PRVI NIKEJSKI SABOR

koliko ja znam, pravoslavci su mozda i vise pobili jeretika od katolika. evo samo na primer srbi su bili pravi sampioni u tome. ubijanje bogumila je bilo toliko da je licilo na gradjanski rat. razlog? drugacije su razmisljali o religiji, a nas srbin kad pocne da tumaci bibliju, sigurno ce neko da na*ebe.

а јел вас неко плаћа да ви причате исту причу нон-стоп о богумилима и србима?
ако вас плаћају по посту онда пичи брале паре су закон, а ако вас не плаћају одавно смо то прежвакали, жив ти мени био много љета

koliko ja znam, pravoslavci su mozda i vise pobili jeretika od katolika. evo samo na primer srbi su bili pravi sampioni u tome. ubijanje bogumila je bilo toliko da je licilo na gradjanski rat. razlog? drugacije su razmisljali o religiji, a nas srbin kad pocne da tumaci bibliju, sigurno ce neko da na*ebe.
'aj ne kaki, 'leba ti. :thumbdown:
Ma koliko pravoslavci skrivili da bi dostigli rimokatolike u zločinu, trebaće im bar milenijum ili dva.
Čitava kampanja protiv bogumila u poređenju sa onim što su rimokatolici radili je tek fusnota.

kakvo nakaradno poredjenje stvari,znaci nije bitno sto su ubijali bogumile masovno,cupali im jezike kopli oci,oduzimali svu imovinu,jer to nije nesto strasno u odnosu na inkvizicju RKC i mnogo je manje,je li?I to je to,nema veze.
cccc...

kakvo nakaradno poredjenje stvari,znaci nije bitno sto su ubijali bogumile masovno,cupali im jezike kopli oci,oduzimali svu imovinu,jer to nije nesto strasno u odnosu na inkvizicju RKC i mnogo je manje,je li?I to je to,nema veze.
cccc...
Što se praviš blesav? :dontunderstand:
Razmatramo razmere pravoslavnih zločina u poređenju sa rimokatoličkim. Očigledno je da su rimokatolički daleko veći i opsežniji.
Niko nije tvrdio da zločini izvršeni nad bogumilima nisu bitni.
Nego, to što podmećeš sagovorniku nešto što ovaj nije izjavio, to je neki protestantski metod argumentacije? :think:

а јел вас неко плаћа да ви причате исту причу нон-стоп о богумилима и србима?
ако вас плаћају по посту онда пичи брале паре су закон, а ако вас не плаћају одавно смо то прежвакали, жив ти мени био много љета
ja sam bogat covek samo od price o bogumilima. sta sad smo tu pricu prezvakali i vracamo se se laznoj prici da je pravoslavlje religija mira i ljubavi, a ne religija krvolocnih manijaka.

Što se praviš blesav? :dontunderstand:
Razmatramo razmere pravoslavnih zločina u poređenju sa rimokatoličkim. Očigledno je da su rimokatolički daleko veći i opsežniji.
Niko nije tvrdio da zločini izvršeni nad bogumilima nisu bitni.
Nego, to što podmećeš sagovorniku nešto što ovaj nije izjavio, to je neki protestantski metod argumentacije? :think:
a imas dokaz da su katolicki zlocini veci? ili je dovoljno to sto ti kazes da je nesto ocigledno???
haha. mi u stvari raspravljamo koji su hriscani krvolocniji. pravoslavci, protestanti ili katolici. u stvari postoji par stotina crkava i sve one imaju reke krvi na rukama.
evo npr. kod nas srba. tek je karadjordje probao da zabrani ubijanje vestica, iako je i on sam kao vernik verovao u to s*anje.

