Hvala. A koje info imas za IT odeljenje. Interesuje me kakva je ekipa ? Ili je bolje upisati prirodni smer. Za ucenje mi je jasno i to je svuda mora da se uci. Ne vidim da su ucenici iz Prve aktivni na takmicenjima iz informatike. Da li to znaci da moze da se upise i prirodni a da se ode npr na neku sekciju iz informatike pa onda da se ide na takmicenja. Mnogo bi znacila svaka info
Видим да ти је неко већ одг у вези са ИТ смером, али ево ја ћу ти пренети искуство са природног смера.
Пре свега јако је битно какве професоре ћеш добити, нису сви добри. Што се тиче учења, најмање се учи на друштвеном предмету, на ИТ такође не нешто много, сем нпр математике и физике које се доста форсирају, док на природном смеру учиш све. ИТ смер има боље професоре математике и мата се више форсира, док је неко моје мишљење да су бољи професори физике на природном смеру. Инфомратика на природном смеру зависи. Ако ти предаје Оливера Беговић можеш да одустанеш од свега, јер је жена тешка дебилчина, ништа нећеш научити, ако ти предаје Ивана Илић, научићеш доста, а колико знам она једина од информатичара и води на такмичење. Али као што је неко већ написао. Скоро нико од професора те неће спремати за такмичења нити ће ти се нешто посебно посветити. И тако није само овде у првој тако је у скоро свим средњим школама.
Што се тиче математике и професора, Мирослав Глигоров је ужасан, ништа се не предаје, на контролнима зна да ти се нађе пола ствари које човек никада није ни споменуо. Ружица Богдановић је супер, макар се тако прича. Тестови су захтевни, али је ок што се предавања тиче. За остале професоре не знам.
Што се тиче осталих природних предмета хемија је захтевана, али није тешка, наравно опет зависи ко ти предаје. Мислим да следеће школске године одељења узимају Тијана Рајевић и Славица Јелић. Њих две су ти буквално небо и земља. Обе су доста фине и доста захтевне али је Тијана много боља што се тиче предавања. Има још једна хемичарка Јасна, она је негде између, није лоша, али није баш најбоља. Колико знам ни једна не спрема за такмичење.
Биологија ти је угл лагана ко год да ти предаје. Драгана Домазетовић је скроз кул лик, захтевна али добро објашњава што доста помаже. Тања Килибарда је океј, солидна предавања, а скоро да ништа не захтева, буквално шта ти испредаје то те пита и то баш лако, мислим да је најмање захтевна од свих професора биологије. Зорана Каличанин је душа од жене. Ако мене питаш најбољи професор у првој. Сјајна занимљива предавања, комбинује све могуће начине предавања да би градиво приближила ученицима и не захтева много, опет оно шта ти испредаје то те пита, а предавања су заиста фантастична. Мислим да нико никад није добио мању оцену од 3 код ње.
Физика. Ах.
Славиша је кул лик, контролни су захтевни, предавања су солидна, доста се труди да објасни све, али му не иде увек. Отворен је за шале и доста се зеза сваког часа тако да је атмосфера опуштена али мора се пазити.
Виолета Лујић. Ње се пази. Није толико ужасна колико се о њој прича, јер заиста добро објашњава, али све ради брзо. Неке лекције које би се радиле по два часа она прелази за 20 минута. Код ње важи једно правило а то је да мора да се учи редовно. И заиста мора ако желиш 5. Не најављује одговарања, а на истим мораш да изводиш формуле са слике. Све што испредаје пита. Не ради много задатака и самим тим су контролни доста тешки. Постоје полугодишњи и годишњи тестови који улазе у оцену и који умеју бити фоста зезнути јер су комбинација теорије и задатака. Али ништа не могуће. Доста је строга и већина њих је се плаши, али није толико лоша, ја је готивим. Ако примети да си заинтересован за такмичење, односно да имаш капацитет да идеш на исто спремаће те, верујем да је лепо радити са њом неке више задатке јер су допунске заиста одличне, а кад смо код допунских не знам да их математичари држе, али Тијана из хемије има редовне допунске на којима се заиста доста тога објасни, можда су чак и боље од редовних часова.
Српски ти је мање више исти, као и енглески и 2. страни језик.
Што се латинског тиче, сећам се да је мени предавала Вера, и да је она душа од жене и да је баш лако било.
Историја може да буде ужасна ако ти предаје Сузана Димитријевић, одговарања су смор живи, као и предавања. Само набубаш све што писе у књизи, буквално сваки пасус и текст испод слике, као и оно “за радознале” или како већ и имаш 5. У првој години имаш лектиру из историје где исто мораш да читаш неке одређене делове књиге и да их учиш за тестове и одговарања. Тестови су ужасни.
Стефан Дамњановић је са друге стране супер лик, мало смара али је добар. Хоће и да одожи. Не учи се много, али се брзо прелази преко градива. Лако може да се има 5. Он заправо спрема за такмичења и доста се узбуди око истих.
Што се географике тиче, ништа специјално. Може да буде само досадан предмет или ужасан предмет, зависи од професора. Синиша Вукадиновић је ужасан и буквално ти прави пакао од живота ако ти предаје. Имаш онлајн тестове на којима немаш довољно времена да размислиш. Одговарања су ужасна такође јер захтева све што каже на часу + целу књигу, а не затвара уста цео час. Можеш имати 5, али мора да се учи. Угл редовно сем ско не смислиш неку технику да запамтиш 2000 појмова у року од 2 дана. Углавном најави одговарања час пред, а некада ни не најављује. Не знам за такмичења.
Све у свему тешко је, али се навикнеш, можеш бити одличан, чак шта више и 5.00 али мораш да учиш и да имаш добру организацију. Ван наставе нема много активности иако се сви хвале на сва уста како имамо 101 клуб који скоро никада не ради. Можда су 3 све укупно
“активна”.
Друштво је в р х. И биће врх и на ИТу и на природном.
Ако се заиста желиш посветити ИТу упиши тај смер јер ћеш имати више времена за те ствари, али ево ја прва сам уписала прву због математике највише, а сад највише волим хемију и планирам технолошки да упишем, тако да ако ти још није баш најјасније шта желиш од свог живота, природни смер је права ствар. Лабораторије за хемију и физику су супер, као и вежбе. Свакако може се лепо провести у првој, али уз доста стреса јер отприлике само прве две недеље септембра можеш да се
“одмараш” и да не радиш ништа.