(Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

kako je aspirin "suprotan" zapaljenju, ili kako su ACE inhbitori suprotni visokom krvnom pritisku?

Znaš li ti kako je Tramadol suprotan bolu, a znaju li i naučnici, a znaju li i doktori koji ga prepisuju?

Ako je tvoj odgovor DA, onda nisi upućen, a ako je odgovor NE, onda prestani dizati u nebo današnju medicinu, jer to (onda) radiš na seljački način.

Znaš li ti kako je Tramadol suprotan bolu, a znaju li i naučnici, a znaju li i doktori koji ga prepisuju?

Tramadol je razvijen kao slab agonist mu-opioidnog sistema. Dakle, isti mehanizam akcije kao morfin, fentanil itsl, samo značajno slabiji (sa idejom da se izbegne proizvodnja zavisnosti).

Ono što se desilo je da je postignut mnogo bolji efekt nego što je moguće samo kroz opioidni sistem. Na koji način, uopšte nije jasno. Tramadol deluje kao modulator serotoninskog i noradrenergičkog sistema (tj. kao SNRI), što možda ima uticaj na percepciju bola (tj. sam signal bola je isti, ali je percepcija smanjena), no nije uopšte jasno kako i šta se tačno događa.

Ima dosta istraživanja na tu temu, pošto je dobra alatka za analizu celog (veoma kompleksnog) sistema percepcije bola.

I šta sad?

Na osnovu validne teorije proizvedeš lek koji ima dodatne pozitivne uticaje, i to dokazuje da su teorije i mehanizmi nevažni u proizvodnji lekova, i da treba verovati homeopatama?

Da je to nesto "na osnovu "validne" teorije" razvijeno za μ, nalokson naloksen (kako li se kaze?) bi sigurno trebao da skida efekat toga necega. DA/NE

Da. Nalokson delimično uklanja efekte Tramadola. Delovanje Tramadola na mu-opioidne receptore je pokazano u nizu studija, ne znam šta tu ima kontroverzno?

Otkrivanje nepoznate aktivnosti je deo nauke, zaboga. Kako je otkriven aspirin? Travari su otkrili da kora vrbe pomaže protiv bolova. Onda su naučnici izdvajali različite stvari iz kore, i otkrili da je salicilat u kori u stvari lekovita supstanca. Onda su ga modifikovali da bude lakše podnesen, acetilacijom. I puf, aspirin. Iako niko nije znao kako deluje! I tek mnogo decenija kasnije su otkriveni COX enzimi, i nađen mehanizam funkcionisanja...

Opet, nije mi jasno sa čime se ne slažeš ovde?

I sa tim da nauka uvek koristi ono za sta zna da je "suprotno" tom protiv cega ga koristi. Jos nesto ti nejasno?

Naravno da jeste.

Kako su antibiotici "suprotni" zapaljenju, groznici i drugim nuzefektima infekcije?

Kako su antiviralni lekovi "suprotni" nuzefektima viralne infekcije?

Kako je aspirin "suprotan" bolu?

Kako je Tramadol suprotan bilo čemu? On je razvijen na osnovu toga što AKTIVIRA određene receptore, ne zato što je suprotan bilo čemu.

A možemo i da skinemo rukavice. Čemu je suprotan capscaicin, koji se koristi protiv površinskih bolova, veoma efikasno? ;)

No, hvala. Sada mi je jasno odakle dolazi bes iza napada na sve moje postove. Potpuno te razumem, nema problema. Šta drugo da radiš kada nema nikakvih dokaza za funkcionisanje homeopatije, a pritom medicina koju prezireš kao "alopatsku" itekako deluje?

ne shvatam zasto neko ko je na ovom forumu moderator tek tako kaze da se hemikalija koja pali kozu iz ljutih paprika koristi protiv povrsinskih bolova.

Zato što je to tako?

Kapsaicin specifično aktivira TRPV1 receptor, koji je važan u percepciji bola; preterana aktivacija dovodi do gašenja receptora, što dovodi do smanjenja osećaja bola u odgovor na prethodno prisutne stimuluse.

