Prva beogradska gimnazija ( I beogradska gimnazija)

ja zaboravio da biologija i likovno postoje, a Latinski hvala bogu nikad necu ni videti, kolko je ustvari retardirano da upises srednju u kojoj je jedini nov predmet LATINSKI, inace ima li nekog zivog ovde (ko ide u PBG, a ne ovi sto koriste ovo od pre nego sto sam se rodio)??

evo me, polumrtva, ucim 24/7 matematiku iako sam drustveni smer.. this is just great 👍🏻

( inc suzana uopste nije toliko losa nzm sto dobija hejt al ajde )

Моје питање је везано не само за Прву већ и остале гимназије. Да ли се исплати ићи у "тешке" гимназије где деца сагоре још у њој или је боље ићи у "лакше" и фокусирати се на предмете који ће вам требати за упис на факултет? Ово питам као неко коме долазе и родитељи и деца "тешких" школа да се понекад жале. Са завршеном гимназијом дете свакако има "средњу основну" (нисам неки присталица гимназја) и ако не заврше факултет практично су нико и ништа јер немају занимање са средњом школом. Ако је већ тако зар нису онда боље "лакше" гимназије у којима дете поред учења има и времена за друштвени живот?

Моје питање је везано не само за Прву већ и остале гимназије. Да ли се исплати ићи у "тешке" гимназије где деца сагоре још у њој или је боље ићи у "лакше" и фокусирати се на предмете који ће вам требати за упис на факултет? Ово питам као неко коме долазе и родитељи и деца "тешких" школа да се понекад жале. Са завршеном гимназијом дете свакако има "средњу основну" (нисам неки присталица гимназја) и ако не заврше факултет практично су нико и ништа јер немају занимање са средњом школом. Ако је већ тако зар нису онда боље "лакше" гимназије у којима дете поред учења има и времена за друштвени живот?
Po mom iskustvu se isplati upisati ,,teže“ škole. Idem u Prvu i da opet biram isto bih izabrala. Kao prvo, nije toliko teško, samo se treba snalaziti komunicirati. Teško je da sam sve stigneš i uradiš ali ako se okružiš pravim ljudima i znaš koga da pitaš za pomoć moguće je sve postići i ujedno imatu kvalitetan društveni život. Jedino ko se muči su nezainteresovani i baš antisocijalni. Drugo, npr. u Prvoj, imaš puno mogućnosti, organizuju se razne aktivnosti (Prva ima talenat, Borba bendova, dolazili su nam pisci kao Milovan Vitezović i razni novinari, razne sekcije, seminari i takmičenja, pozorište par puta mesečno, izložbe itd.). Iz priče sa učenicima drugih škola nisam čula da neko ima toliko aktivnosti. Ako pokažeš veliko zainteresovanije za neku temu/predmet imaćeš barem jednog profesora u školi koji će hteti da te nauči više o tome! Što se tiče gradiva, manje više je isto u svim gimnazijama, ali mislim da ima razlike u radnim navikama koje stekneš i koliko sam videla u težim školama je teže da se dogura do 4/5 ali vrlo retko neko ima 1. Lično ne znam nikog ko je pao godinu u zadnjih par generacija ( toliko se pravi galama oko toga da najbolji upisuju ovu školu da bi im verovatno bilo ispod časti da imaju ponavljača). Tako da između lakših i težih, lično preporučujem teže škole (osim ako već znaš čime hoćeš da se baviš, onda neka stručna u kojoj ima prakse u tom polju).

Pozdrav
Planiiram da stavim prvu na lisu zelja za it odeljenje da li ima neko iskustva sa ovim smerom u prvoj
Ove godine zavrsih prvu godinu na tom smeru. Ukoliko te to stvarno zanima, nece ti biti tesko. Sama tezina je kod svih generacija manje-vise ista, medjutim moze se razlikovati ako ti zapadnu drugaciji profesori. Dosta forsiraju matematiku i programiranje, tako da na to budi spreman. Ako si vec na racunarskom smeru, ocekuje se da neke stvari vec znas, pa se nece toliko zadrzavati na stvarima iz osnovne skole (koje su ti potrebne u srednjoj). Sto se tice ostalih predmeta i njih ces morati da ucis, bez obzira sto si na it-u (doduse ne kao na prirodnom i drustvenom, ali ipak ce ti oduzeti dosta vremena). Dosta su strogi po pitanju zakljucivanja ocena jer skoro svi zakljucuju po proseku i ako ti recimo fali ocena za prosek ili 5.00 tesko ce ti pokloniti, ukratko - sve ces morati da zasluzis. Ne plasim te sada, vec ti govorim sta moze da te ocekuje, ali sve u svemu, ja sam zadovoljan. Drustvo je jako dobro, ima vas malo, pa cete se lako zdruziti, imate slicna interesovanja sto je jos dodatno super.

