Propuzavanje, samostalno sedenje, hodanje ..... kod beba/dece

Nemamo potrebe da kupujem setalicu jer je Junior prohodao sam, bez setalice.

Taj snimak koji je terapeut postavila a sto pokazuje bebu koja prolazi kroz sve faze kroz koje vecina beba prolazi dok ne pocnu da puze. Junior je sa 6 meseci i 6 dana puzao takos to je vukao noge (ako se strucno kaze bauljao, onda je bauljao). Nedelju dana kasnije je puzao kako treba znaci po pravilu sa ravnim ledjima i na sve cetiri. Znaci sa 6.5 meseci je pravilno puzao.

November: I Junior je tako naucio ustajati (drzeci se za moju majicu dok sam lezala pored njega na podu), kada je prvi put ustao ja sam ostala bez texta. Nisam znala da li da ga prihvatim, drzim, vratim dole, pljeskam od srece. Dok sam dosla sebi on se polagano spustio dole. Jos uvek voli da se popne i sedne na moje lice guzicom, malo ostane u tom polozaju, pa posle otpuzi prema stomaku. Ja se zezam da mi je dosao reci da se ukakio :zcepanje: (iako to uglavnom radi kada mu je cista pelena). NIje nesto mazna beba (kako mi je zao zbog toga) ali voli da se rve na podu. Valjda time kompenzuje nedostatak fizickog kontakta tokom mazenja.

..ja sam pristalica odrastanja dece u bliskom kontaktu sa majkom, shto je moguce vishe i duze..
..moji su nakon meseci pokushavanja prvo ustajanje na noge izveli pentrajuci se po meni, shto u krilu, shto na podu.. :lol:

mi smo bili na moru, on napunio 7 meseci, sedim ja na ugaonoj garnituri sa njim pored, fino ga zagradila da ne padne i on tu vrsljao oko mene (posto ogradica nije bila u opticaju zbog durenja) i kad od jednom on se uhvati za naslonjac koji je bas bio odgovarajuce visine za njega i lepo se digne na noge i smeje se....zinula sam u cudu :))))....jedva sam docekala da sedi i strepela zbog pedijatrice koja nas je naplasila a on se lepo uspravio....

Moji klinci su bili i u ogradici i u šetalici.
Ogradica sa nekih 4-5 meseci, kada trebam da skuvam ručak pa da trknem da promešam ili ubacim nešto u šerpu ili da odem do toaleta. Često nisu ni hteli da ih izvadim, zaigraju se i guguču sami za sebe, a i voleli su da se veru uz nju pa su obojica brzo naučili da stoje u njoj. Sa 7 meseci kad su več vrsto stajali sam ih stavljala u šetalicu i posle toga ogradica je bila kazna, a sa šetalicom je ceo svet bio njihov.
Stariji je sam prohodao sa 11 i po meseci, mlađi sa 10.

Moja bebica ima 4 meseca.Jako je nemirna,okrece se na stranu,u kreveticu se okrene popreko i zaglavi noge kad spava,pa se probudi...Zbog toga je ne smem ostaviti ni na sekundu samu na krevetu,pa sam da bih sebi olaksala uzela gimnastiku za bebe.Zanimljivo je,ima puno zveckica i sto je najvaznije na podu je pa nema odakle da padne.Ono sto mene zanima je kada beba moze u polusedeci polozaj?Ona se sama podize i nema sanse da mirno lezi,ljuti se,pa moram da je drzim uspravno.Snimali smo jednom kukove i sve je bilo ok,sad nam predstoji jos jedan kontrolni pregled.Da li moze da se podupre beluga jastukom ili je jos rano za to,pa mi ipak preostaje da je drzim uspravno?:)

Mozda je nekim mamama ova tema probudila zelju za raspravom, al mene probudi nostalgiju za tim predivnim mesecima, bauljanja , klacenja ,prohodavanja.. :heart:
Idem da burlam po diskovima i gledam svoje cudoviste kako otkriva svet ..

