Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Početna brzina je v[SUB]0[/SUB], krajnja v. Neka je a ubrzanje, s pređeni put, a t vremenski interval za koje je ova promena ostvarena.

Odmah možemo da postavimo formulu a = (v - v[SUB]0[/SUB]) / t (definicija ubrzanja kao promena brzine u jedinici vremena). Znači, važi da je t = (v - v[SUB]0[/SUB]) / a.

Srednja brzina pri ravnomernom ubrzanom kretanju je v[SUB]sr[/SUB] = (v + v[SUB]0[/SUB]) / 2. Po definiciji srednje brzine važi i v[SUB]sr[/SUB] = s / t. Sledi zaključak da je (v + v[SUB]0[/SUB]) / 2 = s / t, tj. da je t = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]).

Dakle, iz t = (v - v[SUB]0[/SUB]) / a i t = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]) sledi (v - v[SUB]0[/SUB]) / a = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]). Kada izmnožimo brojilac prvog razlomka sa imeniocem drugog dolazimo do (v - v[SUB]0[/SUB])(v + v[SUB]0[/SUB]) = 2as. Leva strana jednakosti je razlika kvadrata, pa se dobija da je v[SUP]2[/SUP] - v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] = 2as. Kada se v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] prebaci na drugu stranu, dobija se v[SUP]2[/SUP] = v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] + 2as, do čega je i trebalo da se dođe.

Da, uz napomeu da sve ovo važi pri ravnomerno promenjivom pravolinijskom kretanju.

Da, uz napomeu da sve ovo važi pri ravnomerno promenjivom pravolinijskom kretanju.

Početna brzina je v[SUB]0[/SUB], krajnja v. Neka je a ubrzanje, s pređeni put, a t vremenski interval za koje je ova promena ostvarena.

Odmah možemo da postavimo formulu a = (v - v[SUB]0[/SUB]) / t (definicija ubrzanja kao promena brzine u jedinici vremena). Znači, važi da je t = (v - v[SUB]0[/SUB]) / a.

Srednja brzina pri ravnomernom ubrzanom kretanju je v[SUB]sr[/SUB] = (v + v[SUB]0[/SUB]) / 2. Po definiciji srednje brzine važi i v[SUB]sr[/SUB] = s / t. Sledi zaključak da je (v + v[SUB]0[/SUB]) / 2 = s / t, tj. da je t = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]).

Dakle, iz t = (v - v[SUB]0[/SUB]) / a i t = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]) sledi (v - v[SUB]0[/SUB]) / a = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]). Kada izmnožimo brojilac prvog razlomka sa imeniocem drugog dolazimo do (v - v[SUB]0[/SUB])(v + v[SUB]0[/SUB]) = 2as. Leva strana jednakosti je razlika kvadrata, pa se dobija da je v[SUP]2[/SUP] - v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] = 2as. Kada se v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] prebaci na drugu stranu, dobija se v[SUP]2[/SUP] = v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] + 2as, do čega je i trebalo da se dođe.

Hvala vam,al je prosao kontrolni...uspeo sam slicno tome i sam da izvedem,javim vam sta sam ubo :)
Sve u svemu hvala na pomoci,sad znam tacno kako ubuduce ide

E, još jedna mala napomena. Teško da ćeš negde sresti zavisnost v(s).

Ali evo kako se to dobija u opštem slučaju. Tebi ne treba ali će starijima biti možda interesantno:ž

neka je ubrzanje konstantno:
a=const

ubrzanje je po definiciji izvod brzine po vremenu:

a=dv/dt

Uvedemo smenu diferencijala:

a=(dv/dt)*(ds/ds)

kako je

v=(ds/dt)

imamo:

a=v(dv/ds)

sada se dobije:

vdv = ads

Levu stranu integralimo od v[SUB]0[/SUB] do v a desnu od s[SUB]0[/SUB] do s. Uz pretpostavku da je s0 = 0, posle proste integracije se dobija:

1/2(v[SUP]2[/SUP]-v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP]) = a*s

Poslednja izmena:
Nisu to krugovi, to su skupovi graficki prikazani venovim dijagramom :lol:

Dobro je Stiv, znam da si genije...:roll:

Ne dirajmo njene krugove...