Ukoliko te jos nesto zanima, pisi :)

Hvala na odgovoru. Spreman sam na ucenje to nije problem imam dosta znanja iz programiranja pravio sam i neke igrice zavrsio sam i dosta kurseva iz programskih jezika koje sam dobio iz centra za talente Novi sad. Zavrsni sam imao 100 poena, na prijemnom sam imao 215 poena tako da se nadam da cu imati dovoljan br bodova da upisem.
Verujem da hoces, prosle godine je bilo potrebno 303 poena za upis, tako da mislim da ove godine nece biti nekih velikih promena. Srecno od septembra i nadam se da se vidimo u skoli!
Ukoliko zelis, mozes mi ostaviti ig ili discord, jer mi je tamo lakse, pa da ti detaljnije ispircam ukoliko te jos nesto zanima

Odlucio sam da napisem svoje LICNO ISKUSTVO SA PRVOM BEOGRADSKOM GIMNAZIJOM (nakon zavrsene prve godine)
Ovako... Napisacu vam u tri kategorije: UCENJE, DRUSTVO I SVEUKUPNI UTISAK. Napominjem da je sve iz licnog iskustva, takodje ako nekoga budu zanimali kad sazna ko su mu (nakon upisa) neka napise.
UCENJE
E ovako sad, ucenja ima i na to se pripremite sa bilo kojom srednjom skolom a pogotovo sa najelitnijom skolom u Beogradu. Profesori ucenicima daju do znanja da su bas oni najbolji ucenici Srbije (i jeste tako), verujte mi na rec veoma daje i na samopouzdanju i na zelji da se potrudite, i to kad kazu stvarno i misle. U prvoj svako stekne radne navike pa i neko ko je 4.00 jer kampanjci tu nece dobro proci (Veoma bitno je da ih steknete i za srednju i za faks ako ih vec nemate!!!!). Gradiva ima dosta i obimnije je dosta nego u osnovnoj, mada se delimicno i poklapa sa njom. Ja sam licno prvu godinu prosao sa 5,00 imajuci i socijalan zivot i obaveze pored skole. Najbitnija je dobra organizacija i stalan rad i da nikako ne odustajete. Takodje je za prvu godinu vazno, po mom misljenju i najvaznije, da se od prvog dana maksimalno angazujete, da se stalno javljate, pokusavate, ucite sve od samog starta kako bi vas profesori uocili i na taj nacin biste sebi skratili pola posla (to vas kasnije izvlaci npr. kad nemate prosek pa vam poklone ocenu i to ce ako je stvarno tako da se javljate i sve sami uraditi bez bilo kakvog moljenja; daju petice za aktivnost a neki i za domace). Pazite se na pocetku i ucite iako ne najavljuju nista jer ceo septembar nema nista i tek krajem oktobra bude sok jer tada SVI ali SVI DAJU TEST i tu vam onda ako niste ucili nema pomoci. Profesori izlaze u susret maksimalno i oko odlaganja testova, davanja ocena na aktivnost, poklanjanja istih ako zasluzite. Moj licni savet za cetvorke i petice je da hvatate beleske na casovima na kojima je to potrebno. Jos jedna bitna stvar je ne suprotstavljati im se, ni po koju cenu jer nista uraditi necete, a sebe cete staviti u los polozaj.
DRUSTVO
U mom slucaju drustvo u osnovnoj je bilo baaaas lose i sad u srednjoj jednostavno obozavam celo svoje odeljenje i ne bih ga ni za sta menjao. Imam puno dobruh prijatelja i svi se medjusobno pomazemo i druzimo. U svakom slucaju mnooogooo dobrih i pravih prijatelji i veoma normalna deca (na prirodnom i drustvenom su super skoro svi, ali sam o IT smeru stekao los utisak)!
SVEUKUPAN UTISAK
100% preporucujem prvu beogradsku gimnaziju i nikad ne bih promenio svoj izbor!! Uz malo truda, zelje i organizacije moze se sve i druzenje i super ocene.
P.S. Javite ko je upao, pitajte za profesore i ako vas jos nesto zanima pisite!
Hvala. A koje info imas za IT odeljenje. Interesuje me kakva je ekipa ? Ili je bolje upisati prirodni smer. Za ucenje mi je jasno i to je svuda mora da se uci. Ne vidim da su ucenici iz Prve aktivni na takmicenjima iz informatike. Da li to znaci da moze da se upise i prirodni a da se ode npr na neku sekciju iz informatike pa onda da se ide na takmicenja. Mnogo bi znacila svaka info