Kremovi sa kapsaicinom se uveliko prodaju protiv površinskih bolova (u Americi, najviše pod trgovinskim imenom Capzasin), i deluju veoma efikasno. Injekcije bazirane na kapsaicinu su u drugoj fazi kliničkih istraživanja protiv bolova izazvanim reumatizmom i artritisom (trgovinsko ime injekcije će biti Adlea).

Review tekst teorijske osnove iza korišćenja kapsaicina:Curr Pharm Des. 2009;15(15):1736-49. "TRP channels and pain." Cortright DN, Szallasi A.

O kliničkim uslovima za korišćenje topičkog kapsaicina: Gen Hosp Psychiatry. 2009 May-Jun;31(3):206-19. "Pharmacotherapy of chronic pain: a synthesis of recommendations from systematic reviews." Kroenke K, Krebs EE, Bair MJ.

O korišćenju kapsaicina za površinske neuropatske bolove (uključujući tu i trigeminalnu neuralgiju): Am J Med. 2009 Oct;122(10 Suppl):S22-32. "Treatment of neuropathic pain: an overview of recent guidelines." O'Connor AB, Dworkin RH.

Gde ih nalazis? xD

Enivej, sada sam se setio necega. Pre neki dan mi je komsinica dala neki papir da dam mami. Navodno to je recept sa tva ili knjige neke nemam pojma. Navodno, ako svako jutro popijes 4 case vode, za 120 dana leci rak, za 90 dana MS, za 60 dana TB, za 80 dana artritis i tome slicno. Ne znam u ciframa koliko je, u glavnom leci sve to i jos ponesto ne mogu da se setim sve sta. Uzasno sam se smejao, a posle plakao kada sam video da moja mama delimicno veruje u to

pa dobro barem ce da procisti urinarni trakt :lol:

Bila sam korisnik homeopatskih lekova, a moja bliza oklina je jos uvek korisnik.
Nisam zastunik, ali mogu da iznesem neka moja iskustva koja mogu pomoci raspravi.
Ordinaciju u koju sam odlazila je osnovala i vodila doktorica, inace anesteziolog, sa zavrsenom tradcionalnom medicinom i homeopatskom medicinom. Svi koji su tu radili su obavezno bili doktori klasicne, tradicionalne i homeopatske medicine.

Prvi pregled je bio skup (5000 din) i trajao je minimum sat vremena. Kontrole su bile besplatne, ako je kontrola dejstva leka i modifikacija, ili su se placale kada se dolazi zbog drugog problema (2000). Lekovi su bili jeftini (500) din, bez obzira da li je jedan ili vise i bez obzira na duzinu koriscenja leka. Neki lek se koristi samo jednom, neki vise puta, neki mesecima. Ako vam treba nova kolicina leka nije potrebna kontrola. To je po pitanju finansijskog dela.

Pregled sam nije imao nikakve slicnosti sa gore opisanim. Prvo se razgovara o problemu ili problemima koji vas muce. Gleda se i medicinska dokumentacija ako je potrebno. Postavljaju se naizgled cudna pitanja, vezana za mirise, ukuse, navike... U ordinaciji u kojoj sam bila radila se iris dijagnostika kao i dijagnostika koja mi nije bila jasna a nila je vezana za kap krvi ili dlaku. Na pocetku se cekalo na rezultate iz Londona te cudne dijagnostike, a posle su se i sami opremili za to. Ona je davala rezultate vezane sa nasledne sklonosti ali ne samo bolesti nego i stanja. Nikakvih sukoba sa zvanicnom medicinom nije bilo, niti zahteva za izbacivanjem lekova. jedino ogranicenje je bilo u koriscenju kortikosteroida te terapija nije davana u tom slucaju jer nema efekta. Cilj je bio naci adekvatan lek za akutno stanje i glavni lek za samu osobu. Svaki lek se pratio, pacijent je zapisivao ono sto je primecivao, ali ne samo u vezi svog stanja, nego sve sto je bilo neuobicajeno. Na osnovu toga se lek korigovao ako je potrebno. Neki lekovi su otvarali vrata za druge lekove, pa su se koristili par dana a onda bacali. U ovoj ordinaciji su se pravili lekovi u tecnom obliku, i vrlo retko je bio samo jedan element u njemu. Ogranicenje vezano za hranu, kafu i sl. vazilo je 30 min pre i posle uzimanja leka koji se kapao pod jezik.

