prosijaci

Уф, куд отворих ову тему, желудац ми се окреће када се сетим њега и његових рана.
Иде од једног до другог, клања се, тражи за хлеб и паризер(бар је то прозборио када је пришао до мене)...
Заиста могу много да издржим, али то кад видим, стварно ми се смучи. И није у реду да просјачи по аутобусима и трамвајима, јер те његове ране нису уопште безазлене.

el ti kažem da će da skapa ako ih ne bude lečio.

i ja sam ga vidjao par puta kod usca...
kako lik ne umre od neceg sa onakom nogom ?
to meni samo nije jasno..
i kako ne kapira da vise ljudi otera sa tim na nozi nego sto mu daju para...

stvarno ni meni nije jasno kako moze tako dugo sa otvorenim ranama.letos je ispred so vracar stajao i zaskakao i prepadao nas koji smo se vracali sa pijace.
ja mu dadoh neku paru,i rekoh `dacu ti,samo mi nemoj pokazivati`,a babac iza mene se sagla i kaze `juu sinko,cekaj ja to da ti pogledam` :lol:

od kako sam postavila temu, nega nema. nisam ga videla ni jednom.
ljudi, brinem se! da mu se stvarno nije nešto desilo?!

Није, не брини ;)
Видео сам га јуче у 16ици на Новом Београду. Стојим код врата, дрндам телефон, чекам да изађем, кад одједном неко ми се нагиње, моли, кука..кад оно он :eek:

уфф, сва срећа, стигосмо на стајалиште брзо, искочих из буса и отрчах у фирму..

Mene kada vidi zaobilazi me odmah. Rekao sam mu da cu ga odvaliti ako me pita za pare jos jedanput. Jak je ko magarac a prosi, nece lenstina da ode na gradjevinu i posteno zaradi 20 e, dobice i klopu i cigarete za taj dan, a jos ce i da se okupa posle posla. Kad je odbio tu moju ponudu zapretio sam mu

"Ljudi se danas boje sebe samih. Zaboravili su najvisu duznost - duznost prema sebi. Razume se, oni su darezljivi. Hrane gladnog i oblace prosjaka. Ali sopstvene duse umiru im hladne i bose. ... Ne rasipajte zlato svojih dana, ne slusajte dosadne, nemojte pokusavati da popravite sudbinu onih koji su svoj zivot promasili zauvek, ne poklanjate svoj zivot neznalicama, prostacima i obicnima. To su bolesni ciljevi, lazni ideali naseg vremena."

u pslednje vreme u beogradu su se masovno nakotili lazni prosjaci.
imam problem, jer se još uvek vozim javnim prevozom,
svakodnevno u moj autobus ulazi da prosi neki iskasapljeni lik. kada kazem "iskasapljeni" to mislim ozbiljno. ima otvorene rane na nogama, kroz koje mozeš da mu vidiš kosku, krv i gnoj, koje on sa ponosom pokazuje putnicima linije gradskog prevoza, kroz jaukanje i prenemaganje "ljubim vam, ruke noge dajte mi koji dinar".

elem,... nisam gadljiva osoba, ali zaista ga ne mogu gledati svakodnevno, udisati vazduh sa pomešan sa mirisom tog njegovog gnoja te raspale noge. onda sam promenila taktiku, čim ga vidim da ulazi u autobus, ja istrčavam iz istog. ali nekad se desi da vozač bude brži pa mi zatvori vrata,..tako da sam osudjena da delim prostoriju sa ovim izvorom i leglom zaraza.
dosadilo mi je da zbog ovog lika kasnim gde god da krenem, tako da sam odlučila da ću mu sledeći put reći:" da to što mu se desilo na nozi nije apsolutno ništa u odnosu na ono što će mu se tek desiti budem li ga još JEDNOM videla u mom autobusu!!! "

da li iko ima predstavu šta raditi sa tim likom?! dosadilo mi je da moje ljudsko pravo ugrožavaju tamo neki raspali manijaci. hocu da se vozim ko čovek javnim prevozom, da udišem vazduh punim plućima i da se svako jutro ne budim u stresu hoću li ga videti danas ili ne.