Hvala. A koje info imas za IT odeljenje. Interesuje me kakva je ekipa ? Ili je bolje upisati prirodni smer. Za ucenje mi je jasno i to je svuda mora da se uci. Ne vidim da su ucenici iz Prve aktivni na takmicenjima iz informatike. Da li to znaci da moze da se upise i prirodni a da se ode npr na neku sekciju iz informatike pa onda da se ide na takmicenja. Mnogo bi znacila svaka info
Evo odgovoricu ti ja posto sumnjam da je iko aktivan na forumu, a da ide u Prvu. Ekipa je dobra, kao sto je i Snup Dog rekao. Drustvo ce ti gde god da odes biti bolje nego u osnovnoj. Jedino sto kaze Snup dog, mozda mu se IT-jevci nisu svideli jer je dosta nas povucenije, nemamo zajednicke izborne predmete itd, samim tim manje presecnih tacaka, ali opet to je individualno jer imam drugove u odeljenju koji se bas gotive sa celom skolom.

Ako te zanima IT (programiranje, hardver itd) onda je laksi od prirodnog smera tj. manje se uci. Osim matematike, matematika je mozda malo teza u odnosu na prirodni smer, a definitivno u odnosu na ostale skole (iz licnog iskustva, bilo koja osoba od 3 do 5 iz mog odeljenja je pomagala drugovima oko matematike).

Aktivni smo na takmicenju iz programiranja, ali se ne mozemo porediti sa npr Racunarskom jer oni programiraju stalno imaju jaci program itd itd. Desava se i da se neko plasira na republicko uz programiranja, ali takmicenje je poprilicno tesko.

E sto se sekcija tice mislim da ih ni nema. Skoro se valjda napravila sekcija za programiranje i robotiku, ne znam tacno. Ako se setis, kad upises Prvu pronadji profesora Milosa Pusica i raspitaj se oko sekcija.

Mogao bih eseje i eseje da napisem i o svakom profesoru posto mi se dosta njih promenilo ako te zanima ili nekog drugog bacite reply na komentar da bih video.

Hvala puno. Bitno mi je od ucenja da je matematika teska . Sto se tice takmicenja iz informatike tice zanima me da li radite pripreme tj zadatke, i koji nivo to me interesuje. Nesto vise da mi kazes o tim pripremama. I jos jedno pitanje, jako mi je bitno. Obzirom da dobro radim takmicenja , da li cu stagnirati sa znanjem u Prvoj? Da li se nesto vise radi od programa ili ne? Ako nema nekih specijalnih priprema za takmicenje, onda bih mozda upisao prirodni. Svaka info mi znaci. Jako mi je bitno to za ekipu, jer ove koje znam su na prirodnom i nemam info za IT.Hvala puno

Evo odgovoricu ti ja posto sumnjam da je iko aktivan na forumu, a da ide u Prvu. Ekipa je dobra, kao sto je i Snup Dog rekao. Drustvo ce ti gde god da odes biti bolje nego u osnovnoj. Jedino sto kaze Snup dog, mozda mu se IT-jevci nisu svideli jer je dosta nas povucenije, nemamo zajednicke izborne predmete itd, samim tim manje presecnih tacaka, ali opet to je individualno jer imam drugove u odeljenju koji se bas gotive sa celom skolom.

