Prof. beogradskog univerziteta priznala crnogorski jezik

Hellen:
А јадни Амери, баш их ми је жао, немају људи ни свој језик...
Мислим, стварно би требало у име толеранције увести енглеско-америчко-аустралијански језик....да не остану људи ускраћени!

А мислим, стварно би било и политички коректно!
Језик је ствар за коју су најкомпетентнији политичари, шта ту линвисти уопште траже са својом науком?:?
Toj zivini u avataru fale opanci i sajkaca.

A što se tiče "jezika" tih okolnih bgd-skih opština i okruga... Hrvatska nije Dorćol, kao što ni Bosna nije Mačva. Ali to što si započeo vodi u još osetljiviju političku stvar.

Па није он то започео, то се започело још цепањем српскохрватског језика!

Што мислиш да Мачва не може сутра да буде нова Босна?
А Војводина? Па ћемо онда тражити војвођански језик....па унутар њега банатски сепаратисти тражиће банатски језик...
Па кад се Васојевићи отцепе од Црне Горе онда ће тражити васојевски...

Отворена Пандорина кутија...

Pa ne mogu da verujem sta ovde pise ovaj Misathropos!!!O cemu ti govoris covece?Da li postoji americki jezik?Australisjski?Austrijski?Jel' postoji?Ajde molim te samo to napisi.

Ne postoji crnogorski jezik, ne postoji bosnjacki jezik, ne postoji hrvatski jezik!!!Ako cemo po tome da gledamo postoje onda i vojvodjanski jezici(Srem, Banat i Backa), postoji i sumadijski, postoji i kosovsko-metohijki, postoji i hercegovacki itd.Ovako mozemo du sutra

Jos jednom, ako ti se ne svidja Srbija i njeni zakoni i njeni drzavljani, ako te je sramota sto si sa nama, sto ti je drzava jos uvek Srbija i Crna Gora, lepo u maju na referendum, pa put pod noge!!!

Ako ti je do prepucavanja, idi brate na politiku, pa tamo mlati sa ovim tvojim nebulozama.

Wow, просветлио си ме, човече!!!
Шта бих ја без тебе!!!

Благо теби кад си изван свега тога!
Видиш, цео српски народ је фрустриран и пун мржње, а ти си потпуно ослобођен тога, милостив, човекољубив, тооерантан и пун љубави. Благо теби!
Лепо је бити Играчина!

Хахахаааахахххаха..па ја ти рекох да си све у праву и да српски језик не постоји, да никада није постојао...да вековима живимо у заблуди, и живели бисмо и даље да нема тебе.

Ајд ми сад реци за црногорски!

Zna li neki Srbin ili SrPkinja, odgovor na ova jednostavna pitanja?

Kada je nastao srPski jezik?
Kada je prvi pomen srPskog jezika?
Ko je prvi upotrijebio termin - srPski jezik?

Ваљда се сећаш мојих исцрпних постова о историји језика на форуму Историја?
Ево укратко:
Први забележени словенски језик је језик превода Ћирила и Методија, данас познат под називом старословенски. Он је у 9. веку био разумљив свим Словенским народима! Како су звучали локални језици појединих племена, не зна се, нема забележених трагова.
Од 11-12 века долази (и у писаним текстовима) до диференцијације, до убацивања елемената локалних говора у старословенске текстове (монаси преписивачи би убацили неку своју локану реч место непознате старословенске). Тако су настале редакције или рецензије старословенског језика: руска, бугарска, српска...(рускословенски, бугарскословенски, српскословенски...) На жалост, светска лингивтика није упозната да је икада постојао црногорскословенски језик.
У 12. веку међу штокавским говорима још није било изразитих разлика, што значи да су сви штокавци врло слично говорили. Погледати Повељу Кулина Бана из 1189. године!

Немам на тастатури ни ЈАТ ни полугласе, па ћу прекуцати екавски:
''У име оца и сина и светога духа. ја бан босански Кулин присезају се тебе кнеже Крвашу, и всем грађам Дубровчам прави пријатељ бити вам од селе и довека...''

Српскословенски, као виши стил, био је присутан у црквеним текстовима, и као такав конзервиран и спорије подложан променама. У текстовима световног карактера има више народних елемената који одступају од устаљеног црквеног.
На пример у Душановом законику, или рецимо у Повељи Стефана Уроша Дубровчанима из 1357. године:
Он повељу започиње вискоим стилом, али у средини, када говори о конкретним животним стварима прелази на народни:
'' И ако се царство ми свади са Дубровником,што се обретају Дубровчане по земљи царства ми, да се постави рок за 6 месец, да се испрате свободно без всаке забаве и да походе, а з градом да се ратује царство ми....''

Тек у 14. и 15. веку долази до стварања екавског, јекавског и икавског говора унутар штокавских говора различитим рефлексима гласа ЈАТ!!!

Што се самог спомена имена српски језик тиче ево неколико занимљивих навода, занимљивих баш зато што долазе од несрба, дакле не може се рећи да су и они били средства светосавске пропаганде:

У многим дубровачким документима из 15. и 16. века Дубровчани су свој језик називали српским (lingua serviana) и то у оним случајевима када су хтели да нагласе да неки документ о којем пишу није написан на италијанском нити латинском!!!

Чувени двостих хрватског писца Антуна Матије Рељковића (1732-1798) у коме се он обраћа својим Славонцима каже:
''Ваши стари јесу српски штили,
српски штили и српски писали''

Не бих сада да давим, али ако те интересује могу ти набрајати до зоре!

А да чујемо сада за црногорски!!!

Vladika Rufim:
Napisi u originalu, pitanje mi je jasno bilo, ko je prvi upotrijebio izraz srPski jezik.
Ne seviano, ne serbski, ne srbski, intertesuje me ko je prvi upotrijebio izraz srPski jezik?
I kada?

Ајде не извлачи се сад!:lol: :lol: :lol:

Тебе у ствари брине једначење сугласника по звучности или шта????

Тврдио си да је српски језик измислио Вук, побила сам ту твоју небулозу.

Одговори сад за црногрски ако знаш!!! Немој кукавички да се извлачиш!

Да допуним, да не би опет ражио рупе кроз које ћеш да се извучеш:

Да ли ће се писати срБски или срПски то је ствар правописа, а не језика!

Правопис је норма која је ствар ДОГОВОРА и која је подложна мењању а једначење сугласника по звучности уопште не мења значење речи Србин, српски (србски).....

Ето, а сад Играчина Руфим наводи цитате где се први пут спомиње црногорски језик:

Hellen:
Како се каже на црногорском: Енглези говоре енглеСки или енглеЗки?

Ne vredi mu pisati.Sta god da mu napises naci ce neki nacun da izvrda, da se izvuce, da pebaci temu na drugu stvar.Vise mi nije zanimljiv
Sta ces kada covek ne zna za jednacenje suglasnika po zvucnosti.Sto se mene tice neka pise kako ko hoce, sa B ili sa P.Sve u svemu Rufi je SRBin, samo to ne zna ili zna al' nece da prizna

Back