:rotf: Pa znam ja sta je to, nego uvek tako kazem, ali Stiv mora da se umesa, u suprotnom bi bio smak sveta..:mrgreen:

Ako neko moze da mi OBJASNI postupak radjenja ovakvih zadataka bio bih mu veoma zahvalan:

1. Radeci dnevno po 6 casova 40 radnika zavrsi neki posao za 20 dana i za to prime ukupno 192 000 dinara. Koliko dana treba da radi 50 radnika ako rade po 8 casova dnevno, da bi primili ukupno 160 000 dinara?
2. 65 radnika iskopa neki kanal za 23 dana. Posle 15 dana 13 radnika napusti posao. Koliko dana treba onima koji su ostali da zavrse ostatak posla?

E ovako, ja koja nemam pojma sa matematikom sam znala da radim te zadatke... Nije tesko, postavis zadatak i gledas u kom smeru idu strelice i tako racunas...

Dobro je Stiv, znam da si genije...:roll:

:rotf: Pa znam ja sta je to, nego uvek tako kazem, ali Stiv mora da se umesa, u suprotnom bi bio smak sveta..:mrgreen:

E ovako, ja koja nemam pojma sa matematikom sam znala da radim te zadatke... Nije tesko, postavis zadatak i gledas u kom smeru idu strelice i tako racunas...

Oprosti Abel primetio sam neko tvoje nezadovoljstvo i nezahvalnost . Elem, bio bih los covek da te nisam ispravio jer se za to neznanje pred profesorom u srednjoj skoli dobija jedinica bez pogovora i Stiv je morao da se "umesa" ne zato da bi pokazao da je genije niti da bi na bilo koji nacin pokusao da te ponizi vec da bi te ispravio da te jednog dana profesor matematike ne bi lupio po nosu, idiomatski naravno .

Pozdrav

Voleo bih ako neko vidi i ako moze da mi objasni sledecu anomalijicu . U pitanju je zadatak

lim (f(x))= ? za x->0 ako je f(x)=(sqrt(1+x*sin(x))-sqrt(cos(2x)))/(tg[SUP]2[/SUP](x/2)) resenje je 6 . I ja znam da dodjem do njega ali ....

Posle racionalisanja dobijamo

f(x)=(1+x*sin(x)-cos[SUP]2[/SUP]x+sin[SUP]2[/SUP]x)/(tg[SUP]2[/SUP](x/2)*(sqrt(1+x*sin(x))+sqrt(cos(2x)))

Ceo izraz (sqrt(1+x*sin(x))-sqrt(cos(2x))) ociglednom zamenom tezi dvojci odnosno f(x) poprima oblik

f(x)=(1+x*sin(x)-cos[SUP]2[/SUP]x+sin[SUP]2[/SUP]x)/(2tg[SUP]2[/SUP](x/2) (*)

E sada pocinje zabunda . Slozicete se da ako kazem da cos[SUP]2[/SUP](x)=1 (tezi jedinici) necu pogresiti , odnosno posle skracivanja dobijamo

f(x)=(x*sin(x)+sin[SUP]2[/SUP]x)/(tg[SUP]2[/SUP](x/2) sto ce posle deobe sa x[SUP]2[/SUP] i broioca i imenioca dati

f(x)=(sinx/x+sin[SUP]2[/SUP]x/x)/(2tg[SUP]2[/SUP](x/2)/x[SUP]2[/SUP])

sto ce posle primene indeticnosti

lim (sinx/x)=1 za x->0 (i sredjivanjem ove lim (tgx/x)=1 za x->1) dati da je

lim f(x)=8 . Bez sumnje .

