Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Metodom supstitucije pronaci neodredjeni integral:
1. inetgral sqrt(x+3)dx

Видим да волиш да постављаш задатке.
Па их онда штиклираш - да ли су тачни или нијесу...
Ка да си наставник.

А уради ли неки од задатака што поставише други?

Ајд сад,за промјену,буди добар па уради једно 2-3 задачића кад други постављају...
И буди стрпљив.
Можда неко и уради и твој.

resavacu zadatke bez brige.....ali, vidim da mnogi zadaci koji se ovde resavaju imaju dovoljno nejasnih procedura tokom resavanja

nije da volim da postavlajm zadatke.....nego i ja imam prava u forumu da postavljam zadatke kao ostali......postavio sam jedan zadatak iz verovatnoce jos ga niste resili

Matematika je nauka logike...........promucnite malo mozak ...i naci cete resenje zadataka

neka neko postavi zadatke u forumu....

edit by moderator Stiven

Poslednja izmena od moderatora:
resavacu zadatke bez brige.....ali, vidim da mnogi zadaci koji se ovde resavaju imaju dovoljno nejasnih procedura tokom resavanja

nije da volim da postavlajm zadatke.....nego i ja imam prava u forumu da postavljam zadatke kao ostali......postavio sam jedan zadatak iz verovatnoce jos ga niste resili

Matematika je nauka logike...........promucnite malo mozak ...i naci cete resenje zadataka

neka neko postavi zadatke u forumu....

edit by moderator Stiven

Imas slobodnu priliku da ono sto smatras nejasnim, objasnis sam niko ti to ne uskracuje . Imas pravo da postavljas zadatke niko to ne spori ali koja je poenta da se ti zadaci rade osim ako nisu neki eksplicitno zanimljivi zadaci . Niko ih nece raditi . Uostalom nema niko vremena da sedi po ceo dan na forumu i radi nekom zadatke .

1. Izracunaj povrsinu pravilne trostrane prizme cija je zapremina V=216 korena iz 3 cm^3, i visina prizme H=8cm.
2. Osnova prave prizme je romb povrsine P=96cm^2, a dijagonale se odnose 3:4. Izracunaj zapreminu prizme ako je njena visina jednaka stranici romba.

U pitanju je oblast PRIZMA 8. razred osnovne skole (matis naravno). Ako moze ceo postupak za oba zadatka.

dobro.........u matematici postoje zadaci koji su veoma komplikovani......a veoma zanimljivi....vredi truda da se to resi....
kao npr. Ojlerov integral prve vrste (Beta funkcija), Ojlerov integral druge vrste ( Gama funkcija), Krivolinijski integral prve i druge vrste, Povrsinski integral prve i druge vrste, Integral sa parametarskom funkcijom, Elipticki integral, Funkcije sa kompleksnom promenljivom, i niz drugih zadataka iz matematicke analize, a da ne nabrajam druge oblasti matematike, kao sto su , numericka analiza, funkcionalna i realna analiza, algebra, itd.

dobro.........u matematici postoje zadaci koji su veoma komplikovani......a veoma zanimljivi....vredi truda da se to resi....
kao npr. Ojlerov integral prve vrste (Beta funkcija), Ojlerov integral druge vrste ( Gama funkcija), Krivolinijski integral prve i druge vrste, Povrsinski integral prve i druge vrste, Integral sa parametarskom funkcijom, Elipticki integral, Funkcije sa kompleksnom promenljivom, i niz drugih zadataka iz matematicke analize, a da ne nabrajam druge oblasti matematike, kao sto su , numericka analiza, funkcionalna i realna analiza, algebra, itd.

Ovo sve funkcioniše po principu pomoći pri rešavanju zadataka, a ne kao tema gde se rešavaju i rešavaju i rešavaju zadaci bez nekog posebnog razloga. Meni lično,ako mi je dosadno, stoje na raspolaganju zbirke Demidoviča i Bermana sa ukupno oko 6000 zadataka i problema matematičke analize, što je sasvim dovoljna baza da mi ne treba forum.

Drugo, sad moram da se nasmejem....