Ako te zanima IT (programiranje, hardver itd) onda je laksi od prirodnog smera tj. manje se uci. Osim matematike, matematika je mozda malo teza u odnosu na prirodni smer, a definitivno u odnosu na ostale skole (iz licnog iskustva, bilo koja osoba od 3 do 5 iz mog odeljenja je pomagala drugovima oko matematike).

Aktivni smo na takmicenju iz programiranja, ali se ne mozemo porediti sa npr Racunarskom jer oni programiraju stalno imaju jaci program itd itd. Desava se i da se neko plasira na republicko uz programiranja, ali takmicenje je poprilicno tesko.

E sto se sekcija tice mislim da ih ni nema. Skoro se valjda napravila sekcija za programiranje i robotiku, ne znam tacno. Ako se setis, kad upises Prvu pronadji profesora Milosa Pusica i raspitaj se oko sekcija.

Mogao bih eseje i eseje da napisem i o svakom profesoru posto mi se dosta njih promenilo ako te zanima ili nekog drugog bacite reply na komentar da bih video.
hvala ti bas puno

Hvala puno. Bitno mi je od ucenja da je matematika teska . Sto se tice takmicenja iz informatike tice zanima me da li radite pripreme tj zadatke, i koji nivo to me interesuje. Nesto vise da mi kazes o tim pripremama. I jos jedno pitanje, jako mi je bitno. Obzirom da dobro radim takmicenja , da li cu stagnirati sa znanjem u Prvoj? Da li se nesto vise radi od programa ili ne? Ako nema nekih specijalnih priprema za takmicenje, onda bih mozda upisao prirodni. Svaka info mi znaci. Jako mi je bitno to za ekipu, jer ove koje znam su na prirodnom i nemam info za IT.Hvala puno

hvala ti bas puno
Ne bih voleo da te razočaram, ali u srednjoj ćeš veoma veoma teško naći profesora koji će te jako spremati za takmičenja kao u osnovnoj, nezavisno od smera. Iz ličnog iskustva, dodatne 2-3 pred okružno po 2 sata recimo, pred republičko se sprema solidno. Moraćeš da se spremaš sam za takmičenja uglavnom. Što se programiranja tiče, profesor nam je jednom poslao zadatke sa prehodnih takmičenja i to je to, ali čovek je uvek spreman da pomogne, objasni i slično. To je isti onaj Miloš Pušić kog sam spomenuo gore. Tu je i drugi profesor, za njega ne znam kakav je, ali nisam čuo primedbe.

Na časovima iz programiranja se rade algoritmi u početku, neke osnovne tehnike i slično. Radi se na razvijanju "programerskog razmišljanja" - uočiš tip problema, uočiš mini problem, rešiš ih onim što si do sad naučio. Sintaksa se radi malo kasnije jer je ovo prvo osnova. Zadaci sa takmičenja su poprilično teži od školskih, ali kao što rekoh - prepoznavanje tipa problema će te dovesti do onog što si radio na časovima. Ako nemaš iskustva javi se da objasnim kakav je sistem takmičenja iz programiranja.

Što se tiče stagniranja sa znanjem, to ti se neće desiti. Ako se toga plašiš upiši Matematičku gimnaziju. Postoji par nekih lekcija koje se rade na IT smeru, a na ostalim ne, ali nisu toliko bitne stvari, dok se na predmetu diskretna matematika rade grafovi, diferencne jednačine (ne diferencijalne), neka komplikovanija kombinatorika, kongruencije i slično. Tu ćeš imati tu "napredniju" matematiku, ali s obzirom na to da taj predmet predaje jedan do dva profesora koji nisu nešto posebno zainteresovani, moraćeš sam da se potrudiš da baš dobro naučiš te stvari.

Dešavalo se da se prebace sa IT na prirodni i obrnuto, tako da ti to neće biti problem. Probaj da upišeš ako hoćeš, imaćeš manje obaveza što se tiče latinskog i nebitnih izbornih predmeta. I da, zaboravih, što se tiče društva ima raznih - i štrebera i "gasera" i "normalnih" itd itd. Mala su odeljenja pa ćete se verovatno svi slagati kao mi i generacija pre naše (ne znam kako se mladji slažu, ali i oni mi deluju ok).