a imas dokaz da su katolicki zlocini veci? ili je dovoljno to sto ti kazes da je nesto ocigledno???
haha. mi u stvari raspravljamo koji su hriscani krvolocniji. pravoslavci, protestanti ili katolici. u stvari postoji par stotina crkava i sve one imaju reke krvi na rukama.
evo npr. kod nas srba. tek je karadjordje probao da zabrani ubijanje vestica, iako je i on sam kao vernik verovao u to s*anje.
a sa kakvim ti brojkama baratas?
Pa izgleda da nisi upoznat sa Tridesetogodišnjim ratom, delovanjem Inkvizicije, krstaškim ratom protiv Albinežana, krstaškim ratovima uopšte, a naročito Baltičkim krstaškim ratovima, pokoljima pod Karlom Velikim, stotinama hiljada ljudi spaljenih pod optužbom da su veštice, progonima Jevreja u Engleskoj i Španiji, progonima muslimana u Španiji i Siciliji, itd., itd., inače ne bi postavljao ova pitanja. :roll:
Nego, izgleda da si ti utripovao da zato što si radikalni ateista, onda sve što tvrdiš na neki magični način mora biti tačno, bez obzira da li se kosi sa činjenicama. :think:

Ни једна држава нема толико шљама, отпадника од народа и вере као Србија, и кад се на то додају Турци, Усташе, Шиптари, Цигани, Мађари... онда се добије држава-мочвара.

Pa izgleda da nisi upoznat sa Tridesetogodišnjim ratom, delovanjem Inkvizicije, krstaškim ratom protiv Albinežana, krstaškim ratovima uopšte, a naročito Baltičkim krstaškim ratovima, pokoljima pod Karlom Velikim, stotinama hiljada ljudi spaljenih pod optužbom da su veštice, progonima Jevreja u Engleskoj i Španiji, progonima muslimana u Španiji i Siciliji, itd., itd., inače ne bi postavljao ova pitanja. :roll:
Nego, izgleda da si ti utripovao da zato što si radikalni ateista, onda sve što tvrdiš na neki magični način mora biti tačno, bez obzira da li se kosi sa činjenicama. :think:
Dragi prijatelju. Ja sam napisao MOZDA. I TVRDIM da su religizni ljudi postaju bez ikakvih problema religiozni fanatici. meni su ortodoksni katolici i rimokatolici potpuno isti. lakse mi je da prozivam nase, ortodoksne katolike, zato sto su mi svi u porodici ortodoksni hriscani.

A ako hoces da vec spominjes rimo katolike, zaboravio si ustase i sve druge fasisticke vlade.
fasizam je UVEK tesno povezan sa religijom, dok su nacisti, iako su 99% religiozni su rasisti.

Meni je veliki PROBLEM kada cujem da su pravoslavci religija mira. Religija mira ne postoji. Cak su i budisti jednako krvolocni kao i svi drugi, imao sam prilike da se licno uverim. Religiozni ljudi LAKO postaju zlocinci.

eh. da. progoni jevreja u engleskoj? u spaniji? kad vec spominjes jevreje, znas da je NAJVECA svetska populacija jevreja bila u carskoj pravoslavnoj rusiji? tada su imali zakone kojim se jevreji diskriminisu. a cuo si za rec pogrom? broj jevreja koji zivi u rusiji sada je marginalan. progonili su jevreje i u vizantiji, iako su oni bili jedna od najtolerantnijih hriscanskih drzava.
oko ratova nikada necemo moci da se slozimo. ti si dao primere za ratove i spaljivanje vestica. hebi ga, sta cemo kad vestice spominju i u bibliji. a svi hriscani dele istu bibliju. zato ja tvrdim da je ta knjiga zla.
Deuteronomy 18:10-12 states "No one shall be found among you who makes a son or daughter pass through fire, who practices divination, or is a soothsayer, or an augur, or a sorcerer, or one that casts spells, or who consults ghosts or spirits, or who seeks oracles from the dead. For whoever does these things is abhorrent to the Lord;" and Exodus 22:18 prescribes "thou shalt not suffer a witch to live"

u zapadnom svetu su imali humanizam i renesansu, kada su slobodno misleci ljudi i stvorili nasu civilizaciju. poceli su da raskrinkavaju zlocine religioznih ljudi. po njihovim istrazivanjima spaljeno je oko 100.000 ljudi po optuzbi da su vestice ili carobnjaci. sudjenja je bilo daleko manje. nisu morali ni da te sude a da te spale. religiozni fanatici.
kod nas u pravoslavnim zemljama postoji nesto sto se zove zataskavanje. i ne postoji volja da se istrazuje. primer zadnji ratovi. mi nismo spremni da istrazujemo svoje zlocine. uvek je prva recenica: a zlocini nad nama?
inace srbija je medju poslednjim evropskim zemljama gde je zaustavljeno spaljivanje vestica.
karadjordje je pokusao bezuspesno, mada je i on u pocetku cak podrzavao (sta da se radi religija), a milos je imao vise uspeha.

