Proracunatost u druzenju - da ili ne?

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.908
Kad se nekome spomene proracunatost i prijateljstvo, svi odmahuju glavom...ali...da li je bas to tako u zivotu i da li je ponekada dobro biti malo i proracunat?

Koliko vam znaci da u zivotu, imate prijatelje i poznanike koji su na dobrom polozaju (mogu da vas zaposle ako vam zatreba), koji finansijski dobro stoje, koji imaju bogat drustveni zivot? Da mozete vratiti vreme, da li bi opet birali iste ljude sa kojima se druzite? Da li samo bitno kakav je neko covek ili je takoje bitno koliko vam ta osoba unosi sadrzaja u zivot?

Da li osudjujete ljude koji usmeravaju svoju decu da malo biraju drustvo u gore pomenutom smislu?

Kad se nekome spomene proracunatost i prijateljstvo, svi odmahuju glavom...ali...da li je bas to tako u zivotu i da li je ponekada dobro biti malo i proracunat?

Koliko vam znaci da u zivotu, imate prijatelje i poznanike koji su na dobrom polozaju (mogu da vas zaposle ako vam zatreba), koji finansijski dobro stoje, koji imaju bogat drustveni zivot? Da mozete vratiti vreme, da li bi opet birali iste ljude sa kojima se druzite? Da li samo bitno kakav je neko covek ili je takoje bitno koliko vam ta osoba unosi sadrzaja u zivot?

Da li osudjujete ljude koji usmeravaju svoju decu da malo biraju drustvo u gore pomenutom smislu?

Moje iskustvo je da su svi proracunati s tim sto se na nizim nivoima u predmet proracunatosti obuhvataju dosta manje i beznacajnije stvari.

Prijatelji na jakim mestima su bitni samo sto oni znaju da si postao njihov prijatelj zbog toga pa to nije nikakvo iskreno prijateljstvo. Ne postoji fakticki. To je neka vrsta trgovine, a ko kome sta nudi to je pitanje.

Da mogu da vratim vreme, pa menjao bih neke stvari.

Bitno je i kakav je ko covek i kakav sadrzaj vam neko unosi u zivot.

Bogat drustveni zivot moze da ima svako ako to zeli, samo mora biti, bas, bas aktivan... Licno, mi to uopste ne odgovara.

Ne osudjujem te koji tako vaspitavaju decu, ali upravo takvi su se druzili sa mnom dok sam bio klinac.

Moje iskustvo je da su svi proracunati s tim sto se na nizim nivoima u predmet proracunatosti obuhvataju dosta manje i beznacajnije stvari.

Prijatelji na jakim mestima su bitni samo sto oni znaju da si postao njihov prijatelj zbog toga pa to nije nikakvo iskreno prijateljstvo. Ne postoji fakticki. To je neka vrsta trgovine, a ko kome sta nudi to je pitanje.

Da mogu da vratim vreme, pa menjao bih neke stvari.

Bitno je i kakav je ko covek i kakav sadrzaj vam neko unosi u zivot.

Bogat drustveni zivot moze da ima svako ako to zeli, samo mora biti, bas, bas aktivan... Licno, mi to uopste ne odgovara.

Ne osudjujem te koji tako vaspitavaju decu, ali upravo takvi su se druzili sa mnom dok sam bio klinac.

Dobro receno. :ok: Prijatelj se moze biti samo sa onima koji nas prihvataju bezuslovno, a to su pretezno ljudi koji se nalaze u slicnim sosovima kao mi. Cim se javi neka razlika, neko napravi neki pomak, iskorak iz tog zajednickog kalupa, na scenu stupaju interesi i nema vise prijateljstva.

Mislim da decu treba nauciti pravim zivotnim istinama, da im bajke o humanosti, plemenitosti, casti, postenju i ostalim tricama nece nimalo koristiti, prema tome uputiti ih u to da treba da vode racuna o sebi i svojim interesima.

Naravno da su prijateljstva zasnovana na interesu, odnosno na tome, kao sto si rekla, koliko sadrazaja nam ta osoba unosi u zivot i u tom smislu bih svakako bila proracunata jer biram ljude koji su mi zbog necega zanimljivi, a i to je neki interes.
Vodjenje nekim drugim interesima, da su finansijki dobro obezbedjeni, da mogu da pomognu kada zatreba, da li mogu da obezbede ulazak u neke krugove koji su ti nedostupni, to mi vec stvara averzuju i iskreno jezim se ljudi koji znaju sta je u tom smislu pametno, a sta suvisno i kada postaje suvisno... Iako bih trebala da imam razumevanja jer se i ja, je l, vodim nekim svojim interesima. Ali ta pragmaticna crta, da se ljudi posmatraju prvenstveno kao stepenice ka nekom cilju i da si im prijatelj dok mogu da ti posluze necemu, mi je vrlo odbojna.
I kao detetu su mi jos bili neshvatljivi roditelji koji su tu pragmatcnost usadjivali u svoju decu, obicno je to bilo iz nekih snobovskih poriva, pa je delovalo jos i komicno. Razumljivo mi je kada reaguju kada vide da drustvo vuce dete dole i kada to uzme maha, ali to je neka druga prica.