Baci reply ako te zanima sistem takmičenja iz programiranja i još ponešto o profesorima. Imam dosta iskustva sa profesorima sa sva 3 smera. Ako si čitao dosadašnju raspravu, dosta toga su zastarele informacije (profesori u penziji i slično), pa mogu da te detaljno informišem jer kao i svugde ima fenomenalnih ljudi, ali i nabedjenih budala.

Видим да ти је неко већ одг у вези са ИТ смером, али ево ја ћу ти пренети искуство са природног смера.
Пре свега јако је битно какве професоре ћеш добити, нису сви добри. Што се тиче учења, најмање се учи на друштвеном предмету, на ИТ такође не нешто много, сем нпр математике и физике које се доста форсирају, док на природном смеру учиш све. ИТ смер има боље професоре математике и мата се више форсира, док је неко моје мишљење да су бољи професори физике на природном смеру. Инфомратика на природном смеру зависи. Ако ти предаје Оливера Беговић можеш да одустанеш од свега, јер је жена тешка дебилчина, ништа нећеш научити, ако ти предаје Ивана Илић, научићеш доста, а колико знам она једина од информатичара и води на такмичење. Али као што је неко већ написао. Скоро нико од професора те неће спремати за такмичења нити ће ти се нешто посебно посветити. И тако није само овде у првој тако је у скоро свим средњим школама.
Што се тиче математике и професора, Мирослав Глигоров је ужасан, ништа се не предаје, на контролнима зна да ти се нађе пола ствари које човек никада није ни споменуо. Ружица Богдановић је супер, макар се тако прича. Тестови су захтевни, али је ок што се предавања тиче. За остале професоре не знам.
Што се тиче осталих природних предмета хемија је захтевана, али није тешка, наравно опет зависи ко ти предаје. Мислим да следеће школске године одељења узимају Тијана Рајевић и Славица Јелић. Њих две су ти буквално небо и земља. Обе су доста фине и доста захтевне али је Тијана много боља што се тиче предавања. Има још једна хемичарка Јасна, она је негде између, није лоша, али није баш најбоља. Колико знам ни једна не спрема за такмичење.
Биологија ти је угл лагана ко год да ти предаје. Драгана Домазетовић је скроз кул лик, захтевна али добро објашњава што доста помаже. Тања Килибарда је океј, солидна предавања, а скоро да ништа не захтева, буквално шта ти испредаје то те пита и то баш лако, мислим да је најмање захтевна од свих професора биологије. Зорана Каличанин је душа од жене. Ако мене питаш најбољи професор у првој. Сјајна занимљива предавања, комбинује све могуће начине предавања да би градиво приближила ученицима и не захтева много, опет оно шта ти испредаје то те пита, а предавања су заиста фантастична. Мислим да нико никад није добио мању оцену од 3 код ње.
Физика. Ах.
Славиша је кул лик, контролни су захтевни, предавања су солидна, доста се труди да објасни све, али му не иде увек. Отворен је за шале и доста се зеза сваког часа тако да је атмосфера опуштена али мора се пазити.
Виолета Лујић. Ње се пази. Није толико ужасна колико се о њој прича, јер заиста добро објашњава, али све ради брзо. Неке лекције које би се радиле по два часа она прелази за 20 минута. Код ње важи једно правило а то је да мора да се учи редовно. И заиста мора ако желиш 5. Не најављује одговарања, а на истим мораш да изводиш формуле са слике. Све што испредаје пита. Не ради много задатака и самим тим су контролни доста тешки. Постоје полугодишњи и годишњи тестови који улазе у оцену и који умеју бити фоста зезнути јер су комбинација теорије и задатака. Али ништа не могуће. Доста је строга и већина њих је се плаши, али није толико лоша, ја је готивим. Ако примети да си заинтересован за такмичење, односно да имаш капацитет да идеш на исто спремаће те, верујем да је лепо радити са њом неке више задатке јер су допунске заиста одличне, а кад смо код допунских не знам да их математичари држе, али Тијана из хемије има редовне допунске на којима се заиста доста тога објасни, можда су чак и боље од редовних часова.
Српски ти је мање више исти, као и енглески и 2. страни језик.
Што се латинског тиче, сећам се да је мени предавала Вера, и да је она душа од жене и да је баш лако било.
Историја може да буде ужасна ако ти предаје Сузана Димитријевић, одговарања су смор живи, као и предавања. Само набубаш све што писе у књизи, буквално сваки пасус и текст испод слике, као и оно “за радознале” или како већ и имаш 5. У првој години имаш лектиру из историје где исто мораш да читаш неке одређене делове књиге и да их учиш за тестове и одговарања. Тестови су ужасни.
Стефан Дамњановић је са друге стране супер лик, мало смара али је добар. Хоће и да одожи. Не учи се много, али се брзо прелази преко градива. Лако може да се има 5. Он заправо спрема за такмичења и доста се узбуди око истих.
Што се географике тиче, ништа специјално. Може да буде само досадан предмет или ужасан предмет, зависи од професора. Синиша Вукадиновић је ужасан и буквално ти прави пакао од живота ако ти предаје. Имаш онлајн тестове на којима немаш довољно времена да размислиш. Одговарања су ужасна такође јер захтева све што каже на часу + целу књигу, а не затвара уста цео час. Можеш имати 5, али мора да се учи. Угл редовно сем ско не смислиш неку технику да запамтиш 2000 појмова у року од 2 дана. Углавном најави одговарања час пред, а некада ни не најављује. Не знам за такмичења.
Све у свему тешко је, али се навикнеш, можеш бити одличан, чак шта више и 5.00 али мораш да учиш и да имаш добру организацију. Ван наставе нема много активности иако се сви хвале на сва уста како имамо 101 клуб који скоро никада не ради. Можда су 3 све укупно
“активна”.
Друштво је в р х. И биће врх и на ИТу и на природном.
Ако се заиста желиш посветити ИТу упиши тај смер јер ћеш имати више времена за те ствари, али ево ја прва сам уписала прву због математике највише, а сад највише волим хемију и планирам технолошки да упишем, тако да ако ти још није баш најјасније шта желиш од свог живота, природни смер је права ствар. Лабораторије за хемију и физику су супер, као и вежбе. Свакако може се лепо провести у првој, али уз доста стреса јер отприлике само прве две недеље септембра можеш да се
“одмараш” и да не радиш ништа.

