svakog dana.

Ako je dovoljno da zarežiš, ne grizi.

Kad je lepo vreme, lezi na leđa u travi.

Na vrućini, pij puno vode i odmaraj u hladu ispod drveta.

Kad si srećan, pleši i maši repom.

Uživaj u jednostavnom zadovoljstvu dugih šetnji.

Budi veran.

Nikada se ne pretvaraj da si neko ko nisi.

Ako ti je nešto važno, kopaj dok to ne pronađeš.

Ako neko ima loš dan, budi tih, sedi blizu i samo budi tu.
To je tajna sreće koju možemo naučiti od psa.

(autor nepoznat)