Provincija i veliki grad

Imam dosta kontakta sa provincijom. Ono sto ti mogu reci je da se uglavnom zivi od gastarbajterske penzije roditelja i da su manje vise svi pijani jos do podneva. Po manjim mestim je uglavnom vreme stalo, ima malo ili nimalo posla, a njivu im je izspod casti da obradjuju. Moje iskustvo je da ljudi iz provincije nisu nikakve cvecke, cak naprotiv.
Грешиш.
У Воши има веома мало гастоса, стога и гастоских пензија.
Сем Црне Горе у екс СФРЈ Војводина је била на самом дну по постотку гастарбајтера.
То што спомињеш вероватно важи доле у централној Србији јер је тамо срамота радити земљу, али уживају да буду клозетари по свету.
Бтв кад је већ споменут Радомир Константиновић... од чега филозофи живе?
Није ваљда да примају кинту с државних јасли да би продавали шупљу причу о властитој узвишености потеклој из живота у Балканској Калкути?

Грешиш.
У Воши има веома мало гастоса, стога и гастоских пензија.
Сем Црне Горе у екс СФРЈ Војводина је била на самом дну по постотку гастарбајтера.
То што спомињеш вероватно важи доле у централној Србији јер је тамо срамота радити земљу, али уживају да буду клозетари по свету.
Бтв кад је већ споменут Радомир Константиновић... од чега филозофи живе?
Није ваљда да примају кинту с државних јасли да би продавали шупљу причу о властитој узвишености потеклој из живота у Балканској Калкути?
Можда је Констатиновићу као апостолу аутошoвинизма канула нека парица из иностранства?
Михајло Констатиновић отац споменутог Радомира ударио је међе Бановине Хрватске 1939. без чијег оснивања НДХ не би тако учинковито спровела геноцид, какав би син то био да не надмаши оца?

Ja glasam za male gradove,neznam gde se oni svrstavaju jer se ovde pominje selo e Bg.Volim zivot u malom gradu on ima pomalo odlika od oba gore pomenutog.Prvo sve ti je tu u blizini,ne moras promeniti nekoliko prevoza do posla nego mozes i pesaka jos i zdravlje cuvas ;).Zatim mozes zadrzati inimu a i imati drustvo,zavisi od interesovanja. Ima kulturnih desavanja nije kao u Bg ali dovoljno.....pozorisnih pretstava,manifestacija...Znas svakog i naznas nikog.

Evo mog primera:pre 2 god dodjoh u bg u potrazi za poslom jer ga u manjem gradu jednoatavno nema.moram priznati da sam se razocarao bg-om,imao veca ocekivanja.medjutim zbog prirode posla sam se nekoliko puta vracao u svoj grad a tamo...dali sam se odvikao ili nzm sta drugo,osecao sam se kao da sam se vratio u srednji vek,poslodavci nepismeni,izrabljuju radnu snagu,narod zavidan losiji cak nego u bg-u kako mislih u prvim danima da su....totalno sam promenio misljenje o tome jer sam smatrao mali grad za savrsen,neiskvaren itd....nije tako nego ljudi iz manjih sredina suvrazmazebi i nemaju m... Da dodju u bg i iskuse i vide .....

Citam pre par dana ovaj tekst: DOŠLA SAM IZ PROVINCIJE: Četiri načina kako mi je Beograd uništio život

Tema nije o ovom tekstu, tako da necemo da diskutujemo da li je autorka u pravu, ovakva, onakva, tekst je tu kao inspiracija samo.
Bitno je da ima puno ljudi koji misle kao autorka tog teksta, tj. da u velikim gradovima je bezakonje, dekadencija, orgijanje (malo preuvelicavam, ali kapirate poentu) itd.

Mene zanima sta se krije u glavama ovih ljudi i jesu li i koliko su u pravu?
Da li je to "provincijski mentalitet" onih koji nisu videli dalje od svog rodnog grada ili jednostavno neki strah od velikog, nepoznatog, ili mozda nesto trece?
Sta je to toliko drugacije u odnosu na provinciju i jedan veliki grad?
Nisam čitala link koji je postavljen. Mogu razumet kako bi Bg nekom uništio život, onako čisto hipotetski. Ja sam sticajem okolnosti četr godine živela u Bg, a i sad sam samo trenutno van Bg. Najverovatnije ću se vratiti.

Bg ima svoje prednosti koje sam umela da cenim, ali isto tako ima obilje negativnih stvari. Kao prvo, uvek sam morala kupovat vodu za piće jer ono tamo nije ni za d.upe prat. Napominjem da sam živela blizu Autokomande i onda na Slaviji a ne negde na Adi Huji ili Višnjičkoj banji. Ili Pančevu. Cene su MNOGO veće nego u provinciji. Bg - šta god Beograđani hteli da misle - je jedan extra zagađen i prljav grad. Kontejnere moraš tražit gsp-om, trotoari su zakrčeni nepropisno parkiranim kolima i đubretom itd. Prednosti su privatne klinike na svakom koraku (ako ih ti firma plaća, pa čak i ako ih ti ne plaća) i? Šta još? To što si u BG totalno anoniman, što ljudima sa socijalnom anksioznošć poput mene može samo odgovarati.

Trenutno sam u provinciji. Ono što imam, prvo je stan koji je lično moj ali bože sad. Nije u tome poenta. Prednosti su pijace na kojima je maltene sve prirodnije uzgojeno nego da kupiš u Super Veru ili Maxiju, i možeš se dogovorit sa seljacima da ti prodaju domaće mleko, sir, meso i jaja. Znam da se to može i u Bg, ali ja na Slaviji baš i nisam imala pristup tome, osim da se vučem do Kalenića - što nije daleko, ali je u Bg prevozu smaračina. (Možda postoje jednostavniji načini, ali niko me nije njima naučio.) Ovde odem peške, po MNOGO BOLJEM VAZDUHU, i rešim stvar odmah.

Bg je precenjen, i ljudi su uveliko naterani da dođu u njega. Da smo mi mogli birati, nikad ne bi otišli onomad. Plandemija je izmenila neke stvari, što ne znači da sutra neću biti prisiljena da se vratim. Nemam problem s tim, bez obzira što se nekom može činit da sam se debeo popljuvala na Bg. Nije problem u Bg. Problem je u centralizovanoj vlasti, ali to je tema za neki drugi topic. Meni je Bg bio ok.

Back