Procene antikviteta

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Starost me najviše interesuje, možda namena, i vrednost

Kao sto su ti napisali verovatno se radi o lokalnoj "brici".
Tesko je da se proceni starost nekog predmeta samo na osnovu slika, pogotovu ako je napravljen u zemljama Severne Afrike.
Majstori tamo i dan danas rade takve stvari na tradicionalan nacin kao sto su ih radili i pre sto godina.
Kada je tvoja brica u pitanju rekao bih da je vremesna. To zakljucujem na osnovu stanja u kome je i nacina izrade, koliko se to moze videti na fotogtafijama.
Ali opet ponavljam tesko je biti precizan samo na osnovu fotografija.
Moze biti da je uradjena i izmedju dva rata, a moze biti da je uradjena i 50-60 ih godina a mozda i kasnije.
A cena, "cena je prava sitnica" kako rece ser Oliver u Alan Ford stripu.
Salu na stranu cena je vrlo rastegljiva, sve zavisi koliko je neko spreman da plati tako nesto.
Ja znam nekolikjo ljudi koji skupljaju nozeve, ali svi oni teze da dodju do nekog "firmiranog" primerka poznatog proizvodjaca.
Neznam koliko bi neko od njih bio spreman da da za tako nesto.
Mozda je najbolje da to sacuvas posto ti je uspomena od dede.
Ja nikad necu prezalitui sto sam kao klinac, noz mog dede koji je poneo u prvi svetski rat i sa kojim je presao Albaniju, Krf, Solunski front i sve po redu, "preradio" na oblik bovi noza i tako ga potpuno unistio.
Da se kao ja, kada dodjes u moje godine nebi kajao sacuvaj taj noz.
Uspomena na dedu vredi mnogo vise od desetak ili mozda nekoliko desetina evra.

hvala puno na odličnom odgovoru! Nisam ni hteo da je prodam, samo me je interesovala vrednost, čisto informativno. Brica je prelepa, i puno mi se sviđa, a i iznad svega je poklon i uspomena od dede. Samo se malo razglabala, pa sam hteo da je obnovim, a ne znam ko bi mi u NS-u kvalitetno to znao odraditi, tj zameniti 2 zakovice na sečivu..

Kod bilo kakvog zahvata na necem sto ima sentimentalnu, a mozda i realnu vrednos treba biti oprezan. Na tvojoj brici bi najbolje ibilo da te razglabane zakovice promeni neko ko je vican restauraciji starog oruzja. Neznam nikog u NS ko se time bavi.
U Bgd-u se bavi nekoliko ljudi, ali je kvalitet njihovog rada saren. Nesto urade dobro, nesto lose.
Ali uglavnom sve dobro naplate.
Ja trenutno nisam na prostorima Srbije. dsolazim oko Nove Godine, ali neznam koliko ostajem. Ako ti se ne zuri sacekaj kada se vratim pacu pogledati tu tvoju bricu i zameniti te izglodane civije.
Nije to neki posao, ali treba voditi racuna kod izbijanja starih civija i stavljanja novih da se ne osteti njihova okolina, ili da se osteti sto je manje moguce.
Sravljanjem novih civija i poliranjem njihove okoline brica gubi duh autenticnosti. sve okolo je staro, samo na mestu civija brica sija kao da je sad ispod cekica. Nelogicno, zar ne?
Inace, kod restauracije starog oruzja treba biti vrlo oprezan. na primer, bruniranje starog oruzja umanjuje njegovu vrednost. Zamena delova, osim ako se ugradjuju originalni delovi takodje.

Nista ti o ceni nemogu reci dok ne pogledam "uzivo", ali generalno nemoze biti skupo, jer nije koimplikovan zahvat. Jedino treba biti oprezan i strpliv u radu da se ne osateti okolina oko civije koja se menja.
Svako ko bi ti za takav zahvat trazio puno para bi hteo da te opljacka.

Trebala bi mi pomoc oko ovog casovnika, posto nisam strucnjak iz ove oblasti.

Naime zna li neko kada se ovaj model proizvodio i koja mu je vrednost danas, u ispravnom stanju, razume se. Moze li mi neko reci nesto o njemu?

Bio bih zahvalan na svakoj pomoci.
Pozdrav.

9d4b3.jpg

f468b.jpg

d59be.jpg

Poslednja izmena:
imam radio TELEFUNKEN 5W38 trenutno neispravan nedostaje mu lampa ACH1 ima kapu
dali neko moze da mi kaze gde mogu da nabavim tu lampu posto je u mom gradu nema
koliko je star taj radio aparat i okvirnu vrednost tog aparata kutija je u dobrom stanju i delovi u
njemu (koliko ja to vidim)su orginalni nema stanpanu plocu nego su lemljeni jedan za drugi
unapred hvala za pomoc i informacije

Moze li mi ko pomoci oko procjene Omega sata,na osnovu prilozenih slika? Omega je automatik,24 jewels... Da li je iko zainteresovan? Hvala unaprijed

Prilozi

• 99171_18102009(002).jpg
    99171_18102009(002).jpg
    2,4 KB · Pregleda: 73
  • 99171_18102009(003).jpg
    99171_18102009(003).jpg
    2,1 KB · Pregleda: 73
  • 99171_18102009(005).jpg
    99171_18102009(005).jpg
    2,2 KB · Pregleda: 73
  • 99171_18102009(006).jpg
    99171_18102009(006).jpg
    1,9 KB · Pregleda: 74
  • 99171_18102009(007).jpg
    99171_18102009(007).jpg
    2 KB · Pregleda: 74
Javi se na 0605473355 covek se zove milan Peric i iz Zrenjanina je inace sakuplja satove moze ti pomoci oko procene ili cak mozda i napravis dogovor oko prodaje istog,ja sam saradjivao sa njim i korektan je.

Pozdrav svima.Imam jedan krst koji mi stoji u sobi od kad znam za sebe.Za njega samo znam da je od neke moje babe i da je mnogo star.Sad mene zanima odakle je to,jel se zna mozda,i da li to uopste vredi nesto..Evo vam i kratak opis krsta i nekoliko slika :
Velicine je 10-ak cm,na prednjoj strani je Isus na krstu,i jos nesto,a na zadnjoj neke glave i godina 1872.Evo vam par slicica :

403bc7d288.jpg

75579b36bb.jpg

942a1317a2.jpg

7a8ccb133c.jpg

5b2bc539a4.jpg

2f7023c38c.jpg

Back