kome prijaviti ovakve likove i šta raditi sa njima?
Prišao mi je sličan lik dok sam sa ćerkom čekao autobus kod Skadarlije.
Složio mi je priču da nema knjižicu pa ga ne primaju u domovima zdravlja, a nema para za privatnog lekara te moli da mu spasimo život.
Na pitanje zašto ne ide u urgentni centar, spremno je odgovorio da je bio i tamo, ali ga nisu primili tobože zato što je HIV poitivan. Naravno da mu nisam poverovao, ali sam želeo da se što pre skloni od nas, pa sam mu dao neke pare.
Pomislio sam da je sam sebi naneo povredu kako bi na taj način došao do novca. Par dana kasnije sam od prijatelja koji radi u pozorištu čuo da postoje lažne rane koje se zalepe na nogu ili ruku a izgledaju kao prave.

Eh, šta raditi??? Nemam pojma. Samo se nekada upitam radi li policija svoj posao.

Eh, šta raditi??? Nemam pojma. Samo se nekada upitam radi li policija svoj posao.

Отерати од себе, игнорисати....да не кажем још нешто горе :evil:
Мука ми је од тих таквих који само иду улицом и кукају!

Отерати од себе, игнорисати....да не кажем још нешто горе :evil:
Мука ми је од тих таквих који само иду улицом и кукају!
I ja mislim da ga treba izignorisati, ali... ako je dosadno uporan, a ti želiš da ga se što pre otreseš, imaš dve opcije. Ili da ga odvališ pesnicom po njokalici ili da mu daš novac.

Ne znam da li je to taj gorepominjani "jedan - jedini", ali nekog sa slicnom ranom videh pre sad ce 2 meseca na N.Bg, kod Crvenkape. Elem, likove sa isto tako otvorenim, ali manje gadnim ranama vidjala sam i prethodnih godina, najcesce nedomak klinickog centra sa zvakom da im treba za zavoje i sl.
Generalno, stvar je jednostavna - pri ubrizgavanju droge dolazi do auta, a neretko i do bukvalno gangrene na mestu ubrizgavanja (nekad ubrizgavaju upravo preko tih mesta). Nije retkost da korisnici droge vremenom ostanu bez koje ruke il noge... Smrdi, naravno, telo/meso koje se raspada/truli. Bol se gubi unosom (sve vecih kolicina) dopa...

Opet, s druge strane - sta vas "kosta" da date coveku 10-20 din i preporuku da ode bar do Drajzerove (ako ne znate za drugo mesto) i posavetuje se sa nekim? Biti dzanki podrazumeva prakticno 24-casovno "radno" vreme. Dovoljnu zaradu na dnevnom nivou mogu da omoguce zna se koji sve poslovi... To ne ostavlja puno vremena za obilaske lekara, posebno ukoliko covek nije spreman da se skine...

Ovaj lik bar prosi (ne cuva, npr, strazu i pare dok mu "zena" prodaje seks ili npr. sakuplja novcanike po gradskom) - trazi, pa ko mu da-da.
HIV-a i HCV se ne bojte - ne prenose se davanjem para i kasljanjem u lice, vec zna se kako :roll:

Opet, s druge strane - sta vas "kosta" da date coveku 10-20 din i preporuku da ode bar do Drajzerove (ako ne znate za drugo mesto) i posavetuje se sa nekim? Biti dzanki podrazumeva prakticno 24-casovno "radno" vreme. Dovoljnu zaradu na dnevnom nivou mogu da omoguce zna se koji sve poslovi... To ne ostavlja puno vremena za obilaske lekara, posebno ukoliko covek nije spreman da se skine...
Mene ne košta ništa da mu dam 10.20 dinara. Pa ni za većinu ljudi u ovoj zemlji to i nisu neke pare, pa će i da daju.
E na to takvi i računaju. Ako mu 50 ljudi u toku dana da po 20 dinara, i ako to ponovi svakog dana - eto njemu mesečne plate bez muke.
No, cifre koje se na taj način mogu skupiti su daleko veće.

Mene ne košta ništa da mu dam 10.20 dinara..
nije bas da nista ne kosta.prosjaci nas zaskacu sa svih strana...sa ranama,bez nekog ekstremiteta,sa malom decom,stari,`pevaci` po gsp-u...meni je jedna ciganka koja je gurala kolica sa detetom cak preprecila put i nece da se skloni dok joj ne dam neku paru...
ja po nekom i dam,kome mislim da treba....ali nije da me ne kosta nista

Opet, s druge strane - sta vas "kosta" da date coveku 10-20 din

Кошта управо толико колико кажеш. Ни мени послодавац не заокружи плату на 100 ако се заврши на 80 или 90...толико ако ћемо да терамо мак на конац.
А са друге стране 10, по 10, па 20...и ето му хиљадарка данас!

