Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cuti imam 100 zadataka da uradim za sutrasnji kontrolni moram dobiti barem 3 a tako mi se spava :(

Jao covece ne izmotavaj se sad da radis zadatke, ali ozbiljno, poslusaj me ako zelis ...

Prvo treba da te prekorim jer nisi uradio to u toku dana, drugo ako se stvarno osecas neskoncetrisano idi legni spavaj i nemoj da odes u skolu stra, lupi, prehlada, proliv, nesto to je jedan dan, pa ce ti dati test naknadno sam da radis ali barem ces da izvezbas ... Poslusaj me ...

Ja odoh sad :bye:

2 + cos(x) = 2* tg(x/2)=2*sqrt((1-cos(x))/(1+cos(x))) {"Kvadriramo"}

4 + 4cos(x) + cos[SUP]2[/SUP](x) = 4 * (1-cos(x))/(1+cos(x)) {"Mnozenje sa (1+cos(x)) da bismo se oslobodili razlomka"}

[4 + 4cos(x) + cos[SUP]2[/SUP](x)] * (1+cos(x)) = 4* (1-cos(x)) {"Posle mnozenja =>"}

4 + 4cos(x) + 4cos(x) + 4cos[SUP]2[/SUP](x) + cos[SUP]2[/SUP](x) + cos[SUP]3[/SUP](x) = 4 - 4cos(x)

cos[SUP]3[/SUP](x) + 5cos[SUP]2[/SUP](x) + 12 cos(x) = 0

radi lakseg baratanja uvedimo smenu cos(x)=t

t[SUP]3[/SUP] + 5*t[SUP]2[/SUP] +12t=0

t(t[SUP][SUP]2[/SUP][/SUP] + 5t +12)=0 <=>

t=0 odnosno cos(x) = 0 <=> x=Pi/2 + k*Pi

Princip je ovaj mozda sam negde zeznuo jer sam direktno radio zadatak na racunaru ;)

Pa to ti je lako. Podeliš prvu jednačinu sa drugom i dobiješ:
p[sub]1[/sub]V[sub]1[/sub]/(p[sub]2[/sub]V[sub]2[/sub])=nRT[sub]1[/sub]/(nRT[sub]2[/sub])
nR se skrati, zapremine takođe jer su jednake, T[sub]1[/sub]/T[sub]2[/sub]=1/1.2 i dobijaš sledeće:
p[SUB]1[/SUB]/(p[SUB]1[/SUB]+10[SUP]4[/SUP])=1/1.2
1.2p[SUB]1[/SUB]=p[SUB]1[/SUB]+10[SUP]4[/SUP]
0.2p[SUB]1[/SUB]=10[SUP]4[/SUP]
p[SUB]1[/SUB]=5*10[SUP]4[/SUP]Pa
p[SUB]2[/SUB]=5*10[SUP]4[/SUP]+10[SUP]4[/SUP]
p[SUB]2[/SUB]=6*10[SUP]4[/SUP]Pa

zsto nije moguca reakcija MgCl2 + Cu = Mg + CuCl2 ?

Naponski niz je niz u kome su elementi poredjani po svojoj redukcionoj moci. Svaki sledeci je slabije redukciono sredstvo (odnosno ne moze da istisne prethodne iz njehovih jedinjenja) . Cu se maltene nalazi na kraju naponskog niza dok je Mg negde blizu pocetka, pa je i logicno da Cu ne moze da istisne Mg iz njegove soli MgCl2 ;)

Povrsina romba je d[SUB]1[/SUB]d[SUB]2[/SUB]/2 i kad to ubacis u ono sto ti je dato sa s[SUP]2[/SUP]/12 i prebacis na jednu stranu, dobijes d[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]-4d[SUB]1[/SUB]d[SUB]2[/SUB]+d[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=0. Tu recimo d1 posmatras kao nepoznatu i izracunas ga kao resenje kvadratne jednacine i dobijes d[SUB]1[/SUB]=d[SUB]2[/SUB](2+-3[SUP]1/2[/SUP])

Ako uzmes da je d[SUB]1[/SUB]=d[SUB]2[/SUB](2+3[SUP]1/2[/SUP]) onda je d[SUB]2[/SUB]=d[SUB]1[/SUB](2-3[SUP]1/2[/SUP]) pa prakticno imas samo jedan slucaj. E sad, znas da postoji pravougli trougao cije su katete d[SUB]1[/SUB]/2 i d[SUB]2[/SUB]/2 a hipotenuza stranica a. Izrazis a preko d1 ili d2 pomocu pitagorine. arcsin(a/(d[SUB]1[/SUB]/2)) i arcsin(a/(d[SUB]2[/SUB]/2)) ce ti biti uglovi u tom trouglu a oni su polovine uglova koji se traze.

