Prokletstva

Djika junior

Domaćin
Poruka
3.733
Da li verujete u prokletstva i možete li da navedete neki (lični) primer?

Postoji legenda da je Stefan Dečanski prokleo budućeg cara Dušana, njegove potomke kao i buduće srpske vladare. Svi znamo kako je završio uroš Nejaki, a kasnije i srpska država.

Nadovezaću se na reči jednog starijeg prijatelja koji mi je pre par dana rekao da u narodu vlada verovanje da je najgore kada otac prokune svoje dete, jer se to prokletstvo sigurno ispunjava.

Hajde sada malo vi, pa ću nastaviti još malo kasnije.

To je dosta složena tema.
S jedne strane, logično mi je da prokletstva postoje.
Određeni užasni događaji stvaraju i neku vrstu suptilnog otiska dugo vremena...pa tako imamo, primera radi, ukleta mesta, gde ispašta svako ko god se tu nađe. Kakav god da je.

A kada su međuljudski odnosi u pitanju, i kada se stvori vrsta energetskog obrasca koji se prenosi s kolena na koleno, onda mislim da to nije slučajno - i ti potomci koji su se rodili u takvom, sudbinski opterećenom lancu, nisu slučajno rođeni tu gde jesu.
Nekad se ljudi jače duhovno razvijaju kada im je karma teža.

Sve u svemu, teško je dati neki univerzalni zaključak.
Svaki slučaj je priča za sebe.
Ali neka vrsta prenosa u tom smislu, po mom mišljenju, svakako može da postoji.

valerija to je inace neuroza ,zivis s neuroznima 20god postajes takav ,onda prenosis to na svoje potomke,oni na svoje...itd ,e sad da li pocinje prokletstvom,crnom magijom nem pojma..

Poslednja izmena:
Ali i to je tačno, i nije u koliziji s onim gore.
Od svesti pojedinca stvarno zavisi koliko će "nasleđe" delovati na njega.
Nego, ima negativnih pojava uglavnom jer se ljudi mahom prepuštaju....

Ne verujem. Ako sam ja pozitivan, te pozitivno razmisljam i zivim, dzaba nekome da me kune.

Pod uslovom da si stvarno toliko pozitivan koliko misliš odn. veruješ.
Znači verujem ovamo ne verujem onamo. Što je babi milo to joj se i snilo.
Stvari često nisu baš tako jednostavne.

Ali i to je tačno, i nije u koliziji s onim gore.
Od svesti pojedinca stvarno zavisi koliko će "nasleđe" delovati na njega.
Nego, ima negativnih pojava uglavnom jer se ljudi mahom prepuštaju....​

Elem, baš tako nekako htedoh reći.
Namera živog čoveka da prokune može da ostvari evidentna dejstva, ne uvek rušilačka ali uvek na nečiju vojlu.
Svako od nas može da ipolji nameru.

Poslednja izmena:
Nego rekoh da ću navesti primere. Za ovo mi je pričala drugarica da se dogodilo kod nje u selu. Došao čovek kod popa i kaže mu da će da mu plati koliko god da traži da prokune nekog njegovog brata. Pop ga odbije, rekavši da on može damo da blagosilja.

Taj događaj podseti stanovnike tog sela na jedan događaj od pre mnogo godina, kada je jedna porodica namestila ubistvo nekom čoveku, kojeg su nevinog optužili za taj zločin i zatvorili, a pri tom su znali da nije kriv. Čovek je navodno skupio sedam popova koji su kleli ( kako je ovo moguće ne znam) i prokleli su mu par pokolenja unapred. Potomci te porodice žive i dan danas u tom selu, imaju neko manje imanje, ali im ne ide u životu i svi su pomalo umno bosleni.

Ne znam da li ste gledali film u kojem deda krade sadnicu trešnje i sadi je na svom imanju, i njegov potomci nemaju sreće sve dok je unuk ne poseče. Tu mi je prokletstvo prikazano na zanimljiv način s obzirom da sam čula da je ukraden novac, npr proklet i da ti se neće vratiti dobrim na sve što ga uložiš. Ako se sećate šta deda iz serije ,,Porodično blago" priča o onim zlatnicima koje je oteo - treba obrtati dinar, a ne trošiti ga, jer je oteto - prokleto.

Postoji legenda da je Stefan Dečanski prokleo budućeg cara Dušana, njegove potomke kao i buduće srpske vladare. Svi znamo kako je završio uroš Nejaki, a kasnije i srpska država.

