Providno kuciste :)

ovako milsim da je to lepo ali ima jedno ali
zar ne štiti taj lim od radiofrekfentnih smetnji poznatijih kao Electromagnetic interference
koje stvara rad elektronike na visokim frekvencama :think:

dok kada se stavi obično staklo ono nije elektro-provodno i propušta ih
(postoje ja mislim ona metalizovana stakla sa tankim elekrto provodnim slojem ,mislim da nema toga kod nas)

prvi llink koji je iskočio.... :)
http://www.pcguide.com/care/care/gen/envEMI-c.html

Kapiram na sta ciljas,ali objasni mi onda kakva je zastita kod 1mm debele plastike ili kod onih koji drze otvoreno kuciste. Zavrsio sam elektrotehnicku,pa sam upoznat koliko-toliko sa tom materijom,ja smetnje nisam nikakve osetio a vec 2 godine ovako sljaka komp. Jedina smetnja je mobilni telefon i ona se odrazi na moje zvucnike,ali na kompjuter ne.
Ako hoces da zastitis kompjuter od smetnji zna se,to je Faradejev kavez ,uzemljen pa nema ometanja.

Komp sam sklopio bez upotrebe antistaticke narukvice,vufer je na 1m od kucista,radio talasa ima koliko neces,i sve je ok.Smetnja koja ce mu doci glave je najverovetnije ona iz el. mreze,pad napona ili pak previsok napon,posto osim osiguraca nemam nikakvu dodatnu zastitu

Poslednja izmena:
evo ovako , taj lim predstavlja zaštitu za zdravlje od smetnji koje proizvodi sam računar pri radu :(
(kao i za neki drugi električni uređaj u blizini npr. pejsmeker ? ili bežični telefon ? )

baš tako taj lim se ponaša kao faradejev kavez i sprovodi te talase na ground/uzemljenje u kućnoj naponskoj mreži od 220v ;)

evo ovako , taj lim predstavlja zaštitu za zdravlje od smetnji koje proizvodi sam računar pri radu :(
(kao i za neki drugi električni uređaj u blizini npr. pejsmeker ? ili bežični telefon ? )

baš tako taj lim se ponaša kao faradejev kavez i sprovodi te talase na ground/uzemljenje u kućnoj naponskoj mreži od 220v ;)

Ok,mislio si na same smetnje koje proizvodi racunar. Pa evo ovako,jedino uzemljenje koje postoji to je ono u napajanju,a napajanje je u dodiru sa metalnim kucistem(pored sloja farbe pitam se koliko je taj kontakt dobar). Maticna nema nikakvo uzemljenje(osim onog preko kablova) ona je izolovana od dodira sa kucistem(barem je tako kod mene). Ako ground odnosi te smetnje ne vidim zasto i sad ne bi to radio
Da postoji neko stetno zracenje,mislim da bi logicno bilo da proizvodjaci navode NIKAKO NE SKIDATI STRANICE,IZLAZI OPASNO ZRACENJE.
Postoje kucista skroz od pleksiglasa,drveta,stakla,otvorena,tako da ne vidim neki problem u tome.

Moje licno misljenje je da treba vise paznje da se posvetimo zastiti od zracenja koje proizvodi monitor,namestanju odgovarajuce frekvencije i postavljanju filtera(ako su CRT)

A sto se tice samog kucista ovo je nista,kad dodjem do neke kinte i vremena,pravim ga skroz od stakla,znaci skroz providno kuciste,napajanje,dvdrom,floppy,bukvalno sve+ neonke,color fan,moding kit. Tako nesto mi se ne pocinje bez vodenog hladjenja,bez obzira na snagu konfiguracije,tako da kinta tu sve odlucuje.
Plexi je veoma skup,grebe se(+ mu je sto moze da se busi i lagan je), dok se staklo ne grebe,jeftino je( - tesko je ,tesko se busi i obradjuje),puca i staklo i plexi, al uz malo truda i kompromisa mislim da bih mogao da napravim veoma jedinstveno i lepo kuciste

plexi
2r7q2gw.jpg

staklo,drvo,metal
3013cd4.jpg

28lzz8n.jpg

1zmyyqe.jpg

2v18znr.jpg

Poslednja izmena:
to je nejonizujuće zračenje, usled strujanja elektrona kroz provodnik, vršena su ispitivanja...

-pokazno je statistički da je štetno recimo ako živite ispod dalekovoda
-primećen je veći broj spontanih prekida trudnoća kod žena koje rade u američkim oficima sa računarima itd
-veliki broj pionira računarskog doba je riknuo od posledica:
jef ruskin , carl sagan , pa je i paul alan imao nešto...

da li sam dovoljno ubedljiv ? :D

Back