progresije i direkcije

Koliko progresiven planete tacno znace ? :)
Ja imam progresivno sunce,mesec i merkur u Ovnu,i progresivni ascendent mi je strelac ( ne josh uvek ali ce biti.. )
i primecujem bash promene kod sebe,ne znam da li bi trebale toliko da se primecuju ili je mozda kod mene uticaj jaci...?
uglavnom postala sam dosta ratoborna,jako agresivna, mnogo manje trpim stvari nego pre,preuzimam inicijativu,kad me neo povredi prigovaram jache nego pre,preuzimam ulogu vodje za neke projekte,i to bash sad kad je najteze,imam obicaj da zapadnem u krizu,ali sad kao da sam dobila jachinu...

A sto je kod mene progresivna venera retogradna? Doduse oko mesec dana posle mog rodjenja ona i jeste bila retrogradna znaci negde spetembar 1983. Jel to ima ikakve veze?
Pogledaj kada je tačno krenula retrogradno ;)

Ti momenti su u progresijama jako bitni (kada planeta prelazi iz direktnog u retrogradno kretanje ili obrnuto) jer obično govore o nekoj velikoj promeni u simbolici te planete. Dakle, kao i obično, gledaš simboliku te planete i naročito čime vlada da bi znala na šta se, koju oblast ta promena najviše odnosi.

Najbitnije je da proceniš kada ti se to (u kojoj godini života) dešava, jer u toj godini sledi taj događaj ili počinje promena koja je tom planetom opisana.

Onda gledaš i sve ostalo, klasičnu analizu - progresije u odnosu na natal, i sl.

Progresije su se pokazale dosta precizne u mom slucaju, narocito sekundarni mesec, uvek mi je bio okidac za neke dogadjaje... Naravno, bitno je znati da u progresijama mogu da rade samo one planete koje su aspektirane medjusobno i u natalu. Sekundarni mesec gledajte prvo, sta radi sa planetama u natalu koje aspektuju natalni mesec, zatim s vladarima kuce koja je relevantna za ono sto vas zanima, i sa uglovima. Sam znak u kojem je prog. mesec opisuje kakav ce biti generalni period zivota dok je u tom znaku, vladar tog znaka i njegovi aspekti u natalu govore kako ce se taj mesec osecati dok je u tom znaku i kako ce uticati. Ostale planete se sporo krecu u progresijama i nisu toliko bitne tj imaju uticaj na duzi vremenski period ali uvek je mesec okidac i signifikator nekih dogadjaja. Barem se tako pokazalo iz mog iskustva :D Sabijski simboli tj stepeni takodje mogu da kazu nesto vise o tome kako ce taj aspekt progresivnog meseca da utice, pogledajte obavezno i stepen na kojem se nalazi. Toliko od mene :)

Edit: Zaboravih da spomenem, ako ste imali srece da vam Sunce bude u 11oj ili 12oj kuci, kada progresivno Sunce dodje na Ascedent, ocekujte divan divan divan period u zivotu, oslobadjanje, velike promene :) Naravno, detaljnije manifestovanje zavisi od samog Sunca i kako je aspektovano :)

Poslednja izmena:
Šta se može "očekivati",kada vladar 7 - VE(progresivna, Sol.Arc), napravi 90° na DC?

2vaz30y.gif

//Naravno, bitno je znati da u progresijama mogu da rade samo one planete koje su aspektirane medjusobno i u natalu.//

Da li to onda znaci da teski aspekti izmedju progresivnih i natalnih planeta nemaju toliko snage ako te planete vec nisu u nekom medjusobnom odnosu u natalu? Recimo ako progresivno sunce pravi, na primer, kvadrat sa Ascendentom i istovremeno vladarem osme kuce...onda to i nije tako opasno po natusa ako ne postoje nikakvi kontakti izmedju njih na rodjenju? Samo proveravam dal sam dobro razumela...I jos nesto - koliko su bitni paraleli? Tojest, citala sam da je paralel kao "rasprsenija" konjukcija. Sad me zanima kako se tumaci kontakt progresivnih planeta sa onima u natalu ako te planete u natalu kao jedini aspekt imaju paralel?

//Naravno, bitno je znati da u progresijama mogu da rade samo one planete koje su aspektirane medjusobno i u natalu.//

