Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
evo ljudi hitno mi je, napisao sam text koji za temu ima gore postavljeno pitanje
sta mislite o ovome...

Разлика између мола и молекула

Mол је јединица за количину супстанце која садржи онолико честица колико има у 12 грама угљениковог изотопа масеног броја 12. Број честица у 12 грама угљениковог изотопа масеног броја дванаест износи: 6 х 1023. Молекули су стабилне целине два или више атома. Они настају као последица хаотичног кретања атома и њиховог сударања ради постизања идеалног броја електрона у последњем енергетском нивоу. Мол може садржати одређени број молекула неке супстанце.

Ok, ljudi, i meni treba pomoc!
Zadatak glasi:
Smasa nitrata, hlorida i jodida kalijuma mase 68,3 g, tretirana je hlornom vodom pri cemu je nastalo 25,4 g joda, koji j ekstrahovan ugljen-tetrahloridom. Zatim je vodenom rastvoru dodat AgNO3 i nastalo je 57,4 g taloga. Izracunati sastav smese.
Please, ko zna, neka pomoze. Ovoje za predstojece republicko iz hemije, a ja nisam sigura ni reakcija kako ide!
Unapred hvala

Zar ovo nije Sladicev zadatak?
Resenje ti ide ovako:
prvo trebas znati( ako ne znas) da je hlorna voda u stvari rastvoreni hlor u vodi koji dalje sluzi za takva kvantitativna izracunavanja!
prva reakcija ti je:
2 KJ + Cl2 ----> 2KCl + J2,
dobijeni jod se talozi i iz jednacine mozes naci broj grama KJ-a u smesi.
Sledeca reakcija je talozenje hlorida iz smese sa AgNO3 po sledecoj jednacini:
KCl + AgNO3 ----> AgCl + KNO3
posto je sada AgCl novi talog takodje iz jednacine izracunas masu KCl u smesi, pa na kraju masu KNO3 dobijes oduzimanjem od ukupne mase uzorka mase KCl i KJ!

Samo pitaj, pomocicemo ti :) !

Ma nisam josh...
Idem na jos jedno republicko...
Nista ne stizem.
Jbt, rezim kao na zimskom u Petnici!
Strasno....
Ewo, bas se pitam , da li da odspavam malo, ili da krenem da vezbam ili ucim nesto... U svakom slucaju, danas sam se iznervirala u labi, jer nisu imali standardizovane rastvore, pa sam morala da pravim, a analiticka vaga ne radi, jedva sam odredila nulu vage, destilovana voda ne moze da se trosi (zamisli), i onda sam digla ruke!
Pitam se, kako cu uraditi prakticni (ako uopste prodjem...)?
Hvala ti
Pozz
:)

Potrebna mi je pomoc u vezi pufera. Tacnije nije mi jasno kada nastaje a kada ne nastaje pufer. Imam sledeci zadatak-
ako se pomesaju rastvori istih koncentracija u datim zapreminskim odnosima, samo u jednom slucaju ne nastaje pufer. U kom?
1)1 V rastvora NH3 i 0.5 V amonijum-hlorida
2)1 V rastv. NH3 i 1 V HCl
3)1 V rastv. NH3 i 0.5 V HCl
4)0.5 V rast. NH3 i 1 V amonijum-hlorida

I slican zadatak-odnosno obrnut--> Kada nastaje pufer?
1)1 V rastv. NH3 i 1 V HCl
2)1 V rastv. NH3 i 0.5 V HCl
3)0.5 V rast. NH3 i 1 V HCl
4)0.5 V rastv.amonijaka i 0.5 V HCl

Molim vas-pomozite.Stvarno mi treba. :cry:

Pufer je smesa slabe kiseline i njene konjugovane baze (na pr. CH3COOH i CH3COO-) ili slabe baze i njene konjugovane kiseline (na pr. NH3 i NH4+).

U zadacima koje si iskucala u oba slucaja imas kao slabu bazu NH3 i kao njenu konjugovanu kiselinu NH4+. Pufer se dobija kada imas smesu ove dve vrste. Dakle, u prvom zadatku tacan odgovor je pod 2) jer u tom slucaju dolazi do potpune nutralizacije amonijaka i imas samo NH4+, ne i NH3.

Slicno, u drugom zadatku tacan odgovor je pod 2) jer je tada NH3 u visku, pa deo reaguje sa HCl dajuci NH4+ jon, a deo ostaje kao NH3, pa opet imas smesu.

Ovo je objasnjenje na brzinu, ne znamo kakvo ti je predznanje. Ako smo bili mnogo konfuzni reci pa da razjasnimo.

Imam problem sa ovim tipom zadatka. Problem je u tome sto ovako nesto nismo ni radili a sad nam profesorica to postavlja. Mozete li mi objasniti kako se radi --> Ukoliko se smesa odgovarajucih kolicina metana i kiseonika sagori u zatvorenom sudu, da li se i kako menja gasni pritisak posle hladjenja do pocetne sobne temperature?

I jos nesto da li postoji neki nacin da se sigurno sazna koliko postoji izomera odredjenog jedinjenja? Ja za vecinu sve izomere nacrtam i uglavnom bude dobro ali za neke nisam sigurna. Na primer imam jedinjenje formule C7H8O i treba da odgovorim koliko imam izomernih aromaticnih jedinjenja?

Hvala unapred za svaku pomoc.

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O CH4,O2 i CO2 su gasovi, kao i voda na visokoj temeraturi.Njihovi pritisci su jednaki pCH4 = pO2 = pCO2 = pH2O = p
Pre hladjenja:
pre reakcije: p1= pCH4 + pO2 = p + 2p = 3p posle reakcije p2 = pCO2 + pH2O = p + 2p = 3p p1 = p2
pre hladjenja pritisak se ne menja.

Kad se smesa ohladi voda vise nije u gasovitom stanju pH2O = 0.

pre reakcije: p1 = pCH4 + pO2 = p + 2p = 3p posle reakcije p2 = pCO2= p
p1 = 3p2
Pre reakcije pritisak je 3p, a posle p sto znaci da se pritisak smanjio tri puta.
Sto se tice izomera ne postoji formula za izracunavanje broja izomera.Formula postoji samo za opticke izomere.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back