Inace(ajd i ja da ubacim par info o tome kako je nama bilo pre 3 godine)..Moj sin je poceo stabilno da sedi sa 6 meseci , znaci bez podupiranja jastuka sam ..
Sa 7 je propuzao na njemu svojstven nacin.. do tada se klatio i izgledao manje vise ko zaba.. ali mu puzanje u napred nije bilo zanimljivo pa se vukao na goozi..
To nije dugo trajalo uspravio se uz ogradu od krevetca i od tada je samo zeleo da se seta.. znaci od nekog 8 do 10 meseca je isao tako uz pridrzavanje za sta stigne najcesce za mene tatu i Mrvicu..
Sa 10 meseci je prohodao tj pustio ogradu od krevetca i prosetao po istom .. Posto je bilo prilicno kasno i mi u soku tek smo ga ujutro lepo pustili na pod da pokaze sta zna :)
Nikada nije imao mira a od tada tek nema.. Skace penje se gde stigne sada.. ne moze covek da ga obuzda..
Nista mu ne fali , nisam ga nikada forsirala.. i da je prohodao sa 16 meseci ja bih i dalje bila najponosnija mama.. Sve je individualno i svako dete za sebe..
Devojcica moje drugarice koja ce uskoro 2 god. je imala nekako slican raspored kao Aleksej.. I ona mi u jednom ternutku onako tiho kaze.. joj bre sto ovako brzo prohoda sada ce da mi polomi kicmu :D
Naravoucenije.. nece njima nista da fali al nama ode kicma :D
Da ne bude zabune, protiv svakog sam forsiranja deteta, stavljanja na noge dok samo ne pokaze interesovanje za to.. ili bilo sta drugo u daljem razvoju sto se ne tice hodanja sedenja i td...

Moja bebica ima 4 meseca.Jako je nemirna,okrece se na stranu,u kreveticu se okrene popreko i zaglavi noge kad spava,pa se probudi...Zbog toga je ne smem ostaviti ni na sekundu samu na krevetu,pa sam da bih sebi olaksala uzela gimnastiku za bebe.Zanimljivo je,ima puno zveckica i sto je najvaznije na podu je pa nema odakle da padne.Ono sto mene zanima je kada beba moze u polusedeci polozaj?Ona se sama podize i nema sanse da mirno lezi,ljuti se,pa moram da je drzim uspravno.Snimali smo jednom kukove i sve je bilo ok,sad nam predstoji jos jedan kontrolni pregled.Da li moze da se podupre beluga jastukom ili je jos rano za to,pa mi ipak preostaje da je drzim uspravno?:)

Ako se sama podize kada je stavis u lezeci polozaj u kolica slobodno joj podigni naslon za koji stepen.. dosadno joj da samo u nebo zvera :D

Terapeut, imam jedno pitanje za vas. Ustvari, ne jedno, više, ali sve vezano za istu stvar.

Kada se kod deteta bez dileme može utvrditi koja mu je dominantna ruka? Moj mališa ima za koji dan 8,5 meseci. Forsira levu ruku. 9 od 10 puta ( ma i češće, mnogo češće ) pružiće levu ruku da uzme šta mu se daje, da traži šta želi. Kada mu pružim npr keks, uzima levom rukom. Ako i prebaci u desnu, ne jede kao levom, ispada mu, ne stavi lepo u ustašca i slično. Pretpostavljam da će biti levoruk. A možda i ne mora da znači? Kako da utvrdim, i u kom njegovom uzrastu ću biti 100% sigurna da li je levoruk ili desnoruk?

Imam jake razloge da ovo pitam. Naime, svekar, svekrva, svekrova majka, sa kojima živimo ( zapravo, ne živimo u domaćinstvu sa njima, imamo svoj stan u okviru porodične kuće, pa je dete ipak većinu vremena samo sa nama, ali ipak... ) su, da se tako izrazim, "stara garda" i njima je levorukost bauk. Insistraju na upotrebi desne ruke, grde i mene i muža što dozvoljavamo da koristi levu, "nećeš valjda da ti dete bude levak" i slično. E, sad, ja znam da nasilna promena dominantne ruke ima posledice. Ali ne znam koje i kakve. Otprilike sam negde čula da može doći do poremećaja govora, mucanja konkretno, ali ne znam da li je to tačna informacija.
Želim da im lepo objasnim šta time mogu da izazovu, i da zamolim da prestanu sa insistiranjima. Dok smo mi tu, branićemo takvo ponašanje, ali šta kada mi nismo tu? Znam da će forsirati desnu, da će ga i grditi i možda udariti... Plašim se posledica. Dakle, koje su, kako da im to na najbolji način prezentujem i koliko je sve to zapravo ozbiljno?
Hvala vam na odgovoru.

