Ванда
Elita
- Poruka
- 18.051
Helena, mnogo si brzopleta, a ocigledno nemas blizi uvid u stanje u prosveti. U skolama se ne radi samo kada se drze casovi, ima tu jos dosta posla i postoji nas veliki broj vrednih i zaista pedagoski orijentisanih koji se bavimo prosvetnom delatnoscu. Cas u nastavi koji je bez pripreme i nije cas nego haos, a na pripremu ode bar toliko koliko i na sam cas tako da ako ja aktivno drzim casove cetiri sata dnevno, isto toliko vremena provedem za racunarom radeci pripremu i osmisljavajuci iste. Zatim, raspusti su u odredjeno vreme i koliko god vama dugi izgledali, mi za svaki iskrsnuli problem bilo on zdravstveni ili neki drugi, moramo na bolovanje (realno), a ne mozemo da chupnemo po koji slobodan dan pa da imamo punu platu, a da ne radimo. Zatim, raspust profesorima ni slucajno ne pocinje i ne zavrsava se kada i djacima. Letnji je npr. poceo 7. jula, a zavrsio se 15. avgusta. U toku zimskog raspusta je odskora obavezno dezurstvo od sedam do tri u toku kog molimo Boga da neko dodje na tu dopunsku da se ne bismo ucrvljali dzabe na stolici. Prolecni raspust se nakon svih sednica sklopi taman koliko i ostali imaju slobodnih dana za Uskrs. Jesenjeg raspusta ne secam se da je bilo od kada ja radim u srednjoj skoli (poslednjih 8 godina). Mozda samo neki produzeni vikend oko Dana prosvetnih radnika koji se opet odradjuje subotom. A djacima, sve i da se servira na najmoderniji i najprijemcljiviji nacin, znanje jednostavno nije zanimljiva kategorija zbog pada sistema kulturnih vrednosti na opstem planu.
Na stranu sve to, mnogo je veci problem sto se u reformi prosvete sve radi naopacke. Umesto da se smanjuje broj djaka u odeljenju da bi se popravio kvalitet nastave (jer je to maltene presudno), smanjuje se broj, ne odeljenja vec predmeta, a samim tim i odeljenja. Program postaje ne laksi nego shturiji i sve manje postoji opsteg obrazovanja koje doprinosi kulturnom identitetu nacije, a u svemu tome trenutno nepopularni predmeti se malo po malo gube i to sve uz medijsku pompu o njihovoj jalovosti, dosta predavaca ostaje naprasno bez dovoljnog broja casova, a cesto i bez posla. Njima se ne pruza alternativa u zaposlenju pa neki cak posle niza godina u prosveti ne mogu da sklope koju godinicu bar do penzije. Otpremnine su smesne, a ljudi nemaju gde da rade. A mi koji ostajemo da radimo jer predajemo TRENUTNO popularne predmete, i dalje radimo sa velikim brojem djaka po odeljenju i svake godine se iznova obavestavamo sta je to novo nova vlast smislila. Idemo na neke obavezne seminare gde nam tupe razne gluposti razni poluobrazovani predavaci i moramo da se igramo njihovih radionica za debile gde se ne sazna nista novo vec se samo glupira da bi na kraju dosla neka nova vlada i rekla puj pik ne vazi, sada idu novi seminari. Idi cika Profo ponovo da igras Ringe ringe raja tri dana u nekoj sali jer inace nema licence za rad pa ti vidi kud ces sa svojom decom bez licence itd.
Trebalo bi da se svaka bransha malo objektivnije sagleda jer smo mi stalno na udaru javnog mnjenja izgleda samo zato sto ljudima te spoljasnje forme "profesorske uzivancije" puno peku ochi. A jos kada B92 u tome pomogne, narod ce stvarno oslepeti gledajuci blagodeti prosvete i nas nezahvalnike sto u njoj uzivamo.
Јека, Хелен је просветни радник, то знају сви на форуму.
Но, драго ми је што си описала већину оног што посао просветара јесте, а тек колико ситуација би се још могло представити...
Поздрав.