Moja iskustva su razlicita. Doktorica mi je na prvom pregledu rekla da ne zna da li moze da mi pomogne, jer imam cetiri kruga blokade, ali ce se potruditi. Ovo se nije desavalo pacijentima koje poznajem. Na vecinu lekova u prve dve godine nisam imala nikakvih poboljsanja. Imala sam cudnih reakcija koje su mi bile zabavne ali poboljsanja ne. To me nije obeshrabrivalo jer nisam imala konkretan ciljani problem. Po doktorici, poboljsanja je bilo jer se razbilo dva kruga otpora. Ona nije tada isla na telo vec na otpore.

Prvi put kada je isla na telo bila je uspesna (terapija ili meni nesto nepoznato). Hitno sam zbog sumnjivog UZ poslata na MR. To hitno sam morala sacekati mesec dana i ako se ceka mnogo vise. Homeopatkinja je rekla da je to samo nagomilana sluz i da ce je ocistiti. MR je bio savrsen.
Drugi put je uspela da antitela na stitnu zlezdu nestanu iz nalaza. Na zalost sada su opet tu.
To je sve sto mi je realno pomoglo.
Ali ima druga strana medalje. Prosle godine sam pocela da reagujem na neke lekove i to burno i lose, pa sam ih sama ukidala do konsultacije sa njom. Isla je sa jacim lekovima, meni je bilo lose od njih, tako da sam sve prekinula.

Sada pitanje koje se namece, kako je placebo efekat od doktorice u koju imam poverenja mogao da da lose rezultate? Zasto ih ranije nije bilo? Kako objasniti placebo efekat kod beba i male dece? Kako objasniti placebo kod skeptika?
Bukvalno sam naterala mog brata skeptika da ode na pregled, posle neuspesnog petog ciklusa lecenja helio bakterije i velikih problema sa stomakom. Otisao je tamo besan i ljut, rekoa da mu ne pricaju nista jer on u secerne vodice ne veruje, da je dosao zbog sestre i da ce uraditi kako kazu i platiti tih 5000 din da bi zavrsio tu temu.
Dobio je kapi za jedan dan. Dve kapi ujutro i dve uvece i da ih baci. To je i uradio. proslo je godinu dana od tada i on nema nikakvih problema. Nije mu jasno niti ga interesuje. Govori u fazonu "izgleda sasavo ali mene stomak vise ne boli". Koko tu objasniti placebo i trajanje?

Moj muz je podlozan uticajima takve vrste. Jako mu je izrazena alergija na polen i reaguje plucima obavezno, te delove godine provodi sa pumpicama. Homeopatkinja je njemu pomogla. Vec godinama nema gusenja, pumpica... Uzima kapi jednom mesecno i to je to. Ima svoje kapi koje mu traju, ne ide vise na kontrolu. Kako je to moguce?

Ja nisam imala srece. Mozda zbog tih krugova a mozda zbog neceg treceg i ja sam odustala.

Bila sam korisnik homeopatskih lekova, a moja bliza oklina je jos uvek korisnik.

Moj muz je podlozan uticajima takve vrste. Jako mu je izrazena alergija na polen i reaguje plucima obavezno, te delove godine provodi sa pumpicama. Homeopatkinja je njemu pomogla. Vec godinama nema gusenja, pumpica... Uzima kapi jednom mesecno i to je to. Ima svoje kapi koje mu traju, ne ide vise na kontrolu. Kako je to moguce?

