Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista me ne pitaj. 8:1
Nema sanse da je to. Ae objasni svoj postupak pa cu ja moj

ja imam i papir i svetlo. a i potrebnu kolicinu budnosti.

8:1 je, u pravu si. -nije tacno, nisam dobro procitao. sad cu da se samoispravim.

Lagan je zadatak... Ne bi ja to dao za republicko, pre za neki pismeni...

-------------------------------------------

27:1

Poslednja izmena:
Resenja nemam, ali mislim da je moje tacno (9:2) Evo postupka.
V = BH/3 = a^3/12
V1 = B1H1/3 = a^3/54
V:V1= a^3/12 : a^3/54 = 1/12 : 1/54 = 54 : 12 = 9 : 2
Ako ovde nesto nije jasno, objasnicu detaljni postupak za dobijanje zapremina.
I savetovao bih vas da prvo uradite skicu. Sad, meni je lakse jer je vec imam na papiru...

Resenja nemam, ali mislim da je moje tacno (9:2) Evo postupka.
V = BH/3 = a^3/12
V1 = B1H1/3 = a^3/54
V:V1= a^3/12 : a^3/54 = 1/12 : 1/54 = 54 : 12 = 9 : 2
Ako ovde nesto nije jasno, objasnicu detaljni postupak za dobijanje zapremina.
I savetovao bih vas da prvo uradite skicu. Sad, meni je lakse jer je vec imam na papiru...

aj da probamo:

neka je:

a - ivica kocke.
H = 3/2*a - ukupna visina piramide.

Zapremina piramide je V = 1/3*a[SUP]2[/SUP]H = 1/3*a[SUP]2[/SUP]*3/2*a=a[SUP]3[/SUP]/2

Ako presecemo kocu po dijagonali videcemo trougao visine 3/2a i osnove a*sqrt*(2) Trougao preseca prava paralena sa osnovom na visini a. neka je krak trougla obelezen sa b.

logicno je da je:

b[SUP]2[/SUP]=a[SUP]2[/SUP]/2+9a[SUP]2[/SUP]/4=11a[SUP]2[/SUP]/4

takodje, da bi dobili deo kraka b koji odredjuje osnovu "manje piramide", pisemo dve relacije:

b*cos(fi)=3a/2

k*b*cos(fi)=a/2

podelim prvu jednacinu sa drugom i dobijem:

k=1/3

dakle, krak se deli u odnsu 1:2.

Sada za osnovu manje piramide (obelezana sa m) mogu zapisati relaciju:

(m*sqrt(2)/2)[SUP]2[/SUP]=b[SUP]2[/SUP]/9-a[SUP]2[/SUP]/4

odnosno kada uvrstim izraz za b[SUP]2[/SUP]:

(m*sqrt(2)/2)[SUP]2[/SUP]=11a[SUP]2[/SUP]/36-9a[SUP]2[/SUP]/36=a[SUP]2[/SUP]/18

sada se lako dobije da je

m=a/3

odavde se racuna zapremina manje piramide:

Vm=1/3*m2*a/2=1/3*a2/9*a/2=a[SUP]3[/SUP]/54

sada se odnos nalazi kao:

V=27V

aj pozdrav

Poslednja izmena:
aj da probamo:

neka je:

a - ivica kocke.
H = 3/2*a - ukupna visina piramide.

Zapremina piramide je V = 1/3*a[SUP]2[/SUP]H = 1/3*a[SUP]2[/SUP]*3/2*a=a[SUP]3[/SUP]/2

Ako presecemo kocu po dijagonali videcemo trougao visine 3/2a i osnove a*sqrt*(2) Trougao preseca prava paralena sa osnovom na visini a. neka je krak trougla obelezen sa b.

logicno je da je:

b[SUP]2[/SUP]=a[SUP]2[/SUP]/2+9a[SUP]2[/SUP]/4=11a[SUP]2[/SUP]/4

takodje, da bi dobili deo kraka b koji odredjuje osnovu "manje piramide", pisemo dve relacije:

b*cos(fi)=3a/2

k*b*cos(fi)=a/2

podelim prvu jednacinu sa drugom i dobijem:

k=1/3

dakle, krak se deli u odnsu 1:2.