Poslednja izmena:
Koliko vam znaci da u zivotu, imate prijatelje i poznanike koji su na dobrom polozaju (mogu da vas zaposle ako vam zatreba), koji finansijski dobro stoje, koji imaju bogat drustveni zivot?
?

apsolutno.
Radi se o energiji., tj udruzhivanje energija. Jacha energija pobedjuje slabiju. A energija se umnozhava udruzhivanjem (pored drugih vidova umnozhavanja, ovaj vid je najbolji jer je i najjachi, najzdravili, najefikasniji). U tome se i sastoji snaga porodice.
Konkurencija je svuda. Te ako mozhesh da tuchesh konkurenciju onda je to 65% uspeha. (Ostalih 35% odlazi na rad).

1) Znace mi potpuno isto kao i oni od kojih ne bih mogla da imam "korist" jer gledam ko je kakav, a ne koliko moze da mi "koristi". Ponekad se desi da su oni potpuno jednako dobri ljudi kao i oni koji "ne kroiste".

2) Da, iste bih prijatelje birala, jer "prijateljstvo biva kao i ljubav, ko zna zasto".

3) Osudjujem "huskanje" roditelja na takvo vaspitanje, jer je to mesanje u decji zivot, odrastanje i uopste u licnost deteta (na stranu stomislim da ih kvare). Bitno je da prijatelj bude dobar covek, a da li ce biti bogat, na vlasti, ili na narodnoj kuhinji, manje je bitna stvar.

P.S. Ipak, "srcu su mi miliji" oni od kojih ne mogu da imam korist, osecam se slobodnije pored njih.

Poslednja izmena:
Dobro receno. :ok: Prijatelj se moze biti samo sa onima koji nas prihvataju bezuslovno, a to su pretezno ljudi koji se nalaze u slicnim sosovima kao mi. Cim se javi neka razlika, neko napravi neki pomak, iskorak iz tog zajednickog kalupa, na scenu stupaju interesi i nema vise prijateljstva.
.
Пријатељство одвојити од интереса? Страна категорија за мене.
.
Јес ти чуо за ону: ако смо ми браћа, новчаници нам нису браћа?
.
Човек се сам рађа, сам живи и сам умире. А највише је сам онда кад му је најтеже.

sve one koji su mogli da mi budi prijatelji iz interesa sam odjjebala odavno
ti sad mozes da verujes ili ne ali uzmi u obzir da ne znas ko sve pise ovde da ne znas ko sam koga znam koga ne i da li lazem ili ne
nismo svi isti
da ima koristoljublja u druzenju ima, da mnogi prave ta drugarstva ruka ruku mije i to da
ali isto tako ima i nas koji to ne zelimo i kojima se to gadi
imala sam prilike sve to da gledam uzivo i ni malo mi se ne dopada, odlucila sam da ja to u zivotu ne zelim
da li bih za neke stvari bolje prosla da sam htela da se igram tih igara....verovatno bih u nekom materjalnom smislu....da li bih bila zadovoljna kad svi ti odu sa gala vecere i ostanemo ja i ogledalo, ne ne bih, ne bi mi se dopao odraz u ogledalu
teska je to maska za nosenje, trazi mnogo toga za uzvrat

sve one koji su mogli da mi budi prijatelji iz interesa sam odjjebala odavno
ti sad mozes da verujes ili ne ali uzmi u obzir da ne znas ko sve pise ovde

Не знам ко све пише овде...зато ми моилм те објасни на шта мислиш кад кажеш: пријатељство из интереса? Да будем сигуран да радимо на иситим талансим дужинама, иначе може да буде лоша веза у комуникацијама.
фала.:)

Не знам ко све пише овде...зато ми моилм те објасни на шта мислиш кад кажеш: пријатељство из интереса? Да будем сигуран да радимо на иситим талансим дужинама, иначе може да буде лоша веза у комуникацијама.
фала.:)
ja sam se obracala postavljacu teme, ne tebi
nisam citala sve postove teme, sad vidim da sam ispod tebe pa deluje ko tebi da kucam
nego zeza me tablet pa kad kucam sa njega redje citiram jer pobrljavi
izvinjavam se ako sam izazvala neku zabunu
mislim na prijateljstva iz interesa, ja tebi ti meni cinimo, zovemo se na ruckove glumimo drugarstvo ustvari jurimo jedna drugu za usluge

mene su ucili da pazim sa kim se druzim. Da biram sadrzajne ljude od kojih imam sta da cujem i naucim
A druzim i druzila sam se sa svakakvim i svakim ko je dobar covek
Od mene niko koristi nema nikakve. Uvek cu pomoci ako mogu i kako mogu i da se trazi i da sama ponudim.
Volim ljude volim da se druzim poznajem i upoznajem gde god da se zateknem
Lepo je druziti se

