Proracunatost u druzenju - da ili ne?

Пријатељство одвојити од интереса? Страна категорија за мене.
.
Јес ти чуо за ону: ако смо ми браћа, новчаници нам нису браћа?
.
Човек се сам рађа, сам живи и сам умире. А највише је сам онда кад му је најтеже.
Mogao bih i s tim da se slozim. Ni ja nista ne ocekujem od drugih, niti sam ikada nesto trazio, cak ni od najblizih prijatelja. Zapravo prijateljstva koja mi opstaju su upravo ona bazirana ne samo na nemanju nikakvih interesa vec iskljucivo na opstim dodirnim tackama, plus uslov koji sam napomenuo kao osnovni - postojanje identicne sudbine s tim ljudima, niko od nas nije u situaciji da drugima pomogne nekim krucijalnim potezom, takvi smo kakvi smo i dok smo takvi dobri smo jedni drugima, to je bezuslovno prijateljstvo. Kad se neko od nas pokondiri prestaje da bude prijatelj, naci ce neke nove, zanimljivije ljude, to je normalan tok, te promene...

Kad se nekome spomene proracunatost i prijateljstvo, svi odmahuju glavom...ali...da li je bas to tako u zivotu i da li je ponekada dobro biti malo i proracunat?

Koliko vam znaci da u zivotu, imate prijatelje i poznanike koji su na dobrom polozaju (mogu da vas zaposle ako vam zatreba), koji finansijski dobro stoje, koji imaju bogat drustveni zivot? Da mozete vratiti vreme, da li bi opet birali iste ljude sa kojima se druzite? Da li samo bitno kakav je neko covek ili je takoje bitno koliko vam ta osoba unosi sadrzaja u zivot?

Da li osudjujete ljude koji usmeravaju svoju decu da malo biraju drustvo u gore pomenutom smislu?

Ako sam negde u zivotu imala srece, imala sam sa prijateljima- najboljim drugaricama :heart: Imam neke koje sticajem okolnosti odlicno stoje finansijski a neke zive sasvim skromno. Poenta je da smo tu jedna za drugu. Nekada je pomoc materijalna, nekada u vidu podrske ili saveta. I mogu ruku u vatru da stavim da tu nema kalkulacije. I to je ono sto je neprocenjivo.
Kada se radi o poznanicima, smatram da je korisno poznavati sto veci broj ljudi. U ragnim bransama. I nikoga dve ili pet kafa godisnje nece ubiti, zarad dobrog odnosa pa i pomoci, sto da ne. Ako nekome ucinis i ti se sam bolje osecas. A polako ucim i da pomoc prihvatim, shvatila sam da ne mogu sve sama. Bitno je biti dosledan, odgovoran i ne iskompromitovati onoga ko ti je ruku pruzio.

Dobro receno. :ok: Prijatelj se moze biti samo sa onima koji nas prihvataju bezuslovno, a to su pretezno ljudi koji se nalaze u slicnim sosovima kao mi. Cim se javi neka razlika, neko napravi neki pomak, iskorak iz tog zajednickog kalupa, na scenu stupaju interesi i nema vise prijateljstva.

Mislim da decu treba nauciti pravim zivotnim istinama, da im bajke o humanosti, plemenitosti, casti, postenju i ostalim tricama nece nimalo koristiti, prema tome uputiti ih u to da treba da vode racuna o sebi i svojim interesima.

donekle se slazem s tobom Daco
ali donekle ne
ipak moram da imam mnogo toga zajednickog sa osobom sa kojom se druzim, i da imam poverenje u nju, a mnogi ljudi koji bi mi koristili u zivotu ne zavredjuju da im se isto pokloni

Они који би могли бити од користи траже исто такве контакте.
Upravo to, niko ti u tim kurotozanim, kalkulantskim odnosima nece uciniti uslugu ako ne vidi mogucnost da nekad kasnije dobije protivuslugu istog ili veceg ranga. Pa ako nemas sta da ponudis, onda se ponasaj nonsalantno kao da imas, dok te ne provale.
Na kraju ce ti, kada zaskripi, mozda pomoci samo prijatelji koji te odlicno razumeju i iskreno ti zele dobro.

donekle se slazem s tobom Daco
ali donekle ne
ipak moram da imam mnogo toga zajednickog sa osobom sa kojom se druzim, i da imam poverenje u nju, a mnogi ljudi koji bi mi koristili u zivotu ne zavredjuju da im se isto pokloni

To sam ja i rekao, samo sa osobama sa kojima imamo to nesto zajednicko mozemo biti prijatelji, mozemo biti prihvaceni. Cim se pojave neke razlike medju nama te niti pucaju, ljudi se okrecu ka drugima sa kojima ih nesto novo spaja. I tu vazi ona izreka "slican se slicnom raduje".