Ako se vratim na deo obelezen sa (*) i samo malko drugacije odradimo ovaj korak dobijam resenje lim f(x)=6 :confused: Elem, ako kazem 1-cos[SUP]2[/SUP](x)=sin[SUP]2[/SUP](x) gornji deo ce poprimiti oblik:

f(x)=(x*sin(x)+2sin[SUP]2[/SUP]x)/(2tg[SUP]2[/SUP](x/2))

Sto ce indeticnim putem (deobom i gornje i donje strane sa x[SUP]2[/SUP]) dati da je granicna vrednost f-je zapravo 6 . Sto je tacno resenje . U cemu je greska u prvom postupku ? :think:

ljudi, zadatak iz fizike.. :/
Telo se krece sa stalnim ubrzanjem.
a) Ako telo predje u trecoj sekundi 4 m sa pocetnom brzinom od 1m/s odrediti ubrzanje.
b) Ako telo, bez pocetne brzine, predje u osmoj sekundi 24 m, koliki put predje nakon predjenih 5 m od pocetka kretanja, a koliki put nakon proteklih 3 s od pocetka kretanja?

a) Ako telo predje u trecoj sekundi 4 m sa pocetnom brzinom od 1m/s odrediti ubrzanje.
b) Ako telo, bez pocetne brzine, predje u osmoj sekundi 24 m, koliki put predje nakon predjenih 5 m od pocetka kretanja, a koliki put nakon proteklih 3 s od pocetka kretanja?

Sta ti ovde nije jasno covece, samo primena jedne formule !? :neutral:

S=Vo*t+at[SUP]2[/SUP]/2

Voleo bih ako neko vidi i ako moze da mi objasni sledecu anomalijicu . U pitanju je zadatak

lim (f(x))= ? za x->0 ako je f(x)=(sqrt(1+x*sin(x))-sqrt(cos(2x)))/(tg[SUP]2[/SUP](x/2)) resenje je 6 . I ja znam da dodjem do njega ali ....

Posle racionalisanja dobijamo

f(x)=(1+x*sin(x)-cos[SUP]2[/SUP]x+sin[SUP]2[/SUP]x)/(tg[SUP]2[/SUP](x/2)*(sqrt(1+x*sin(x))+sqrt(cos(2x)))

Ceo izraz (sqrt(1+x*sin(x))-sqrt(cos(2x))) ociglednom zamenom tezi dvojci odnosno f(x) poprima oblik

f(x)=(1+x*sin(x)-cos[SUP]2[/SUP]x+sin[SUP]2[/SUP]x)/(2tg[SUP]2[/SUP](x/2) (*)

E sada pocinje zabunda . Slozicete se da ako kazem da cos[SUP]2[/SUP](x)=1 (tezi jedinici) necu pogresiti , odnosno posle skracivanja dobijamo

f(x)=(x*sin(x)+sin[SUP]2[/SUP]x)/(tg[SUP]2[/SUP](x/2) sto ce posle deobe sa x[SUP]2[/SUP] i broioca i imenioca dati

f(x)=(sinx/x+sin[SUP]2[/SUP]x/x)/(2tg[SUP]2[/SUP](x/2)/x[SUP]2[/SUP])

sto ce posle primene indeticnosti

lim (sinx/x)=1 za x->0 (i sredjivanjem ove lim (tgx/x)=1 za x->1) dati da je

lim f(x)=8 . Bez sumnje .

Ako se vratim na deo obelezen sa (*) i samo malko drugacije odradimo ovaj korak dobijam resenje lim f(x)=6 :confused: Elem, ako kazem 1-cos[SUP]2[/SUP](x)=sin[SUP]2[/SUP](x) gornji deo ce poprimiti oblik:

f(x)=(x*sin(x)+2sin[SUP]2[/SUP]x)/(2tg[SUP]2[/SUP](x/2))

Sto ce indeticnim putem (deobom i gornje i donje strane sa x[SUP]2[/SUP]) dati da je granicna vrednost f-je zapravo 6 . Sto je tacno resenje . U cemu je greska u prvom postupku ? :think:
Не можеш раздвојити лимес тако да један дио количника ПУСТИШ да тежи нули,а онда други део да оставиш и да га трансформацијама доведеш до најпростијег израза и онда кажеш: "Е,сад ћу тебе пустит да тежиш нули".
Јер је то јединствени израз(написан у облику количника) и његов бројилац или именилац можеш посматрат као одвојени лимес али кад пустиш да тежи нули један део тог количника(у овом случају-бројилац),што ћеш чинити са имениоцем тј. остатком количника?Мораш их ЗАЈЕДНО посматрати и писати све до краја као један израз тј.све до тренутка кад их пустиш да теже нули.