100% treba biti proracunat

Imam porodicne prijatelje koji su na uticajnim mestima, i nikad nikakvu vajdu nisam video od toga. Opet, nije prijateljstvo to iz koristi neke.
Jedno je ako ti imas prijatelje i poznanike koji su igrom slucajeva na uticajnim mestima, a da se ulizujes i uvlacis nekom jer je na uticajnom mestu zbog koristi, tj. da postanete "prijatelji" to je nisko.

druzim se sa ljudima koje volim.
nekad ja pomognem njima, nekad oni meni..ne zato sto tako treba, nego zato jer mozemo i zelimo
deci se ne mesam u tom smislu..
ono sto je definitivno, je dA NEMAM zivaca za luzere..i za one sto stalno kukaju, i nikad nista ne mogu..
a to ne zavisi od materijalnog statusa nego od profila coveka.

svi smo mi proracunati prilikom izbora prijatelja za druzenje
samo su kriterijumi razliciti
ako mislis na to da li za svoje prijatelje biram samo poziciono i materijalno potvrdjene - ne biram
ali nemam u kategoriji ljudi sa kojima se druzim ni one koji su pasivni i koji cekaju da im padne patka sa neba
negde je i normalno usmeravati decu da se druze sa `ambicioznijom` koja imaju neke zelje i rade na tome da ih ostvare, a da kao roditelji ne budemo odusevljeni ako su za drustvo izabrali grupu lokalnih blejaca koji se citav svoj zivot ne pomere sa coska na kome su proveli detinjstvo

jbt dive nemas u drustvu blejace ne zato sto si proracunata vec zato sto nemas nista zajednicko sa tom vrstom ljudi..
svi se mi radujemo sebi slicnima.
i moze negde da se desi da se vezes za nekog ko ti je ni nalik, ali te veze se same ugase..

meni je proracunato i samo to sto tim blejacima ne dajem priliku da provodim vreme sa njima
mozda zato sto ja nemam previse slobodnog vremena, pa mi je dragocen svaki trenutak koji provedem sa nekim
ali samom tim sto nekome ne dajemo priliku i pravimo selekciju smatram da smo proracunati

meni je proracunato i samo to sto tim blejacima ne dajem priliku da provodim vreme sa njima
mozda zato sto ja nemam previse slobodnog vremena, pa mi je dragocen svaki trenutak koji provedem sa nekim
ali samom tim sto nekome ne dajemo priliku i pravimo selekciju smatram da smo proracunati
ne mislim tako.
dajem priliku onda kad to pozelim,a ne zato sto sam duzna..
sta uopste to znaci, dati priliku..
kad te neko povuce da zelis da provedes sa njim vreme, onda te nista ne spreci..
e problem je sto te neko pasivan nikad ne inspirise na taj nacin.

...prijatelje biram isključivo po debljini novčanika, i ako se za isti hvataju češće veći su mi prijatelji...:)
...ove ostale svrstavam u neprijatelje...
...i nešto su se u poslednje vreme razmnožili abnormalno... nemam pojma zašto...!?
...moraću da im objavim rat, nema druge...:evil:

- - - - - - - - - -

dajem priliku onda kad to pozelim,

...pa poželi već jednom...:rumenko:

Ne znam, vecina mojih prijatelja je iz detinjstva i pubertetskih godina. Svi su oni postali normalni ljudi. Ne sticem prijatelje lako, ocekujem da se dosta toga poklopi i znam da budem brza u odluci da nesto/neko nije za mene. Mislim da je prijateljstvo prijatan dodatak zivotu, studirala sam u svojoj kuci pa nisam bila u prilici da delim bajaderu i pozajmljujem novac do prvog. Imala sam takve kolege koji su se ispomagali i svaka im cast na tome. Za sada nista nisam trazila, mozda hocu, sigurno hocu nekada, zivot je prevrtljiv ali imala sam tu slobodu da sa prijateljima samo provodim vreme bez dodjem ti dodjes mi...ipak, meni je sestra najbolji prijatelj i jedina kojoj se bas zalim i koja ume da uskoci kada mi treba.

...prijatelje biram isključivo po debljini novčanika, i ako se za isti hvataju češće veći su mi prijatelji...:)
...ove ostale svrstavam u neprijatelje...
...i nešto su se u poslednje vreme razmnožili abnormalno... nemam pojma zašto...!?
...moraću da im objavim rat, nema druge...:evil:

- - - - - - - - - -

...pa poželi već jednom...:rumenko:
pa budi musko..dusice.
ne secam se da sam te videla u mom sanducetu..:zimag:

Back