Vestice su bile spaljivane SVUDA. I vestice se i dan danas ubijaju.

Po tvojim standardima je cak i nase oslobodjenje od turaka zlocin nad muslimanima. Ruski cecenski ratovi itd.
A osvajackih ratova je bilo koliko hoces.
Evo ti granice kijevske rusije kroz istoriju. bili su manji po povrsini nego sto je povrsina sadasnje srbije. sada su samo najveca drzava na svetu. a bez problema su istrebljivali stanovnistvo (ne uvek) drugih religija.
vizantija takodje.

A kroz primera da smo mi srbi ratovali i protiv vizantije i protiv bugara, pokazuje samo da religija NE CINI ljude miroljubivijima.
Ja mislim da je religija najvece zlo u istoriji covecanstva. I za mene su sve religije iste, vise ili manje krvolocne. Ortodoksni katolici i rimo katolici su za mene samo druga pakovanja.

Dragi prijatelju. Ja sam napisao MOZDA. I TVRDIM da su religizni ljudi postaju bez ikakvih problema religiozni fanatici. meni su ortodoksni katolici i rimokatolici potpuno isti. lakse mi je da prozivam nase, ortodoksne katolike, zato sto su mi svi u porodici ortodoksni hriscani.

A ako hoces da vec spominjes rimo katolike, zaboravio si ustase i sve druge fasisticke vlade.
fasizam je UVEK tesno povezan sa religijom, dok su nacisti, iako su 99% religiozni su rasisti.

Meni je veliki PROBLEM kada cujem da su pravoslavci religija mira. Religija mira ne postoji. Cak su i budisti jednako krvolocni kao i svi drugi, imao sam prilike da se licno uverim. Religiozni ljudi LAKO postaju zlocinci.

eh. da. progoni jevreja u engleskoj? u spaniji? kad vec spominjes jevreje, znas da je NAJVECA svetska populacija jevreja bila u carskoj pravoslavnoj rusiji? tada su imali zakone kojim se jevreji diskriminisu. a cuo si za rec pogrom? broj jevreja koji zivi u rusiji sada je marginalan. progonili su jevreje i u vizantiji, iako su oni bili jedna od najtolerantnijih hriscanskih drzava.
oko ratova nikada necemo moci da se slozimo. ti si dao primere za ratove i spaljivanje vestica. hebi ga, sta cemo kad vestice spominju i u bibliji. a svi hriscani dele istu bibliju. zato ja tvrdim da je ta knjiga zla.
Deuteronomy 18:10-12 states "No one shall be found among you who makes a son or daughter pass through fire, who practices divination, or is a soothsayer, or an augur, or a sorcerer, or one that casts spells, or who consults ghosts or spirits, or who seeks oracles from the dead. For whoever does these things is abhorrent to the Lord;" and Exodus 22:18 prescribes "thou shalt not suffer a witch to live"

u zapadnom svetu su imali humanizam i renesansu, kada su slobodno misleci ljudi i stvorili nasu civilizaciju. poceli su da raskrinkavaju zlocine religioznih ljudi. po njihovim istrazivanjima spaljeno je oko 100.000 ljudi po optuzbi da su vestice ili carobnjaci. sudjenja je bilo daleko manje. nisu morali ni da te sude a da te spale. religiozni fanatici.
kod nas u pravoslavnim zemljama postoji nesto sto se zove zataskavanje. i ne postoji volja da se istrazuje. primer zadnji ratovi. mi nismo spremni da istrazujemo svoje zlocine. uvek je prva recenica: a zlocini nad nama?
inace srbija je medju poslednjim evropskim zemljama gde je zaustavljeno spaljivanje vestica.
karadjordje je pokusao bezuspesno, mada je i on u pocetku cak podrzavao (sta da se radi religija), a milos je imao vise uspeha.

