"Psi rata" - krivicno delo

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.720
BEOGRAD - Predlog zakona o dopunama Krivičnog zakona, o kojem će poslanici sutra početi raspravu, predviđa uvođenje dva nova krivična dela - kažnjavanje onih koji učestvuju u ratu ili u oružanom sukobu u drugih zemljama i kažnjavanje onih koji vrbuju, obučavaju grupu ili obezbeđuju sredstava i prikupljaju opremu za izvršenje tog krivičnog dela.

Kada je u pitanju krivično delo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, njegov učinilac može biti državljanin Srbije, kao pripadnik vojnih ili paravojnih formacija strana u sukobu.

Ovde postoji jedan izuzetak, a odnosi se na to da izvršilac tog dela ne može biti državljanin strane države u kojoj je ratni sukob, niti pripadnik zvanične misije međunarodne organizacije.

Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a teži oblik tog krivičnog dela je ono kada je učinjeno u sastavu grupe i tada je propisana kazna od jedne do osam godina.

Za drugo krivično delo - organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

To se odnosi na vrbovanje ili podsticanje drugog lica da učestovuje u ratnom ili oružanom sukobu, organizovanje grupe ili obuka drugog lica, opremanje ili stavljanje na raspolaganje opreme, kao i davanje ili prikupljanju sredstva za izvršenje tog dela.

Izvršilac ovog dela može biti svako lice koje tako nešto radi na teritoriji Srbije, bez obzira da li su lica koje organizuje državljani Srbije ili ne. Kazna koja je predviđena za to krivično delo je od dve do 10 godina.

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/psi-rata-krivicno-delo/#c212118

__________________________________________________________

Nagrebo je Pocuca i svi oni sa njim.......:sad2:
 
Poslednja izmena:
kažnjavanje onih koji učestvuju u ratu ili u oružanom sukobu u drugih zemljama i kažnjavanje onih koji vrbuju, obučavaju grupu ili obezbeđuju sredstava i prikupljaju opremu za izvršenje tog krivičnog dela.
Ovo verovatno vazi i u Americi, za NATO vojnike, jel tako blajbi.
 

Back
Top