Sada za osnovu manje piramide (obelezana sa m) mogu zapisati relaciju:

(m*sqrt(2)/2)[SUP]2[/SUP]=b[SUP]2[/SUP]/9-a[SUP]2[/SUP]/4

odnosno kada uvrstim izraz za b[SUP]2[/SUP]:

(m*sqrt(2)/2)[SUP]2[/SUP]=11a[SUP]2[/SUP]/36-9a[SUP]2[/SUP]/36=a[SUP]2[/SUP]/18

sada se lako dobije da je

m=a/3

odavde se racuna zapremina manje piramide:

Vm=1/3*m2*a/2=1/3*a2/9*a/2=a[SUP]3[/SUP]/54

sada se odnos nalazi kao:

V=27V

aj pozdrav

Sve je to u redu ali kako je H=3a/2? Zar nije samo 2a?
EDIT: Pazi ovako moj postupak. H=2a
Znaci V=BH/3 odnosno a[SUP]2[/SUP]*2a/3= 2a[SUP]3[/SUP]/3
E sada duzina stranice osnove druge piramide se moze izracunati. Posto znamo da su im duzine jednake, duzina te stranice bice kao aritmeticka sredina izmedju te i one skroz gornje stranice. Medjutim ta skroz gornja stranica je samo jedna tacka, tako da je ova stranica 2 puta manja od stranice donje osnove a gornja osnova 4 puta manja od donje. Znaci B1=B/4
Logicno, H1=H/2=a
Znaci V1=(a[SUP]2[/SUP]/4*a)/3= a[SUP]3[/SUP]/12
I kada podelimo te dve zapremine dobije se 8:1

Poslednja izmena:
E sada duzina stranice osnove druge piramide se moze izracunati. Posto znamo da su im duzine jednake, duzina te stranice bice kao aritmeticka sredina izmedju te i one skroz gornje stranice. Medjutim ta skroz gornja stranica je samo jedna tacka, tako da je ova stranica 2 puta manja od stranice donje osnove a gornja osnova 4 puta manja od donje. Znaci B1=B/4
Logicno, H1=H/2=a

Verovatno nisi dobro skicirao. Visina vece piramide jesto a + a/2 tj 3/2*a
A visina male piramide jeste samo a/2.
Zadatak uopste nije tezak, iskreno se cudim sto je dat za republicko takmicenje. z:)

Logicno, H1=H/2=a

Da, zaboravio sam ovo. Visina manje piramide je 3 puta manja od visine vece piramide.Pa je stoga, i osnovna ivica manje piramide, 3 puta manja od osnovne ivice vece piramide.

resenja ne "ispadaju" nego se dobiju, ili se ne dobiju. Ako ti uvek treba neko da ti potvrdi resenje, onda zapravo ne znas matematiku.

da repliciram:

Ovo je zadatak sa drzavnog takmicenja iz matematike za 8.raz, i ja sam ga bas malopre uradio, pa rekoh da proverim kod vas oe...
Date su 2 iste kocke. Jedna je stavljena na drugu tako da formiraju kvadar. Napravljena je piramida ciji je vrh srediste gornje kocke, a osnova donje kocke. Odredi koji deo zapremine piramide je u gornjoj kocki u odnosu na zapreminu citave piramide.

Poslednja izmena:
Paganko vrlo se zao prema ooj mladezi :rumenko:

To ne znaci da ne znam matematiku, to zna vrlo da ubije u pojam veruj mi, mozes reci da nije siguran, da nije savladao nesto dobro ali ne mozes bas reci Ne znas matematiku! to ume veoma da unisti samopouzdanje ...

:zimag:

Prvi put ni ja nisam dobro procitao zadatak, pa sam uradio sa greskom. Ali sam se ispravio, da se vlasi ne dosete..

Covek ZNA matematiku onog momenta kad uradii zadatak i ZNA da je tacan, a ne da proveri resenje sa ne kim drugim ko bolje "zna" ili u knjizi.

I ja cesto pogledam u resenje osim kad je neka trivijalnost u pitanju. Bar sam dosegao nivo kada mi postupak vise ne treba.

Nego, sad je vec vreme da se okanem forum, popijem caj i legnem. Budan sam preko 30 sati.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back