Terapeut, imam jedno pitanje za vas. Ustvari, ne jedno, više, ali sve vezano za istu stvar.

Kada se kod deteta bez dileme može utvrditi koja mu je dominantna ruka? Moj mališa ima za koji dan 8,5 meseci. Forsira levu ruku. 9 od 10 puta ( ma i češće, mnogo češće ) pružiće levu ruku da uzme šta mu se daje, da traži šta želi. Kada mu pružim npr keks, uzima levom rukom. Ako i prebaci u desnu, ne jede kao levom, ispada mu, ne stavi lepo u ustašca i slično. Pretpostavljam da će biti levoruk. A možda i ne mora da znači? Kako da utvrdim, i u kom njegovom uzrastu ću biti 100% sigurna da li je levoruk ili desnoruk?

Imam jake razloge da ovo pitam. Naime, svekar, svekrva, svekrova majka, sa kojima živimo ( zapravo, ne živimo u domaćinstvu sa njima, imamo svoj stan u okviru porodične kuće, pa je dete ipak većinu vremena samo sa nama, ali ipak... ) su, da se tako izrazim, "stara garda" i njima je levorukost bauk. Insistraju na upotrebi desne ruke, grde i mene i muža što dozvoljavamo da koristi levu, "nećeš valjda da ti dete bude levak" i slično. E, sad, ja znam da nasilna promena dominantne ruke ima posledice. Ali ne znam koje i kakve. Otprilike sam negde čula da može doći do poremećaja govora, mucanja konkretno, ali ne znam da li je to tačna informacija.
Želim da im lepo objasnim šta time mogu da izazovu, i da zamolim da prestanu sa insistiranjima. Dok smo mi tu, branićemo takvo ponašanje, ali šta kada mi nismo tu? Znam da će forsirati desnu, da će ga i grditi i možda udariti... Plašim se posledica. Dakle, koje su, kako da im to na najbolji način prezentujem i koliko je sve to zapravo ozbiljno?
Hvala vam na odgovoru.

Naučeni dešnjaci uvek imaju problem spretnosti i veoma tečko usvajaja motorne zahteve sa desne strane.Pokusajte vi da radite sve levom i biće vam jasno,a nadam se i vašem svekru i svekrvi.Pokažite im kako se dete oseća kad ga prisiljavate da radi nešto što mu ne odgovara,a pritom ono ne može da se brani.
Diferencijacija dominantne strane može potrajati čak do treće godine i esencijalna je za dobar razvoj osećaja u prostoru.Ako ne želite da vam dete bude dezorijentisano i suštinski nezadovoljno u svom telu pustite ga da bude levoruk :bye:

Sa 4 meseca ,možete malo da podignete nagib podloge na kojoj leži vodeći računa da joj ne opteretite kičmu.Znači najviše 30 stepeni u odnosu na podlogu.Odličan je pristup igranja na podu ,ali vodite računa da je ne zatrpavate igračkama.koristite pravilo o 3 igračke maximum koje daju mogućnost detetu da formira svoj ukus ,diferencira interesovanja i uradi klasifikaciju,šta mu je bitno u životu.
Kada gleda u 3 igračke ,posegnuće za prvom koja mu se učini najzanimljivija - već je doneo odluku u životu.Druga igraćka je pokazatelj da će umeti da klasifikuje stvari po važnosti,a treća da zna da šta se ostavlja za kraj.Kada mu dosade zamenite sve tri igračke novim..

Sa 4 meseca ,možete malo da podignete nagib podloge na kojoj leži vodeći računa da joj ne opteretite kičmu.Znači najviše 30 stepeni u odnosu na podlogu.Odličan je pristup igranja na podu ,ali vodite računa da je ne zatrpavate igračkama.koristite pravilo o 3 igračke maximum koje daju mogućnost detetu da formira svoj ukus ,diferencira interesovanja i uradi klasifikaciju,šta mu je bitno u životu.
Kada gleda u 3 igračke ,posegnuće za prvom koja mu se učini najzanimljivija - već je doneo odluku u životu.Druga igraćka je pokazatelj da će umeti da klasifikuje stvari po važnosti,a treća da zna da šta se ostavlja za kraj.Kada mu dosade zamenite sve tri igračke novim..