Po tvojim standardima je cak i nase oslobodjenje od turaka zlocin nad muslimanima. Ruski cecenski ratovi itd.
Evo ti granice kijevske rusije kroz istoriju. bili su manji po povrsini nego sto je povrsina sadasnje srbije. sada su samo najveca drzava na svetu. a bez problema su istrebljivali stanovnistvo (ne uvek) drugih religija.
vizantija takodje.

A kroz primera da smo mi srbi ratovali i protiv vizantije i protiv bugara, pokazuje samo da religija NE CINI ljude miroljubivijima.
Ja mislim da je religija najvece zlo u istoriji covecanstva. I za mene su sve religije iste, vise ili manje krvolocne. Ortodoksni katolici i rimo katolici su za mene samo druga pakovanja.

Vrlo dobro druže...
Konačno netko suvisao nao ovom čudnom mjestu okupljališta balkanske religijske mafije..

Ни једна држава нема толико шљама, отпадника од народа и вере као Србија, и кад се на то додају Турци, Усташе, Шиптари, Цигани, Мађари... онда се добије држава-мочвара.
ko su otpadnici od naroda i vere?
Sta su ti romi krivi? ti si neki rasista? aj za ove ostale da i razumem malterirali su nas s vremena na vreme, i par poota umalo unistili? a romi su UVEK bili lojalni gradjani/podanici (nismo uvek bili republika).

Dragi prijatelju.
Niti se mi znamo iz stvarnog života, niti se nalaziš na spisku mojih virtuelnih prijatelja, tako da je ovakvo obraćanje u najmanju ruku neprimereno.

Ja sam napisao MOZDA.
U dve poruke koje sam citirao nisi, a upotreba tog "možda" daleko od toga da opravdava ono što impliciraš.

I TVRDIM da su religizni ljudi postaju bez ikakvih problema religiozni fanatici. meni su ortodoksni katolici i rimokatolici potpuno isti. lakse mi je da prozivam nase, ortodoksne katolike, zato sto su mi svi u porodici ortodoksni hriscani.
Isto važi i za one koji nisu religiozni, a što se tiče fanatizma, isti značajno varira od religije do religije. Iz toga sledi da se neki opšti zaključak ne može doneti.

Izgleda da nisi pažljivo čitao:
:rtfm:

Zaista me zanima kako nameravaš da dokažeš tvrdnju da su budisti jednako krvoločni u odnosu na pripadnike avramskih religija. :ceka:

Zbog čega misliš da mi to nije poznato? :dontunderstand:

u zapadnom svetu su imali humanizam i renesansu, kada su slobodno misleci ljudi i stvorili nasu civilizaciju.
Zanimljivo... a opet postoji opšte mišljenje naučne zajednice da je stvaranje naše (zapadne) civilizacije vezano za Grčku i Rim. :think:

poceli su da raskrinkavaju zlocine religioznih ljudi. po njihovim istrazivanjima spaljeno je oko 100.000 ljudi po optuzbi da su vestice ili carobnjaci. sudjenja je bilo daleko manje. nisu morali ni da te sude a da te spale. religiozni fanatici.
Opet, zbog čega misliš da mi to nije poznato? :dontunderstand:

Razmatramo razmere zločina, a ne rasprostranjenost istog, zar ne? ;)
Postoji velika razlika između kratkotrajnog, ali brutalnog progona veštica u Švedskoj, porgona koji je trajao veoma dugo, ali sa relativno malo žrtava kod Srba i progona u Nemačkoj, Francuskoj ili Španiji.

'aj ne podmeći. Ako već nemaš argumenata, onda odustani kao čovek.

vizantija takodje.

Opet, zbog čega misliš da mi to nije poznato? :dontunderstand:
I ne mogu a da ne primetim da ne praviš razliku među religijama. To je stav koji ima verski fanatik.