Nadovezaću se na reči jednog starijeg prijatelja koji mi je pre par dana rekao da u narodu vlada verovanje da je najgore kada otac prokune svoje dete, jer se to prokletstvo sigurno ispunjava.

Hajde sada malo vi, pa ću nastaviti još malo kasnije.

зашто се планине проклетије, на граници монтенегра и албаније, зову проклетије?

Jednostavno, ne dozvolim da neko drugi utice na moj zivot, pa makar to bilo i indirektno uticanje putem kletvi... Volim da imam kontrolu nad svojim zivotom. A sa jakim umom, mislim da nijedno prokletstvo ne moze da utice na pojedinca.

Priča moje komšinice: kada je otišla da se porodi, sa njom je bila i neka žena koja je već imala četiri ćerke. I žena plače, uplašila se, tu doktor počne da je psuje i ona mu kaže da joj je muž rekao da će joj, ako ne rodi sina odseći desnu šaku i da je zbog toga nervozna.
Doktor je porodi, izađe kod oca i kaže da je dobio još jednu ćerku. Taj mentalac počne da psuje sve živo i doktor ga udari pesnicom. Onda mu kaže da je dobio sina i da uđe da ga vidi. Čovek oduševljeno ulazi u salu i zatiče dete bez desne šake ( pu, pu, daleko bilo).

Hajde sada malo vi, pa ću nastaviti još malo kasnije
.

Crkvene anateme.

Je li ovo vic ili ćeš nam reći?

nije vic, nego sam postavio pitanje. te planine stvarno postoje, uzmi geografski atlas i pogledaj.
trazhio sam odgovore po celom netu, prochitao gomilu gluposti ali i interesantnih stvari. jedan od onih koji je analizirao istu stvar isto nije uspeo nishta da sazna sem nepovezanih pricha i novoizmishljenih tumachenja, al zakljuchio je da se neshto krupno i zlo desilo tamo.
takodje, u hrvatskoj, pored hvara, postoje ostrva koja se zovu paklena ostrva.

Poslednja izmena:
A, pa znam za Prokletije, najveći vrh u Srbiji je tamo, ali otkud znam ima neozbiljnih zaj*ebanata ovde pa sam pomislila da ćeš nešto da me zezneš.

Interesantno pitanje, ako si našao neku legendu napiši je, volim da čitam o tome.

Za Djavolju varoš znam npr, da su one stene kao lokalno stanovništvo podsećali na djavole ili kao da ih je đavo pravio, to je jedna od teorija.

A Prokletije su možda tako nazvane jer su velike, pa su se ljudi gubili ili ginuli dok su išli tuda.

A, pa znam za Prokletije, najveći vrh u Srbiji je tamo, ali otkud znam ima neozbiljnih zaj*ebanata ovde pa sam pomislila da ćeš nešto da me zezneš.

Interesantno pitanje, ako si našao neku legendu napiši je, volim da čitam o tome.

A Prokletije su možda tako nazvane jer su velike, pa su se ljudi gubili ili ginuli dok su išli tuda.

evo ti neke od pricha koje se mogu naci na netu...
neobichne i nesrecne stvari su se tamo oduvek deshavale.
na zapadnoj strani planina, prema jadranu tj dalje prema uscu reke bojane, su srbi zidali grad skadar, o chemu svedochi narodna pesma "zidanje skadra na bojani", i srbi nikako nisu mogli da dignu zidine grada jer bi sve shto bi preko dana napravili nocu misteriozno bivalo porusheno, kasnije je uchinjena strashna zhrtva koja nije tema i spada u neke druge stvari, da bi grad bio podignut. takodje, tu se nalaze rushevine manastira sarda, koji je bio veliki centar duhovnosti i okruzhen brojnim drugim srpskim manastirima, prava shuma manjih manastira i crkvica je opkoljavala manastir sard. andjeo iz sarda se pominje u bibliji, u jovanovom otkrovenju. kako postoji i sard u maloj aziji, neki tvrde da su taj sard kod skadra u saradnji sa srbima podigli izbegli od turaka kao novi sard. danas su sve to rushevine u albaniji obrasle korovom jer su turci i arnauti sve oskrnavili i popalili slichno kao shto su shiptari pre par godina popalili srpske crkve i manastire na kosovu i metohiji. ovo je joh vishe podgrejalo verovanja da su planine na chijim je padinama podignut novi sard proklete. oskrnavljeni su i u rushevinama i svi srpski manastiri i crkvice u okolini sarda. takodje, postoji pricha da su srbi sve koji bi uchinili neshto naopako i zlo proterivali preko prokletije i zvali ih shiptarima, shto je bila krajnja uvreda, poznato je da je i skenderbeg, isti onaj koga shiptari danas slave kao nekakvog svog nacionalnog heroja, skidao glave onima koji bi ga nazvali shiptarom. dalje, postoji pricha da su predeli severno od prokletije u vecem broju naseljeni tek posle bitke na kosovu, kada su srbi izbegli s kosova u te krajeve neposredno posle bitke s turcima na gazimestanu, jer su se plashili turske osvete i zuluma jer je srpska vojska na kosovu potukla mnogo turaka i ubila i samog velikog sultana murata. e sad, medju tim izbeglim srbima s kosova je navodno bilo mnogo i onih koji nisu poslali svoje chete u lazarevu vojsku, a poznata je lazareva kletva kukavicama koja je upucena kao proglas narodu, i navodno su sami srbi koji su izbegli proterali te koji nisu poslali svoje chete u lazarevu vojsku na prokletije i iza njih. ima josh mnogo zanimljivih pricha al ne postoji neki pouzdan podatak zashto su bash te planine uvek birane kao simbol necheg losheg.