Не дајем просјацима!

nije bas da nista ne kosta.prosjaci nas zaskacu sa svih strana...sa ranama,bez nekog ekstremiteta,sa malom decom,stari,`pevaci` po gsp-u...meni je jedna ciganka koja je gurala kolica sa detetom cak preprecila put i nece da se skloni dok joj ne dam neku paru...
ja po nekom i dam,kome mislim da treba....ali nije da me ne kosta nista
Dan danas prepričavam ono što mi se desilo davne 1994.
Primio sam, nakon one hiperinflacije, svoju prvu Avramovu platu koja je iznosila 39 dinara (maraka). Sav srećan i sa tom cifrom otišao sam da prošetam Bulevarom, čisto da vidim može li se nešto kupiti, bar za dete.
Naleteo sam na Ciganku koja je držeći dete u naručju prosila: "Daj neku paru!". I tako proseći onda odjednom ulete u prodavnicu Jasmin. Začudilo me šta će tamo, i sav radoznao ušao sam i ja da tobože pitam pošto je Kosili. Ona je istresla sitniš na pult i tražila je da joj se ukrupni. Dok sam se bavio po radnji izbrojali su joj 200 dinara (maraka). Više od mojih 5 plata. Jedna prodavačica koja je stajala po strani rekla je da joj je to ko zna koji put kako tog dana dolazi da ukrupni novac.
A ona je onda izašla iz radnje i nastavila da prosi od ljudi koji su u tom trenutku mogli samo da maštaju o novcu koji je ona upravo ukrupnila....

upravo tako!
prosle godine,mom sinu je ispricao jedan prosjak sa detetom (kome on nije hteo da udeli paru)...kako je izasao na ulicu malo samo,tek da `zaradi` za dorucak,a ubrzo je `zaradio` 3000dinara...

a slusala sam i na radiju studioB da su zvali gradjani bas u vezi tog sa zivim ranama koji prosi po prevozu....poslali su ekipu,hteli su da ga o svom trosku vode kod lekar.odbio je `saradnju`...i nastavio da prosi `za odlazak kod lekara,za lekove i zavoje`

Mene ne košta ništa da mu dam 10.20 dinara. Pa ni za većinu ljudi u ovoj zemlji to i nisu neke pare, pa će i da daju.
E na to takvi i računaju. Ako mu 50 ljudi u toku dana da po 20 dinara, i ako to ponovi svakog dana - eto njemu mesečne plate bez muke.
No, cifre koje se na taj način mogu skupiti su daleko veće.

Кошта управо толико колико кажеш. Ни мени послодавац не заокружи плату на 100 ако се заврши на 80 или 90...толико ако ћемо да терамо мак на конац.
А са друге стране 10, по 10, па 20...и ето му хиљадарка данас!

Не дајем просјацима!

upravo tako!
prosle godine,mom sinu je ispricao jedan prosjak sa detetom (kome on nije hteo da udeli paru)...kako je izasao na ulicu malo samo,tek da `zaradi` za dorucak,a ubrzo je `zaradio` 3000dinara...

a slusala sam i na radiju studioB da su zvali gradjani bas u vezi tog sa zivim ranama koji prosi po prevozu....poslali su ekipu,hteli su da ga o svom trosku vode kod lekar.odbio je `saradnju`...i nastavio da prosi `za odlazak kod lekara,za lekove i zavoje`

Prosjaci su među nama može se reći - od vajkada. I opstaju. Opstajaće se dok god ima ljudi koji im daju. Može se reći da je prosjačenje preraslo u profesiju...

E, sad, što niko od vas ne stane na ulicu i prosi kad je to toliko unosan posao? Sigurno onda u tom zanimanju ima nešto drugo što vam je neprihvatljivo, te se ne odlučujete za ovo zanimanje... A pri tom - svi nalaze da su plate na "pravim" poslovima nezadovoljavajuće (i izvor stalne frustracije). Ako je sve u kinti, a vaše računice su prilično dobre - što ne biti profi prosjak?

Back