Eh, ovo je već ateistička dogma, zasnovana na neznanju i zatucanosti. :think:

P.S. Trebalo bi reci da je, u vreme odrzavanja Sabora, Konstantin jos uvek bio mnogobozac. Pokrsten je nekoliko dana pred smrt maja 337. godine u nikomedijskoj crkvi. Medjutim, sve vreme on je zdusno pomagao hrscansku crvu bogatim darovima. Istoricari spekulisu da je pred kraj zivota osecao veliku grizu savesti zbog ubistva starijeg sina i njegove majke a Konstantinove zene, necaka (sestrinog sina) i suraka.

Ovog coveka svirepog ubicu svojih najmilijih hriscani slave na svojim ceremonijama i proglasili ga za svetitelja.

Djavo se pojavljuje najvise u hricanstvu,vernici ga najvise pominju i svaka druga rec im je sanatizam,posednutost,prevara,obmana....sto su se toliko njihovi mozgovi okupirali ovom imaginacijom?

Ovog coveka svirepog ubicu svojih najmilijih hriscani slave na svojim ceremonijama i proglasili ga za svetitelja.
Ne zaboravi, hriscani ce i djavola proglasiti za svetitelja ako ce hriscanstvo, tj. popovstina od toga imati koristi. U hriscanstvu, kao i u svakoj religiji, je sve moguce ili sve nemoguce, zavisi od stanja duhova i aktuelne potrebe.

Djavo se pojavljuje najvise u hricanstvu,vernici ga najvise pominju i svaka druga rec im je sanatizam,posednutost,prevara,obmana....sto su se toliko njihovi mozgovi okupirali ovom imaginacijom?
Ja ne vidim teme, izuzimajuci finansijski aspekt teizma, kojima bi se hriscanski i ini duhovnici, kao i pastva, bavili. Osnovno je da se laik zaplasi paklom, a ako je poslusan svojoj crkvi, obecanje je vecni onostrani zivot u neokrnjenoj sreci. Neka vrsta prepletanog ucenjivanja i podmicivanja vernika

images

Nakon mnogih i žustrih debata, Nikejski koncil je izabrao četiri jevanđelja koji će služiti kao osnov za Novi Testament. Ista su po sugestiji imperatora prepravljena, dopisana, i izmjenjena u samoj Nikeji. Izgleda da je rad na ovome trajao sve do 331 godine. Nakon toga—da li naredbom Konstantina, akcijama crkvenih vođa ili kombinacijom istih—počelo je uništavanje ostataka originala i kopija pedesetak ili već koliko postojećih jevanđelja. Da su četiri jevanđelja izmjenjena i kompletirana u jednu cjelinu, potvrđuje se i ovim: …”najraniji manuskripti Novog Testamenta datiraju tek od sredine IV vijeka naše ere.” (Catholic Encyclopedia, strane 656-7). Evo vam i interesantan dodatni link iz magazina Nexus pa kada se isti otvori, stavite u tražilicu: The Forged Origins of the New Testament, i dobićete materijal na engleskom u PDF-u.

http://www.nexusmagazine.com/index.php?option=com_docman&task=search_result&Itemid=71

Znači, u Nikeji se nije radilo o potvrdi nekog novog religioznog otkrića koje je izašlo na svjetlost dana pa je trebalo da dopuni postojeće oko Isusa i hrišćanstva, nego o praktičnom prilazu moćnog imperatora kako bi se religija napravila prihvatljivijom—i kako je zaključio Imperator—da bi se izbjegli vjerski sukobi. Naravno, mase su i danas ubijeđene da je Biblija pisana od samog Boga, da je to netaknuta božija riječ iz koje ni zapetu ne možemo izostaviti. Mudri Konstantin je ovim opet dobio jednostranu potporu crkvenih velikodostojnika i istovremeno stekao naklonost novih podanika. Mase su po ko zna koji put izmanipulisane, a hrišćanstvo utemeljeno, ispolirano, i zvanično potvrđeno kao jedina stvarna vjera.

Ancient-Roman-Art.jpg

Da li su živi apostoli znali koje je pravo a koje je falsifikovano jevanđelje?

Naravno!

Da li su shodno tome svi hrišćani I veka znali dobro RAZLIKU IZMEĐU istine i lažnih spisa?

Naravno!

Znači, ostaje da vidimo šta se u međuvremenu izdešavalo nakon smrti vernih apostola...

Poslednja izmena:

Back