Видим да ти је неко већ одг у вези са ИТ смером, али ево ја ћу ти пренети искуство са природног смера.
Пре свега јако је битно какве професоре ћеш добити, нису сви добри. Што се тиче учења, најмање се учи на друштвеном предмету, на ИТ такође не нешто много, сем нпр математике и физике које се доста форсирају, док на природном смеру учиш све. ИТ смер има боље професоре математике и мата се више форсира, док је неко моје мишљење да су бољи професори физике на природном смеру. Инфомратика на природном смеру зависи. Ако ти предаје Оливера Беговић можеш да одустанеш од свега, јер је жена тешка дебилчина, ништа нећеш научити, ако ти предаје Ивана Илић, научићеш доста, а колико знам она једина од информатичара и води на такмичење. Али као што је неко већ написао. Скоро нико од професора те неће спремати за такмичења нити ће ти се нешто посебно посветити. И тако није само овде у првој тако је у скоро свим средњим школама.
Што се тиче математике и професора, Мирослав Глигоров је ужасан, ништа се не предаје, на контролнима зна да ти се нађе пола ствари које човек никада није ни споменуо. Ружица Богдановић је супер, макар се тако прича. Тестови су захтевни, али је ок што се предавања тиче. За остале професоре не знам.
Што се тиче осталих природних предмета хемија је захтевана, али није тешка, наравно опет зависи ко ти предаје. Мислим да следеће школске године одељења узимају Тијана Рајевић и Славица Јелић. Њих две су ти буквално небо и земља. Обе су доста фине и доста захтевне али је Тијана много боља што се тиче предавања. Има још једна хемичарка Јасна, она је негде између, није лоша, али није баш најбоља. Колико знам ни једна не спрема за такмичење.
Биологија ти је угл лагана ко год да ти предаје. Драгана Домазетовић је скроз кул лик, захтевна али добро објашњава што доста помаже. Тања Килибарда је океј, солидна предавања, а скоро да ништа не захтева, буквално шта ти испредаје то те пита и то баш лако, мислим да је најмање захтевна од свих професора биологије. Зорана Каличанин је душа од жене. Ако мене питаш најбољи професор у првој. Сјајна занимљива предавања, комбинује све могуће начине предавања да би градиво приближила ученицима и не захтева много, опет оно шта ти испредаје то те пита, а предавања су заиста фантастична. Мислим да нико никад није добио мању оцену од 3 код ње.
Физика. Ах.
Славиша је кул лик, контролни су захтевни, предавања су солидна, доста се труди да објасни све, али му не иде увек. Отворен је за шале и доста се зеза сваког часа тако да је атмосфера опуштена али мора се пазити.
Виолета Лујић. Ње се пази. Није толико ужасна колико се о њој прича, јер заиста добро објашњава, али све ради брзо. Неке лекције које би се радиле по два часа она прелази за 20 минута. Код ње важи једно правило а то је да мора да се учи редовно. И заиста мора ако желиш 5. Не најављује одговарања, а на истим мораш да изводиш формуле са слике. Све што испредаје пита. Не ради много задатака и самим тим су контролни доста тешки. Постоје полугодишњи и годишњи тестови који улазе у оцену и који умеју бити