projekt artemis nazad na mesec - zavera?

Poruka
3.474
Ne vidim nikakve probleme sa ovim snimcima.
Nema problema na snimcima ali kad vec pominjemo apolo program, pronasao sam neke snimke starih misija pa rekoh ajde da ih povezem ovde kao referencu. Ovakve snimke su koristili konsprativci da dokazuju svoje teorije. Pa eto snimaka oko kojih moze da se raspravlja. Iznenadjujuce su dobri za vreme u kome su nastali.

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Nema problema na snimcima ali kad vec pominjemo apolo program, pronasao sam neke snimke starih misija pa rekoh ajde da ih povezem ovde kao referencu. Ovakve snimke su koristili konsprativci da dokazuju svoje teorije. Pa eto snimaka oko kojih moze da se raspravlja. Iznenadjujuce su dobri za vreme u kome su nastali.
Jesu. Kvalitetna kamera postoji odavno.
Pogotovo ako praviš kameru koja leti na Mesec.
Mislim... napravili se svemirski brod... kamera je nekako jednostavnija.

S

Science i tačka!

Gost
Ne vidim nikakve probleme sa ovim snimcima.
Da li ne želiš da vidiš probleme ili ih stvarno ne vidiš? Teško je reći šta je od ta dva opasnije.
Ne smeta ti oku što je horizont na 100 metara? Prilično je klaustrofobično. Iza horizonta je crnilo, mrak, potpuna tama, neosunčano, kao da su sleteli u omanji krater.
A mozda stvarno i jesu bili u krateru.
Proceni ugao i visinu kamere. Zamisli da je kamera u tvojim rukama, u visini očiju, a onda pokušaj da ponoviš snimanje. Gde ce na tvom snimku biti horizont?
Ko je snimio plavo nebo na 2.40? Od 11.05 je snimano sa kamere na kranu. Na kojoj visini je kamera od 13.40? Svakako nije na metaripo.
Ko je snimao od 17.15? Osmi putnik? Drhti mu ruka, nije dobro doručkovao.

Šetaj po Zemlji, uključi kameru, osvrni se oko sebe, i posmatraj gde je kraj tog studija. Osunčane su i vide se daleeeke ravnice i planine.
Horizont je udaljen kilometrima i desetinama kilometara.

Poruka
3.474
Jesu. Kvalitetna kamera postoji odavno.
Pogotovo ako praviš kameru koja leti na Mesec.
Mislim... napravili se svemirski brod... kamera je nekako jednostavnija.
pa ono... slazem se vecinom. ovi snimci su kasnije misije a14 i a17. Bolji je snimak od a14 ?!?. To su vec 70te kad se bas pod uticajem tv-a i svemirskih letova razvija rapidno brzo sva tehnologija - kalkulatori i kompjuteri, kamere, zapisi, prenos, sva tv tehnika, boja u najavi itd itd. Snimci misija iz 60 su za danasnje standarde ocajni i ima mnogo vise fotografija nego videa a i kad ima video treba ti puno maste da razaznas mozda sta je sta.

Za vreme u koje je nastalo sasvim je odgovarajuce za propagandu koja je bila potrebna.

Za konspiracije krivi smo mi koji smo imali velike snove kad je to sve kretalo a onda su nam uvalili budjavi svet. Nemoj da zameris na tome.

Ja ne verujem u teorije konspiracije, nagledao sam ih se onoliko. Istina je teska za saznavanje, da bi se priblizio moras da sagledas sto je vise moguce raznih strana, i ponekad da se licno uveris ako moze.
Sa ove distance i jos uvek nekog secanja na te prve snimke u vezi odlaska na mesec (brat i ja smo sve to gledali kad god je bilo, citali i pricali o tome, i da nije njega ne bih ovih dana ni pogledao artemis prosao bi mi ispod radara po sistemu koga za to boli mis danas) jedino sto mogu da kazem iz sopstvenog iskustva: ne ocekujte previse. Upravo je to (odlazak u svemir) bila propagandna poluga i sargarepa 60tih i 70tih - svi smo zamisljali kako cemo jos za zivota da putujemo na mesec i gledamo nasu planetu iz daljine u tom fantasticnom ambijentu. A kad smo se probudili 80tih, 90tih i shvatili da 2000te nece biti ono sto smo zamisljali tamo 60tih, odjednom smo otkrili svoj prst u nosi.

Za danasnje generacije verovatno ni ovo sto se desava nije dovoljan stimulans. Ne vidim da deca pricaju o odlasku na mesec. Tako da njima sto bi rekao ni iz dzepa ni u dzep. Oni su vise skoncentrisani na uticaj tehnologije (sta bi oni sve mogli da urade preko mobilnog) i kako da dodju do para.

Ovo sto se sada desava verovatno je mnogo interesatnije bas toj starijoj generaciji, pogotovo onim tehnicki orjentisanim ili iz ostalih naucnih disciplina. Videcemo vremenom.

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Da li ne želiš da vidiš probleme ili ih stvarno ne vidiš? Teško je reći šta je od ta dva opasnije.
Ne smeta ti oku što je horizont na 100 metara? Prilično je klaustrofobično. Iza horizonta je crnilo, mrak, potpuna tama, neosunčano, kao da su sleteli u omanji krater.
A mozda stvarno i jesu bili u krateru.
Proceni ugao i visinu kamere. Zamisli da je kamera u tvojim rukama, u visini očiju, a onda pokušaj da ponoviš snimanje. Gde ce na tvom snimku biti horizont?
Ko je snimio plavo nebo na 2.40? Od 11.05 je snimano sa kamere na kranu. Na kojoj visini je kamera od 13.40? Svakako nije na metaripo.
Ko je snimao od 17.15? Osmi putnik? Drhti mu ruka, nije dobro doručkovao.

