Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
DkJm:
Cuo sam tu pricu... Mada ja nikada nisam to upraznjavao! Pa jel to znaci da CaC2 moze da se negdekupi?

Mislim da ga nije bilo u slobodnoj prodaji, ali znas kako se to vec ,,nabavlja". Inace stvar nije bas naivna. Jednostavnije je i nesto sigurnije kupiti petarde, mada bih i to (da se nesto pitam!!???) zabranio. U svakom slucaju, razmislite, al' samo teorijski, kako biste ga sintetizovali.

Molio bih, ako moze, postavku ovih zadataka iz hemije (bez konacnih resenja):
1. Koliko molekula fluora reaguje sa natrijumom u reakciji dobijanja 2 mol-a natrijum-fluora?
2. Koliko molova kallcijum-hlorida nastaje u reakciji kalcijuma sa 6 mol-a hlora?
3. Koliko atoma sumpora ce reagovati sa gvozdjem ako u reakciji nastaje sa 17,6 grama gvozdje (III)sufida?
4. Koliko grama bakra reaguje sa 160 grama broma ako se dobije bakar (I)bromid?
5. Koliko grama fosfor (III)oksida nastaje u reakciji 62 grama fosfora sa kiseonikom?

Hvala!

cakokristian:
Kad smo već kod pitanja. Kako da napišem racionalnu formulu za
3 metil butil etanoat, 2 metil propil metanoat i ako može neko da mi kaže samo ime jedne masti ili ulja sem gliceril stearo palmito oleata? Unapred hvala!
Npr. gliceriltripalmitat ( palmino ulje ) ili bilo koja kombinacija visih masnih kiselina. Masti i ulja su estri trihidroksidnog alkohola glicerola, ili-ti glicerina, i visih masnih kiselina. Ako je R-niz visih masnih kiselina zasicen onda nema racvanja i dolazi do pravilnog slaganja slojeva pa imamo cvrtu supstancu, tj. mast. Sa porastom nezasicenja dolazi do racvanja ( nezasicenje kod prirodnih masti i ulja je najcesce u cis-polozaju ) sto otezava pravilno slaganje slojeva i povecava tecenje, sto odgovara ulju.

Boki-79:
Npr. gliceriltripalmitat ( palmino ulje ) ili bilo koja kombinacija visih masnih kiselina. Masti i ulja su estri trihidroksidnog alkohola glicerola, ili-ti glicerina, i visih masnih kiselina. Ako je R-niz visih masnih kiselina zasicen onda nema racvanja i dolazi do pravilnog slaganja slojeva pa imamo cvrtu supstancu, tj. mast. Sa porastom nezasicenja dolazi do racvanja ( nezasicenje kod prirodnih masti i ulja je najcesce u cis-polozaju ) sto otezava pravilno slaganje slojeva i povecava tecenje, sto odgovara ulju.

Hvala!

absonic:
e ljudi kada smo vec kod hemije, moze li mi neko objasniti razliku izmedju mola i molekula

mol je jedinica za kolicinu supstance koja sadrzi onoliko cestica atoma, koliko ima u 12g ugljenikovog izotopa C12. Broj atoma u 12g izotopa C12 je 6,023 x 10na 23, i naziva se Avogardov Broj.
A molekul je, po definiciji, stabilna celina udruzenih atoma. Sad, tebe verovatno buni sto je relativna atomska ( kad je element u citom stanju ) i molekulska masa elemenata,ekvivalentna molarnoj masi (masi avogardovog broja ). To je zato, jer rel. at. i mol. masa oznacava koliko je puta masa nekog elementa veca od 1/12 mase ugljenikovog izotopa C12( sto je zapravo masa jednog protona ), te da se ne bi gubili u silnim decimalama ( masa jednog protona je 0,00000000000000000000000167g ) izracunava se tim postupkom deljenja sa 1/12 ugljenikove mase. Ne treba da mesas kolicinu supstance ( broj atoma i molekula u jednom molu ) sa masom neke supstance. Npr, jedan mol molekula vode (H2O) ima masu od 18g, dakle veci je od mase Avogardovog broja ( 12g ), ali sadrzi isti broj cestica( 6,023 x 10 na 23 ). Dakle, jedan mol bilo koje supstance, sadrzi uvek isti broj cestica ( atoma i molekula ). Nadam se da si shvatio poentu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back