Poslednja izmena:
Kletve postoje, u astrologiji (bar u djotisu, vedskoj astrologiji) se mogu naci kod znacajnog broja ljudi i deluju na odredjene oblasti zivota, zdravlje i sl. Takodje su duhovna bica sklona izricanju i trpljenju kletvi, tako da su one sastavni deo Kreacije. Te kletve bica (razna) zasluze svojim losim delovanjima. (da ne bude sve crno, slicno postoje i blagoslovi koji daju pomoc i dobrobit osobi)

Sto se tice onih kletvi koje izricu ljudi, nemam preteranog iskustva, ali verovatno je to moguce. Pravo pitanje je moze li svako da prokune, ili to mogu samo neki (ako da ko, tj. zasto bas on).
Inace postoji sumnja da i u mojoj porodici postoji kletva, i stvarno dosta dogadjaja (nazalost sa najgorim krajem) kao da to zaista i potvrdjuje. Mada sam samo nacuo o tome i ne znam pravi razlog za kletvu.

Kako god, mislim da je izlisno ali evo da napomenem da se treba uzdrzavati od proklinjanja jer ce se to osobi koja proklinje sigurno vratiti, u ovom ili nekom drugom zivotu. A osoba koja "zasluzi" kletvu, ako je zaista cinila neko zlo, i tako ce to morati da otplati, tako da se ne treba previse uzbudjivati oko toga. Ima ko o tome misli.

Kletve postoje, u astrologiji (bar u djotisu, vedskoj astrologiji) se mogu naci kod znacajnog broja ljudi i deluju na odredjene oblasti zivota, zdravlje i sl. Takodje su duhovna bica sklona izricanju i trpljenju kletvi, tako da su one sastavni deo Kreacije. Te kletve bica (razna) zasluze svojim losim delovanjima. (da ne bude sve crno, slicno postoje i blagoslovi koji daju pomoc i dobrobit osobi)

Sto se tice onih kletvi koje izricu ljudi, nemam preteranog iskustva, ali verovatno je to moguce. Pravo pitanje je moze li svako da prokune, ili to mogu samo neki (ako da ko, tj. zasto bas on).
Inace postoji sumnja da i u mojoj porodici postoji kletva, i stvarno dosta dogadjaja (nazalost sa najgorim krajem) kao da to zaista i potvrdjuje. Mada sam samo nacuo o tome i ne znam pravi razlog za kletvu.

Kako god, mislim da je izlisno ali evo da napomenem da se treba uzdrzavati od proklinjanja jer ce se to osobi koja proklinje sigurno vratiti, u ovom ili nekom drugom zivotu. A osoba koja "zasluzi" kletvu, ako je zaista cinila neko zlo, i tako ce to morati da otplati, tako da se ne treba previse uzbudjivati oko toga. Ima ko o tome misli.

Zanimljivo tumačenje. Ja sam, recimo, čula da se kletva ostvaruje, ali onom ko kune se ostvaruje duplo, pa i zato ne treba kleti, već ,, ko tebe kamenom, ti njega hlebom". A kletve se ostvaruju, ali uvek preko potomaka, dece ili unučića.

Back