Quantcast

PRP kolena - lično iskustvo

polarico

Početnik
Poruka
9
Pošto nisam našao nešto konkretno u vezi ove teme želeo bih napisati svoje lično iskustvo.
Oštećen meniskus kolena imam zadnjih 5 god. Na MRI snimku je navedena lezija i ruptura meniskusa. U više navrata radjene kinezi i fizikalne th bez nekog velikog uspeha,
uzimao preparate glukosamin-sulfata malčice je pomoglo, za razne kremice i mazalice besmisleno i pisati koliko su bile bez efekta.
Nedavno sam radio PRP kolena (pre 2mes.) - plazma za koleno (mešano sa hijaluronom)
jer sam čuo da je to vema efikasna metoda za takve probleme. Ovo košta oko 300e u zavisnosti gde se radi.
(iz etičkih razloga nenavodim ordinaciju koja je poznata i korektna)

Kod mene meniskus na kolenu ima oštećenje na unutrašnjoj strani kolena a inekciju prp sam dobio sa spoljasnje strane sa obrazlozenjem da se to proširi po celom kolenu . Moj licni doživlja je taj da je kod mene sav taj sadržaj ostao upravo na tom delu kolena gde sam i dobio inekciju i da to uopšte nije otišlo do dela kolena koji treba da se leči.

E sad posle ovoga slede činjenice , a to su :
1) U mom slucaju posle prp kolena - mene koleno i nadalje boli istim intenzitetom kao i ranije - sa unutrašnje strane.
2) Sada imam bolove i sa spoljašnje strane kolena gde sam dobio inekciju prp a taj deo kolena me nije boleo pre pomenute inekcije.

Ovu temu sam napisao isključivo na osnovu ličnog iskustva i to iz razloga da na neki način skrenem paznju da koliko god da se neke metode smatraju bezbednim i efikasnim kada čitate reklame i slušate preporuke za njih , to nemora da znači da su one zaista tako dobre u praksi.

Zaključak - na osnovu svega ovoga je da je moje koleno sada trenutno u lošijem stanju nego pre davanja prp inekcije ,
mogao bih reći da prp metoda meni konkretno za koleno nije pomogla.
 

Rayela

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.204
Predložili su mi prp kolena ( obzirom da je debljina hrskavice kod mene dobra ali je hrskavica oštecena u smislu da ima napuknuće) i ja sam uradio prp koji nazalost nije dao rezultate , čak imam nove bolove sa one strane kolena gde je dat prp.
Predlozice ti na kraju i operaciju kolena, ja licno ( ali to je samo moj stav i misljenje jer je meni lako da pricam
o operaciji, a nemam probelm sa kolenom) bih operisala koleno, ako bi to bilo resenje za prestanak bolova.
Ove alternativne metode, a taj PRP to jeste mozda su nekome i pomogle, ali tebi recimo nisu, a izgleda
da nisu nikome.
 

Rayela

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.204
Upravo zbog toga sam objavio ovo svoje licno iskustvo (koje se jos nije zavrsilo) jer je to tema o kojoj svi govore, a ja sam je i uradio,
a da se pitam sada milion posto da je nebih radio jer uopšte nisam zadovoljan rezultatom.
Ljudi rade i mnogo neprijatnije, ali i skuplje tretmane u nadi da ce se lisiti bolova
ili bolesti. Ocigledno je nekima to pomoglo, makar i mentalno, tebi nije, ja bih, da sam
n tvom emstu, ali ako stvarno imas nepodnosljive bolove, ipak malo prostudirala iskustva
sa operacijama kolena.
 

jolemisa

Poznat
Moderator
Poruka
9.113
Upravo zbog toga sam objavio ovo svoje licno iskustvo (koje se jos nije zavrsilo) jer je to tema o kojoj svi govore, a ja sam je i uradio,
a da se pitam sada milion posto da je nebih radio jer uopšte nisam zadovoljan rezultatom.
Moraju i ti lekari koji su ti preporucili PRP da znaju da nije isto dejstvo na svim ljudima i da li su dobro ustanovili tvoje stanje i nasli pravu dijagnozu.Idi kod nekog drugog specijaliste sa tim snimcima koje si imao ranije.Mozda ce ti pogledati malo bolje i preciznije reci kakav je problem.Nemoj trpeti bolove,nije dobro za organizam uopste.Meni su tako nekoliko snimak MR gledali sa dignutom tukom i to kroz prozor,a zna se kaka se gleda bilo koji snimak.Ima svoje mesto i sijalice iza,a treba poiedinacno svaki snimak pogledati dobro,jer ih ima mnogo na onom jednom filmu.nemoj se igrati teraj dalje dok ti ne otkriju tacno sta je i da mozes to da lecis na vreme.Sa hrskavicama na zglobovima se nije za igrati.
 

Frau Papic

Početnik
Poruka
18
PRP je najobičnije centrifugiziranje krvne plazme koje se obogati kasnije ili hijaluronom ili nekim drugim sredstvima. Ne koristi se samo kod oštećenog meniskusa, već se mnogo više koristi u kozmetologiji za osvežavanje lica, takodje se eksperimentalno koristi i za stimulaciju kose kod ćelavih ljudi, za povećeanje osetljivosti klitorisa... ma na puno polja, ali ne upali uvek. Najviše pomaže u kozmetologiji. Medicinski tehničar koji radi na transfuziologiji,to može da uradi jer tamo imaju centrifugu. Cena oko 50e.
 

Dusica021

Početnik
Poruka
22
Poštovani POLARICO,

Ono što možete sami da uradite za sebe , to je definitivno jačanje mišića kvadricepsa. Ta grupa mišića kada oslabi , a naročito mišići iz grupe poput vastus lateralisa i rectus medijalisa, tada nažalost koleno preuzima ulogu mišića. Trpi velika opterećenja i hrskavica se mnogo više i brže troši a to za soboom povlači i gomilu problema u oštećenim elementima kolena koji su direktno ili indirektno povezani sa hrskavicom.Ako ne možete da se oslanjate na tu nogu zbog bolova u kolenu, nadjite neku ozbiljnu ordinaciju ili ambulantu za fizikalnu terapiju koja ima klinički ems I te mišiće će vam jačati kompljuterski bez opterećenja meniskusa.

Odustanite od raznih mazalica, gelova , kurs masera , svemogućih difovaca koji sve leče i sličnih budalaština.

Znači, ozbiljan fizijatar, ortped ili dobar fizioterapeut koji ima iskustva sa tim. Mislim da si iz Beograda, pa nema svrhe da ti preporučujem u Novom Sadu. Ja sam inače ortoped, ali ne radim privatno , da ne bude da reklamiram sebe.
 

polarico

Početnik
Poruka
9
Hvala svima na odgovoru!
Evo da se javim sa novim informacijama..... od prethodnog javljanja je proslo nepune dve nedelje, znaci sada ima oko dva i po meseca od prp.
Opisane tegobe na mestu davanja prp su u toku zadnjih 10 dana prestale i iscezle. Sada je bolje.
Vezbe su uključene, svestan sam da mišići učestvuju 49% u celoj priči, to je zaista tačno.
Sto se tiče tegoba na mestu povrede kolena-meniskusa , one su za nijansu bolje ali su još prisutne.
Sačekacu jos par nedelja, pa cu napisati kakvo je stanje posle 3 meseca od prp.
 

Top