Provalnik u kući!

Evo jedan istinit dogadjaj . . .

Covek u svojoj vikendici zatekao lopova kako mu krade neko bagremovo kolje.

Uz pomoc brata , nalupao ga istim tim koljem i vezao ga za drvo kako ne bi bezao dok ne dodje milicija .

Kasnije mu u SUPU objasnjavali kako je to izivljavanje , eto nije smeo da ga bije i jos manje vezuje , kako su njih dvojica a lopov u manjini i ako lopov odluci da ga tuzi da ce na . ebati.

Evo i mog slucaja

Neko pomenu kako je dobro imati vatreno ili hladno oruzje u kuci ili stanu .

Pocese pre neku god da obijaju stanove , kradu bicikle i sl stvari u mom komsiluku .

Posto sam stolar , napravim jednu doobru jasenovu bezbol palicu , i stavim blizu vrata da bude pri ruci .

Ne prodje dugo , jedno vece posle 12 primetim da se kvaka ulaznih vrata pomera , nesto skripi i grebe ka da neko nabija kalauz .
Pogledam kros spijunku , kako imamo prozor u hodniku uz pomoc mesecine lepo vidim siluetu nekog krupnog glavonje .

Roditelji stari , ne cuju dobro , vec spavaju dubokim snom , nisam hteo da ih uznemiravam vec uzmem onu bezbol palicu , namestim se u hodniku u mrklom mraku i cekam lopova da obije bravu , i pomolo glavu u stan .

Zategao bih ga svom snagom po glavi , vec sam rekao da je krupan covek i ako ga udarim slabije jos ce on mene posle da bije . . .

Potrajalo je to grebanje i cackanje oko brave 5 min , i onda sam cuo uzdah i covek sidje niz stepenice
Sutra mi komsija prica , JBTE STO SAM SINOC BIO PIJAN , OMASIO SAM SPRAT I PROBAO DA UJEM U TVOJ STAN .

Sta da je brava bila slabija , da je oslabio onaj lim ( shlic pleh ) da je on onako pijan i iznerviran jace nalegao na vrata i nekako usao ???????

Ne igrajte se sa vatrenim i hladnim oruzjem moze izazvati more problema .
Niko nece da puca bez prethodnog upozorenja, dranja i teranja provalnika iz kuca, bar ja ne bih, ali da vidim da nesto vrda ne bi mi bilo tesko ni sarzer da stucem u njega.

Ја сам имао случај. Тужно је то. И пријавиле комшије, па била полиција да га одвеже и спаси.

I jesi imao nekih problema sa zakonom?

- - - - - - - - - -

meni nikako nije jasno da ja nemam prava da pribegnnem svim sredstvima kako bih zastitila svoj zivot i imovinu.

Ma bolestina.

Kako se ponašati ako zateknete provalnika ili čak on zatekne vas u stanu/kući? Kako se ponašati i šta činiti?

Veoma tesko pitanje. Sama situacija moze da ima veoma teske posledice, u zavisnosti od reakcije.

Zavisi od tipa provalnika i mog dobrog prosudjivanja. Npr. ako je narkoman, on je spreman na sve, a to onda potpuno menja "igru". Da li je "pet sa sest", kakvi su mi resursi ugrozeni (da se nasalim: ako bi zagrabio ovaj moj, definitli, neispravan TV - pomogao bih mu da ga iznese...). Za ugrozavanje zivota ukucana, tu bi mi pala klapna - mislim da bi mi posledice bile na n-tom mestu u tom trenutku. Da trazi pare, to ne bi nasao, tako da je moguce odnosenje kucnih stvari, ali opet - sta ce mu to... I tako.

Zivotna ugrozenost - nerazmisljanje o posledicama.
Materijalna sredstva - nosi ih.

ja nemam dilemu, ko mi udje u kucu, a ja u kuci, taj je nahebo bez pardona
bolje ja da imam posle muke sa zakonom nego sa lekarima, psihijatrima, invaliditetom, ne daj boze sa sahranom i sl

a on neka mirise cvece od dole i tacka...

pa da nije ni imao oruzje , opet me nije briga jer sta ce on u mojoj kuci?
sto je trazio djavola
morao je da zna da batina ima dva kraja....

I jesi imao nekih problema sa zakonom?

- - - - - - - - - -

Ma bolestina.

Не. У том трентку не. раније да, али тад не. Па нисам га убио, заБога. само сам га пребио и везао. дао сам изјаву да сам га пребио у страху и паници а везао да би смирио своје страхове. И ником ништа, мирна Бачкка. Звали ме да данм изјаву и да сведочим. Ја сам сведочио само о томе како сам га затекао и моного се уплашио и да сам реагово у великом страху. Ништа друго. Ал он има досије ихаха. И онда су га судили за друга дела, о којима ја немам појма. У међувремену се он малко распитао, па слао најпонизнија ивињења преко неких идиота и тако то.

Mi zivimo u kuci, imali smo situacije da nam je neko pokrao gvozdje(spremljene za zidanje nekih pomocnih objekata i za betoniranje, i gvozdene cevi debljine fudbalske stative i tanje).
Prvo smo posumnjali na Rome, medjutim kod nas ih u kraju nema u krugu 6km.. A i nismo na glavnom putu da bi to bilo vidljivo, cak nam je stajalo iza kuce..
Znaci to je neko "nas" ko zna gde sta stoji da moze da nadje u mraku..
I to nismo primetili da "nestaje" malo po malo.. Nisu odneli sve odjednom.. Kad mi jedan dan ono nema nista, 2-3 cevke.. Imali smo psa,ali izgleda da su ga lepo hranili pa se nije bunio...ili je poznavao tog "nekog" :D
Odemo na Bubanj potok subota pijac, kupimo 2 reflektora sto imaju senzor pokreta.. Imaju i resetku tako da nmg da se razbiju sijalice. I posle toga 2-3 veceri oko 2h ujutru dvoriste nam samo blinka prvo sa prednje pa sa zadnje strane... Nikad se vise nisu pojavili.. Ostala nam je navika i dan danas ujutru kad ustanemo iskljucimo reflektore da ne trose struju, uvece kad zakljucavamo kucu ukljucimo..
Provalnik iako zna da se to automatski pali, ne sme da rizikuje da bude vidjen od strane komsiluka(u nasem slucaju gusto naseljene kuce), koji su nam par puta i govorili kad se pali nocu. I njima obasjava prozore nocu, ali se ne bune jer i njima odgovara.. Mada smo mi podesili osetljivost i probavali samo na nase dvoriste..

Back