Licno sam ti zahvalan sto si svoje iskustvo i vidjenje ove pojave podelila sa nama. U kontekstu razgovora o homeopatiji kao pseudomedicini, interesantan kuriozitet je da je upravo jedan od ljudi ciji se posao trenutno nalazi pod snaznim udarom psudomedicinskih dezinformacija i teorije zavere, epidemiolog Dr Predrag Kon, gostujuci nedavno u jednoj TV emisiji priznao da je korisnik homeopatskih preparata, iako je naveo da njihovo dejstvo nije naucno dokazano, niti da na njihovu upotrebu podstice svoje pacijente. :)

Nikakvih sukoba sa zvanicnom medicinom nije bilo

Проблем је у томе што је хомеопатија у сукобу са основном хемијом (или физиком, ако баш хоћемо).

Искрено, то је последња метода алтернативне медицине у коју бих могао да поверујем. Пре бих поверовао да делује предлог Тражиоца цура да се спава вертикално него у хомеопатију. Просто, хомеопатија је супротна свему што знамо. Она не само да не функционише, него не може никако да функционише.

Licno sam ti zahvalan sto si svoje iskustvo i vidjenje ove pojave podelila sa nama. U kontekstu razgovora o homeopatiji kao pseudomedicini, interesantan kuriozitet je da je upravo jedan od ljudi ciji se posao trenutno nalazi pod snaznim udarom psudomedicinskih dezinformacija i teorije zavere, epidemiolog Dr Predrag Kon, gostujuci nedavno u jednoj TV emisiji priznao da je korisnik homeopatskih preparata, iako je naveo da njihovo dejstvo nije naucno dokazano, niti da na njihovu upotrebu podstice svoje pacijente. :)

Није проблем да ли је хомеопатија научно доказана. Није много тога научно доказано, па нико не може да искључи могућност да делује (разно биље нпр.). Проблем са хомеопатијом није што је недоказана, него што је бесмислена.

Да бих поверовао да хомеопатски лек може да има било какво дејство у нашем Универзуму, морао бих да поверујем и да је супа утолико сланија што мање соли има и у много других сличних апсурда.

Није проблем да ли је хомеопатија научно доказана. Није много тога научно доказано, па нико не може да искључи могућност да делује (разно биље нпр.). Проблем са хомеопатијом није што је недоказана, него што је бесмислена.

Razumem. Ipak, ovo sa Konom je, bar meni licno, bilo interesantno. Koliko god homeopatija mozda zaista bila, kao sto i ti kazes, besmislena, a njeno lekovito dejstvo izvan placeba nemoguce, imam utisak da je u izvesnim intelektualnim krugovima, ozbiljnim medijima i kulturnim institucijama, od svega sto se u sirem smislu reci moze oznaciti kao psudonauka, upravo homeopatija naisla na najmanji prezir i neprijateljski stav, a mozda najozbiljnije uzeta u obzir kao nesto sto ne predstavlja neminovno pseudonauku. Uostalom, nesto malo o tome sam vec pisao ranije u okviru iste ove teme. ;)

Poslednja izmena:
Да бих поверовао да хомеопатски лек може да има било какво дејство у нашем Универзуму, морао бих да поверујем и да је супа утолико сланија што мање соли има и у много других сличних апсурда.

Meni je veoma drago sto strucni i pametni ljudi obrazlazu svoje stavove povodom ove, meni licno interesantne teme, a jos vise sto su u svojim stavovima toliko slozni. Slag na torti bi bio kada bi jos neki forumas poput diretorea ili Sentienta imao o ovome sta da kaze. Mozda je njihovo cutanje znak odobravanja stavova poput tvog, a mozda o ovoj temi i nema bas bogzna sta da se doda. :D

Meni je veoma drago sto strucni i pametni ljudi obrazlazu svoje stavove povodom ove, meni licno interesantne teme, a jos vise sto su u svojim stavovima toliko slozni. Slag na torti bi bio kada bi jos neki forumas poput diretorea ili Sentienta imao o ovome sta da kaze. Mozda je njihovo cutanje znak odobravanja stavova poput tvog, a mozda o ovoj temi i nema bas bogzna sta da se doda. :D

...znaci slazem se sa ovim...