Šetaj po Zemlji, uključi kameru, osvrni se oko sebe, i posmatraj gde je kraj tog studija. Osunčane su i vide se daleeeke ravnice i planine.
Horizont je udaljen kilometrima i desetinama kilometara.
Prvo. Horizont nije na 100m.
Drugo. Mesec je mnogo manji od Zemlje. Pa je i horizont bliži.
To se sve uči u osnovnoj školi.

Poruka
3.474
Prvo. Horizont nije na 100m.
Drugo. Mesec je mnogo manji od Zemlje. Pa je i horizont bliži.
To se sve uči u osnovnoj školi.
S obzirom da nema atmosfere da rasprsuje spektar, nebo je crno i po danu i po noci. Ali steta je velika sto niko ne slika samo nebo. Na zemlji se danju ne vide zvezde, samo mesec (i mozda poneka sjajnija u zavisnosti od opticke situacije) nocu se vide zvezde ali i to u zavisnosti opet od atmosfere i svetlosnog zagadjenja.

Mislim da uopste nemamo predstavu kako izgleda nebo na mesecu bilo po danu, bilo po noci. To neko treba da slika.

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
S obzirom da nema atmosfere da rasprsuje spektar, nebo je crno i po danu i po noci. Ali steta je velika sto niko ne slika samo nebo. Na zemlji se danju ne vide zvezde, samo mesec (i mozda poneka sjajnija u zavisnosti od opticke situacije) nocu se vide zvezde ali i to u zavisnosti opet od atmosfere i svetlosnog zagadjenja.

Mislim da uopste nemamo predstavu kako izgleda nebo na mesecu bilo po danu, bilo po noci. To neko treba da slika.
Isto kao i bilo kakvo nebo slikano iz kosmosa gde nema vazduha. Zato i nemamo slike. Recimo, odeš na Nijagarine vodopade i slikaš samo nebo. Svako bi ti rekao: Zašto?

Poruka
3.474
Isto kao i bilo kakvo nebo slikano iz kosmosa gde nema vazduha. Zato i nemamo slike. Recimo, odeš na Nijagarine vodopade i slikaš samo nebo. Svako bi ti rekao: Zašto?
Posto sam se vozio ispod nijagarinih vodopada (i ziveo u njhovoj blizini nekoliko godina), rekao bih, tamo posle 2 metra ni brod ne vidim, a kamoli zvezde.

Uzgred tu negde dok sam bio tamo nabavio sam neki teleskop. Onda sam vrlo brzo shvatio sta sve ne mogu da vidim i sta mi sve smeta :)

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Posto sam se vozio ispod nijagarinih vodopada (i ziveo u njhovoj blizini nekoliko godina), rekao bih, tamo posle 2 metra ni brod ne vidim, a kamoli zvezde.

Uzgred tu negde dok sam bio tamo nabavio sam neki teleskop. Onda sam vrlo brzo shvatio sta sve ne mogu da vidim i sta mi sve smeta :)
Da. Ali zamisli prijateljima pokažeš nebo iznad vodopada. I kažeš: Ovo je dokaz da sam bio na Nijagarama.

Poruka
3.474
Da. Ali zamisli prijateljima pokažeš nebo iznad vodopada. I kažeš: Ovo je dokaz da sam bio na Nijagarama.
Da sam bio na nijagari imam fotke :) A i znam da sam tamo bio :)

ne treba meni dokaz.

Poslao si video intervju sa armstrongom, u prvom minutu, on kaze da je nebo crno i da su poneki tvrdili da su videli planete, ali on nije video i da se samo vidi sunce i zemlja i to je sve sto se vidi. Zvezde ni ne pominje.

Sta covek iz ovog moze da zakljuci?

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Da sam bio na nijagari imam fotke :) A i znam da sam tamo bio :)

ne treba meni dokaz.

Poslao si video intervju sa armstrongom, u prvom minutu, on kaze da je nebo crno i da su poneki tvrdili da su videli planete, ali on nije video i da se samo vidi sunce i zemlja i to je sve sto se vidi. Zvezde ni ne pominje.

Sta covek iz ovog moze da zakljuci?
1. Nisam ja poslao.
2. To što nije pomenuo zvezde ne znači da ih nije video. Znači da ih nije pomenuo.
3. Nije pomenuo da nije video zvezde. Kosmonauti nisu razmišljali o teorijama zavera.

Poruka
3.474
1. Nisam ja poslao.
2. To što nije pomenuo zvezde ne znači da ih nije video. Znači da ih nije pomenuo.
3. Nije pomenuo da nije video zvezde. Kosmonauti nisu razmišljali o teorijama zavera.
stand corrected - nisi

pitanje je i dalje isto - kakvo je nebo nad mesecom u razno doba mesecevog dana?

verovatno je slično ali ne isto. verovatno da se nocu vidi mnogo vise zvezda nego sto mi odavde mozemo da vidimo, a po danu je verovatno sunce jace nego na zemlji pa tamo ne vidimo zvezde iz drugih razloga i optickih efekata.

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
stand corrected - nisi

pitanje je i dalje isto - kakvo je nebo nad mesecom u razno doba mesecevog dana?

verovatno je slično ali ne isto. verovatno da se nocu vidi mnogo vise zvezda nego sto mi odavde mozemo da vidimo, a po danu je verovatno sunce jace nego na zemlji pa tamo ne vidimo zvezde iz drugih razloga i optickih efekata.
Isto je. Nema atmosfere (tj. ima ali je zanemarljiva) pa su zvezde iste. Jedino je ljudsko oko ili kamera problem, pa ne mogu da istovremeno "vide" i jako svetle i tamnije objekte ukoliko su oba u vidnom polju.

Poruka
3.474
bolje daj snapshot
1668867004235.png