Ja imam problema sa babama i dedama, jer mu nude gomilu igracaka odjednom. On taman se zaigra sa jednom, oni odvuku paznju nekom drugom igrackom. Ja sam se vec upljuvala od objasnjavanja, da to ne valja, da ga puste da se igra sa igrackom koju je izabrao i tek kada mu dosadi i ne zna sta ce sa sobom da ga animiraju. Dzaba :sad2: oni nastave po starom. Nije ni cudo da deca imaju malo koncentracije, kada ih od malena zatrpavaju informacijama i ne dozvoljavaju im da se svojim tempom igraju. Ja sam najmirnija kada se on zaigra nekom igrackom. Mozda sa strane izgleda da muje dosadno ali on ako godrabi neku novu stvar hoce da je istrazi prvu samu, obrce je iskrivljuje, baca, lupa njom itd, pa posle proba da ukombinuje sa drugim stvarima. Meni je to zanimljivo, a kako vidim i njemu je to super. Svaka stvar ima raclicitu teksturu, ukus i zvuk. Kako bi inace naucio sta je hrapavo, sta je hladno, sta slatko, sta mekano itd.

@terapeut
nije mi jasno zasto nisam dobila odgovor na pitanje. zaitsta me interesuje zbog cega je motorni obrazac ustajanja u ogradici los i koji je to motorni obrazac ispravan.
da li je to zbog nestabilnosti mrezice?
nije mi bila namera da raspravljam, ako sam odala takav utisak. zaista sam pitala ocekujuci strucan odgovor. kako planiram prosirenje porodice zelela bih da na vreme uvidim gde sam gresila. pa ako ti nije tesko meni se mora crtati :)

Poslednja izmena:
Jooj Ata, sa čime ti treba da se boriš.:sad2:

Moj mlađi ima 2.5 godine pa još uvek podjednako koristi obe ruke. Nekad jede levom, nekad desnom. A najčešće jede sa obe ruke istovremeno.:lol:

moje mladje dete ima 3 pune godine i sad je tek poceo vise da koristi desnu ruku. primetila sam d\ sam premesta iz leve u desnu ako pocne da jede levom.

Naučeni dešnjaci uvek imaju problem spretnosti i veoma tečko usvajaja motorne zahteve sa desne strane.Pokusajte vi da radite sve levom i biće vam jasno,a nadam se i vašem svekru i svekrvi.Pokažite im kako se dete oseća kad ga prisiljavate da radi nešto što mu ne odgovara,a pritom ono ne može da se brani.
Diferencijacija dominantne strane može potrajati čak do treće godine i esencijalna je za dobar razvoj osećaja u prostoru.Ako ne želite da vam dete bude dezorijentisano i suštinski nezadovoljno u svom telu pustite ga da bude levoruk :bye:

Hvala na odgovoru. :)
Uvek, kada mu pružam nešto, bila igračka, ili hrana, šta god, postavim tako da je otprilike na podjednakom rastojanju od obe rukice. Pa, neka pruži koju hoće. Ili spustim ispred njega, pa opet ima punu slobodu da pruži bilo koju ruku. Tako sam isto i ćerkici radila, mada ona nije pokazivala dilemu - desnu ruku je upotrebljavala u 90% slučajeva. Ali ipak sam njoj prepustila izbor. Tako i njemu.

@Eli:
Eeeeeh, sa čime ja sve moram da se borim.... i u vezi sa decom i uopšteno. Skoro sam baš pisala - insistiraju da oboje dece nose vunene prsluke za spavanje, dugi rukavi i na 35 stepeni i slične gluposti. Da je po njihovom, mali bi sa 8,5 meseci već jeo paprike punjene svinjskim mesom, sa ultra jakom zaprškom... :sad2: Živce su mi pojeli što ih nisam povijala kao kiflice, kao u porodilištu što rade, samo u pelene, pa su im sputane rukice, znaš na šta mislim. Tako to treba, tako se vekovima radilo i šlus :roll: Jezik svoj istupih, i na kraju sam odlučila da samo ignorišem,da ne čujem. Pa, neka pričaju koliko hoće....

