Duh Sekire
Iskusan
- Poruka
- 6.686
DukeofSerbia:НЕ ПОСТОЈИ НИКАКАВ ДОКАЗ ДА ЈЕ ВУК БРАНКОВИЋ БИО ИЗДАЈНИК. То је и наша и страна историја давно утврдила.
Историја је једно, народно предање друго (уосталом, није ли Краљевић Марко био турски вазал), а јавно мњење треће. Ово је форум Политика, а не Историја.
Са тобом се слажем, али ... па мора бити неко али.
Прво, немој целе реченице да исписујеш великим словима, делује као да си се малко изнервирао.
Друго, ти си, ако се не варам, раније изнео неку чудну тезу о настанку јуначких песама.
Ја тврдим да је потреба за издајником архетипска. Јуда је архетипски лик. Као рецимо и Краљ Артур (код нас тај оквир покрива неколико ликова Цар Лазар, који иначе није био цар, пре свега). Јуче сам баш гледао емисију о Артуру. Испада да је историјски то био неки десети лик...
И шта ћемо сад теоријом завере објашњавати артуријански мит?!?
Уосталом:
commodore:Duke,
i dalje trazim da mi objasnis i ilustrujes U KOJOJ LITERATURI IMA TO da je SRPSKA epska poezija NASTALA u 17 veku pod DIREKTNIM otomanskim uticajem... Ko je autor te teze?
hvala.
Комодоре, мислим да је то издајник или не доста релативан појам.
Ево примера из новије историја: Квислинг је метафора издајства, синоним (савремени архетип). У суштини он и јесте издао норвешку владу.
Али чињеница је да је Британија пре Немачке повредила норвешки територијални интегритет. Према томе, може се сматрати и да је норвешка влада издала народ тиме што није бранила своју територију.