фоста зезнути јер су комбинација теорије и задатака. Али ништа не могуће. Доста је строга и већина њих је се плаши, али није толико лоша, ја је готивим. Ако примети да си заинтересован за такмичење, односно да имаш капацитет да идеш на исто спремаће те, верујем да је лепо радити са њом неке више задатке јер су допунске заиста одличне, а кад смо код допунских не знам да их математичари држе, али Тијана из хемије има редовне допунске на којима се заиста доста тога објасни, можда су чак и боље од редовних часова.
Српски ти је мање више исти, као и енглески и 2. страни језик.
Што се латинског тиче, сећам се да је мени предавала Вера, и да је она душа од жене и да је баш лако било.
Историја може да буде ужасна ако ти предаје Сузана Димитријевић, одговарања су смор живи, као и предавања. Само набубаш све што писе у књизи, буквално сваки пасус и текст испод слике, као и оно “за радознале” или како већ и имаш 5. У првој години имаш лектиру из историје где исто мораш да читаш неке одређене делове књиге и да их учиш за тестове и одговарања. Тестови су ужасни.
Стефан Дамњановић је са друге стране супер лик, мало смара али је добар. Хоће и да одожи. Не учи се много, али се брзо прелази преко градива. Лако може да се има 5. Он заправо спрема за такмичења и доста се узбуди око истих.
Што се географике тиче, ништа специјално. Може да буде само досадан предмет или ужасан предмет, зависи од професора. Синиша Вукадиновић је ужасан и буквално ти прави пакао од живота ако ти предаје. Имаш онлајн тестове на којима немаш довољно времена да размислиш. Одговарања су ужасна такође јер захтева све што каже на часу + целу књигу, а не затвара уста цео час. Можеш имати 5, али мора да се учи. Угл редовно сем ско не смислиш неку технику да запамтиш 2000 појмова у року од 2 дана. Углавном најави одговарања час пред, а некада ни не најављује. Не знам за такмичења.
Све у свему тешко је, али се навикнеш, можеш бити одличан, чак шта више и 5.00 али мораш да учиш и да имаш добру организацију. Ван наставе нема много активности иако се сви хвале на сва уста како имамо 101 клуб који скоро никада не ради. Можда су 3 све укупно
“активна”.
Друштво је в р х. И биће врх и на ИТу и на природном.
Ако се заиста желиш посветити ИТу упиши тај смер јер ћеш имати више времена за те ствари, али ево ја прва сам уписала прву због математике највише, а сад највише волим хемију и планирам технолошки да упишем, тако да ако ти још није баш најјасније шта желиш од свог живота, природни смер је права ствар. Лабораторије за хемију и физику су супер, као и вежбе. Свакако може се лепо провести у првој, али уз доста стреса јер отприлике само прве две недеље септембра можеш да се
“одмараш” и да не радиш ништа.
Hvla puno. A koji ce profesori biti sledece godine iz matematike? Samo da ne zabodem nekog koji nista ne objašnjava i koji ima šanse da informatiku sledeće godine predaje ta Ivana? Da li na prirodnom smeru informatiku predaje taj Miloš Pušić? Da li oboje vode na takmicenja ? Znaci iako si prirodni smer nastavnik vodi na takmicenje iz informatike?