...kao sto epistimonas rece homeopatija je besmislena...
...sama teorija o tome da molekuli vode "pamte" strukturu nekog molekula....i da se organizuju tako kao da je molekul prisutan kad i dati nije prisutan...je takva besmislica da ne vrijedi komentara...

Lekovi su bili jeftini (500) din, bez obzira da li je jedan ili vise i bez obzira na duzinu koriscenja leka. Neki lek se koristi samo jednom, neki vise puta, neki mesecima. Ako vam treba nova kolicina leka nije potrebna kontrola. To je po pitanju finansijskog dela.

Naravno. Lekovi su čista voda, pa samim tim i čist profit. Za kontrolu nema potrebe, pošto su svi efekti psihosomatski.

U ordinaciji u kojoj sam bila radila se iris dijagnostika kao i dijagnostika koja mi nije bila jasna a nila je vezana za kap krvi ili dlaku. Na pocetku se cekalo na rezultate iz Londona te cudne dijagnostike, a posle su se i sami opremili za to. Ona je davala rezultate vezane sa nasledne sklonosti ali ne samo bolesti nego i stanja. Nikakvih sukoba sa zvanicnom medicinom nije bilo, niti zahteva za izbacivanjem lekova. jedino ogranicenje je bilo u koriscenju kortikosteroida te terapija nije davana u tom slucaju jer nema efekta.

Dobro je što nije bilo sukoba sa standardnim pristupom, makar. Ali "iris dijagnostika" je potpuna besmislica. Danas se zna kako nastaje oko, koji su razvojni mehanizmi, i gledanje u iris je kao gledanje u Rošarkovu mrlju - može da se vidi šta god hoće. Rezultati koji se tako dobijaju su potpuno besmisleni, i nemaju nikakve veze sa realnošću.

(U jednom od testova ove dijagnostike, isti čovek je od četiri "iris dijagnostičara" dobio četiri potpuno drugačije "dijagnoze".)

Prvi put kada je isla na telo bila je uspesna (terapija ili meni nesto nepoznato). Hitno sam zbog sumnjivog UZ poslata na MR. To hitno sam morala sacekati mesec dana i ako se ceka mnogo vise. Homeopatkinja je rekla da je to samo nagomilana sluz i da ce je ocistiti. MR je bio savrsen.

Šta je to UZ? Izvini, nisam u toku sa skraćenicama na srpskom, svo naučno-medicinsko znanje sam stekao sa druge strane bare.

"Nagomilana sluz" je nadridijagnoza, direktno iz Galenovih antičkih spisa.

Drugi put je uspela da antitela na stitnu zlezdu nestanu iz nalaza. Na zalost sada su opet tu.

Antitela prirodno variraju, i često se nađu ispod ili iznad nivoa na kome mogu biti detektovana. Imaš li neki problem sa štitnjačom, ili sumnjaš na autoimunu reakciju?

Ali ima druga strana medalje. Prosle godine sam pocela da reagujem na neke lekove i to burno i lose, pa sam ih sama ukidala do konsultacije sa njom. Isla je sa jacim lekovima, meni je bilo lose od njih, tako da sam sve prekinula.

Osim ako nisu počeli da stavljaju nešto drugo u svoju vodu (događa se povremeno), ovo je rezultat nocebo efekta (obrnutog placeba). Moraću da napišem tekstić o tome...kad stignem...

Sada pitanje koje se namece, kako je placebo efekat od doktorice u koju imam poverenja mogao da da lose rezultate? Zasto ih ranije nije bilo? Kako objasniti placebo efekat kod beba i male dece? Kako objasniti placebo kod skeptika?

Kod skeptika nije problem, pošto skepticizam važi za racionalni deo uma, a ne za emocionalni. Kod beba i male dece je ovaj efekt mnogo manji, zasnovan ili na prethodnom iskustvu (prošli put sam popio tabletu i bilo mi je bolje), ili na čitanju reakcije roditelja (roditelji se opuste misleći da će detetu biti bolje, pa se i dete opusti).