Оно што сам болдовао су ти грешке:
у првом случају се радило о количнику ,а у другом о збиру,иако ПОНАВЉАМ-ти можеш било који сложени израз(написан као производ,количник,збир или разлику)представити као лимесе бријиоца и имениоца ,или као лимесе појединих чиниоца производа...слично као и код збира и разлике...

Тако да на крају заиста добијеш резултат:кад пустиш да х--->0 слиједи (1+2) / ((1/4)•2) = 6 .Без сваке сумње.

Jel mozete da mi objasnite ovo pod b)?

e 'vako.... Treci sam razred gimnazije... provlacim se kako znam i umijem.... ***... malo prepisivanjem malo sreca i tako.... :D

imam kontrolni iz fizike za nekih sedam dana, pa sam mislio da postavim par zadataka (koji ce vama vjerovatno biti lagani) pa ako neko moze da uradi i da po mogucnosti napise nekakvo objasnjenje....
bilo bi fino da uradite postupak, kao da radite kontrolni...
Jos jednom da naglasim da sam za fiziku veliki antitalenat, ali ipak cu pokusati da nesto i naucim...
da ne duzim, evo zadatka:

Metalna lopta, poluprecnika R=20cm, naelektrisana je kolicinom elektriciteta q=0,01mikro-kulon (***, ne znam gdje je simbol za mikro). Koliki je napon izmedju tacke na povrsini lopte i tacke na udaljenosti x= R od njene povrsine...

i jos jednom da kazem: objasnite mi postupak...
Zahvaljujem unaprijed....

e 'vako.... Treci sam razred gimnazije... provlacim se kako znam i umijem.... ***... malo prepisivanjem malo sreca i tako.... :D

imam kontrolni iz fizike za nekih sedam dana, pa sam mislio da postavim par zadataka (koji ce vama vjerovatno biti lagani) pa ako neko moze da uradi i da po mogucnosti napise nekakvo objasnjenje....
bilo bi fino da uradite postupak, kao da radite kontrolni...
Jos jednom da naglasim da sam za fiziku veliki antitalenat, ali ipak cu pokusati da nesto i naucim...
da ne duzim, evo zadatka:

Metalna lopta, poluprecnika R=20cm, naelektrisana je kolicinom elektriciteta q=0,01mikro-kulon (***, ne znam gdje je simbol za mikro). Koliki je napon izmedju tacke na povrsini lopte i tacke na udaljenosti x= R od njene povrsine...

i jos jednom da kazem: objasnite mi postupak...
Zahvaljujem unaprijed....

Moze al ne ovde vec imamo temu sa zadacima pa cu tamo da premestim ove postove ...

Evo vam par zadataka pa se zabavljajte:
1. Jedan od dva suplementna ugla je 1*1/2 puta veci od drugoga. Koliki su ti uglovi?

2. Vanjski ugao na bazi ravnokrakog trougla odnosi se prema vanjskom uglu pri vrhu kao 29:32. Koliki su unutarnji uglovi trougla?

3. U pravouglom trouglu je jedna kateta 5 cm, a hipotenuza je za 1 cm veca od druge katete. Naci drugu katetu i hipotenuzu.

Evo vam par zadataka pa se zabavljajte:
1. Jedan od dva suplementna ugla je 1*1/2 puta veci od drugoga. Koliki su ti uglovi?

2. Vanjski ugao na bazi ravnokrakog trougla odnosi se prema vanjskom uglu pri vrhu kao 29:32. Koliki su unutarnji uglovi trougla?

3. U pravouglom trouglu je jedna kateta 5 cm, a hipotenuza je za 1 cm veca od druge katete. Naci drugu katetu i hipotenuzu.

:think:

Da li ti trebaju resenja na ove zadatke ili si ih postavio tek onako da se mi zabaljamo a ti znas daih resis ili nesto trece ? :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back