probudite se

realno je za najstrozu kaznu ali ne bih mogao biti dzelat pa ne bih potpisivao..desi se ponekad nesrecni slucaj kao kad je kolima krenuo unazad i pregazio dete..treba to dokazati

Poslednja izmena:
znas dzordzi trebalo bi to precizirati, kao sto rekoh ne bi se mogla dobiti smrtna kazna u evropi najveroivatnije, ali poenta je probuditi javnost i naterati nadlezne da se posvete tom problemu. kazne za to delo su sramne. 10g?
cuo si za slucaj koji se pominje u peticiji? takva osoba realno zasluzuje smrtnu kaznu.
i sad pazi ti neces da potpises i vecina nece jer se boje da budu dzelati...ono cega treba da se bojimo je sto su ovakvi monstrumi dzelati nezasticenoj deci i sto se ti monstrumi osilili jer ih zakon bukvalno stiti.
naravno trebalo bi tacno precizirati, strucno, za koje delo se trazi smrtna kazna.

svi zakoni su prilicno precizirani ali se ne sprovode..imao sam duznika koji je namestio da me privedu na saslusanje i proveo sam 5 sati u celiji..gde je tu i cija odgovornost..ok ovo su ozbiljne stvari ali obicno poznanstvo u vlasti svakog cini nevinim..da se ne do bog neko drzne i dira moje dete bez razmisljanja bih ga ubio ovako ne mogu suditi

ali treba da mu sudi onaj koje placen za to. za takva dela ovom peticijom bi se trazilo ukidanje bilo kakvih olaksavajucih okolnosti, dakle bez presedana u slucajevima kao sto j ovaj. to bi se preciziralo u delu gde se trazi poostravaje postojeceg zakona.

Smrtna kazna je dobro sredstvo odvracanja, cak i kad se veoma retko primenjuje, ali u sadasnjoj klimi koja vlada u EU nerealno je ocekivati poostravanje kazni.

Brejvik je ubio 69 osoba, veci deo su bili mladi ljudi. Dobio je 21 godinu zatvora i jos se zali na torturu.

Brejvik se takođe požalio na bezbrojne pretrese, nedostatak ponuđenih aktivnosti u zatvoru, kao i na gotovo "totalnu zabranu" slobode izražavanja, što sve, po njegovom mišljenju, krši norveški zakon koji zabranjuje "tešku torturu".

ja ne znam sta je to sa tim brejvikom, ali neke opasne igre su tu u pitanju. konkretno mene zanima srbija i poostravanje kazni. sramota je da neko za ubistvo deteta dobije pisljivih 10g. o pedofiliji da ne pricamo.
ovakava akcija ako bi zazivela bi uzburkala javnost i podstakla nadlezne da reaguju bilo kako. a ono sto bi oni mogli da urade - jerbo da ne salju sliku o primitivnim divljacima koji traze smrt u evropu - jeda udovolje bar nekim zahtevima koji bi bili precizirani, a koji bi se ticali onoga sto sam pomenula. - bez olaksavajucih okolnosti, maskimalne kazne, bez mogucnosti pomilovanja i bilo kakvog ublazavanja i skracenja kazne.
iskljucivo u slucajevima koji su kao ovaj.

Nama treba ostrija i doslednija politika kaznjavanja, pre svega zbog rasula u drustvu, ali posto Srbija ide u EU, ona ce se uskladjivati sa EU normama, a one idu ka blazoj politici kaznjavanja.

Cak i da peticija dobije veliku podrsku, vlasti je bi je verovatno ignorisale.

Nama treba ostrija i doslednija politika kaznjavanja, pre svega zbog rasula u drustvu, ali posto Srbija ide u EU, ona ce se uskladjivati sa EU normama, a one idu ka blazoj politici kaznjavanja.

Cak i da peticija dobije veliku podrsku, vlasti je bi je verovatno ignorisale.

ne bi mogli da je ignorisu ako bi odziv bio toliki da bi dosao do eu usiju.

Podrzavam peticiju.

Medjutim, ako se utvrdi da je ubistvo nilo iz nehata ne postoji apsolutna nikakva mogucnost da mu se izrekne ni priblizno maksimalna kazna, vec naprotiv kazna mu se ublazava, pa je moguce da bude osudjen i na manj od 10 god... tako nekako.

Ako se utvrdi da je doticni ludak, izrice mu se mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lecenja i cuvanja u zdravstvenoj ustanovi zazvorenog tipa. a mera bi trajala koliko i kazna zatvora.

Znam da su me mnogi gledali bledo kada sam jednom profesoru pohvalio zakonik Treceg Rajha a verujem da ce se i ovde naci takvih "politicko korektnih" licemera, ali da ostavimo po strani politiku i rat i da samo spomenem najbitniju stvar i sustinu tog zakonika. Naime, onako kako sudi narod po selima i gradovima o moralu i najtezim prestupima, tako zakonik nalaze da sude i sudije, jer oni sude u ime naroda. Tako su se cak kaznjavala i nemoralna dela koja se vrsr nad detetom i to zatvorom, ali i svako delo koje vredja, skodi i ubija dusu deteta. O ubistvu da ne govorim- izricala se smrtna kazna bez prava na pomilovanje.