Mislim da samo ne treba forsirati decu, ali ne treba ih ni sputavati.

Kada krene da samo sedi, onda je vreme za sedenje.
Kada krene samo da puzi - uf... sklanjaj sa puta sve što može da ga povredi, pa za njim....
Kada krene da korača samo uz pomoć roditelja (ili nekoga drugoga koga ne bole leđa), onda idemooo.. pa samo još malo pa smo nadrljali kompletno.... Kada počne da jurca svuda okolo, a ti za njim, pa se pitaš odakle mu samo toliko snage...

Moje ćere su obe prohodale sa 11 meseci. Mlađa se sa 13 već penjala uz merdevine, a mesec dana kasnije jjoj ni merdevine nisu bile potrebne - bila je pravi mali Tarzan.
Kada su počele da puze... ne sećam se tačno... Mislim da je bilo oko 8 meseci, s tim da je mlađa znala da puzi unatraške...

Pre mesec dana sam video na Krfu jednu mnogo zanimljivu bebu. Kretala se tako što se oslanjala desnom rukicom i desnom nogicom, a motrona snaga za kretanje bila je guza. Za to vreme leva rukica i nogica su visile u vazduhu. Možemo li to da nazovemo puzanjem?

@terapeut
nije mi jasno zasto nisam dobila odgovor na pitanje. zaitsta me interesuje zbog cega je motorni obrazac ustajanja u ogradici los i koji je to motorni obrazac ispravan.
da li je to zbog nestabilnosti mrezice?
nije mi bila namera da raspravljam, ako sam odala takav utisak. zaista sam pitala ocekujuci strucan odgovor. kako planiram prosirenje porodice zelela bih da na vreme uvidim gde sam gresila. pa ako ti nije tesko meni se mora crtati :)

Mislila sam da ste uspeli da otvorite one klipove koje sam "okacila".Nisam nigde rekla da deca u stojeci ustaju bez pridrzavanja,to je nemoguce,ali nestabilna mrezica ne ostavlja puno prostora deci da paze na dobru semu ustajanja vec se vise fokusiraju na ruke i odrzavanje stabilnosti.Ogradice generalno nije losa kao dubak ali ogranicava slobodno kretanje detet koje je kako smo apsolvirali esencijalno za uredan motorni razvoj.

Ovaj clanak nije o ogradici ,ali ce vam malo pribliziti osnovne principe motornog ucenja.
http://www.yumama.com/beba/9-12-meseci/2071-Korak-korak-bez-dupka.html

.....Prva godina života je period najintenzivnijeg motornog razvoja deteta i odvija se po određenim prirodnim zakonitostima. Za svaku novu motornu aktivnost postoje određeni senzitivni periodi kada se ona usvaja. Ako se propusti pravi trenutak, dete nikada to više neće moći na taj način da nauči.
Mozak pamti pokrete koji se završe uspešno i nakon određenog broja ponavljanja ih pretvara u automatizme. Da nije tako, svakog jutra - kada se probudimo, morali bismo iz početka da učimo kako se peru zubi ili vezuju pertle. Međutim, mozak nije u stanju da pravi razliku između dobrih i loših šema. Zato je jako važno da roditelji u najosetljivijem i najvažnijem periodu motornog razvoja deteta naprave što manju štetu, kako bi mu pružili šansu da do maksimuma razvije svoje prirodne potencijale...

hvala za link...naravno da se slazem da ne bi trebalo dete ostavljati u ogradici duzi vremenski period. ja sam mislila da je ustajanje deteta uz pomoc ruckica koje ima maltene svaka ogradica dosta pravilno sto se motorike tice....
mislis li da je prohodavanje sa 9 meseci rano za dete, posto sam dobijala cesto krtike od strane pedijatra zbog toga iako kao sam rekla nismo koristili ni setalicu, ogradicu minimalno. kod starijeg deteta znam da je mozda greska bila "vodanje" da ne kazem forsiranje od strane baka i deka, ali mladji zaista nije imao prilike da ga "vodaju" zbog drugacije situacije u domu.

Back