Србима је знање и образовање врв доступно последњих сто година. Све до тада смо били раја, која је имала бити срећна што је жива. У међувремену су Аустријанци скоро хиљаду година живели на рачун остатка централне, јужне и источне Европе и имали прегршт времена да размишљају о смислу живота. Наши преци су се бавили основним преживљавањем.
Свеједно, Тесла сам спакује у извиђаче барем једно десет аустријских нобеловаца. А он чак и није добитник Нобелове награде.
Inteligencija se razvija upravo kroz sistem vaspitanja i obrazovanja, koji je daleko bolji na zapadu nego u Srbiji.
Mi smo i dalje jako neobrazovani i vaditi se 2025. godine na to sto pre 100 godina nismo imali uslove za obrazovanje kao Austrija, je malo neprimereno, da ne kazem, malo glupo.
I Tesla je uspeo sve sto je uspeo na trulom zapadu, a ne na Balkanu, da je ostao ovde - niko ne bi nikada ni cuo za njega.
Pricu oko ingeligencije ne treba svoditi na genetske budalastine vec na ono sto se moze uraditi kroz drustveni sistem, a ovaj pokazatelj da u Srbiji ljudi imaju nizu inteligenciju od vecine zemalja razvijenog zapadnog sveta, ne znaci da su Srbi genetski glupi, vec je to pokazatelj loseg vaspitno-obrazovnog sistema.
I umesto da se to tako shvati i nesto promeni i unapredi, mi cemo opet da, u skladu sa sopstvenom emocionalnom inteligencijom, kazemo "ma evo vam qratz, mi smo najbolji, mi imamo Teslu i Djokovica, nebeski smo narod a vi ste se bogatili na nas racun, sisajte nam....".
Tipicno samodestruktivno ponasanje, sa kojim mora da se prestane ako zaista ne mislimo da sami sebe unistimo.