Dakle, u ovakvim slucajevima suditi onako kako sudi prost narod. Dati sudiji odresene ruke i osloboditi ga paragrafa zakona.
Ali to primenjivati samo na najteze slucajeve, jer kada bi se primenjivalo na svako krivicno delo nastala bi pravna anarhija.

Peticija nece mnogo promeniti, jer prvo mora da se menja aSistem, ali ce stvoriti pritisak na sudije da izricu maksimalnu kaz.u od 40 god. Tu je Iris u pravu..

Medjutim, ako se utvrdi da je ubistvo nilo iz nehata ne postoji apsolutna nikakva mogucnost da mu se izrekne ni priblizno maksimalna kazna, vec naprotiv kazna mu se ublazava, pa je moguce da bude osudjen i na manj od 10 god... tako nekako.
e to je ono o cemu pricam? kako neko mozedo smrti da tuce dete i da to bude kvalifikovano kao ubistvo iz nehata?
o tom budjenju pricam. ovakvi slucajevi bez presedana.
Ako se utvrdi da je doticni ludak, izrice mu se mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lecenja i cuvanja u zdravstvenoj ustanovi zazvorenog tipa. a mera bi trajala koliko i kazna zatvora.
upravo. to se zeli spreciti ovom peticijom. pitanje - da li se sa lecenja izlazi lakse nego iz zatvora?
Znam da su me mnogi gledali bledo kada sam jednom profesoru pohvalio zakonik Treceg Rajha a verujem da ce se i ovde naci takvih "politicko korektnih" licemera, ali da ostavimo po strani politiku i rat i da samo spomenem najbitniju stvar i sustinu tog zakonika. Naime, onako kako sudi narod po selima i gradovima o moralu i najtezim prestupima, tako zakonik nalaze da sude i sudije, jer oni sude u ime naroda. Tako su se cak kaznjavala i nemoralna dela koja se vrsr nad detetom i to zatvorom, ali i svako delo koje vredja, skodi i ubija dusu deteta. O ubistvu da ne govorim- izricala se smrtna kazna bez prava na pomilovanje.

Dakle, u ovakvim slucajevima suditi onako kako sudi prost narod. Dati sudiji odresene ruke i osloboditi ga paragrafa zakona.
Ali to primenjivati samo na najteze slucajeve, jer kada bi se primenjivalo na svako krivicno delo nastala bi pravna anarhija.
da samo na slucajeve poput ovog. dakle izuzetak samo smrt deteta usled zlostavljanja i teskog zanemarivanja.
kolika je kazna za ovao potonje - smrt deteta usled zanemarivanja?
hvala na podrsci zaista.

Samo sam spomenuo sta se desava kad se utvrdi, nisam mislio na ovaj slucaj.

U praksi se ne izlazi lakse, ali teorija kaze da sud po sluzbenoj duznosti ispituje svakih 9 meseci da li je prestala potreba za lecenjem u zdravstvenoj ustanovi. Mada ne verujem da bi iko pustio takvog ludaka.

Za zanemarivanje nisam siguran, nemam bas sve u glavi a KZ mi nije pri ruci sad. Ali tcenim da je kazna priblizna.

inace, pogodan trenutak za uvodjenje smrtne kazne u ovakvim slucajevima bi bio kada bude doslo do malog tumbanja u EU, sto ce biti vrlo skoro.

Jedino staljinisticka deviza daje rezultate- nema coveka nema problema.

A vi niste ni svesni koliko se drzavu kosta izdrzavanje tih lzdaka u zatvorima i drugim ustanovama. Smrtnom kaznom bi drzavi spao sa ledja jedan tako nepotreban teret, potencijalni pocinioci zaplazeni a pravda izvrsena.

I da jos ovo... meni je nepojmljivo da glas preko 1000 000 ljudi moze ostati necujan. A kad bi se imalo volje skupilo bi se i preko 150000. Koliko ina roditelja u Srbiji, pa neka samo polovina potpise i bice dovoljno. Da ne spominjem ostalu populaciju. A glas vecine naroda politicke stranke i institucije ne mogu tek tako da ignorisu jer im guzice i polozaji zavise od istih. Sve su to potencijalni biraci i uslisiti im zelju ili se barem potruditi oko nje nosilo bi dobru podrsku stranci koja to pogura.

Ma manite se smrtnih kazni,to je tek uvod u bolest drustva.

Obrazlozenje?

Ja sam pre jedno dve godine imao malo zescu diskusiju sa jednim "politicki korektnim" profesorom i ispao je na njegovu bruku i sramotu velika budala i covek bez imao smisla za logicko razmisljanje. A da sam ja bio na njegovom mestu propao bih u zemlju.