Hvla puno. A koji ce profesori biti sledece godine iz matematike? Samo da ne zabodem nekog koji nista ne objašnjava i koji ima šanse da informatiku sledeće godine predaje ta Ivana? Da li na prirodnom smeru informatiku predaje taj Miloš Pušić? Da li oboje vode na takmicenja ? Znaci iako si prirodni smer nastavnik vodi na takmicenje iz informatike?
Мислим да ће Мирослав Глигоров и Ружица Богдановић сигурно узимати по једно одељење, обоје воде на такмичења, али баш и не спремају. Што се овог Мирослава тиче, можда сам те мало наплашила, ако знаш мату и ако је сама радиш нећеш имати толико проблема, али чињеница је да се лик уопште не труди. Ивана мислим да је коначно прешла на предавање математике, али мислим да има и даље нека одељења да им предаје информатику, она спрема за такмичење, солидно. Мислим да је Пушић само на ИТ смеру, али свакако који год смер да ушишеш не очекуј превише. Једино да насамо попричаш и замочиш професоре, али и то је питање. И да професори и са природних смерова воде на такмичења, без обзира да ли је то српски, историја, физика или информатика.

Upadoh u plavu smenu, prirodni, ucim francuski, a ja mislio da samo nemacki ide u plavu smenu ako si prirodnjak. Pojma nemam ko mi je razredni. Ako neko ima ovde sa NBGD, neka se odazove... Necu svakog dana sam da idem u skolu :D Ima li nekoga ko je I-4? Eeeh, da, i ako znate ko mi je razredni, javite mi :)
Kad se setim ovog svog javašluka hahahahaah pre skoro 10 godina i od tad, maltene, sam usao prvi put pre par meseci. Legendarno.
Nadam se da se sastav profesora od mog skolovanja nije toliko promenio :D
Ko god se odluci da upise Prvu, znajte da necete pogresiti. To je skola koja daruje, ali i oduzima, uci vas iskustvima i nacinima funkcionisanja ljudske prirode i licnosti, osposobi vas da prepoznate tracare, ali i da steknete drugarstva za ceo zivot. Neki profesori ce vam smetati, vecina ce vam odgovarati. Cesto cete se za ocene nervirati, ali ce se sve to kasnije vidno isplatiti. Sve je to mnogo lepse uz muziku sa zvucnika iznad fiskulturne sale, uz hot dog sa kecapom i senfom u Masteru, dok se pika basket na kosu ispred velikog narandzastog zida.
Ovo je skola koja postuje sopstvenu tradiciju, u kojoj su nekada predavali i najbolji profesori u drzavi, uz neke od najvecih patriota. Takodje, postojace neka tezina kad budete mogli za sebe da kazete da ste zavrsili 'Prvu', najstariju gimnaziju u Beogradu (ako izuzmemo Zemunsku gimnaziju), a i koliko sam uspeo da procitam rezultate nedavnih prijemnih, jednu od najtezih skola kako za upis, tako i za postizanje visokog proseka.

Iako sam uvek ucio kampanjski (ali bih ipak svakako preporucio ucenje na vreme i konstantno), skola me je naucila kako da pravilno sticem znanje i da se snalazim na fakultetu. Cak i posle vise od 5 godina od zavrsetka, znanje iz pojedinih sfera je perzistiralo.

Vidim da ovaj forum vise nije toliko aktivan, sto ce se, nadam se, promeniti. Malo mi je zao zbog toga. Ova diskusija traje od 2005, valjalo bi azurirati sadrzaj novim informacijama o profesorima.

Back