Da li to onda znaci da teski aspekti izmedju progresivnih i natalnih planeta nemaju toliko snage ako te planete vec nisu u nekom medjusobnom odnosu u natalu? Recimo ako progresivno sunce pravi, na primer, kvadrat sa Ascendentom i istovremeno vladarem osme kuce...onda to i nije tako opasno po natusa ako ne postoje nikakvi kontakti izmedju njih na rodjenju? Samo proveravam dal sam dobro razumela...I jos nesto - koliko su bitni paraleli? Tojest, citala sam da je paralel kao "rasprsenija" konjukcija. Sad me zanima kako se tumaci kontakt progresivnih planeta sa onima u natalu ako te planete u natalu kao jedini aspekt imaju paralel?
Naravno da je osnova natalna priča. Ako se dve natalne planete u kvadratu, progresivna opozicija ili kvadrat će odratiti neku priču, konjunkcija takođe( za konjunkciju ipak obratiti pažnju da li su to vladari promisornih kuća 6,8,12, ili je npr konjunkcija Venera -Saturn, što ima lošu simboliku i natalno...) Nisu sve konjunkcije loše, a nisu sve ni dobre... Natalni kontakt je osnova, a ako je on dobar, kvadrat između ne utiče bitno progresivno...Inače u progresijama pridajemo značaj i minornim aspektima planeta.
I još nešto.Bitno. Nikada se ne rade predikcije na osnovu natala+ jedne prediktivne tehnike, bar tako većina astrologa razmišlja.Događaj iz natala uz progresije, treba da potvrdi i tranzitna slika, solar, direkcije...Mora biti više od jednog pokazatelja.
Inače, ono što progresije mogu reći, a nevezano za natalnu poziciju je npr neka od ličnih planeta na 29.stepenu, ona je signal za neku promenu u perspektivi, naravno opet pokazatelje tražimo koristeći i druge tehnike predikcija za ciljani period....

Hvala, i mislim da mi je sve to uglavnom jasno. Ono sto mi nije sasvim jasno je da li ce se neki aspekt u progresijama (izmedju progresivnih planeta i natalnih) manifestovati kao dogadjaj ako te dve planete u natalu nemaju nikakav kontakt, tj. izmedju njih ne postoji aspekt? Znaci ako recimo necije sunce ne pravi nikakav aspekt sa plutonom ili saturnom u necijem natalnom horoskopu (sad lupam samo radi primera), da li aspekt koje te dve planete medjusobno prave iz progresivnog ili direktivnog horoskopa ka natalnom uopste rezultira ikakvim zbivanjem?

Drugi deo pitanja je bio koliko se znacaja pridaje paralelima i da li oni uopste "vaze" kao legitimni aspekt kada se posle posmatra ponasanje te dve planete (koje su u natalu u paralelu) u drugim pomocnim horoskopima? Dakle ako su dve planete u odnosu samo preko paralela u natalu, koliku tezinu ima neki drugi aspekt medju njima iz progresija ili direkcija prema natalu?

...kd se ocekuje neci veci dogadjaj npr pronalazak partnera koji je dogo ocekivan je l mora da bude vise aspekata u progresijama ili je dovoljan jedan plus tranzitni ili kako...vladar petog polja recimo pravi 60* sa natalnim mesecom....sec mesec koji ulazi u peto natalno pravi 90*aspekt sa nat venerom ...dir mesec pravi 90 sa tr Sa...a solarno sedmo pada na natalno peto polje.....

kako su mi sledece godine neki od aspekta signifikatori ljubavnih desavanja napravila sam karte za najpribliznije vreme za to....kraj marta...ovo je podrzano solarom koji krece za koji dan....
befunkybefunkyprogjpg-1.jpg
progresivni mesec (peta natalna)sekstil natalni So0Sa....satrun vladar petog ,sunce vladar jedanaestog...ovo moze biti neko ko zna sta zeli ,ozbiljan....

befunkybefunkysolar-arct-1.jpg

tranzitni saturn,direktivna venera(solarno peto) kvadrat natalni mars...venera u strelcu...verovatno neko vezan za inostranstvo,priroda aspekta govori o strastvenosti i ljubomori...direktivni jupiter u sedmom natalnom ,vladar ove venere trigon So0Sa u mojoj trecoj natalnoj (petoj solarnoj)...na nekom kracem putu se mozemo upoznati....jupiter u natalu vezan za posao i svakodnevne aktivnosti ...

Poslednja izmena:
kako je proslo dve godine od onda,a ja nisam nesto posebno dozivela od ovih progresija...sad mi se desavaju jace progresije..prog venera i mars su mi na 27 * u aspektu sa natalnim vertexom u ribama ,a kiron tranzitno takodje je tu...
dir mesec jos malo u konjukciji sa tr jmc...
neptun mi je u konjukciji sa prog mesecom i u kvadratu sa natalnim saturnom i suncem...

jos mi se vraca u mislima neko kog znam ,a nije bilo niceg ...mozda se on vidi kroz ove aspekte...mesec i sunce su pod maskom neptuna,pa eto maste i neke nestvarne slike o njemu...tu je moja hiperosetljivost,izneverena ocekivanja

Poslednja izmena:
samo da dodam na konto prosle godine i progresija da je dobar deo bio vrlo tezak.emotivno,finasijski.. pomracenja su uradila svoje prvo ono u vodoliji pa u ribama.... kao i saturn...od septembra mi je bilo lakse,nasla posao,emocije prema jednoj osobi su izbledele i to mi je dalo nadu da cu upoznati nekog novog ....

Back