Na kraju je ipak bilo "donekle je to tacno kolega, ali nemojmo u bolesni fanatizam... ovo je 21 vek i mi moramo da pratimo trend koji postpji u savremenim drustvima." :roll:

Dakle, na kraju je ispalo da je bitnija moda i trend od pravde. I oni se jos nazivaju pravnicima...

Iako se slažem za uvođenje oštrije kaznene politike, protivim se smrtnoj kazni.

Ako se pođe od toga da je smisao bilo koje kazne specijalna prevencija (da se utiče na okrivljenog da u budućnosti ne vrši kriv.dela) i generalna prevencija (da se osujete svi ostali u nameri vršenja istog kriv.dela), ne vidim smisao uvođenja smrtne kazne, jer se ona, u zemljama koje je primenjuju, izriče samo za najteža krivična dela. Naime, imajući u vidu čest psihopatološki profil lica koja umišljajno i svesno vrše najteža krivična dela, jasno je da kod njih ne funkcioniše "zastrašivanje" smrtnom kaznom, a da ne spominjemo i moguću (i čestu) neuračunljivost lica koja su sposobna za najteže zločine, u kom slučaju je smrtna kazna sve samo ne adekvatna.
Takođe, besmisleno je i degutantno nalaziti opravdanje za smrtnu kaznu u činjenici koliko državu košta 40-godišnje izdržavanje jednog osuđenika (s obzirom da je kazna zatvora u trajanju od 40 godina ekvivalent smrtnoj kazni) - ne samo besmisleno, već se protivi svakom smislu pravde. "Oko za oko, zub za zub" - sve je samo ne pravda.

Osnovni problem srpske kaznene politike ne ogleda se u nepostojanju smrtne kazne, već u bolesti, neefikasnosti i korumpiranosti ne samo srpskog pravosuđa, već svih onih institucija koje operišu mnogo pre nego što slučaj završi na sudu i koje troše ogromne budžetske pare a ne rade svoj posao - pre svega policija, centri za socijalni rad i razne inspekcije. O nesprovođenju zakona koji ostaju samo mrtvo slovo na papiru ne vredi ni debatovati. U tom smislu, smrtna kazna predstavljala bi samo neadekvatno lečenje posledice i pokušaj zatvaranja očiju pred trulim sistemom koji je suštinski glavni uzrok - čime bi društvo samo sebi dalo legitimitet da suštinski trune još više, pravdajući se da su mu "čiste ruke" jer je uvelo smrtnu kaznu i tako navodno nešto učinilo po pitanju najtežih kriv.dela.

Poslednja izmena:
Iako se slažem za uvođenje oštrije kaznene politike, protivim se smrtnoj kazni.

Ako se pođe od toga da je smisao bilo koje kazne specijalna prevencija (da se utiče na okrivljenog da u budućnosti ne vrši kriv.dela) i generalna prevencija (da se osujete svi ostali u nameri vršenja istog kriv.dela), ne vidim smisao uvođenja smrtne kazne, jer se ona, u zemljama koje je primenjuju, izriče samo za najteža krivična dela. Naime, imajući u vidu čest psihopatološki profil lica koja umišljajno i svesno vrše najteža krivična dela, jasno je da kod njih ne funkcioniše "zastrašivanje" smrtnom kaznom, a da ne spominjemo i moguću (i čestu) neuračunljivost lica koja su sposobna za najteže zločine, u kom slučaju je smrtna kazna sve samo ne adekvatna.
Takođe, besmisleno je i degutantno nalaziti opravdanje za smrtnu kaznu u činjenici koliko državu košta 40-godišnje izdržavanje jednog osuđenika (s obzirom da je kazna zatvora u trajanju od 40 godina ekvivalent smrtnoj kazni) - ne samo besmisleno, već se protivi svakom smislu pravde. "Oko za oko, zub za zub" - sve je samo ne pravda.

Osnovni problem srpske kaznene politike ne ogleda se u nepostojanju smrtne kazne, već u bolesti, neefikasnosti i korumpiranosti ne samo srpskog pravosuđa, već svih onih institucija koje operišu mnogo pre nego što slučaj završi na sudu i koje troše ogromne budžetske pare a ne rade svoj posao - pre svega policija, centri za socijalni rad i razne inspekcije. O nesprovođenju zakona koji ostaju samo mrtvo slovo na papiru ne vredi ni debatovati. U tom smislu, smrtna kazna predstavljala bi samo neadekvatno lečenje posledice i pokušaj zatvaranja očiju pred trulim sistemom koji je suštinski glavni uzrok - čime bi društvo samo sebi dalo legitimitet da suštinski trune još više, pravdajući se da su mu "čiste ruke" jer je uvelo smrtnu kaznu i tako navodno nešto učinilo po pitanju najtežih kriv.dela.
idealno bi bilo kada bi posledica ove peticije bila dozivotna robija za izazivanje smrti deteta bez ikakvih olaksavajucih okolnosti.
40g za ubistvo deteta je degutantno. setite se slucaja malise jeftovica.

Back