Kad se nekome spomene proracunatost i prijateljstvo, svi odmahuju glavom...ali...da li je bas to tako u zivotu i da li je ponekada dobro biti malo i proracunat?

Koliko vam znaci da u zivotu, imate prijatelje i poznanike koji su na dobrom polozaju (mogu da vas zaposle ako vam zatreba), koji finansijski dobro stoje, koji imaju bogat drustveni zivot? Da mozete vratiti vreme, da li bi opet birali iste ljude sa kojima se druzite? Da li samo bitno kakav je neko covek ili je takoje bitno koliko vam ta osoba unosi sadrzaja u zivot?

Da li osudjujete ljude koji usmeravaju svoju decu da malo biraju drustvo u gore pomenutom smislu?
sve mi je bitno,ne mogu da se druzim s nekim ko je dobar a dosadan covek npr,ili dobar covek a da nemam zajednicka interesovanja
ne druzim se s ljudima koji se mnogo razlikuju finasijski jer onda ne mozemo da izlazimo na ista mesta (ili oni nemaju,ili ja nemam i onda su neprijatne situacije)
skorije smo nas tri drugarice upoznale cetvrtu koja je bila simpa ali nema auto,i onda je riba ocekivala da ce uvek neko da je vozi kuci posle izlaska(ne pravi se da ce da zove taksi nego kao ti ces da me vozis kuci),sto se nama nije dopalo pa nije upala u satc dream team :lol: pa smo zakljucile da je ipak najbolje sa sebi slicnima i da se razumes i da se nadjes...i tu nema proracunatosti,jednostavno sretnes se sa sebi slicnima

imam ljude sa kojima odrzavam kontakt iz razloga koji nemaju veze sa prijateljstvom
sto s etice dece, gledam da imaju kontakata sa sto vise razlicitih ljudi (u svakom smislu), ali ih za druzenje usmeravam ka deci ljudi slicnih meni, ne u materijalnom smislu, ili socijalno-drustvenom, vec karakterno..to ce da sljaka do nekih godina, posle ce oni sami da biraju sebi, ali ce im valjda neko ostati i iz ovog perioda zivota

sve mi je bitno,ne mogu da se druzim s nekim ko je dobar a dosadan covek npr,ili dobar covek a da nemam zajednicka interesovanja
ne druzim se s ljudima koji se mnogo razlikuju finasijski jer onda ne mozemo da izlazimo na ista mesta (ili oni nemaju,ili ja nemam i onda su neprijatne situacije)
skorije smo nas tri drugarice upoznale cetvrtu koja je bila simpa ali nema auto,i onda je riba ocekivala da ce uvek neko da je vozi kuci posle izlaska(ne pravi se da ce da zove taksi nego kao ti ces da me vozis kuci),sto se nama nije dopalo pa nije upala u satc dream team :lol: pa smo zakljucile da je ipak najbolje sa sebi slicnima i da se razumes i da se nadjes...i tu nema proracunatosti,jednostavno sretnes se sa sebi slicnima

A sto vam je tesko da je odvezete kuci?

Taksi nigde nije jeftin niti neko toliko zaradjuje da moze da ga priusti bas stalno.
Najotvorenije, bio bi mi tezak blam da imam kola a osoba koja je sa mnom u drustvu da zove taksi, kamoli drugarica.

Шта, тамо нема градског превоза?

I da ima...sasvim svejedno, takva sam da mi ne bi bilo tesko da odbacim sve sto je u radijusu od 20 km...kao sto kazem bezi bre tamo za racun, kao sto sam sada zvala drugaricu da mi pomogne jer nemam gde da kupim sociva pa je ona zvala preko trece ruke da mi posalju iz Amerike dva pakovanja a na pitanje kako i kome da platim rekla je bezi bre tamo...ona ima i ona ce pokriti a ja cu joj svakako dati ali ona nece uzeti...kao sto cu ja njoj nesto kupiti ili sta vec...ako nije tako onda se mi samo poznajemo i nalazimo iz nekog razloga...ne mogu da imam mnogo drugara ali ono sto immam bogme cuvam