Govori u fazonu "izgleda sasavo ali mene stomak vise ne boli". Koko tu objasniti placebo i trajanje?
. . .

Niko ne zna. :)

Ono što smo saznali je da čoveku možeš dati bilo koju bočicu, i dobiti isti rezultat. Homeopatski pregled i kontakt sa "lekarom" je samo deo rituala kojim se čovek ubedi da poveruje u dejstvovanje leka. Šta se posle čoveku da, potpuno je nebitno, efekt će biti isti.

(I ovo je provereno više puta. Ljude su slali na homeopatski pregled, ali su im onda davali ili "prepisani lek", ili po principu slučajnosti izabrani homeopatski preparat, ili bočicu sa vodom; rezultati su bili identični, sve tri grupe su "ozdravile" do istog nivoa.)

E, sad - dakle, nezavisno je od homeopatija, i sama homeopatska teorija nije tačna. Ali očigledno nekim ljudima pomaže. Zašto i kako? Pa, neke bolesti su verovatno uzrokovane čisto psihosomatski; čisto psihosomatsko lečenje je možda najbolji pristup. Možda tebi homeopatija nije pomogla zato što je tvoj problem van tvoje kontrole...

Možda je ovde najbolje uzeti kao objašnjenje hipnozu. Hipnoza je veoma efikasna kod ljudi koji su hipnotabilni (mnogi nisu) - postoje čak hirurzi koji vrše operacije bez anestezije, samo pomoću hipnoze.

Takođe, znaš kod koje bolesti je hipnoza najefikasnija? Kod bradavica! Ljude hipnotišeš, pod hipnozom im kažeš da će bradavice nestati sa njihove desne ruke, i puf, u roku od par dana, nema više bradavica. Niko ne zna tačno kako i zašto, mada se nagađa da je povezano sa imunomodulatornim mehanizmima u mozgu.

Postoje i načini da se ozbiljni, fizički problemi reše čisto psihološkim pristupima. Ima jedan veoma lep primer u slučaju hroničnog bola.

Čovek se povredi ili razboli, preboli povredu ili bolest, ali nakon toga ostane sa hroničnim bolom koji mu jako otežava život. Standardni medicinski pristup je dugo bio, a i danas uglavnom jeste, kljukanje analgezicima - od kojih svi imaju svoje nuzefekte, a najbolji lekovi upravo imaju i najgore nuzefekte (zavisnost, recimo).

Onda je primećeno da nekoliko čisto psihosomatskih pristupa - hipnoza, akupunktura, itd. - daju povremeno (mada retko) trajne rezultate. Pitanje je bilo kako? Kako može akupunktura da izleči hroničan bol.

Važno je ovde primetiti da se sasvim sigurno radi o psihosomatici. Recimo, u slučaju akupunkture, ljudi se bodu iglicama u određene tačke, i jedan deo ljudi biva tako "oslobođen bola". Ali ako se čovek bocka iglicama bilo gde, u slučajno izabrana mesta, rezultat biva identičan. Dakle, nije akupunktura, već činjenica da se ide na terapiju u koju čovek ima poverenja...

No, kako ovo proizvodi trajno lečenje? Nekoliko psihologa je počelo da prati ovakve slučajeve, i onda su polako skupili podatke koji su pokazali jednu veoma zanimljivu činjenicu. Ljudi sa bolovima su ograničavali svoj život: nisu se mnogo kretali, stalno su bili pod stresom, stalno su razmišljali o bolu i koncentrisali se na njega.

Placebo izlečenje, mada privremeno, je po prvi put od povrede omogućilo nekim od ovih ljudi da se opuste, da se smire, da ponovo počnu da se kreću - i ovaj period je bio dovoljan da se telo delimično zaista oporavi. A onda od delimičnog oporavka, sledi bolja aktivnost i manje stresa, pa još malo oporavka...sve dok čovek nije efektivno na kraju zdrav, iako nikakve direktne terapije nije bilo.