Ovo što si gore ispisao je sa Wikipedije, el da? I nemaš pojma šta to sve znači

Γ i Β funkcija nisu zadaci, već funkcije definisane preko integrala. Na primer, Γ funkcija je proširenje pojma faktorijela na skup realnih brojeva. Krivolinijski, površinski, i višestruki integrali su klasa određenih integrala koji su određeni nad krivom, površinom ili zapreminom, za razliku od ovih običnih, koji se definišu nad intervalom. A svi oni mogu biti zadati (i najčešće to jesu) preko parametarskih funkcija. I sve to spada u realnu analizu.
O eliptičnim integralima i kompleksnoj analizi nemoj još ni da razmišljaš.

Ovo sve funkcioniše po principu pomoći pri rešavanju zadataka, a ne kao tema gde se rešavaju i rešavaju i rešavaju zadaci bez nekog posebnog razloga. Meni lično,ako mi je dosadno, stoje na raspolaganju zbirke Demidoviča i Bermana sa ukupno oko 6000 zadataka i problema matematičke analize, što je sasvim dovoljna baza da mi ne treba forum.

Drugo, sad moram da se nasmejem....

Ovo što si gore ispisao je sa Wikipedije, el da? I nemaš pojma šta to sve znači

Γ i Β funkcija nisu zadaci, već funkcije definisane preko integrala. Na primer, Γ funkcija je proširenje pojma faktorijela na skup realnih brojeva. Krivolinijski, površinski, i višestruki integrali su klasa određenih integrala koji su određeni nad krivom, površinom ili zapreminom, za razliku od ovih običnih, koji se definišu nad intervalom. A svi oni mogu biti zadati (i najčešće to jesu) preko parametarskih funkcija. I sve to spada u realnu analizu.
O eliptičnim integralima i kompleksnoj analizi nemoj još ni da razmišljaš.

pa dobro nemojmo sada da pametujemo.....ja imam pojma u matematici...... ako si ti tako vest i dobar ajde onda resi integral oblika

0 integral infimum e^-x^2dx

82634492.jpg

Poslednja izmena:
Moze li neko da mi objasni pojam prirastaj f-je . Elem, cesto koristim onu formulu za to a i treba mi za kod izvoda ali je ne kapiram . :neutral:

Pa to nije nikakav problem. Recimo ovako:

neka je data neprekidna funkcija f(x)

neka je

y1 = f(x1)

Ako dodamo priraštaj argumenta Δx:

x2 = x1 + Δx

Možemo zapisati da je:

y2 = f(x2) = f(x1+Δx)

Priraštaj funkcije je Δy:

Δy = y1 - y2, odnosno

Δy = f(x1) - f(x1+Δx)

Shodno tome, važi da je:

y2 = y1 + Δy

Primer:

neka je f(x) = 3x+5 i neka je x1 = 1

Tada je

f(x1) = 8

Ako dodamo neki mali pozitivan priraštaj argumenta x, Δx = 0,25

Imamo da je:

f(x1 + Δx) = 8,75

priraštaj funkcije je:

Δy = 0,75

Pa to nije nikakav problem. Recimo ovako:

neka je data neprekidna funkcija f(x)

neka je

y1 = f(x1)

Ako dodamo priraštaj argumenta Δx:

x2 = x1 + Δx

Možemo zapisati da je:

y2 = f(x2) = f(x1+Δx)

Priraštaj funkcije je Δy:

Δy = y1 - y2, odnosno

Δy = f(x1) - f(x1+Δx)

Shodno tome, važi da je:

y2 = y1 + Δy

Primer:

neka je f(x) = 3x+5 i neka je x1 = 1

Tada je

f(x1) = 8

Ako dodamo neki mali pozitivan priraštaj argumenta x, Δx = 0,25

Imamo da je:

f(x1 + Δx) = 8,75

priraštaj funkcije je:

Δy = 0,75

Ne , to razumem . Ali eto da moras da kazes svojim recima sta je to jedan prirastaj funkcije tako da znaci nesto i slusalac kaze "Aham to je znaci prirastaj f-je" kako bi ga ti opisao ?! :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back