Pa izgleda da nisi upoznat sa
Tridesetogodišnjim ratom, delovanjem
Inkvizicije,
krstaškim ratom protiv Albinežana, krstaškim ratovima uopšte, a naročito
Baltičkim krstaškim ratovima, pokoljima pod Karlom Velikim, stotinama hiljada ljudi spaljenih pod optužbom da su veštice, progonima Jevreja u Engleskoj i Španiji, progonima muslimana u Španiji i Siciliji, itd., itd., inače ne bi postavljao ova pitanja.

Nego, izgleda da si ti utripovao da zato što si radikalni ateista, onda sve što tvrdiš na neki magični način mora biti tačno, bez obzira da li se kosi sa činjenicama.
Dragi prijatelju. Ja sam napisao MOZDA. I TVRDIM da su religizni ljudi postaju bez ikakvih problema religiozni fanatici. meni su ortodoksni katolici i rimokatolici potpuno isti. lakse mi je da prozivam nase, ortodoksne katolike, zato sto su mi svi u porodici ortodoksni hriscani.
A ako hoces da vec spominjes rimo katolike, zaboravio si ustase i sve druge fasisticke vlade.
fasizam je UVEK tesno povezan sa religijom, dok su nacisti, iako su 99% religiozni su rasisti.
Meni je veliki PROBLEM kada cujem da su pravoslavci religija mira. Religija mira ne postoji. Cak su i budisti jednako krvolocni kao i svi drugi, imao sam prilike da se licno uverim. Religiozni ljudi LAKO postaju zlocinci.
eh. da. progoni jevreja u engleskoj? u spaniji? kad vec spominjes jevreje, znas da je NAJVECA svetska populacija jevreja bila u carskoj pravoslavnoj rusiji? tada su imali zakone kojim se jevreji diskriminisu. a cuo si za rec pogrom? broj jevreja koji zivi u rusiji sada je marginalan. progonili su jevreje i u vizantiji, iako su oni bili jedna od najtolerantnijih hriscanskih drzava.
oko ratova nikada necemo moci da se slozimo. ti si dao primere za ratove i spaljivanje vestica. hebi ga, sta cemo kad vestice spominju i u bibliji. a svi hriscani dele istu bibliju. zato ja tvrdim da je ta knjiga zla.
Deuteronomy 18:10-12 states "No one shall be found among you who makes a son or daughter pass through fire, who practices divination, or is a soothsayer, or an augur, or a sorcerer, or one that casts spells, or who consults ghosts or spirits, or who seeks oracles from the dead. For whoever does these things is abhorrent to the Lord;" and Exodus 22:18 prescribes "thou shalt not suffer a witch to live"
u zapadnom svetu su imali humanizam i renesansu, kada su slobodno misleci ljudi i stvorili nasu civilizaciju. poceli su da raskrinkavaju zlocine religioznih ljudi. po njihovim istrazivanjima spaljeno je oko 100.000 ljudi po optuzbi da su vestice ili carobnjaci. sudjenja je bilo daleko manje. nisu morali ni da te sude a da te spale. religiozni fanatici.
kod nas u pravoslavnim zemljama postoji nesto sto se zove zataskavanje. i ne postoji volja da se istrazuje. primer zadnji ratovi. mi nismo spremni da istrazujemo svoje zlocine. uvek je prva recenica: a zlocini nad nama?
inace srbija je medju poslednjim evropskim zemljama gde je zaustavljeno spaljivanje vestica.
karadjordje je pokusao bezuspesno, mada je i on u pocetku cak podrzavao (sta da se radi religija), a milos je imao vise uspeha.
Vestice su bile spaljivane SVUDA. I vestice se i dan danas ubijaju.
Po tvojim standardima je cak i nase oslobodjenje od turaka zlocin nad muslimanima. Ruski cecenski ratovi itd.
A osvajackih ratova je bilo koliko hoces.
Evo ti granice kijevske rusije kroz istoriju. bili su manji po povrsini nego sto je povrsina sadasnje srbije. sada su samo najveca drzava na svetu. a bez problema su istrebljivali stanovnistvo (ne uvek) drugih religija.
vizantija takodje.
A kroz primera da smo mi srbi ratovali i protiv vizantije i protiv bugara, pokazuje samo da religija NE CINI ljude miroljubivijima.
Ja mislim da je religija najvece zlo u istoriji covecanstva. I za mene su sve religije iste, vise ili manje krvolocne. Ortodoksni katolici i rimo katolici su za mene samo druga pakovanja.