GreyLord
Aktivan član
- Poruka
- 1.508
Uvedes smenu t=1-x. Odatle je x=1-t. Pa je f(t)=1-t+1=2-t.
Joooj, al sam glup, pa naravno, dobro sam postavio, ali sam lose izracunao....eh, ja mozak...
Hvala puno! Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Uvedes smenu t=1-x. Odatle je x=1-t. Pa je f(t)=1-t+1=2-t.
Hvala puno! ljudi, na dodatnoj smo radili funkcionalne jednacine. Evo ove koju sam uradio ali mi nije ispalo tacno: f(1-x)=x+1 f(x)=? Meni je ispalo da je f(x)=x, a profesor nam je unapred dao resenje, i kaze da je f(x)=2-x. Da li je moje resenje tacno, a ako nije, moze li objasnjenje zasto nije?Hvala unapred! =)
ma bre, pogresio sam u racunnanju.Cim ti nije zadata f-ja sa f(1-x)=1-x onda tvoje resenje nije tacno - valjda je to ocigledno?!
Ljudi, ovako, npr imamo f(x)=3x-1 i g(x)=(13-3x):2. Koliko je f^-1 kruzic g?
I evo da postavim jos jedno pitanje, da ne postujem zabadava posebno. Koliko je f(x) + 2f(1:x)=x? Ja sam radio zadatke tipa f(x-1)=3+x, pa izracunaj f(x), ali ovako nisam jos... moze pomoc?![]()
ma bre, pogresio sam u racunnanju.![]()

Jel to ima veze sa tim sto dobijem 0/0 ? 
1.
f[SUP]-1[/SUP](x)=(x+1)/3
A sad fog=f(g(x))=f((13-3x)/2)=((13-3x)/2+1)/3=(13-3x+2)/6=(15-3x)/6=(5-x)/2
Joj, vidim da ste se potrudili da mi objasnite, ali mi nije jasno zasto je f^-1(x)=(x+1)/3 ? Znam da je f^-1 = 1/f^1, tj. 1/f, pa mi ispada na je f^-1(x) = 1/(3x-1)...f(x)=3x-1
f[SUP]-1[/SUP](3x-1)=x
t=3x-1
x=(t+1)/3
f[SUP]-1[/SUP](t)=(t+1)/3
f[SUP]-1[/SUP](x)=(x+1)/3
g(x)=(13-3x)/2
f[SUP]-1[/SUP]og(x)=f[SUP]-1[/SUP](g(x))=f[SUP]-1[/SUP]((13-3x)/2)=((13-3x)/2+1)/3=((13-3x+2)/2)/3=(15-3x)/6=3(5-x)/6=(5-x)/2
f(x)+2f(1/x)=x
t=1/x
x=1/t
f(1/t)+2f(t)=1/t
f(t)+2f(1/t)=t
3f(t)+3f(1/t)=t+1/t
3(f(t)+f(1/t))=(t[SUP]2[/SUP]+1)/t
f(t)+f(1/t)=(t[SUP]2[/SUP]+1)/3t
(f(1/t)+2f(t))-(f(t)+f(1/t))=1/t-(t[SUP]2[/SUP]+1)/3t
f(t)=(3-(t[SUP]2[/SUP]+1))/3t=(2-t[SUP]2[/SUP])/3t
f(x)=(2-x[SUP]2[/SUP])/3x
Malo mi je dosadno pa sam ovde resavao preterujuci sa koracima, tako da nisam skroz siguran da li je tacno ali trebalo bi da jeste.

A da, skratio sam previse. "Odredi funkciju f(x) koja zadovoljava funkcionalnu jednacinu".Drugi zadatak nisi dobro definisao . Ne mozes da kazes "Koliko je ?!" , nesto se drugo tu trazi ...
Joj, vidim da ste se potrudili da mi objasnite, ali mi nije jasno zasto je f^-1(x)=(x+1)/3 ? Znam da je f^-1 = 1/f^1, tj. 1/f, pa mi ispada na je f^-1(x) = 1/(3x-1)...
A da, skratio sam previse. "Odredi funkciju f(x) koja zadovoljava funkcionalnu jednacinu".

Znaci, nemas pojma koliko si mi pomogao, msm, ovo profa ne trazi na dodatnoj, ali sto vise znas vise vredis...Pa skratio si previse jesi
elem, ne znam sta ti gore nije jasno :S
Imas da je f(x)=3x-1
razmisljaj cisto logicki (opet nisi naucio ili skapirao teoriju)
Ako imas dva skupa A i B , gde se x iz skupa A slika u y iz skupa B po pravilu f(x) , inverzna funkcija ce biti neka tamo funkcija g(x) koja ce ti slikati y iz skupa B u x iz skupa A .
![]()
Evo i slike . Znaci ako ti funkcijom f(x) slikas slovo "a" u broj "3" i slovo "b" u broj "1" i slovo "c" u broj "2" inverzna funkcija treba da uradi kontra, odnosno da broj "3" preslika u slovo "a" i tako dalje ...
Cista logika . Znaci ako je tebi f(x)=3x-1 odnosno y=3x-1 , ti samo treba da nadjes po kom obrascu ces da dobijes x iz ove jednacine ?!
y=3x-1
3x=y+1
x=(y+1)/3 odnosno posto je f(x) predjasne funckije sada x a x predjasne funckije sada f(x) bice:
f(x)=(x+1)/3
a to ti je zapravo inverzna funckija one malopre f(x), pa je stoga mozda bolje da ovu nazovemo g(x) ili jos bolje f[SUP]-1[/SUP](x)=(x+1)/3
Ili ako zelis preko smene isto dobijas naravno
3x-1=t
3x=t+1
x=(t+1)/3
=> f[SUP]-1[/SUP](x)=(x+1)/3
P.S Nisi poslusao moj savet i pogledao teoriju .![]()
Da definitivno imam neku rupu u limesima ....
Evo sta me buni . Apsolutno mi je postalo jasno da je izraz k/0 gde je k neki R broj definisan izraz i jednak beskonacnosti, i to + beskonacno ako je k>0 i minus beskonacno ako je k<0 . I sad evo primera , kaze naci ganicnu vrednost f-je
f(x)=10/(x-5) za x-->5 i ok, sve ja tu lepo zamenim i dobijem 10/0=plus beskonacno i to mi je jasno .
A onda krenem da radim zadatak:
f(x)=(sqrt(1+x)-sqrt(1-x))/4x x-->0
I zasto ne mogu da uradim isto kao i gore ?Jel to ima veze sa tim sto dobijem 0/0 ?
![]()
Mrzi me sada da stavljam na papir: L'Hospital-ova teorema resava probleme 0/0 sa limesima...

![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
:x
![]()
![]()
![]()
![]()
zna mama odgovor , ali kako to napisati prosto , kao sto bi trebalo dete od 8 godina , ono ne zna ni da deli , ni mnozi , a ni minus da stavlja ispred.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pa lak ti je taj zadatak. Proširiš ga sa [sqrt(x+sqrt(x+sqrt(x)))+sqrt(x)]/[sqrt(x+sqrt(x+sqrt(x)))+sqrt(x)], pa u sređenom rezultatu podeliš i gornju i donju stranu sa sqrt(x) i dobiješ 1/2.

OMG Ne mogu da verujem da ovo nisam uvideo![]()