Profil uspešnog čoveka u Srbiji

Stane_Dolanc.JPG

dragan_markovic_palma_wide.jpg

Ivica-Da%C4%8Di%C4%871.jpg

Poslednja izmena:
Ja ne razumem zasto bi uspesan covek morao obavezno da ima i pare?
Nikola Tesla je bio uspesan , a kinte nije imao.
Ima na hiljade primera slicnih njemu.
Milijarderi nisu i uspesni ljudi, mozda su nesrecni , skloni su samoubistvima, gde je tu uspeh?

Ima logike u ovome ali se nebih u potpunosti slozio.Prvo,taj Tesla je za zivota bio omalovazavan,podcenjivan pa cak i ismevan.Godinama posle njegove smrti,covecanstvo je shvatilo kakav je on genijalac ustvari bio.A sta on ima sad od toga?
Ljudi su povrsni,gledaju samo materijalne stvari i socijalni status.Definicija uspesnog coveka se u reali kosi sa onim sto mi pricamo.Svako ce reci da je uspesan covek onaj ko ima porodicu,ima kakav-takav posao,vazi za dobrog,postenog coveka,oca,supruga (ili u zenskom slucaju zenu,majku,suprugu) a u reali se gledaju druge stvari.Novac (ma kako on zaradjen) i finansijska situacija su merilo danasnjeg uspesnog coveka.Novcem se kupuju prijatelji,porodica,partner,sreca pa cak u mnogim slucajevima i zdravlje.
Nikako ne kazem da tako treba da bude i da je to ispravno.

Ima logike u ovome ali se nebih u potpunosti slozio.Prvo,taj Tesla je za zivota bio omalovazavan,podcenjivan pa cak i ismevan.Godinama posle njegove smrti,covecanstvo je shvatilo kakav je on genijalac ustvari bio.A sta on ima sad od toga?
Ljudi su povrsni,gledaju samo materijalne stvari i socijalni status.Definicija uspesnog coveka se u reali kosi sa onim sto mi pricamo.Svako ce reci da je uspesan covek onaj ko ima porodicu,ima kakav-takav posao,vazi za dobrog,postenog coveka,oca,supruga (ili u zenskom slucaju zenu,majku,suprugu) a u reali se gledaju druge stvari.Novac (ma kako on zaradjen) i finansijska situacija su merilo danasnjeg uspesnog coveka.Novcem se kupuju prijatelji,porodica,partner,sreca pa cak u mnogim slucajevima i zdravlje.
" ChristopherWalken" je dao lep primer .
Opet se vraćamo na moju raniju observaciju: "Biti uspešan za sebe lično ili biti upešan za druge (okolinu)???" Ja lično se divim ljudima koji su u stanju da ne podpadnu pod uticaj sitnih malograđanskih kriterijuma, i uobičajenoj i izrazitoj zavisti okoline. Srbi su poznati po tome da sve mogu da oproste samo ne nečiji uspeh. Čim si uspešan u onome što radiš, postaješ meta zavisti, omalovažavanja i traženja slabih karika u tvom uspehu.
Znači treba biti pravi akrobata i napraviti balans izmedju malograđanštine svuda oko nas na jednoj strani i svog ličnog unutrašnjeg zadovoljstva i zadovoljstva onih koji su vam dragi i koje cenite na drugoj strani.
Čim ste uspešni, svi će vam biti "prijatelji"; jedni da bi vam podmentnuli nogu, drugi iz čistog interesa, treći iz zlurade radoznalosti, itd. pa merilo vašeg uspeha jeste da odaberete pravi tim oko sebe. Tim kome verujete i koji vas neće izneveriti ipo pitanju šta od njih očekujete i po pitanju šta oni očekuju od vas. e tad ste na putu uspeha.
Još jedan osvrt na "uspeh" može da bude i sa mikro i sa makro nivoa. U toku jednog dana se razbijemo od raznih aktivnosti, a možda zaradimo i neke pare, možda i čir na želucu.
Dovoljno je samo da pogledamo u zvezde i shvatimo koliko smo mali i ništavni, kao i sve što radimo (mi i još milijarde drugih oko nas), u poređenju sa beskrajem i nerešivom enigmom univerzuma.
Ali o tome tek može da se priča, neko će reći čemu sve to? Život (sreću) čine male stvari, iako su male svako malo inteligentniji uviđa koliko je teško i koliko genijalnosti traži držanje pod kontrolu i tih malih stvari.

Tesla je ziveo u nekom svom svetu, nije on ni registrovao da ga neko ismejava. Ismejavan je i omalovazan i Mocart, ali ti genijalni ljudi to i ne primecuju,
zato su uspesni i za vreme zivota. O hiljadama pesnika, slikara, naucnika, muzicara da ne govorim. Marija Kiri je zivela u bedi, imala je samo jednu haljinu
koju je morala da obuce ( jer je i imala samo jednu) na ceremoniji za dobijanje Nobela. Ali ona nije patila zbog toga, verovatno joj nije ni bilo jasno da
je siromasna. Mnogo je vaznije biti srecan i imati momente ushicenja zbog nekog svog licnog uspeha za koji si sam zasluzan pa neka je i neki sitan,
jer se tebe ne tice i ne znaci ti nista da li ce te neki drugi ljudi smatrati uspesnim covekom/ zenom. Vazno je da ti imas osecaj da si postigao uspeh.

Back