To verovatno moze i mnogo lakse, ali moze i ovako :D

A sto se drugog zadatka tice, fali ti podatak.

Zakomplikova ga ti mnogo...
P=d[SUB]1[/SUB]d[SUB]2[/SUB]/2=s[SUP]2[/SUP]/12, pomnožimo sa 4 i dobijamo da je
2d[SUB]1[/SUB]d[SUB]2[/SUB]=s[SUP]2[/SUP]/3
d[SUB]1[/SUB]+d[SUB]2[/SUB]=s ovo kvadriramo i dobijamo sledeće
d[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+2d[SUB]1[/SUB]d[SUB]2[/SUB]+d[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=s[SUP]2[/SUP]
Zameniš 2d[SUB]1[/SUB]d[SUB]2[/SUB] sa s[SUP]2[/SUP]/3 i dobijaš
d[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+d[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=2s[SUP]2[/SUP]/3, podeliš sve sa 4 i dobijaš
(d[SUB]1[/SUB]/2)[SUP]2[/SUP]+(d[SUB]2[/SUB]/2)[SUP]2[/SUP]=2s[SUP]2[/SUP]/12
Znamo da je a[SUP]2[/SUP]=(d[SUB]1[/SUB]/2)[SUP]2[/SUP]+(d[SUB]2[/SUB]/2)[SUP]2[/SUP], znači
a[SUP]2[/SUP]=2s[SUP]2[/SUP]/12
Površina trougla je polovina proizvoda dve stranice puta sinus ugla između njih, u ovom slučaju
P=a[SUP]2[/SUP]sin(A)/2. Pošto romb ima dva takva trougla, površina romba će biti
P=a[SUP]2[/SUP]sin(A)
a[SUP]2[/SUP]sin(A)=s[SUP]2[/SUP]/12
(2s[SUP]2[/SUP]/12)sin(A)=s[SUP]2[/SUP]/12, pokratiš sve što može da se pokrati i dobijaš da je
sin(A)=1/2, tj da je A=30, B=150

Što reče Nemanja, verovatno si prevideo da napišeš koliki je zbir tih uglova.

Poslednja izmena:
Lakse je ovako:
a[SUB]1[/SUB]x+b[SUB]1[/SUB]y=c[SUB]1[/SUB]
a[SUB]2[/SUB]x+b[SUB]2[/SUB]y=c[SUB]2[/SUB]

Kod:
Ds=|a1 b1|
   |a2 b2|

Dx=|c1 b1|
   |c2 b2|

Dy=|a1 c1|
   |a2 c2|

x=Dx/Ds
y=Dy/Ds

Isto tako bi radio i za vise jednacina. Znaci, sve koeficijente upises tim redom kojim se javljaju(u i-ti red iz i-te jednacine, u j-tu kolonu uz j-tu promenljivu) i izracunas determinanti u to ti je determinanta sistema. Determinanta promenljive se dobija kada umesto koeficijenata uz tu promenljivu stavis one brojeve sa desne strane jednacine.

Vrednost promenljivih racunas kao kolicnik determinante te promenljive i determinante sistema.

Lakse je ovako:
a[SUB]1[/SUB]x+b[SUB]1[/SUB]y=c[SUB]1[/SUB]
a[SUB]2[/SUB]x+b[SUB]2[/SUB]y=c[SUB]2[/SUB]

Kod:
Ds=|a1 b1|
   |a2 b2|

Dx=|c1 b1|
   |c2 b2|

Dy=|a1 c1|
   |a2 c2|

x=Dx/Ds
y=Dy/Ds

Isto tako bi radio i za vise jednacina. Znaci, sve koeficijente upises tim redom kojim se javljaju(u i-ti red iz i-te jednacine, u j-tu kolonu uz j-tu promenljivu) i izracunas determinanti u to ti je determinanta sistema. Determinanta promenljive se dobija kada umesto koeficijenata uz tu promenljivu stavis one brojeve sa desne strane jednacine.

Vrednost promenljivih racunas kao kolicnik determinante te promenljive i determinante sistema.

Hvala.Verujem da je tako.Onda bi se ova jednacina ovako resavala:

2x+3y= -8
3x-2y=14

Ds=(2,3 i 3,-2)=(pretpostavljam da se unakrsno mnozi i potom sabira),2x(-2) + 3x3 = -4+9 =5
Dx=(-8,14 i 3,-2)=-8x(-2)+14x3=16+42=56
iz toga,x je =56/5
Dy=(2,3 i -8,14)=2x14+3x-8=28-24=4
iz cega sledi da je y=4/5

Nadam se da je tacno.Resicu naknadno metodom suprotnih koeficijenata.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back