Dakle, štos je bio osloboditi čoveka navika i stanja svesti koje održavaju postojanje bolesti.

Pošto su sve ove tehnike delovale samo povremeno, krenulo se u traženje konzistentijeg metoda. Sada se polako širi upotreba nove kognitivno-bihevioralne terapije protiv hroničnog bola, koja kod velikog broja ljudi daje odlične rezultate. Ljudi nauče da prestanu da organizuju svoj život oko svog bola, i on se onda polako umanji ili čak nestane... :)

Napreduje se sporo, ali korak po korak...

Svidjalo se to nekom ili ne, cinjenica je da je homopatija vremenom stekla, ako ne legitimitet u okviru struke, svakako siru drustvenu prihvatljivost kao grana medicine. U Velikoj Britaniji ukljucena je u drzavni sistem zdravstvenog osiguranja, a mislim da to nije jedinstven slucaj medju razvijenim zemljama.
tačno tako, i privatno zdravstveno osiguranje (konkretno znam za jedno američko) pokriva (do određene sume) troškove pregleda i homeopatskih lekova (a ovo važi i za akupunkturu)

Šta je to UZ? Izvini, nisam u toku sa skraćenicama na srpskom, svo naučno-medicinsko znanje sam stekao sa druge strane bare.
ultrazvuk :)

Fitoterapija ima odličnu naučnu podlogu i na bazi nje se prave mnogi savremeni lekovi. :bye:

Нисмо се разумели. Мислио сам на неке специфичне случајеве у којима се вековима верује да нека травчица помаже код неке бољке, а новија научна истраживања не подрже такво веровање. То онда није (тренутно) научно доказано, али ја лично не бих смео да тврдим да је немогуће да та травчица делује баш онако како се верује. Можда ту има нечег и можда ће се једном наћи објашњење. Али у случају хомеопатије је ствар кристално јасна. Док год живимо у овом Универзуму, хомеопатски лек се никада неће разликовати од обичне воде и крај приче.

@endonuclease
Ovaj deo odgovora na moje pitanje zasto kod skeptika deluje lek mi nije jasan
"Kod skeptika nije problem, pošto skepticizam važi za racionalni deo uma, a ne za emocionalni."

Mislim da sam ja od tih osoba koje se ne mogu hipnotizovati pa mi ni jedan vid alternativne medicine nije pomogao, mada nije ni tradicionalna pomogla. Skeptik sam po prirodi, ali covek se nekada ponada pa se pusti u vode u koje u stvari ne veruje. Tako se i meni desavalo.

Zaita me interesuje tema o nocebo efektu jer ja ga izgleda negujem bilo koja vrsta lecenja da je u pitanju.

Za bradavice si me iznenadio. Ja sam za jednu noc uspela sugestijom da uklonim jednu koju sam imala :)

Elem, da ne bude neke zabune, samo iznosim primer i postavljam pitanja, inace nemam uverenje da homeopatija leci ili ne leci. Nisam strucna ali imam dosta iskustva pa mogu da vam ih prenesem kada je prilika za to, jer nekako nemate licne konkretne primere.
Imam mnogo pitanja na koje nemam odgovore, u nauku se razumem toliko da znam sta znaci neka dijagnoza, lab nalaz i sl. i to iz sopstvenog razloga.
Vas me je kutak zainteresovao, ne znam dokle cete da me trpite i ne znam da li sam po vama na pravom mestu kao arhitekta i dizajner :)

Vas me je kutak zainteresovao, ne znam dokle cete da me trpite i ne znam da li sam po vama na pravom mestu kao arhitekta i dizajner :)

Mislim da je ovaj podforum zgodno mesto za popularizaciju nauke i najkorisniji upravo za osobe koje ne poseduju dovoljno znanja iz oblasti prirodnih nauka, i da i zbog nekih objektivnih okolnosti nije realno da bude iskljucivo forum strucnjaka i znalaca na kom bi se diskutovalo jedino o nekim visoko strucnim pitanjima. Zato mislim da citirana recenica nema nekog narocitog smisla.

Back