Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Resenje je 29 :mrgreen:

Naime, veoma je prosto samo od ovoga sto su dali nama deluje da je zadatak veoma tezak sto nije . Bacite samo pogled na Pagankov sistem . U opstem slucaju on je neresiv, ali to sto je neresiv ne znaci da ne mozemo da nadjemo ni jedno od 5 k ;)
Elem, sabiranjem poslednje dve jednacine dobijamo:

k1+k2+k3+k3+k4+k5=126

a imamo k1+k2+k3+k4+k5=97

Nama treba k3 !?

k3+97=126
k3=126-97=29 :lol:

Da može tako da se reši. :klap:

k1 + k2 + k3 + k4 + k5 = 97
k1 + k2 + k3 = 65
k3 + k4 + k5 = 61

ima tu neka zavrzlama koju momentalno ne mogu da skontam.

Poslednja izmena:
Nije dušo 65 i 61 tamo gde si napisala. 3tih 36+29=65 članova je raspoređeno na skup 1 i skup 3, tako da prvi skup ima 36, a treći 29 članova. Koliko članova ima presek ta dva skupa ne može se utvrditi.

Znaš ti kardinalni brojevi i skupovi umeju da naprave priličnu konfuziju.

Dobar primer je Banach–Tarski paradox. Recept ide ovako: Uzeti jednu sferu, iseckati je na 5 delova i onda od njih napraviti dve sfere identične originalnoj.

Da može tako da se reši. :klap:

k1 + k2 + k3 + k4 + k5 = 97
k1 + k2 + k3 = 65
k3 + k4 + k5 = 61

ima tu neka zavrzlama koju momentalno ne mogu da skontam.
Mislim prosto je, nego ono , ocekujes nesto Boom ... :lol:
Nije dušo 65 i 61 tamo gde si napisala. 3tih 36+29=65 članova je raspoređeno na skup 1 i skup 3, tako da prvi skup ima 36, a treći 29 članova. Koliko članova ima presek ta dva skupa ne može se utvrditi.

Dobar primer je Banach–Tarski paradox. Recept ide ovako: Uzeti jednu sferu, iseckati je na 5 delova i onda od njih napraviti dve sfere identične originalnoj.

I sta kaze objasnjenje ? :think:

Sta nije dobro ovde? Nego gde da napisem 65 i 61? Ja mislim da ti komplikujes bez potrebe...

stivene hvala jos jednom dobio sam 5 ;) ,moze li neko da mi posalje link ili napise ime stranice gdje mogu pratiti najnovija hemijska istrazivanja(trebam raditi referat iz hemije na temu nekog istrazivanja,ja mogu temu odabrati znaci nije bitno o kojoj se temi radi)
Koj si razred ?
ovde sve strani jezici,ima li ista na bosanskom,hrvatskom ili srpskom

:lol: Epa znas kako . Da bi se bavio naukom moras da ovladas jezikom, mislim ako zelis da budes svestran i dobar naucnik , prvo engleskim a onda jos nekim tako jezikom ... Malkice egzoticnijim koji ne zna pola sveta, recimo francuskim :manikir: I onda posle gde god odes mozes da prozboris i pokazes koliko si pametan i svi te postuju . Znaci jezik u ruke da naucis :rtfm: Sta fali engleskom ?

Imam jedno pitanje za hemicare(fizicare) u vezi sa necim . Elem, trenutno citam poglavlje "Spontanost hemijske reakcije" jedne knjige i sad citajuci nesto naisao sam na nesto sto me buni . Naime, svi znamo sta je entalpija, i toplota hemijske reakcije . I verujem dobra vecina zna da je entropija sa druge strane mera neuredjenosti sistema. Sto vise razlicith nacina (mikrostanja) postoji za polozaj cestica u nekom sistemu, to je entropija veca, pa donosimo zakljucak da za istu supstancu gas>tecnost>cvrsta supstanca ide poredak njihovih entropija (S) . E sad dolazi zanimljiv deo kada uvode pojam "slobodna Gibsova energija " i kaze ovako : promena slobodne energije ΔG jedne hemijske reakcije (na p,T=const) predstavlja deo ukupne promene energije koja je iskoristiva za vrsenje korisnog rada .

I sad sam u zabludi . Sta zapravo predstavlja ukupnu kolicinu energije koju sadrzi jedan sistem ? :think: Ja sad recimo imam haos u glavi sto se ovog tice, i cenim da ima toplotnu energiju, ovu gibsovu i sta jos ima koj djavo u sebi :dash: I da li to znaci da je i toplotna energija zapravo deo gibsove energije jer se i njome moze izvrsiti koristan rad ? :think:

Hvala

Poslednja izmena:
Hm... Ja imam nekih problemcica sa zadacima iz hemije... Pa, ako je neko raspolozen da pomogne oko resavanja, bila bih mu/joj beskrajno zahvalna. :)

1.Izracunajte koliko se kilograma metalnog natrijuma moze dobiti elektrolizom 1000 kg rastopljenog natrijum-hidroksida?
2.Izracunajte koliko se magnezijum-oksida dobija zarenjem 250kg magnezita, MgCO3. Uzmite da je iskoriscenje procesa 85%.
3.Magnezijum-sulfat(gorka so) kristalise 7 molekula kristalne vode. Izracunati koliko je grama ove soli potrebno za za pripremanje 1000g 2% rastvorarastvora MgSO4.

Da li neko mozda zna kako se rade ovi zadaci i da li bi bi mogao da mi pomogne u njihovom resavanju?
Unapred hvala! :worth: :hvala: :D

1. Izracunajte koliko se magnezijum-oksida dobija zarenjem 250kg magnezita, MgCO3. Uzmite da je iskoriscenje procesa 85%.
2. Magnezijum-sulfat(gorka so) kristalise se sa 7 molekula kristalne vode. Izracunati koliko je grama ove vode potrebno za pripremanje 1000g 2% rastvora MgSO4. :confused: :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back