I da ima...sasvim svejedno, takva sam da mi ne bi bilo tesko da odbacim sve sto je u radijusu od 20 km...kao sto kazem bezi bre tamo za racun, kao sto sam sada zvala drugaricu da mi pomogne jer nemam gde da kupim sociva pa je ona zvala preko trece ruke da mi posalju iz Amerike dva pakovanja a na pitanje kako i kome da platim rekla je bezi bre tamo...ona ima i ona ce pokriti a ja cu joj svakako dati ali ona nece uzeti...kao sto cu ja njoj nesto kupiti ili sta vec...ako nije tako onda se mi samo poznajemo i nalazimo iz nekog razloga...ne mogu da imam mnogo drugara ali ono sto immam bogme cuvam

Имам и ја другарицу која је стоматолог и која неће да прими новац када одем код ње. Ја се због тога врло лоше осећам и више тамо нећу ићи.

Непрекидно ми је било у дну мозга да треба да јој се одужим и на крају сам јој купила парфем, само да ме то више не би прогањало.
Изем ти ја такву услугу ако после морам да размишљам о реваншу.

Волим да платим своје и онда сам слободна као птица.

A sto vam je tesko da je odvezete kuci?

Taksi nigde nije jeftin niti neko toliko zaradjuje da moze da ga priusti bas stalno.
Najotvorenije, bio bi mi tezak blam da imam kola a osoba koja je sa mnom u drustvu da zove taksi, kamoli drugarica.

Sto nam je tesko?Mislis da treba da se nesto sad pravdam jer si u sledecem odeljku navela kako si ti iznad ti niskosti :roll:
Odrasla osoba treba da snosi posledice svojih odluka
Dakle ribo ako si odlucila da ne placas auto benzin osiguranje à I da pijes bez da mislis da posle moras da uzmes volan onda se spremi I da uzmes taksi/pazis kad ti je poslednji tramvaj
Ja mogu da pomognem kad je situacija ali ne da budem necije resenje

Sto nam je tesko?Mislis da treba da se nesto sad pravdam jer si u sledecem odeljku navela kako si ti iznad ti niskosti :roll:
Odrasla osoba treba da snosi posledice svojih odluka
Dakle ribo ako si odlucila da ne placas auto benzin osiguranje à I da pijes bez da mislis da posle moras da uzmes volan onda se spremi I da uzmes taksi/pazis kad ti je poslednji tramvaj
Ja mogu da pomognem kad je situacija ali ne da budem necije resenje

Узмите и вас три такси други пут па ћете моћи да пијете.

Иначе, мислим да си у праву.

Узмите и вас три такси други пут па ћете моћи да пијете.

Naravno
Ponekad idem busom bas zbog te slobode da popijem à I da se ne smaram s trazenjem parkinga u centru grada
I tad mi ne pada n'a pamet da ikome namecem obavezu da me vraca kuci jednostavno znam da idem kuci prevozom I to je samo moj problem

Tako smo imale u drustvu drugaricu koja je smatrala da nije njeno da se neki put uhvati za novcanik i plati pice, iako uvek naruci sebi. Ne treba reci da je imala vise love od nas, ali je bila vrlo ekonomicna oduvek. Nisu to bili neki cehovi, sve je to sitnica, ali opet bezveze je.
Ok je kada nekog zamolis povremeno da te odbaci, kada je stvarno neka frka, ali oslanjati se na to da je neko duzan da te vozi i da trosi svoj novac i svoje vreme da bi tebi bilo komotno, jer to je kao sve sitnica, a mi nismo sitnicari valjda, to mozes stvarno samo kod clanova svoje porodice. Njima uvek mozes do mile volje da se penjes na glavu. z:mrgreen:

Tako smo imale u drustvu drugaricu koja je smatrala da nije njeno da se neki put uhvati za novcanik i plati pice, iako uvek naruci sebi. Ne treba reci da je imala vise love od nas, ali je bila vrlo ekonomicna oduvek. Nisu to bili neki cehovi, sve je to sitnica, ali opet bezveze je.
Ok je kada nekog zamolis povremeno da te odbaci, kada je stvarno neka frka, ali oslanjati se na to da je neko duzan da te vozi i da trosi svoj novac i svoje vreme da bi tebi bilo komotno, jer to je kao sve sitnica, a mi nismo sitnicari valjda, to mozes stvarno samo kod clanova svoje porodice. Njima uvek mozes do mile volje da se penjes na glavu. z:mrgreen:

За такве постоји лек - сви нека изваде онолико колико су сами попили. Зато ја увек имам уситњен новац кад идем у кафић.

Код мојих другарица се зна - или свако себи или сваки пут друга. Поштено.

Poslednja izmena od moderatora:

Back