Први човеков сусед

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Тема је о неандерталцима и односу наших предака према њима. Колико знам, нема дефинитивних сазнања, и тешко да ће ме неко уверити да је нека теорија коначна.
И поред тога, може се разговарати о различитим теоријама и подацима. Па ако неко зна нешто о томе...
Да ли су људи истребили неандерталце или нешто друго? Да ли су са њима ратовали, или можда улазили у породичне односе? Да ли је уопште било могуће укрштање са неандерталцима? На трагу тог питања - јесу ли коначно нестали, или међу некима и даље чуче њихови гени?!

Bilo je o tome govora na temi Genetička genealogija
http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-ГЕНЕТИЧКА-ГЕНЕАЛОГИЈА/page221
Nauka čas dokaže da su se mešali, čas dokaže da se nisu mešali.
Postoje tri teorije o izumiranju neardetalca.
1. Promena klime, problem je što neardetalac izumire pre kraja lednog doba.
2. Genocid, problem je mala gustina naseljenosti.
3. Hibridizacija.
Zajednički predak neardetalca i homosapiensa je živeo u delovima Afrike i Evrope.
http://dalje.com/hr-zivot/homo-sapiens-i-neandertalac-nisu-se-krizali/442997
Inače o neardetalcu postoje mnoge zablude. Zapremina njegovog mozga je ista, ili nešto veća nego kod homosapiensa. Dostignuća ne zaostaju za dostignućima Homosapiensa. Naročito je zanimljiv njihov odnos prema mrtvima. Pronađena je grobnica gde je pokojnik sahranjen prekriven cvećem (pronađeni ostatci polena).

Па да видимо, редом (узгред, немам своју теорију)
Можда неандерталац једноставно није могао да издржи до краја ледено доба. Слично као што се дављеник дави некад пред обалом. Мада, требало би проверити популације, ако је могуће, током целог леденог доба, јесу ли постојано опадале.
Што се тиче густине насељености, контам да би геноцид као једнократан чин био немогућ због дисперзије. Међутим, ако су први људи истребили неандерталца, то није био геноцид, јер није било власти која би га спровела, већ једноставно дарвинистичка борба за опстанак. Ту је битна ствар могућност или не размножавања, која узгред обично дели врсте. Према некој мојој теорији о расама где је биолошки могуће имати плодно потомство не може се говорити о биолошким чињеницама, ерго да су човек и неандерталац могли да ступају у односе, не би се понашали као пси и мачке (крајње поједностављено). Но, да ли то значи да је неандерталац био човек, раса људи...
Како сам чуо, предрасуде потичу од тога што су први пронађени примерци били оболели од неке врсте рахитиса, па неће бити да су неандерталци били толико здепасти, као што се мисли.

"Da li su neandertalci bili potpuno odvojena ljudska vrsta? Da li su neki od neandertalaca bili naši direktni preci? Iz kostiju neandertalaca je još krajem prošlog veka uspešno izolovana mitohondrijalna DNK, koja je zatim sekvencirana i upoređena sa mitohondrijalnom DNK modernih ljudi. Pokazalo se da su sekvence značajno različite, i da niko od modernih ljudi ne nosi neandertalsku mitohondrijalnu DNK (koja se prenosi na decu samo od majke, i time predstavlja isključivo nasleđe po ženskoj liniji). No, u maju 2010-te, grupa naučnika (na čelu sa čuvenim genomičarem Svante Pabom, iz instituta Maks Plank u Nemačkoj) je objavila grubu verziju neandertalskog genoma. Ovaj genom je sekvenciran na osnovu fragmenata DNK izdvojenih iz najbolje očuvanih neandertalskih kostiju - veliki tehnički uspeh kada se uzme u obzir starost istih.
Ovi novi nalazi sadrže jednu veliku zanimljivost. Naime, jedan mali broj gena (oko 1-4% ukupnog broja ljudskih gena) je u modernim van-Afričkim populacijama sličniji neandertalskim verzijama nego verzijama koje su prisutne u modernim isključivo-Afričkim populacijama (kao što su Joruba ili San bušmeni). Ovo znači da je moguće da su se moderni ljudi tokom selidbe iz Afrike u retkim slučajevima ukrštali sa neandertalcima, i da su neki od tih gena preostali u tragovima sve do danas. Za sada, analiza je suviše preliminarna i gruba da bi se išta moglo reći sa visokim nivoom sigurnosti, ali ovo je jedno pitanje na koje će buduća istraživanja moći da daju definitivan odgovor."
http://www.teorijaevolucije.com/evolucija_coveka.html

Ötzi was much more Neanderthal than usual

16
AUG
Paleoanthropologist John Hawks mentions today in his blog that he and colleagues have found that the famous Neolithic mummy Ötzi’s genome is much more Neanderthal than modern day Europeans and Asians. Almost double in fact:

So if the average modern European is (est.) 2.4% Neanderthal, Ötzi could well be some 4.5-4.8%. What is less clear is whether this means a Paleolithic residue of excess Neandethal blood or a Neolithic arrival of excess Neanderthal blood from West Asia, if this can be extrapolated to all Europe or some wider region or was instead restricted to Italy (which stood apart from the main late Upper Paleolithic currents) or even a peculiarity of Ötzi’s ethnic group (La Lagozza culture, part of the wider Cardium-Pottery cultural phenomenon).
In December I detected anomalous high FST distances in an autosomal component of some Alpine populations, specifically a component important in the 1000 Genomes’ Slovene sample (22%) but not in any other West Eurasian population I could observe (values of <2%). As I said back in the day, it may be some sort of error, but I wouldn’t mind if the matter was further researched. If not an error, it could be a residual component from the “Out of Africa” period, judging from the FST value. Take all this with lots of salt, of course, just trying to explore possible explanations.

Поплавео? Поприлично сам бео, рекао бих да сам кавкаске расе, али нисам штрумпф:lol: Поплавео је једино Мел Гибсон, и то само половином фаце...
Иначе, у Кини је и даље званична теорија о полицентричном пореклу људи, неки кажу да су они зато расисти, јер по томе немају заједничке претке с другим расама...
Него, занима ме шта то значи кад се каже да је неко 2,4% неандерталац. Мрзи ме сад да идем на тему о генеалогији. Колико сам разумео то значи да популација има маркер у том проценту, а маркер се преноси само мушком или само женском линијом. Ако је до укупног генома и са шимпанзом је много сличан.

Поплавео? Поприлично сам бео, рекао бих да сам кавкаске расе, али нисам штрумпф:lol: Поплавео је једино Мел Гибсон, и то само половином фаце...
Иначе, у Кини је и даље званична теорија о полицентричном пореклу људи, неки кажу да су они зато расисти, јер по томе немају заједничке претке с другим расама...
Него, занима ме шта то значи кад се каже да је неко 2,4% неандерталац. Мрзи ме сад да идем на тему о генеалогији. Колико сам разумео то значи да популација има маркер у том проценту, а маркер се преноси само мушком или само женском линијом. Ако је до укупног генома и са шимпанзом је много сличан.

NPR Ako je otac homosapiens, a majka neadertalka, gubi se neardetalski Y DNK marker, a ako su imali samo mu[ko ptomstvo, gobi se i mt DNK marker. Kroz istroriju, mnogo više markera je izgubljeno, nego što je ostalo.

Гледо овај последњи серијал о еволуцији човека на сателитској ТВ. Кинез научник спровео истраживања и изјавио да, супротно од његових ранијих уверења, азијски народи у потпуности деле порекло са остатком човечанства.

Back