Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koja je razlika izmedju hemijskih i biohemijskih rekacijama?
Apsolutno nikakva.Biohemija proučava kompleks hemijskih reakcija koje se odgigravaju u živoj ćeliji.Sve su to hidrolize,transesterifikacije,termohemijske reakcije samo što one ne idu bez enzima(preko 98%) mada se i u aktivnom centru enzima dešavaju navedene r-je između supstrata i koenzima a svakako mogu učestvovati i bočni aminokiselinski ostaci u katalizi....

Apsolutno nikakva.Biohemija proučava kompleks hemijskih reakcija koje se odgigravaju u živoj ćeliji.Sve su to hidrolize,transesterifikacije,termohemijske reakcije samo što one ne idu bez enzima(preko 98%) mada se i u aktivnom centru enzima dešavaju navedene r-je između supstrata i koenzima a svakako mogu učestvovati i bočni aminokiselinski ostaci u katalizi....

Hvala na odgovoru! : )

Hehe, sad cu da zloupotrebim temu, ali vidi se da znas biohemiju. ;) Koja je razlika izmedju celijske opne i celijskog zida?
Ja sam više naklonjen metabolizmima iako nisam biohemičar ali ćelijski zid imaš samo kod biljnih ćelija (strukturni polisaharidi su celuloza i hemiceluloza) dok ga životinjske ćelije ne poseduju(one poseduju plazma membranu tj. ćelijsku membranu tj.ćelijsku opnu-mada je to zastareo naziv izgrađenu od lipidnog dvosloja,integralnih i perifernih proteina i holesterola...).To je najkraće o tome.

Poslednja izmena:
Ja sam više naklonjen metabolizmima iako nisam biohemičar ali ćelijski zid imaš samo kod biljnih ćelija (strukturni polisaharidi su celuloza i hemiceluloza) dok ga životinjske ćelije ne poseduju(one poseduju plazma membranu tj. ćelijsku membranu tj.ćelijsku opnu-mada je to zastareo naziv izgrađenu od lipidnog dvosloja,integralnih i perifernih proteina i holesterola...).To je najkraće o tome.

Hvala, i ponovo si mi pomogao. =)

to je sigurno negde pisalo u zadatku. :cool:

Naravno da nije :manikir:

E a znas sta se meni jedared desilo . U trecoj smo radili tako nesto, ogroman algebarski izraz samo kao jednacina . I sad posto sam ja iz aglebarski hronicno pokupio da pisem ove uslove ja sam najmanje 7 uslova sakupio dok sam dosao do resenja da je resenje kontradiktorno uslovu . I sad okrenem resenje u Venovoj zbirci i vidim njima ispalo TO resenje koje protivureci uslovu :eek:

Vene je piece of shit :neutral:

Naravno da nije :manikir:

E a znas sta se meni jedared desilo . U trecoj smo radili tako nesto, ogroman algebarski izraz samo kao jednacina . I sad posto sam ja iz aglebarski hronicno pokupio da pisem ove uslove ja sam najmanje 7 uslova sakupio dok sam dosao do resenja da je resenje kontradiktorno uslovu . I sad okrenem resenje u Venovoj zbirci i vidim njima ispalo TO resenje koje protivureci uslovu :eek:

Vene je piece of shit :neutral:

e pazi, možda i nije. kad dobiješ takav algebarsi izraz, uslove definisanosti određuješ odmah na početku i to je to. sad mi je malo maglovito u glavi, kad bi postavio tačan primer, mogli bi i nešto izdiskutovati. Ali recimo, ako je neki racionalni izraz definisan za x=0, a ti ga u toku skraćenja pomnožiš i podeliš sa x iz bilo kojih razloga, nema nikave promene ili dodavanja uslova nedefinisanosti. Sumnjam da bi Vene tako glupo omanuo. Aj ako uspeš da natrapaš na dotični, okači ga.....

e pazi, možda i nije. kad dobiješ takav algebarsi izraz, uslove definisanosti određuješ odmah na početku i to je to. sad mi je malo maglovito u glavi, kad bi postavio tačan primer, mogli bi i nešto izdiskutovati. Ali recimo, ako je neki racionalni izraz definisan za x=0, a ti ga u toku skraćenja pomnožiš i podeliš sa x iz bilo kojih razloga, nema nikave promene ili dodavanja uslova nedefinisanosti. Sumnjam da bi Vene tako glupo omanuo. Aj ako uspeš da natrapaš na dotični, okači ga.....

Bilo je to u drugoj godini secam se . Mozda se i nateram da nadjem svesku i vidim :think: Ali fora je bila i kod skracivanja . Kazem ti , ja sam hronicno kako skratim tako pisem uslov razlicito od nule . I tu je bilo fore , skratis pod uslovom da je razlicito od a, i na kraju dobijes resenje a . :neutral:

Prvo.Tvoja nastavnica(profesorka) bi trebala da zna da se babe i žabe ne mešaju:dash:Ne možeš vršiti proračun sa procentnim koncentracijama supstanci koristeći podatke o zapremini.Znači treba nam gustina 96% EtOH(nađeš na netu da je ρ=0.8051 g/cm3).Tek sad možemo da radimo tačan proračun:
1L=1000ml; m(jednog litra)=V*ρ;m=805,1g 96% EtOH.
Tebi je masa etanola ista pri razblaživanju, menja se samo masa rastvarača-vode u ovom slučaju tako da važi:
m1=m2; W=mEtOh/mrastvora, tj. mEtOh=W*mrastvora.Odatle sledi:
W1*mrast.1=W2*mrast.x; mr.x=0,96*805,1g/0,7 tj.
mrast.x=1104,14g.Sada od te mase treba oduzeti masu polaznog 96% rastvora i na taj nači ćeš dobiti masu(i zapreminu dest. vode):
m(H[SUB]2[/SUB]O)=299,04g što je ujedno i 299,04mlH[SUB]2[/SUB]O.
Ovakvi zadaci su čist šablon.Pozdrav

Ne navodi se u zadatku da li se radi o masenim, ili zapreminskim procentima. Ovaj račun je dobar ukoliko se radi o masenim procentima, a ukoliko je reč o zapreminskim, onda je dovoljna i proporcija. S obzirom da u zadatku nije data gustina rastvora, verovatno se radi o V procentima.

V(EtOH)=0,96l; V(HOH)=0,04l
0,96l/(Vx(HOH)+1)=0,7
Vx(HOH)=0,371l

Ne navodi se u zadatku da li se radi o masenim, ili zapreminskim procentima. Ovaj račun je dobar ukoliko se radi o masenim procentima, a ukoliko je reč o zapreminskim, onda je dovoljna i proporcija. S obzirom da u zadatku nije data gustina rastvora, verovatno se radi o V procentima.

V(EtOH)=0,96l; V(HOH)=0,04l
0,96l/(Vx(HOH)+1)=0,7
Vx(HOH)=0,371l
Ukoliko se radi o %V.Meni su maseni pali na pamet.Sad ima oba rešenja pa neka izabere.Pozdrav

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back